GEITHNER ON FIASKO US-VALTIOVARAINMINISTERINÄ 

Olen prof. Black'in kanssa enemmän kuin samaa mieltä. Mielenkiintoisesti haastattelu pääsi läpi Newsweek'issä, jonka levikki on varsin laaja - pitäisikö siis herätä keskustelua? No, ei siltä ainakaan vaikuta - ja O-man on tiukasti miehen takana. Geithner on tehnyt varsin selväksi ketkä ovat hänelle tärkeitä - Goldman Government Sachs, JP Morgan ja Citigroup siis. Mitä ilmeisimmin sivuraiteella olevat Wells Fargo ja muut yrittävät nyt kovasti löytää "oikeat" miehet/naiset rattiin, jotta jatkorahoitukset riittävät Geithner'in kautta. Vähän kuin meidän ikiomalla maailmanparas talousministerillämme Kataisella - joka juuri TVssä tunnusti (kehui?) kuuntelevansa varsin tarkasti Nalle Walhroos'in ohjeita. Seurauksia saammekin sitten kaikki ihailla jatkossa.

 

Jenkkilän tiedot ovat länsimaiden "keulakuvalle" järkyttävää luettavaa: kuolleita ei ole varaa haudata, kansalaisten varallisuus on tippunut 12ooo Mrd US$a, New York'issa ansioverotuksen tulot tipahtaneet kolmanneksella muiden osavaltioiden tuskasta puhumattakaan. Kannattaa miettiä mitä suunta tarkoittaa jatkossa - niin tuolla kuin täällä, sillä perinteisesti budjetit tehdään parhaan tai vähintään siedettävän oletuksen pohjalta. Ja jos joku ei vielä ole huomannut, niin viralliset budjetit eivät pidä missään. Itse olen talousdemokratian kannalla, mutta en usko että se pääsee läpi ainakaan pariin vuoteen. Syyt ovat varsin yksinkertaisia:

  1. suuri osa ihmisistä ei halua ottaa itse aktiivista roolia, koska kivoja lupaavia ihmisiä poliitikkoja riittää ja nykymedia... on kiltisti sanottuna harhaan johtavaa.
  2. tarvitaan tarpeeksi iso romahdus, että ihmiset heräävät
  3. romahduksen pitää koskettaa valtaosaa ihmisistä myös päättävillä tasoilla ja henkilökohtaisesti

Sittenkin vastassa on uskomaton ylämäki, sillä epävarmoina aikoina luottamus johtoporsaiden oikean tekemiseen on vähintäänkin epävarmaa ja kyseenalaista infoa jaetaan kaikkialta. Näin ollen suosittelen tekemään kaikkea pientä (ja suurta henkilökohtaisista mieltymyksistä riippuen) eli mm. hätäruokavaraston ylläpitoa. Tuosta olikin tässä yhdessä aamu-TV'ssä eräs varttuneempi neito kertomassa - olin aikasen yllättynyt, että asia on otettu esiin. Noh, Japanin maanjäristysriskin vaikutus omaan elämääni on pysyvä ja kierrätänkin aika isoa settiä jauhoja, mysliä, riisiä ja muuta jatkuvasti siten, että kuukausi pitäisi pärjätä hätätapauksessa omasta komerosta. Ehkä liioittelua - ainakin toivon niin :-/

Lätäkön takaisesta jokainen on varmaan tietoinen - asunto ja auto eli American dream (unelma). Niihin panostetaan ja varsinkin ensimmäisen pitäisi olla vanhuuden turva monelle - arvohan nousee aina vain (inflaation takia?). Nyt kuitenkin tuolla asuntolainaisista kolmannes on upoksissa, työllisyys ottaa uusia pohjia tasaisen varmasti eikä autoissakaan mene hyvin - Hummer myytiin juuri Kiinalle. Autoala on muutoinkin hirttänyt kiinni lätäkön takana, kun "romutus-raha" on loppumassa. Samoin Japanissa Toyota valmistautuu heittämään pyyhkeen kehään - vaikka sielläkin on autonostajien lahjominen käynnissä. Milloinkahan Suomessa :-/

