PALUU KASVUUN - JA AIKATAULU OLI?

Milloin ja miten ovat niitä ei-ok -kysymyksiä. IMFn mukaan - ehkä 2015. Stiglitz'lle 2012 on toiveajattelua. Krugman käväisi viime viikolla Sitran järjestämän "velkatie on oikea tie" -tapahtuman puhujana, ja samaan aikaan toitotetaan kaikista tuuteista samaa kunnille. Niin, eihän muita vaihtoehtoja ole - kasvu ja velka, siinä meidän aikamme uskonto. Vaan eipä heitä voi moittia, kun tuotahan meistä useimmat pitävät hyvänä kehityssuuntana itsellemme ja yhteiskunnallemme (miksi maksaa nyt kun voi lainata tulevaisuudesta?). Tai ainakin sitä olemme oppineet toistamaan, ja eriävät mielipideet ammutaan alas varsin suorasukaisesti - nimimerkillä deletoitujen talouskommenttien kirjoittaja. Syy on varmaan se väärä koulutus :-D

 

Viime aikoina on kovasti puuhasteltu noiden Kataisen omimien ressitestien kanssa. Hollanti: meillä kaikki ok. Bulgaria ja Latvia: ei ihan niinkään. Suomalaisittain kuulemma kaikki on hanskassa - tietenkin. Tosin kuten edellisen linkin Bulgaria-tilanteestä näkee, kehitys heikompaan voi olla "sykähdyttävän reipasta" kriittisen pisteen jälkeen. 1990-luvun lamassa meillä "heikojen lainojen" osuus pörräsi 9%in, mutta miten nopeasti nuo nousivat, ei ole allekirjoittaneelle selvinnyt. Voisi olla mielenkiintoista vastaavia käppyröitä '90-luvun alusta nähdä (linkkivinkkejä otetaan vastaan ;-)

 

RemixRemix

Maailmalla derivatiivien käyttö rajussa kasvussa - ja nyt peliin on saatu uusia "tähtiä", pienempiä pankkeja ja muita - jo 1100. Ymmärtäähän tuon kun jotenkin pitäisi vimosen vuoden tappiot paikata - tosin pelureita kun ollaan, niin tulos taitaa olla kuten kasinossa. Talo voittaa (lue: Government Sachs ja muut). Jos kuka epäilee tapahtumia, niin derivatiiveista pari pikkujuttuja mietittäväksi. Viime vuoden AAA-paprut paljastuivat ÖÖÖ-nöyhdäksi - miten niistä voisi päästä eroon? No, paketoidaan uusiksi, lyödään uusi AAA-leima kylkeen ja taas kelpaa sijoittajille (linkissä puhutaan vain liittovaltiosta, mutta jotenkin epäilen...)! Tämäkään ei ketään kai kiinnosta - arvotustoimistoista Moody'sin mies myöntää, että tuotot ovat tärkeämpiä kuin leiman luotettavuus. Diidadii-dum-dum... Veikkauksia kutka on nämä uudet ja hyvät paprut imuroimassa taseisiinsa? Ettei vain olisi myös eläke- yms. isot rahastot missä vielä on täpäkkää seisomassa. ARGH!!!

UKsta tulee selvät sävelet - punta ja euro kohta saman arvoisia sekä että US$ haihtuu taivaanrannan taa. Ensimmäisen kanssa olen samaa mieltä, toisen kanssa en niinkään. UKsta muutoinkin voi sanoa, että pahalta näyttää. Maan julkinen velka kasvaa 16 Mrd £ kuussa - ja ohitti 800 Mrd £n "rajan" elokuussa. Kannattaa huomata, että jos tahti jatkuu, niin heillä julkinen velka kasvaa 200 Mrd £ vuodessa. Samalla saarivaltiossa firmojen lainaus kutistuu, kutistuu... Äkkinäinen voisi kuvitella, että valtion lainausta käytetään systeemin pystyssä pitämiseksi. Mistä tietty tulee kaksi kysymystä - mitä jos valtion roolia leikataan? ja miten kauan sitä voidaan pitää yllä nykytahdilla? Roubini esittää omia visioitaan asiasta tässä.

