PANIIKKIOIREET MARKKINOILLA LOPUN AJAN MERKKEJÄ?

Vimosen parin viikon aikana DOW on noussut 10ooo'n tuntumaan eli juuri 50%n paluu huipun 14ooo+ romahduksesta 6500n pohjalle. Elliot wave -ajattelua tutkiskelleet tunnistanevat tuollaisen kriittisen luvun... Tällainen pitkä ja tasainen nousu tapahtui myös 1930-luvun laman alkutaipaleella. Tietenkin tilanne on nyt aivan toinen - tai näin meille ainakin opetetaan (todellisuustarkistus, kiitos). Joka tapauksessa nyt jenkkimarkkinoilla lähestytään pistettä, jolloin jotain on tapahtumassa. Epämääräisyydestä kertonee yhden "luotettavan arvioijan" kommentit Wells Fargo'sta aamupäivällä ja iltapäivällä (mies käänsi kelkkansa aika täydellisesti muutamassa tunnissa - öö?). Puljun kurssi poukkoili "yllättäen" ensin rajusti ylös ja sitten rajusti alas. Toisin sanoen nyt jos koska pörssi on varpaillaan ja jos kun alamäki alkaa, niin se tulee olemaan PALJON rajumpi kuin vuosi sitten.

 

Jenkkilän pankkisuo on syönyt 106 tänä vuonna - mitenkähän jatkossa? Nelinumeroinen luku siirtyy ensi vuodelle, mutta vielä ehtii monta rysähtämään :-( Jotta ihmisillä ei menisi pupu pöksyyn FDICin pomo vakuuttelee (4min Utube), ettei ole mitään pelkoa rahojen menettämisestä pankin kaatuessa - mm-hmm? Ensi viikolla US valtiovarainministeriö on myymässä ennätykselliset 123 Mrd US$n paprut (musiikki jatkuu, tuoleja katsellaan...), työttömyys ei tunnu tajuavan vihreiden versojen ideaa, talolainojen laukeaminen saa uusia muotoja - pankit eivät halua taloja itselleen...

Näihin sopivatkin pari hyvää kaneettia - Bageant parhaimmillaan ruohonjuuritasolta ja toinen yhtä hyvä vähän ylempää pohdiskeltuna. Kapitalismi sellaisena kuin olemme sen oppineet ymmärtämään - on kuollut. Tosin sen myöntäminen nykyään ratissa olevilta (eikä useimmilta muiltakaan) tuskin onnistuu... Sitä vastoin voimme luottaa virallisiin lukuihin, jotka mm. Kiinasta kertovat hyvää - 9% kasvu vimosella vuosineljänneksellä. Ei kannatane kiinnittää huomiota, että valtion korkeimpia pankkimiehiä varoittaa kuplasta.

Ei siis ihme, että lätäkön takana pankkiirit käytännössä kirjoittavat jo säännöt ja siirtävät omat miehet valvomaan niitä. Miten se olikaan - Goldman Government Sachs? Ainakin miehiä heillä on kaikilla avainpaikoilla - kuten jälkimmäisen linkin jutussa osakemarkkinoita valvovan instanssin pomona (soo-ooohhh...). Samalla poliitikkojen lobbaus on tuottamassa tulosta - 8ooo US$n asunnonostajan verohelpotusta jatkettaneen. Jossainhan tosin oli summan korotusehdotus 15ooo US$ksi eli sekin saattaa tapahtua. Tuo summa tarkoittaisi 3,5% käteismaksuna asunnolle hintaa 428ooo US$a. Toisin sanoen kun ostaisi tuota halvemman asunnon, niin valtio maksaisi ostajalle käteismaksun JA vähän taskurahoja.

Näin lienee tapahtunut tälle tytölle: 20v ja 155ooo US$n laina + sisustusrahaa 38ooo US$a, kiitos setä Omulin - yhteenveto jatkoista on tyly. Ei väliä että pitkässä juoksussa homma laskee 100varmasti reisille, sillä mehän elämme vuosineljännes -taloudessa. Ja lyhyellä tähtäimellä nämä valtiontuet pönkittävät asuntojen hintoja - ja sehän oli se tärkein? Ajattelua kuvastaa hyvin asuntolainojen uudelleen järjestelyt lätäkön takana - aniharvalla ne onnistuvat ja sittenkin 3/4-osaa joutuu maksuvaikeuksiin vuoden sisällä. Haloo?