Monella taitaa olla mielessä, että asuntojen hinnat tuolla ovat varsin alhaalla ja kiinteistön osto vuokraus/sijoitusmielessä on ihan ok. Valitettavasti asiat eivät (tuollakaan) sektorilla ole ihan sitä kuin äkkinäinen kuvittelisi - vuokrat laskussa ja vuokra-asuntojen määrä kasvaa. Molemmat tietenkin tarkoittavat, että asuntojen hinnat jatkavat laskuaan. Tuo kannattaisi pitää mielessä kuka vastaavia sijoituksia täällä miettii.

Alla on hyvä kuva vimosen vuoden kehityksestä jenkkityöläisen kannalta virallisina %eina - tuhansien Mrd US$ien pumppaus talouteen on "vain" hidastanut kehitystä. Esimerkkitapaus arkipäivästä - 10ooo hakijaa 90 paikalle tehdastyöhön 27ooo US$n vuosiliksalla. Kuvan linkkiä kun lukee, niin siellä puhutaan jo epävirallisesti yli milj. uudesta työttömästä syyskuussa (saman suuntaisia on näilläkin sivuilla joskus höpisty...). Viralliset käppyrät ovat kaiketi 1948'sta tuttua NewsSpeak'iä eli uutispuhetta, joka "hassusti" jarruttelee tuon 10%n alapuolella.

 

USemployment

 

Psykologisia rajoja tällä viikolla on tietysti puhkaistu muuallakin eli kulta ampui kaikkien aikojen huippuunsa yli 1060 US$/oz. Taustalla on tietenkin inflaatiopelko - ei suinkaan inflaatio. Itse asiassa mittarit näyttävät kierrossa olevan rahan häviävän rajulla vauhdilla elvytyksen kaunopuheista huolimatta. Lyhyesti siis - deflaatio on täällä. Nuo kannattaa pitää mielessä, sillä nyt kiiltävällä metallilla tosiaan se 1200 voip olla seuraava pysäkki, mutta sitten... Australian keskuspankkikin on täysin inflaatiopelon pauloissa - ja nostivatkin siellä ohjauskorkoaan. Mitenköhän selittävät seuraavan koronlaskun, joka on käytännössä kiveenkirjoitettu fakta. Noh, ainakin minun maailmassa ;-) Jos ei minua usko, niin sitten äkkiä ottamaan rutkasti lainaa US$eina ja sijoittamaan AUS$in seuraavaksi vuodeksi tai pariksi (tämä on sitten vitsi!!!).

Toinen vaihtoehto on kuunnella mm. Krugman'ia eli lisää velkaa, ei puhettakaan jarruista nyt! Tästä vastakommenttia miehelle, niin ei tarvitse lukea minun jupinoita... Niin, ja tietenkin myös kultaan sijoittaminen tarvitsee oman puolustuspuheensa. Paljon hyviä pointteja - mutta tuossa on paljon pistetty sen varaan, että US$sta tipahtaisi pohja pois. Mahdollista, mutta ei vielä pariin vuoteen sanoisin minä. Joka tapauksessa tänä päivänä olemme tilanteessa, jossa pitäisi pysyä joustavana ja liikkuvana. Jokainen miettiköön omat taktiikkansa siis ;-)

