EI UUTTA TAIVAAN ALLA - VALITETTAVASTI 

Pankkiperjantain saldo lätäkön takana vaatimaton 2 tällä kertaa - 94 siis tälle vuodelle. Asiaan liittyen FDIC'lle tili suoraan valtiovarainministeriöön? Tuossa jutussa vingutaan perinteisesti mark-to-market -ajatusta vastaan, eikä ihme - US-pankkien kupsahtelu on vasta alussa. Tässä lista 400 isosta jenkkipankista ja niiden "ongelmakohteiden" osuuksista, paikalla 147 paistattelee viime perjantaina keikannut Corus... Ongelmasijoitusten %-lukujen nousu on synkkää katsottavaa kautta linjan. Mikä tietysti pistää miettimään että onko nykysysteemissä enää mitään mihin luottaa - mitä tapahtuu kun liittovaltion takuut otetaan pois kuten Geithner nyt esittää? Hyvä esimerkki lienee autoala, joka edelleen kyntää suossa ja ruikuttaa Eurolandiassakin jatkoaikaa rahaa-romusta -ohjelmalle. Miten kauan verovaroin on siis pumpattava, että illuusio paluusta pysyy? Vastaus on kai - toistaiseksi.


Mitähän lätäkön takana on varattu tuon asuntoalan syöksylle - ostokannusteitahan on (pitäisi kai jatkaakin). Joka tapauksessa siellä on pullahtamassa silmille ns. option-ARM -lainat eli noissa saattoi valita minimisumman kuukausierästä lainan maksuun ja loput siirtyivät lainaan. Nyt kun noiden käyttömahdollisuusaika (2-3v lainan oton alusta) on loppumassa, niin monella on kuukausierät kasvamassa jopa 5-10x. Veikkauksia jatkoista? Yritystä kyllä on - lainojen korot ovat ennätysalhaalla, mutta lainahakemusten määrä vain laskee.

Noiden kaveriksi kun todetaan, että luottokorttimaksut menevät metsään ennätysvauhtia ja yksityinen lainaus siinä sivussa, niin ei tarvita Einstein'ia visioiden heittoon. Kuin kuorrutuksena kiinteistöalan ongelmille, sikäläinen VVM löysyttää lainojen uusimissääntöjä. Tämä on UKsta, mutta kertonee menosta sittenkin - lainaajat eivät tee alaskirjauksia. Oikea kysymys kai olisikin, että mitä EI ole yritetty tilanteen selvittämiseksi... Niin - ja ettei vain jenkkejä tuijotettaisi, niin myös Kiinassa on luottokorttitappiot rajussa kasvussa. Samassa veneessä olemma tosiaan :-(

Taleb taitaa olla ns. perma-bear (pysyväis-karhu) nykymenoa kommentoitaessa - eikä ihme, sillä mikään oleellinen ei ole muuttunut. Itse asiassa koko loppukevään ja kesän talous"nousu" on ollut riippuvainen vain ja ainoastaan valtioiden rahahanojen pumppaamisesta. Mitenköhän tuo pumppaus onnistuu työllisyyden hoitamisessa? OECDssakin työttömyys taitaa jyrätä kaksinumeroisiin lukuihin - mikä olisi muuten Toisen Maailmansodan jälkeen pahin tilanne.

Tämä varmaan €uroihmisistä joillekin laittaa rintaa rottingille - meillä on enemmän "arvoa" kuin Pohjois-Amerikalla. Tosin Irlannin uutiset pistävät miettimään lopputulosta - valtio veronmaksajat ottavat piikkiin 54 Mrd €n pankkien turaamiset. Surkuhupaisinta tuossakin uutisessa oli, että markkina-arvo nyt olisi 47 Mrd €. Perusteluna hinnalle on, että huomioonottaen pitkän ajan tuotto-odotukset niin 54 Mrd € on ok hinta. Esittäisin eriävän mielipiteeni, mutta tuskin ketään kiinnostaa. Mietin vain, että miltä tuntuu 10ooo €n lainataakka jokaisen niskassa valtiojohtoisesti - onneksi Suomessa ei tällaisiin mennä (?). €uroetana on em. Irlannin tapahtumia seurannut hyvin jo pitempään. UK puolestaan on lumpsahtamassa 1970-luvulle - olisikohan toiverikasta ajattelua?