Yhdenlaisia heittoja viime päiviltä ovat UKn £n ja US$n carry-trade -valuutoiksi muuttuminen. Jep-jep, olkaahan varovaisia noiden valuuttasijoitusten kanssa - jos minulta kysytte :-) Carry-trade -ajatuksen takanahan on lainavaluutan matala korko ja/tai laskusuunta sijoitusvaluuttaan nähden. Yhä enemmän on ollut puhetta miten FED valmistautuu leikkaamaan paperipönkityksiää - ja jopa korkojen nostosta on nähty vilahduksia. Tosin ensi vuoden puolella, mutta yllä mainitut kun huomioi, niin itse en olisi pistämässä US$a vastaan isoja vetoja. Pikemminkin päinvastoin.

Suomeksi siis: on mielenkiintoista katsella €urolandian firmojen ja johtohahmojen ilmeitä, kun US$ ottaa hurjat kirit loppuvuotta kohti. Tässähän on pitkin vuotta saanut kuulla miten surkeaa on se, että €uro on vahvistunut. Jotenkin luulen, että €uron alamäki ei nosta mieliä, sillä sillä ei ole vaikutusta kuolevaan vientiin - hmm, deflaatio? Joka on muutoin tasan tarkkaan se mitä näen olevan tulossa. Lyhyesti - globalisaation ja kansainvälisen kaupan alamäki on julistamista vailla valmista. Tietenkään sitä ei voida myöntää vuoteen tai kahteen. Sitä vastoin voimma seurata menoa numeroina esim. näin - 5 Mrd US$n velat ranskalaisella rahtifirmalla (maailman suurimmat laivat taitaa olla vielä puljulla). Myös Evans-Pitchard'iltakin tulee hyviä surullisia numeroita vähän joka puolelta pallukkaa.

Lisää epätoivoa englantilaisittain - munuaiset myyntiin. Siinäkö on se seuraava markkinarako? - kilpailu intialaisia ja kiinalaisia halppis-munuaisia vastaan... Vetää hiljaiseksi. Kiinasta tulikin mieleen, että sieltä saattaisi olla syytä kotiuttaa sijoitukset piakkoin pois. Maan virallisia numeroita ei ole ehkä aikaisemminkaan kannattanut uskoa, joten miksi pitäisi tilanteen pahentuessa? Mistä tietenkin pääsemme seuraavaan - €urolandiassa pankkien lainaus nousi loppukesällä, mutta yksityisille taas kutistui. Tosin kannattaa vilkaista numeroiden eroja viime vuotiseen, ennen kuin hypitään riemusta. Joskus mietin oikeasti, että meneekö pankkien lainaus jonnein vaihtoehtotodellisuuteen 8-)

€urolandiassa muualla: Espanjassa myymättömiä kiinteistöjä pari kolme miljoonaa - tai ainakin 1,6 miljoonaa, Irlannissa 4v puskuri, Tanskan asuntokupla yksi pahimmista jne. Veikkauksia siis asuntojen hinnoille? Tosin Suomessahan tilanne on jälleen aivan toinen. Eilen Suomen Pankista tuli selvä viesti: asuntojen hinnat eivät enää laske Suomessa. Saisikohan noista jonkun takauksen SPn piikkiin? Niin - ja ettei totuus unohtuisi lätäkön takaa, niin nyt liittovaltio (veronmaksaja) myöntää, takaa -ja mitähän vielä- asuntolainat - varsinkin ne surkeimmat. Samalla vaatimattomat 7 milj. on menossa pakkohuutokauppaan. Taitaisi olla aika shortata asuntojen rakentajia, eh? Mietin vielä, että missä se inflaatio on piilossa - ehkä tämän miehen teksteistä se selviäisi? ja muistakaa, Ph.D. on tae sanomisten oikeellisuudesta. (vinoilua itsestäni, jos joku ei ummartanut...)