Nämäkin uutiset voisi ottaa vakavasti - vuosi sitten UK oli lähes valmista kauraa, kun RBS ja HBOS olivat kaatumisen partaalla. Vähän sivuten samaa, Hollannissa männä viikolla systeemi samoin natisi. On se hyvä, että meillä ei noita pankkeja ole niin valtavasti kuin lätäkön takana: siellä ihmisiä on joutunut limboon rahojensa kanssa pankkikupsahtelujen ja uusien omistajajärjestelyjen takia. Jenkkipankkien ongelmista kertoo myös tämä - 34 TARP-apuja saaneista pankeista ei pysty maksamaan takaisin liittovaltiolle. Tai Skotlanti, missä pankit ovat alkaneet käyttämään tilien tyhjennystä asiakkaiden maksamattomien laskujen tappamiseen - tahtoo sanoa luottokorttimaksut, asuntolainat jne. Lyhyesti ei kannata olla velkaa, jota et pysty maksamaan... alkuaskeleita luottokorttien katoamiselle veikkaisin. Lopputilanteessahan luottoa tarjotaan enää kavereille, jotka eivät sitä tarvitse - ja se yleensä jättää rivimiesvitoset pois pelistä. On se ihanaa tuo deflaatio!

Isot firmat GS etunenässä ovat tietenkin oma lukunsa. Goldman Sachs juuri nosti isojen pankkien ennusteitaan eli joko Wells Fargo ja muut ovat hyviä - tai sitten GS aikoo ottaa hyvät rahat niiden sukeltaessa. Kumpikohan olisi todennäköisempää? Tämä kertonee jotain - GS saisi 1 Mrd US$a CITin (miljoonan pienfirman lainoittaja) kaatuessa. Yksi potentiaalinen kaaoksen käynnistäjä siis. Jossain olikin surullisen hyvin mainittu, että alamäkeä voitaisiin loiventaa huomattavasti - mutta koska alamäki on loistava tilaisuus sisäpiiriläisille tehdä valtavasti rahaa, niin... Seuraamme mielenkiinnolla tapahtumia. Niin - ja kultaintoilijoille jäätä niskaan voisi olla GSn ennuste 1200 US$n oz-hinnasta jossain välissä (ei linkkiä tähän, sorry). Joskus tuntuu, että paras toiminta on tehdä mitä GS tekee (veikkaan massiivista shorttausta), eikä se mistä he puhuvat.

€urolandian kohtaloa miettiessä tämän kuun 23. saattaa olla vedenjakaja. Latvian pitäisi esittää ensi vuoden budjetti, ja etiäisenä näyttäisi siltä, ettei ihan kaikki IMFn ja muiden toiveet toteudu. Seuraus? irrottautuminen €urosta voisi vetää ns. tulpan €uron pohjasta... Asian kuorrutuksena loputtomat uutiset nousun kompuroinnista ja teollisuuden tuskasta - varsinkin UKssa. Espanja taas - asuntolainoituksen tappioiden piilottelu jatkuu aina vain. Veikkauksia tuon onnistumisesta seuraavat 100v 10v 1v 3kk? Virallisesti EUssa tappiot saattavat nousta 400 Mrd €uroon, mutta se ei kuulemma ole ylipääsemätön ongelma. Mm-mmm...

Niin, ja kaikkihan tietenkin ovat iloisia kun Irlanti näki valon ja hyväksyi EUn viritetyn perustuslain Lissabonin sopimuksen. Täällä taisi uutisoinnissa mennä ohi, että saarivaltiossa oli raju pelottelukampanja käynnissä johtuen Irkkulandian pikavauhtia kasvavasta velasta. Lisäksi EU omien sääntöjensä vastaisesti osallistui äänestysmainontaan. Duh, kyllähän hyvän asian puolesta voidaan joustaa tuommoisissa pikkuasioissa, eh? Jotenkin epäilen EUvostoliiton siipien kantavuutta jatkossa, vaikka johtoporsaille se tulee olemaankin tuskastuttava kokemus. Alemmista muurahaisista tai nuorista puhumattakaan :-(

Täytyy sanoa, että Nobel'in rauhanpalkinto O-man'ille on melkoinen vitsi. Mies kun ei mielestäni ole tehnyt muutamia nättejä puheita lukuunottamatta mitään aitoa rauhan eteen. Ohjuskilven vetäminen Itä-Euroopasta oli enemmän taloudellinen päätös luulen minä. Hupaisimpia juttuja on, että mies ilmeisesti nimettiin palkintoehdokkaaksi 2 vkoa residentiksi alkamisen jälkeen (linkissä pitkä lista kaikista vähemmän hassuista tosiasioista O-man'in sanankäänteiden takaa)!