Derivatiiveista ei olekaan vähään aikaan ollut puhetta - ehkä noiden positiivisuudesta ei ole enää niin kauheasti hyviä puolia kerrottavana? Toisaalta nyt kun usko? luottamus? toivo (ehkä sopiva sana) markkinoihin on palannut, niin esim. CDS'eillä pelaaminen on taas kasvussa. Joka tapauksessa BIS kertoilee, että toisella vuosineljänneksellä noiden maailmanlaajuinen arvo nousi 426ooo Mrd US$in. Tässä vielä jenkkien FEDin ja velan tylyä vilkaisua.

Hehe, Italiassa on näköjään taas ollut yksi 100 Mrd US$n salkku liikkeellä. Jutussa on mainittu kesäkuun episodi, mutta sen päätähdet eli japanilais-kaksikko kätevästi vain "hävisi". En tiedä muista, mutta jos poliisina saisin kiinni miehiä, joiden salkussa on 134 Mrd US$n paprut, niin olisin vähän huolellisempi. Tosin en ole polliisikouluja käynyt, että mitäpä minä noita voin arvostella... vähän sama kuin että ei ole virallista talouskoulutusta, niin en voi olla kriittinen nykymenolle. Jep, ehkä olisi parempi vain palata sinne labrahommiin ;-)

Edellisessä katsauksessa olikin puhetta Obamasta Bush III'ntena - siihen liittyen tässä on juttu noiden 9/11 -tapahtumien oikeuttamien erikoistoimien jatkamisesta. Saa nähdä missä välissä O-mies ottaa yleisen pelottelun välineeksi ihmisten huomion ohjaamisessa. Eräs tiedekaverini kertoi joskus miten hän 2003-04 vuoden Ranskassa oltuaan huomasi eri väristen vaarailmoitusten "hassusti" menevän yksiin isompien ja pienempien Bush-kommellusten kanssa. Ja kaveri oli aito jenkki Floridasta...

Vetää hiljaiseksi kun vieläkin jaksetaan karjua inflaatiosta ja hintojen noususta peikkona - sille ei ole jenkkilässä mitään perusteita vuosiin. Esimerkki tästä - jenkkilässä luoton ja kierrossa olevan rahan määrä supistuu liittovaltion toimista huolimatta. Tässä kaveri kirjoittaa inflaatiosta ja deflaatiosta - melkein kuin omasta kynästä :-/ Tässä on hyvä teksti short'auksesta - ja sen oikeasta karvasta eli miten short'aus paljastaa huonot firmat ja toimintatavat. Jan Hurrikin kirjoittaa taas asiaa - kommentit miehen teksteille kertovat aikasen paljon ihmisluonnosta :-/

Tässä olen mielenkiinnolla seurannut parin viime viikon arvometallien "käyttäytymistä" - kultaa lähentelee taas kaikkien aikojen ennätystä. Käppyröitä piirtelevät tietävät, että jos 1032 US$/oz menee rikki, niin siellä hyvin äkkiä puhutaan jopa 1150-1200 US$/oz hinnasta (hopealle ehkä 20-25 US$/oz). Tuollaiset luvut muun talouden kylkiäisenä itse kuitenkin tulkitsisin kuuluisiksi "houkutellaan hyväuskoiset mukaan" -luvuiksi. Voin tietty olla väärässä ja vain taivas on rajana :-) Tässä vielä pörssien seuraajille karhu-härkä mittelön miettimistä.