Japanissa viime vuoden verotuloennuste on tullut 10%a turvalleen, joten lisää velkaa. Doh, kuinkas muuten - vaihtoehtojahan ei ole? Japanin valtion lentofirma notkahtelee, vähän kuin Finski meillä. Ja jos epäilee Irlannin taloutta, niin myytävät pubit kertonevat karua kieltään nekin. Eikä Kuwait'issakaan olla muita kummempia - nyt valtion pitäisi järjestää KAIKKIEN kansalaisten velat. Perusteluita on hauska lukea - minulla on oikeus nauttia valtion omaisuudesta ja muuta. Miksi kukaan ei meillä ole tällaista sanomassa 0:-) Intiassa puolestaan maanviljelijät myyvät vaimojaan velkojensa maksamiseen. Eikö kukaan ihmettele tätä velan läpikyllästämää yhteiskuntaa?!?!? Miten olisi kansanpankit, jotka eivät harrasta mitään sijoitustoimintaa?

US$n alamäestä jaksetaan puhua - nyt kun siitä tietää 98% ihmisistä (?), niin kuka sitä on enää myymässä? Toisin sanoen todennäköisyys massiiviselle nousulle kasvaa eksponentiaalisesti päivä päivältä. Etelä-Amerikassa ollaan kuitenkin lähdetty omaa Sucre'a, €uroa vastaavaa yhteisvaluuttaa puuhailemaan. Onnea vaan sinnepäin, kun ovat samalla mantereella jenkkilän kanssa eli on olemassa "pieni" riski setä Samulin "suojelurahastuksesta". Eurolandiassa tuskaillaan 1,50 US$a €urolla -hintaa... mitenkähän mieli muuttuu kurssin lähtiessä toiseen suuntaan, varsinkin kun nyt tuskaisena rimpuileva maailmankauppa ottaa syöksykierteen? Tässä vielä toinen Evans-Pitchard'in juttu, missä mennään mielestäni metsään ja rajusti - US$ jatkaa tämän vuosisadan valtavaluuttana?!?!? Lopuksi vielä kehujuttu UKn £n romahduksesta - samalta mieheltä. Ugh...

Monet varmaan muistavat Kalifornia IOU-episodin kesän lopulta - nyt New York on samaa harkitsemassa. Ei taida onnistua... IOU-lappujen ongelmahan on, että ne luvataan maksaa virallisena valuuttana sitten joskus. Edellytys tälle on -arvaako kukaan?- kasvu, joka karkaa yhä selvemmin taivaanrannan taakse kiihtyvällä vauhdilla. Tästä osoituksena samaisen New Yorkin päätös myöhästyttää eläkemaksujaan maaliskuulle - eikä ole pikkurahoista kyse (959 milj. US$a). Jenkeissä eläkerahastot ovat nostamassa kultasijoituksiaan - mitenkähän suomalaiset eläkerahastot?

Kullastahan puhutaan arvonsäilyttäjänä, mutta miltä kuulostaisi esim. 400 US$/oz hinta vuoden, parin sisällä (2/3-osan lasku nykyisestä)? Vertailuna tietenkin voi ajatella osakekursseja, joiden laskuna heittäisin 9/10-osaa - ja moni firma varmasti menee nollaan. Silloin tietenkin kulta näyttäisi muihin verrattuna "kohtalaiselta", mutta jotenkin en usko että hymy on herkässä - varsinkaan ison kultakasan päällä istujalla. Asian tekee tietenkin monimutkaisemmaksi meille €uron kurahdus, joka voi tehdä melkoiset temput eri kohteiden hinnoille. Joka tapauksessa luulen, että Linnanmäen vuoristorata vastaa hattaraa taloustulevaisuudessa.