Jenkkilässä 16-24v työttömyys yli 50%? Virallisesti sentään miehillä "vain" 19,7%. Jotain tarttis tehdä - no, siivotaan tilastot O-man'in johdolla. Kouluaikoja venytettävä kesälomat ja viikonloput mukaan lukien. Tosin vasta jossain oli, että monessa paikassa aikovat siirtyä 4-päiväisiin kouluviikkoihin. Joka tapauksessa uusi normaali on vähintään kummallinen, esim. jenkkilässä työttömyyden ajaminen 5%in edellyttäisi 250ooo uutta työpaikkaa joka kuukausi seuraavien 5v ajan. Vastapalloon joutuu toteamaan, että tällä hetkellä työttömiä on 6x vs. avoimet paikat. Saahan sitä unelmoida :-(

Moni varmaan muistaa erinäisistä oikeusjutuista BoA'a vastaan New York'in yleisen syyttäjän toimesta. Nyt Cuomo taidetaan ohjata pois eli hänelle "taitaa avautua" New York'in kuvernöörin paikka - samalla saataisiin mies pois syyttelemästä "aiheettomasti". Tekstistä on hauska lukea miten Valkoista Taloa myöten nykyistä kuvernööriä painostetaan jättämään ensi vuoden vaalit väliin - jolloin Cuomo tietenkin nousisi ehdokkaaksi. Jossain taisi olla maininta (mafia-leffa?), että pidä ystävät lähellä - mutta viholliset vielä lähempänä.

Tulevaisuudesta on tulossa kovin yksipuolinen - isot firmat pelastetaan, kilpailijat vähenevät ja pienet jyrätään. Tervetuloa fasismomaailmaan! Tietenkin tuon heiton ymmärtämiseksi pitää muistaa Mussolinin sanat fasisimin määritelmästä eli valtion ja isojen korporaatioiden yhteensulautumisesta. Esimerkkejä: mm. AMD pahoissa tulosvaikeuksissa eli Intel tietokonesirujen ainoaksi isoksi tekijäksi, AIG tuskin maksaa 182 Mrd US$n tukiaan, JAL (Japan Airlines) vaikeuksissa miljardien tukien jälkeen jne. JAL'in ja monen muunkin ison firman ongelmien selvittelyssä on selvä suuntaus - ehdotetaan paloiteltavaksi "hyvään ja tuotteliaaseen" sekä "huonoon tappiolliseen" osaan. Arvatkaa kumpaan lokeroon eläkeasiat niputetaan? Ei tarvitse kummoista mielikuvitusta, kun visiot menevät luvattujen eläkejärjestelyjen leikkaamiseen tai alasajoon - tai siirtämiseen yhteiskunnan maksettavaksi. Hassua, kun puljut ovat vuosi(kymmeniä) keränneet maksuja ja nyt lähinnä todetaan, että voe-voe...

Possuflunssailu jatkuu sekin maailmalla: jenkkisoltuille pakollinen, tietenkin. New York'in terveydenhuollon henkilöstöllä sentään vapaa valinta: piikille joo - tai sitten potkut. Washington'in osavaltiossa: rokotusten elohopea -pitoisuuden rajat poistetaan. Näin varmistetaan, että kaikki saavat rokotteen. Doh, voihan sen noinkin ajatella :-/ Safeway -apteekki antaa 10% alennuskupongin, kun otat tavallisen flunssarokotteen heiltä. Ah, mikään ei tuoksu kuin napalmi aamulla vapaa kapitalismi. Tosin ei taideta kauheasti puhua, että kausiflunssan rokotus voip altistaa H1N1-virukselle eli possuflunssalle. Saa Suomessa nähdä miten nuo rokotukset viedään läpi. Ainakaan vielä ei ole pakkopiikityksistä tullut juttua mediassa vastaan.