Hassuja tapahtumia johtoporsaiden leirissä: Rockefeller'in megafirman toimitusjohtaja itsemurhaan. Beneficial Corp'in laajaa hyväntekeväisyyttä tehnyt mies samoin "itsemurhaan" - tosin pikkulintujen mukaan mies oli siirtänyt miljoonia ulkomaille. Jälkimmäisen linkin otsikko pistää taas raapimaan päätä - itsemurhan uhri... Tämäkin voisi laukaista em. reaktioita - New Yorkin yleinen syyttäjä Cuomo haastaa 5 BoAn miestä oikeuteen Merrill Lynch'in huostaanoton tiimoilta. Ah, Italian ihme - Berlusconin pippaloissa reippaasti ilolintuja. Tuskin yllättää ketään - toisaalta miehenhän piti pistää tyttö kuin tyttö sormensa ympäri karismallaan.

Ympäristöstä ihminen pystyy huolehtimaan hyvin - toisin kuin eläimet. Viime aikoina onkin tullut kiitettäviä osoituksia tästä - jenkkilän vesijohtovedet täynnä myrkkyjä, raskasmetalleja jne. Liittovaltion toimintakin on esimerkillistä, dumppauksista kiinni jääneille firmoille - huomautetaan asiasta (joskus). Kiinassa maaseutua täplittävät lukemattomat syöpäkylät. Kanadan tervahiekoista massiivinen hiilidioksidin lähde - pian useamman Euromaan tuotokset yhteensä (jutussa ohitetaan myös mm. veden kulutus). Mafia'kin on yksi pelastusorganisaatioistamme - upottanut kymmeniä ydinjätelastissa olevia laivoja meriin. Edelliseen liittyen Afrikan sarvessa puututaan ydinjätteen dumppaukseen merirosvojen toimintaan. UKsta sitten pyöräliikkeen pitäjä, joka laittaa metallijätteet ja muut kierrätykseen - sakkoihin kun ei tule jätteitä. Prioriteetit on kohdallaan, joo-o.

Maailman shakkilauta -käsitettä viljellyt Brzezinski: länsivallat seuraavat NLa Afghanistanissa. Pakistanin puolella Swat -maakunnan puhdistuksista sissisodan vastatoimista on pidetty kirjaa, ettei tarvitse kuunnella kysymyksiä ylilyönneistä. Mm-mmm... Tanskalaisen erikoisjoukkojen sotilaan Afghanistan'ïn muistelmat julkaisukieltoon - kansallisen turvallisuuden perusteella.

Tämä kaveri pelkää Chimerican ratkeilua - siis Kiinan ja USAn finanssiliiton repsahdusta. Tekstissä maailmanmenosta muutoinkin kaveri heittää tylysti - "veri vielä virtaa". Kaikkinensa erinomainen teksti kokonaisuuden hahmottamisen kannalta. Monta mietittävää juttua...

Sattuipa maaliskuulta Vanhasen haastattelu hollantilaisessa lehdessä vastaan. Mielenkiintoista luettavaa: 1990-luvun laman pankkien pelastusrahoista osa vieläkin saamatta, nyt ei tarvitse mitään laittaa suomipankkien pelastamiseen jne. Pitäisiköhän päivittää tekstiä esim. vuoden päästä. Toivoa sopii... lopussa on hupaisia yksityiskohtia tärkeistä asioista - kuten Vanhasen historiasta ja yksityiselämän repostelusta. Vaan niinhän se oli, että vaikka kunnia menee niin maine kasvaa. Poliittisista broilereista puhuttaessa tämä oli hauska löydös alkuvuodelta - Kataisen "kehitys".

Aseista kiinnostuneita varmaan tämä miellyttää, roboteista apuja moneen ja vimosin hyppää 7,5m korkean muurin yli. Onhan tuosta vielä matkaa Terminator -cyborg'eihin mutta alku kuitenkin :-) Toisaalla ihmisten mikroaalloilla grillaaminen yleistyy, yksi versio on rynnäkkökiväärin kylkiäisenä. Hyvänä puolena tuollekin kehutaan ettei se jätä jälkiä - sille ei varmaan ole käyttöä esim. kidutuksessa? Lisänä vielä tuosta jenkkitouhusta hurrikaani Katrinan aikoihin - väärässä paikassa väärään aikaan (olkoonkin oma kiinteistö) voip viedä pidätysleirille.

