UUTTA FINANSSIMAAILMASSA? - NO EI MITÄÄN 

G20: lisää tukitoimia taloudelle, UKn Brown: toinen, isompi tukipaketti pankeille vähentää veronmaksajien riskiä, Kiina: kupla kasvaa, räjähdys lähestyy. US-pankit: bonukset jo koko viime vuoden tasolla, Kalifornia: osavaltion maksamista kk-palkoista 10% maksetaan sitten joskus, US-velkakatto tulee taas vastaan, kiinalaisille teräsputkille rangaistustulleja USAssa jne. Nämä on kai niitä vihreitä versoja (?).

Sitten tietysti on näitä bittivirrasta hävinneitä juttuja: BBC: hollantilainen DSB-pankki nurin kun ihmiset nostivat rahansa (2 viikkoa vanha uutinen), Verkkouutiset: Suomessa lasten pitäisi ottaa tupla-annos sikaflunssarokotusta. Jälkimmäinen linkki on "hauska", sillä linkin osoitteessa on mainittu tuo tupla-annos - ja linkki löytyy myös googlen hakua käyttäen, mutta ei sitten kuitenkaan Verkkouutisten sivuilta. Mmm... kontrolloi menneisyyttä ja kontrolloit tulevaisuutta. Tahtoo sanoa, palatkaahan sen puuppituubin ääreen - täällä ei ole mitään nähtävää.

 

Jenkkilässä 5 pankkia nurin, viime viikon 9 taisivat vähän säikäyttää. Työttömyysluvut jenkkilästä ovat esimerkki tilastojen muokkauksesta - taisi O-tiimille se avoimmuusajatus hukkua matkan varrella. No joo, ehkä olen liian ankara (?), mutta ne numerot siis: virallisesti 10,2% (1/10), laajemmin laskien 17,5% (1/6) sekä shadowstats.com'in mukaan yli 22% (2/9 työkykyisistä). Kaikki alla olevassa kuvassa "kivasti". Jutun jujuhan on että lukujen laskutavat muutettiin jo Clintonin aikana, kyllä olisivat wanha Neuvostoliitto ja Pravda tyytyväisiä näihin. Onneksi meillä luvut ovat tosia...

 

USunemployed

Tässä vielä kirpaise historiikki liittovaltion työllistämistoiminnasta muutamalta viime vuosikymmeneltä, siellä siitä liberalismista ja vapaista markkinoista voi taas lukea :-( Niin, ja viimeisten 60v aikanahan on uskottu, että työttömyyden kehitys on ns. perässä laahaava indikaattori, mutta erinäiset merkit kertovat tilanteen olevan toinen. Sellainen se on se "velkadeflaatiovetoinen" lama...

G. Bush allekirjoitti 2005 lain, joka vaikeutti henkilökohtaiseen vararikkoon hakeutumista - vaan nyt hakemusluvut ovat saavuttaneet tuon tason. Ehkä Obaman pitäisi kiristää lakeja/vaatimuksia lisää ja ostaa aikaa taas muutama vuosi (siellä asiaa kutsuttaisiin säilykepurkin potkimisesta tiellä eteenpäin, kicking the can down the road)? Toivottavasti tämä on taas vain heitto, eikä arvaus tulevasta :-/ Yksityisten lisäksi pienfirmojen vararikot kiipeävät pelottavaa tahtia... Tapahtumien kylkiäisenä jenkkilässä ollaan kovaa vauhtia tekemässä vapaaehtoisista eläkerahastoista nostot aina vaikeammaksi, mitenkäs noiden tilanne on Suomessa (valaiskaa joku)?

Asuntojen kanssa on huvittavaa kehitystä: pankit saavat pitää asuntolainat kirjoissa omien arvioidensa mukaisena (mark-to-fantasy), samoin asujista ollaan tekemässä kasvavissa määrin vuokralaisia ostamiinsa asuntoihin jne. Sittenkin on sellainen olo ettei laastari, ilmastointiteippi ja pakkeli yms. enää voi pysyä kauaa pinnassa - seuraukset... tulevat olemaan rajuja. Veikkauksia kuka voisi hyötyä romahduksesta - olisiko ehkä Government Sachs (taas)?