Mietin vain, että missä on seuraava imperiumin törmäily (minne sitten meidänkin NATO-intoilijat lähettävät miehistöä taas siivoamaan). Jotenkin on sellainen olo, että O-man'in nimitys on erinomainen suojakilpi jatkossa tulevalle kritiikille miestä vastaan. Iran'iahan tässä on taas viime aikoina kovisteltu eli mene ja tiedä (popcorn'it valmiina "uutisten" kaveriksi). Ja kuin pisteenä iin päälle, Afghanistanin vaalitulokset ovat kaikkea muuta kuin rehelliset.

Eipä silti, Alfred Nobel pykkäsi itse dynamiitin maailmalle, joten ironiaa kai tämä on. Niin, ja monikos tiesi, että eräs herra A.H. oli myös ehdolla Nobel'in rauhanpalkinnolle 1939 (taustalla mm. Time'n vuoden mies nimitys)? Toinen "mallikansalainen" on tietenkin Kissinger... Veikkauksia talouden muka-nobelistiksi tänä vuonna? Greenspam jotenkin sopisi nykymenoon.

Maailman "hassuissa" uutisissa Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla sariinia. Kiinassa samoin maailman isoin ostoskeskus - tyhjänä (vinkki Kiinan kasvupotentiaalista ja kulutuksen kasvusta ehkä?). US-isoveljen parhaita tempauksia - 66v orkideoita maahan tuonut lähes 2v linnassa paperisotkujen takia. Duh, sattuuhan sitä ja muuta viatonta... kuten, että Kanadan katolisen kirkon piispa erosi lapsipornon takia. Business as usual siis suuressa maailmassa. Eikä tämäkään poikkea visioista - Tamiflu'n kierto ihmisten ulosteiden kautta luontoon nostaa lintuinfluessan esiintymisriskiä. Erityisesti rokotusresistenttien viruskantojen syntyminen on pelottava ajatus - jälleen kerran näyttäisi siltä, että ympäristöpaine ihmistä vastaan on kestämätön. Lyhyesti siis - meitä on liikaa - meretkin sen kertovat.

Viikolla oli TV-ohjelma Romanian joogalentäjistä (jooga on hyvä harrastus, mutta joskus on pakko velmuilla), jossa pomo on kuin paraskin lahkon johtaja: alaikäiseen sekaantumista, seksikauppaa jne. Asiaan tietysti kuuluu tukikohtia pitkin poikin Eurooppaa, poliittinen turvapaikka johtajalle Ruotsissa, jäseniä meidänkin lintukodossa jne. Tulevaisuudessa kannattaa miettiä erilaisten lahkojen sikiämistä ja leviämistä taloudellisen epävarmuuden kasvaessa, sillä monelle on helpompi mennä muiden ohjattavaksi - varsinkin kun lupaukset ovat niin houkuttelevia. Joka tapauksessa pelkään, että kansainvälisen poliisin yhteistyökin joutuu koetukselle jatkossa rahoitusten leikkausten takia. Siinä sitten nämä ääri-ilmiöt leviävät "tutkakatteen" alapuolella kaiken muun kaaoksen kylkiäisenä. Olemme siirtymässä aika pelottavaan maailmaan :-(

 

Viikon lainaus on Martin Luther King'iltä: tulee aika kun pitää valita itselle ei-turvallinen (niin poliittisesti kuin fyysisestikin) vaihtoehto, koska se on oikea vaihtoehto. Oletko sinä valmis oikeaan valintaan?

Kiitos TL'lle 10€, olet muutoin niitä harvoja kun katsoo näille jutuille mitään isompaa arvoa :-D

 


10.10.2009 11:27 |