Terveyspuolella on "mukava" huomata, että meistä ollaan huolehtimassa vastuullisten johtoelimien toimesta: Boston'issa H1N1-piikin kylkiäisenä tulossa ranneke jokaiselle. Lääkefirma kiinni verenpainelääkityksen ohjeistamisesta - suomeksi siis lahjoi lääkäreitä määräämään omia tuotteitaan. Afrikasta taitaa löytyä aina lisää jokereita - lujo-virus uusimpana, kuin ebolan pikkuveli. Toinen vekkulikin olisi jaossa - Chikungunya-virus. Jälkimmäinen on jo Euroopan tantereellekin ehtinyt. Jep, luontoäiti on tainnut vähän suivaantua tähän kaksijalkaiseen virukseen.

Pohjois-Korea'sta saatamme katsoa millainen maailmamme voi olla 5-10v kuluessa. Lyhyesti siis: kolmannes väestöstä nälän kourissa eikä muillakaan niin hauskaa ole. Maailmanlaajuisestikin yksi iso nitkahdus ruoan tuotannossa tekisi höpöä - tässä jenkkinäkökulma asiaan. Työikäisten osalta köyhyys kasvaa nopeimmin Kanadassa, Japanissa ja USAssa (harmi kun ei ole tietoja Suomesta tuolla listalla). Maailmanpankki epäilee, että maailman köyhille on tulossa vaikeaa (no shit, Sherlock!). Em. puljun pomohan on Zoellick, jolla on taskussa mm. -yllätys, yllätys- Government Sachs -historiaa sekä tietenkin Irak'iin hyökkäystä kannattaneen PNAC'in -jäsenyys. On se pieni tämä maailma...

Nyky-Israel muistuttaa ällistyttävästi erästä "sivistysvaltiota" reilun 60v takaa - valtio-ohjeistus: älä mene ei-juutalaisen kanssa naimisiin. Roskanpoimijallakin oli asiaa sivuten mielenkiintoinen juttu joku aika sitten Jesse Owens'ista olympialaisissa '36. Olen pitänyt Carter'ia fiksuna miehenä, mutta kaverilla on tainnut mennä talouden seuraaminen virallisten leikkeiden mukaan. Carter kun pitää Obaman kritiikkiä lähinnä rotuasiana - mikä on tietysti ymmärrettävää, kun tavan kansan jupinoita voi raportoida näinkin. Carter'ina lukisin mielialoja esim. Joe'n sivuilta, sillä siellä tulee vastaan tylyn realistisesti jenkkilän tavan kansan ääni.

Energia-asioista tämäkin kaveri kirjoittelee mistä itse taisi puhua jo vuosi sitten - pysyvä lama/taantuma. Meksikossa finanssiministeri on lähestulkoon valmis heittämään pyyhkeen kehään - vuosiksi. Presidentti Calderon'kin on samoilla linjoilla - tuotannon alamäestä ei omin voimin nousta. Mitenkähän käy jos kun finanssikriisi syvenee? Tässä pari muutakin kommenttia näiltä tiimoilta: Rubin - öljylle hinta "pian" 200 US$a, Hirsch - miehen 2005 Outlook-raportti ei saanut tarvittavaa huomiota. Hirsch toteaa myös, että ei voi oikein enempää tehdä PO-asialle lisää - ehkä kirjan kirjoittaa tai jotain... Kaikkinensa näyttäisikin siltä, että melkoinen litania katastrofeja POn "kaverina" on tulossa ja noiden hoitaminen menee mielenkiintoiseksi SuperLama-maailmassa. Tässä kohtaa heitto "tulkaa jonossa ja lähdette läjässä" ei taida toimia :-( On mukava lukea näitä poliitikkojen toimia, eivät lakkaa hämmästyttämästä - ent. US-sisäministeri antoi Shell'ille toimilupia ja ennen Shell'in palvelukseen siirtymistä.

 

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
One Year Anniversary of Lehman Brothers Collapse
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorHealthcare Protests

 

Edelliseen liittyen Buiter'in tarina "odota vähän - ja sittenkin voit pettyä" kuvaa tunnelmia harvinaisen hyvin.

 


19.09.2009 11:09 |