WALLSTREET ON VALMIS OTTAMAAN RAHASI HYVÄÄN HUOMAAN

Tämän päivän mielialoihin sopii varmasti seuraava lainaus. Päiväystä lukuunottamatta se on enemmän tai vähemmän mitä meille tarjoillaan nyt ja lähitulevaisuudessa:

"Wall Street in looking over the wreckage of the week, has come generally to the opinion that high grade investment issues can be bought now, without fear of a drastic decline. There is some difference of opinion as to whether not the correction must go further, but everyone realizes that the worst is over, and that there are bargains for those who are willing to buy conservatively and live through the immediate irregularity..."

"Kun katsotaan kuluneen viikon menetyksiä, Wallstreet'illä ollaan yleisesti sitä mieltä, että nyt korkeatasoisia sijoituskohteita voi hankkia ilman pelkoa merkittävistä laskuista. Jonkin verran erimielisyyttä on liikkeellä josko korjausliikkeen täytyy jatkua, mutta kaikki ovat sitä mieltä, että pahin on ohi. Tarjolla on edullisia kohteita sellaiselle, joka on valmis ostamaan varovaisesti ja pystyy elämään lähiaikojen heilahtelujen läpi.." oma suomennos

-- New York Herald Tribune, October 27, 1929

 

Meilläkin täällä kotimaassa vakuutellaan, että Suomen pankkijärjestelmä on turvallinen. Eilen ja tänään seurasin mielenkiinnolla TV'stä selityksiä ja oletuksia tulevasta. Pakko myöntää, että vakuuttavia kavereita puuppituubiin oli kerätty ja jos en olisi tietoinen markkinoiden alapuolella kasvavasta mustasta aukosta, niin uskoisinkin heidän vakuuttelujaan. Uskoisin, koska haluan uskoa. Sellainen on itsehuijauksen voima - ja ymmärrettävästikin, se on lajiamme auttanut selviämään monessa tilanteessa. Valitettavasti en ole heidän kanssaan samaa mieltä ja näen edessämme melkoisen pieneksi käyneen "neulansilmän". Suosittelen miettimään isojen hankintojen kanssa tarkkaan - "Onko minulla varaa oikeasti tähän?", ja ennenkaikkea "Tarvitsenko minä tätä?" Uhh, mitenkäs tuo ajatus taas karkasi... soh, seuraavassa taas viime päivistä:

Viime viikolla USAn pankit lainasivat keskimäärin 188 Mrd US$'a päivässä FED'iltä. Historiallinen ennätys sinänsä, mutta luku kertoo suoraan miten pankit ovat täysin keskuspankin lyhyiden lainojen varassa. Siten onkin täysin ymmärrettävää, että USAssa tänään laitetaan maanantaina kongressin hylkäämä roskapankkilainapaketti hiukan viriteltynä senaatin hyväksyttäväksi. Ei ihme, kun eilen USAn pörssistä haihtui 1,2 bilj. US$'a DOW-indeksin reippaan (777pts) pudotuksen saattelemana. "Hauskasti" Australian pääministeri vaatii maailmanlaajuista painostusta USAa vastaan, että lakialoite hyväksyttäisiin. Sillähän ei ole mitään tekemistä asian kanssa, että Australian pankit ottavat lainaa USAsta todella paljon ja ilman esitettyä lakia se ei taida onnistua jatkossa...

Markkinoita yritetään mitä ilmeisimmin pönkittää epätoivon vimmalla. Kongressissa yritetään seuraavaksi estää asuntomarkkinoihin liittyvien papereiden arvottaminen markkinahintaan - suomeksi siis, niiden arvo on se mitä omistaja sanoo (markkinat varmaan sanoisivat lyhyesti: NOLLA). Tämä tietenkin antaa pankeille mahdollisuuden myydä em. paperit valtiovarainministeriölle "oikealla" hinnalla ja kummasti taas pankkeja pelastetaan. Samaan hengenvetoon voi todeta, että pankkien reservivaatimuksia yritetään saada alaspäin aina nollaan asti (ei sillä että niillä olisi ollut tähänkään asti pahemmin merkitystä).

Euroopassakin natisee: UKssa pankkeja kaatunee lisää, Ranskassa valtionjohtoa myöten edelleen puhutaan likviditeettiongelmista ja Sveitsissäkään eivät kaikki asiat tunnu olevan kunnossa. UBS mitä ilmeisimmin joutuu tekemään alaskirjauksia jälleen, nyt viides peräkkäinen vuosineljännes. Kaikkien näiden uutisten keskellä on kummallista kuulla, että sijoituskulta menee kuin kuumilla kivillä kaikkialla maailmassa - tai ei ehkä niinkään kummallinen uutinen...

Virtuaalimaailman ulkopuolella koillisen USAn osavaltioissa on kärsitään bensapulasta, joka osin johtuu kahden hurrikaanin aiheuttamista jalostamojen seisokeista. Tilannetta pahentaa se, että USAlla ei edes ole riittävästi kapasiteettia jalostaa kaikkea käyttämäänsä bensaa (he tuovat maahan n. 1 milj. tynnyriä bensaa/vrk). Tänä kesänä USAn bensavarastot ovat laskeneet selvästi alle 5 vuoden keskiarvon ja ilmeisesti yhtenä syynä on ollut rahapula, jalostamot ovat vanhoja (usein ylläpitotarkastuksia) ja uusia ei rakenneta (ei kannata, öljyteollisuus tiedostaa USAn peak oil'in). Toinen mitä ilmeisin syy on se että bensa on ollut liian halpaa leikatakseen kulutusta. Täältä lisää tietoa USAn bensaongelmista. Jos bensaongelmat jatkuvat vielä, niin USAn ruoanjakelu on ensimmäisiä siitä kärsiviä ja saatamme tänä talvena kuulla vastaavista ongelmista kuin Espanjassa kesäkuussa.

Vapaan maailman puolustajan elämää ei varmaan tee helpoksi myöskään Venezuelan halu rakentaa ydinvoimaa. Toisaalta fyysinen sotakaan ei tunnu sujuvan, Pakistan'in kanssa tuntuu olevan kaikenlaista kahnausta (laukausten vaihtoa, pommeja). Tästä voisi päätellä, että hyökkäys Iran'iin on vaihdettu Pakistan'in ristiretkeen. Valtaistuimelle nousevista ehdokkaista kumpikin tuntuvat olevan valmiita Iran'in ruttaamiseen, joten se mahdollisuuskin vielä on. Soh, perinteisesti sisäpolitiikan ongelmat on ollut helppo piilottaa ulkoisen vihollisen pelottelulla. Ja uskokaa huviksenne, USAssa riittää sisäisiä ongelmia seuraavalle presidentille "selvitettäväksi".

 


01.10.2008 00:00 |