Maanantainakos se oli kun CIT heitti pyyhkeen kehään? Joka tapauksessa seuraavassa on oiva yhteenveto puljusta ja alla oleva käppyrä kertoo tylyä kieltään lainojen myöntämisen varassa toimineen ISON firman numeroista viime vuosilta. Kuka uskoo, että isojen pankkien vastaavat käppyrät näyttäisivät täysin erilaisilta - siis ne oikeat käppyrät, joita meille ei näytetä. 

 

CIT

 

Tilanteesta jotain kertonee loputtomien tukirahojen imaisu isojen puljujen syövereihin - ja edelleenlainauksen täydellinen kurahdus niin jenkkilässä kuin UKssakin. Eikä siinä kaikki, myös firmat rohmuavat käteistä (siis ne, jotka sellaiseen pystyvät) eli reaali-investoinnit takkuavat pahan kerran (hmm, työttömyys?). Toisin sanoen kasinossa pörssissä mennään ja lujaa. Tosin kuluneen viikon kiihtyvä sahausliike kertoo pahasta, pahasta hermostuneisuudesta. Edelleen veikkaan rajun alamäen alkua lähiaikoihin, enkä suinkaan nauttiakseni "olinpas hyvä kun arvasin" -puheilla ja paukutellakseni henkseleitä. Paukutteluista seuraava on luultavasti kaupallisten kiinteistöjen lainoituksen kurahdus - tai sitten ei. Ainakin Geithner on jälkimmäistä mieltä - mikä tietysti taitaa olla aikasen hyvä käänteisindikaattori (tilanteesta kertova siis).

Kuplista puheen ollen Aasiassa on melkoista puplimista ollut viime aikoina - Australiassakin aivan järkyttävä piikki ylös asuntojen kohdalla. USAssa vastaavaa kyllä kovasti yritetään, liittovaltion toimesta minimaalisten alkumaksujen asuntolainoja tuputetaan ilman huolta huomisesta - tai ehkä juuri siksi. Samaan aikaan tässä kaveri ennakoi jenkkiasuntojen hinnoilla vielä 43% tipahdusta. Toiverikkaana kaveri olettaa pudotuksen pysähtyvän nätisti pitkän ajan hintakehityksen mukaiseksi. Valitettavasti kun miettii miten paljon hinnat ensin nousivat yli pitkän ajan linjan, niin nyt voi varsin "huoletta" arvata hintojen menevän rajusti tuon linjan alle. Mikä tietysti tarkoittaa sitä SuperLamaa kaikille osapuolille.

UKssa korkeasti koulutettujen työttömyys on vaihtamassa suuntaa rajusti ylöspäin. Miksikö? nooh, julkinen sektori, joka palkkaa puolet vastavalmistuneista, leikkaa rajusti. Olisikohan missään muualla vastaavia arvattavana (räps-räps silmäripsillä)? Tässä on jenkkihallinnon kritisointia - ilmeisesti kongressimiehet ja -naiset eivät haluakaan kuunnella tavan kansalaisia uskoen vallitsevaa mantraa kasvusta. Tahtoo sanoa, että tilanne on aikapäiviä sitten karannut finanssikriisistä poliittiseksi kriisiksi. Täällä syrjäkylillä tulee olemaan mielenkiintoista seurata milloin asian tuohon puoleen täällä herätään - nykypuolueet omista kaunopuheistaan ja kuvitelmistaan huolimatta eivät juuri eroa toisistaan. Mutta hei, älkää ampuko viestintuojaa ;-)

Yksi mies lisää deflaatioleiristä - sekaan mahtuisi vielä monta. Itse asiassa yleensä markkinoilla isompaa käännöstä edeltää myös viimeistenkin alamäen veikkailijoiden käännös "nousu on täällä" -miehiksi/naisiksi... eli siis kun minä käännän kelkan, niin sitten kannattaa laittaa rulettipöydässä panokset sille nollalle ;-) Tai sitten kultaakin voisi rohmuta, sen hintahan puhkaisi jo 1100 US$/oz -hinnan. Hmm, ollako fiksu ja ostaa "inflaation" alkamisen kynnyksellä kaikkien aikojen kovimpaan nimellishintaan? Vai hukata loputkin rovot kuplan huipulla sijoittamisessa? Ah, näitä arkisia pohtimisia...