Viime aikoina olen miettinyt ihmisen itseilmaisua kun olen "ihaillut" poliitikkojen teflonpintaa. Kuluneen viikon hienoin heitto lienee Vanhasen "asemani on vahvistunut". Vähän vastaava hieman toisenlaisen puhujan suusta - Lontoon GSn pomon mielestä "eriarvoisuus on hyvästä". Tokaisu ilmeisesti tarkoittaa esim. tätä - Morgan Stanley'llä bonusten maksuvaraukset ennätyssuuriksi samalla kun tuotot laskevat 9/10-osaa. On tainnut reaalimaailma ja "normaali" ajattelu karata käsityskyvyn laitamille. Mistä tietysti päästään Obaman kehuihin isä-Bush'in suuntaan - pappa-Bush on esimerkillinen pienen ihmisen puolesta -taistelija. Newspeak'iä parhaimmillaan sano...

Edelliseen liittyen mahanpohjassa on ankea olo kun seuraa Suomen valtion velan muutosta viime laman jälkeen. Kaikki lienevät samaa mieltä, että olemme (suurin osa suomalaisista) nauttineet reilun 10v hyvistä ajoista. Samalla valtion velka ei ole kutistunut juuri yhtään - ei vaikka valtion tulot ovat kasvaneet huomattavasti. Mutta sillähän ei ole väliä, koska kansakuntamme talous on kasvanut huomattavasti samaan aikaan - hmm? Näin siis virallisesti. Mihin on hävinnyt ajatus hyvän ajan säästeliäisyydestä huonoja aikoja varten?

 

valtionvelka

Kuvan oikeassa laidassa näkyy kuitenkin jo mitä on tulossa - ja Kataisen ym. sankarien puheet 100 Mrd €n lainasta realisoituvat takuuvarmasti tällä menolla. Heidän puheiden mukaan ei ole hätää, koska kasvuTM pitää huolen "ongelmista" (yhden tempun pellet?). Joku ehkä muistaa allekirjoittaneen joskus heittäneen näitä vienti- yms. kutistumis-%eja ilmaan eli kysymys: miten käy velan %-osuuden jos kun BKT laskee rajusti? Esim. BKT 50%in nykyisestä kolmessa vuodessa samalla kun velka nousee 100-120 Mrd €on? Pöyristyttäviä lukuja -tiedän- mutta aika näyttää pelkään minä...

Vertailun vuoksi tässä vähän Kanadan juttuja - maa kun on myös voimakkaasti vientivetoinen. Asian ainoa positiivinen puoli lienee siinä, että saamme nauraa nyt ratissa olevien päättäjien selittelyille. Olisiko näin: "tilanne maailmalla on huono", "kukaan ei osannut ennustaa", "onneksi Big Brother TVssä on mielenkiintoista" jne. Toisin sanoen kukaan poliittisista tai talouden alan broilereista ei itse ole vastuussa mistään. Lopputuloksena sitten laitetaan valtion omaisuutta myyntiin ihan kunnolla - vähän kuin hra Brown UKssa.

Brown'ista puhuttaessa on hirtehishuumorin hauskaa lukea, että mies vastustaa pankkien pilkkomista - vaikka BoEn pomokin asiaa ehdotti. Taitaa Brown tietää, että pankkitsunami pyyhkäisisi monta kaveria upoksiin saman tien. Mikä tietysti kertoo mikä on johtoporsaiden johtonaru - pelastetaan pyramidin huippu hinnalla millä hyvänsä. Ehkä yksi selitys lisää sille miksi Obama'lla ei oikein ole aikaa/kiinnostusta kuunnella Volcker'ia. Tästä päästään pikku hypyllä koko nykyisen talousajattelun kumoamiseen - senhän silmät kirkkaina vakuutetaan perustuvan tieteeseen. No, tässä on hyvä juttu mikä kertoo vähän tuosta syntyhistoriasta 1800-luvulla - hauskasti muut tieteenalat jatkoivat eteenpäin, mutta "taloustiede" ei ihan niinkään ;-)

Jos joku on kiinnostunut meikäläisen ajatuksesta osakekursseista ja valuutoista, niin nyt minulle olisi korkea aika nostaa kytkintä pörssistä. Jos haluaisin jatkaa pörssissä, niin nyt voisin short'ata. Tosin silloin kannattaa valmistautua syytteisiin alamäen aiheuttamisesta - jossain välissä toiminnan laittomaksi julistamistakaan ei kannata poissulkea mahdollisuuksista. Jos taas en haluaisi olla pörssin kanssa missään tekemisissä (useimmille järkevintä), niin US$-tili auki ja €urot hyvällä kurssilla taaloiksi. Tosin kannattaa jättää €urotilille muutaman kuukauden puskurivarasto, sillä talouskäännöksen alku voi tulla vielä pienellä viiveellä. Joka tapauksessa heikoilla jäillä sipsutellaan. Tähän lienee syytä lisätä vastuuvapautusvetoomus eli en vastaa ihmisten sijoituksista.