Kohdunkaulan syövän torjunnan virusrokote UKssa, 14v tyttö kuoli - ei ole taidettu tuotakaan täällä uutisoida. Niin, ja samasta koulusta toinenkin tyttö ambulanssiin samaisen rokotuksen myötä. Sattuman satoa, sano. Mikähän voisi olla seuraava askel - mmm, ehkä nämä? Tabletit, jotka muistuttavat syömisestä - siis tabuja, joissa mikrosirut. Ei enää tiedä pitäisikö näille itkeä vai nauraa :-/

Jos kuka on miettinyt millainen 1930-luvun pölymyrsky jenkeissä oli, niin samantapaisia voi katsoa tästä - Australiassa vastaava on jyrännyt viime viikolla. Tylyjä kuvia... Ei ihan pölymyrskyjä Keniassa, mutta ihmisen tassunjälki alkaa näkyä tosi rajuna. Metsien hakkuut ovat vieneet sateiden varastoimiskyvyn maasta ja alamäkeen on miljoonia nälkäkuoleman partaalla - aina Egyptiä myöten. Ympäristöstä huolehtiminen... onnistuu kai näinkin - miesten rintasyöpää US-armeijan tukikohdasta ja siellä palvelleiden lapsilla. Mikä tietysti tangentilla on vedettävissä tähän - osta terveysvakuutus eli vaihtoehtona vuosi linnaa taikka 25ooo US$n sakot. Eikä näyttäisi olevan senaattoritkaan turvassa tältä - mitenkähän työttömät, syrjäytyvät jne. maksavat mahdollisesti tuhansien US$en pakolliset maksut?

Mistä tietenkin voi miettiä esim. G20 -kokouksen sivujuonteita. Mielenosoittajat saivat virallisesti maistaa uusimpia "yleisön rauhoittajia". Tai no, virallisesti ja virallisesti - onhan noita testattu jo "väriviallisiin" tai mikä se milloinkin on se muka-ok -sanonta. Nyt näyttäisi siis siltä, että ei ole enää ihonvärillä väliä - kaikki ainoita-ja-oikeita ajavia johtoporsaita liian äänekkäästi kommentoivat ovat siis samalla viivalla. Ehkä tämä on sitä tasa-arvoa ja lopultakin astumme universaaliin rakastetaan-lähimmäistä -ulottuvuuteen? Ja kuten linkistä voip tarkistaa, niin saamme vielä nauttia "musiikista" valtiojohtoisesti. No se jokeltelusta taas - G20hän oli kovasti sitä mieltä, että bonuksiin pitää puuttua. Jääköön nähtäväksi - ainakin Saksan vaalituloksesta TVn uutisissa sanottiin, että ei tarvitse miettiä bonusten leikkauksia. Tuosta tosin ei ole linkkiä - miksiköhän?

 

Meni parilla viime viikolla työkkärin kurssilla joku päivä ja nyt olen miettimässä jatkoja vähän suuntaan ja toiseen (saa ehdottaa ;-). Siellä sain hyviä kommentteja sivuistakin - kun menin kysymään ;-) Pitää katsoa mihin suuntaan nenä kääntyy, sillä kuten yllä olevista teksteistä näkee, niin iso maailma ei ainakaan ole aikeissa muuttaa tahtiaan mihinkään. Tästä on tulossa melkoinen vuoristorata eli pitäkäähän pipoista kiinni tälle syssylle - ensi vuodesta puhumattakaan :-( Lokakuussa kun pitäisi alkaa julkistamaan edellisen vuosineljänneksen tuloksia ja sitä rataa (ugh!).

Nyt sitten jos kun alkaa nöyhtä lentää, niin seuratkaa huviksenne jo perinteiseksi osoittautuvia ei kukaan osannut ennakoida -juttuja. Tässä alunperin huhtikuulta 2007 Max Keiser'in video Al-Jazeeran uudestaan näyttämänä. Joo - ei kukaan arvannut superholtittoman lainauksen vaikutuksia...

Viikonlopun käyn "latauksessa" pohjoisessa eli uutta tekstiä tulossa ensi viikolla.

 


26.09.2009 09:24 |