Itseäni on hymyilyttänyt possuflunssarokotuksen uutisissa asti "myyminen". Lätäkön takana ollaan taas askel pidemmällä, animaatio lapsille asian tiimoilta (olisi ollut Göbbels ylpeä). Milloinkahan tuo tänne rantautuu? Itse en ole koskaan ottanut flunssarokotuksia - ja joskus olen ollut päivän pari sängyn pohjalla. Mutta oma ideologiani onkin ehkä vähän vinksallaan... pieni sairastelu välillä pitää jalat maassa niin sanoakseni :-) Tosin en kuulu riskiryhmään eli siksikään en koe asiaa kovin tärkeäksi. Joka tapauksessa luonnollista tietä kautta saatu tautiresistenssi on tehokkain eli tauti kannattaisi sairastaa nyt ennen kuin siitä kehittyy pahempi versio.

No, seurataan tilannetta sillä myös tämä on yksi mahdollinen "syyllinen" talouden kurahtamiselle. Hmm, nyt tulikin ajatus, että piikin välttäjiä voidaan kai kohta syyttää epäisänmaallisiksi ja yhteiskuntakelvottomiksi. Jep, syyllisiä ja ukkosenjohdattimia - ihan kuin historia opettaa - tarvitaan isojen ongelmien keskellä. Mitenköhän täällä rokotusten mahdollisesti aiheuttamista korvausvaatimuksista aiotaan kiemurrella? Irlannissa eräs vakuutusyhtiö ei haluaisi olla missään tekemisissä piikitysten kanssa ja ohjeistaa lääkäreitään olemaan piikittämättä. Menee mielenkiintoiseksi.

Onkohan Suomen Afghanistan'in operaatiolla millainen hintalappu? Ainakin jenkeillä tuntuu pelkän bensan hinta olevan "kohdallaan" - jopa 400 US$/gallona eli n. 100 US$/l kuljetuskustannusten takia. UKssa taskulampulla Apache-helikopteria valaissut mies pääsi säikähdyksellä - toivottavasti kukaan ei kerro talebaneille että kopterit ovat valoarkoja... Tässä vähän toisenlainen lähtökohta viime aikojen kullan ja öljyn hintapiikkiin - Iranin ristiretki näköpiirissä? Tekstiin ehkä liittyy Pentagon'in superisojen ei-ydinaseperusteisten bunkerin räjäyttäjien tilauksen kiirehtiminen. Lähi-Idän ymmärtäminen jenkkilässä on varmoissa käsissä, jos on uskomista FoxNews -kanavalla näytettyyn karttaan - uhhuh :-/

 

MiddleEastFox

Ilmaston seuraaminen on mielenkiintoista - Australiassa raesade tappoi jopa 90% villieläimistä, Kalifornian kuivuus pahenee. Nykymenoon sopiva elokuva voisikin olla tämä - Age of Stupid (Tyhmän aika). Tai sitten M. Mooren Capitalism: A Love Story - tosin tuossa on taas kuvitelmaa, että Obama pelastaa (arvostelujen mukaan). Tosin kuva tehtiin O-man'in kauden alkutaipaleella ja Moore'n kommentit ovat jo synkistyneet Valkoisen Talon asukin suhteen, saa nähdä kuinka jatkossa. Toisaalla CIA ostaa blogien seurantaan keskittyvän firman osakkeita.

 

Kirjoittajan kirjoittamattomuudesta huolimatta muutama kaveri laittoi digitaaleja, (JAM 25€, EIH 20€, RS 20€) - kiitos kaikille. Keskimmäinen tuli aika mielenkiintoisen kommentin kera - toivottavasti asiat ovat parempaan päin.

 


24.10.2009 09:16 |