Vaan piakkoin taidetaan lopettaa pohtiminen. En itse ainakaan näe valoa taloustunnelissa, sillä vimosen puolen vuoden nousu on ratsastanut näillä hallitusten avustuksilla todella kauniisti. Veikkauksia mitä tapahtuu jos kvantitatiivista avustusta aletaan rajoittamaan? Niin UKssa kuin EKPssakin siitä puhutaan. Jotenkin luulen, että vimonen puoli vuotta on oikeasti pumpattu vain isoimpia sisäpiirin kamujen pytinkejä (lume-demokratian merkki jos mikä) ja nyt kun ne näyttävät kestävän voidaan avustaminen lopettaa. Tämä tietenkin tarkoittaa pienten tipahtamista lopullisesti pelistä - mutta eihän SELLAINEN VOI OLLA TARKOITUS?!?!? Mietitäänpä uudestaan...

Jenkkilän talouden pönkittämiseksi on tässä laskettu 4300 Mrd US$a, joista esimerkkeinä vaikka surullisen kuuluisa AIG taas imuroi 4,2 Mrd US$a lisää itseensä, Fannie Maekin on kasvattanut osuuttaan 60 Mrd US$ksi jne. Isoja pankkeja tuskin tarvitsee tässä listata aikaisempien jutustelujen perusteella. Mitenkäs tämä on edes mahdollista? ehkä kongressiedustajien lobbaus kertoo jotain - onneksi meillä Suomessa ollaan suoraselkäisiä, eh? USAssa eläkerahastojen vajaukset 1000 Mrd US$a, UKssa pankkien ja muiden pumppauslasku loppupeleissä 1500 Mrd £a. Ah, onneksi meillä on maailman paras talousministeri hoitamassa asioita >:-)

...se talousasioista, ketähän nekään oikeasti kiinnostavat?

Ei voi kuin nauraa näille US -pelleille - maan pitäisi kuulemma pistää pystyyn haluttujen ihmisten (terroristeja nykyisellä muotinimellä) -metsästysryhmiä. Kukaan ei ole ilmeisesti kertonut, että toimintaa on harjoitettu Reagan'in ajoista, Clinton kirjoitti tästä harmittomasta extraordinary rendition'ista (laittomat kidnappaukset ja kohteiden kuljetukset kiduttaviin liittolaismaihin) lain jne. Ainakin itse laskisin rikkinäisillä pulloilla peräsuoleen tökkimisen sellaiseksi. Asiaan tietysti kuuluu, että toimintaan osallistuneet poissaolevina tuomitut CIAn miehet saavat lepäillä Imperiumin suojissa ilman pelkoa mistään. Duh, kukapa niitä Nurnberg'in tai YKn raapustuksia enää jaksaa muistaa muutoinkaan - telkussa on kuitenkin alkamassa taas uusi, entistä parempi saarella murhatun big brotherin aviovaimon etsimis -ohjelma (tai jotain muuta yhtä oleellista).

Mistä hyvin pääsee tähän imperiumille ikävään tosiasiaan - omista US-juniorikansalaisista 1/3 on armeijapalvelukseen kelpaamattomia (tekstin lopussa viitataan Times'in juttuun, että 3/4-osaa on pois potentiaalisesta vahvuudesta). Vertauksen vuoksi Rooman imperiumin armeijat olivat loppua kohti kasvavissa määrin ei-roomalaisten miehittämiä. Tällä hetkellä talouden alkanut alamäki kuitenkin pitää huolen, että armeijaan halukkaista tuskin tulee puutetta. On hyvä muistaa, että jenkkilässä yhä useammin maahanmuuttajat kerätään armeijan riveihin tarjoamalla kansalaisuutta... Mihinkähän Suomen armeija on menossa (klik, klik)?

Resurssisodat Rauhanturvaoperaatiot voivat vaatia suomipojilta/tytöiltäkin ihan uusia uhrauksia. Yliviivattuun tässä ollaan kovasti menossa, vaikka ei ole suomimediassa sellaisesta taidettu puhua (korjatkaa jos olen väärässä). Äkkinäinen tietenkin ajatellisi, että öljystä tästä olisi kinaa, mutta SuperLaman syventyessä tuskin on öljystä pulaa muutamaan vuoteen. Sitä vastoin ruoka ja vesi ovat nyt jo räjähtämässä silmille - ensimmäisen linkin takana Intia on siirtymässä riisin ostajaksi, asia jonka pitäisi herättää vähänkin ajattelevan. Jälkimmäinen tietenkin kertoo Persianlahden alueesta - väestön kasvu 2-3x 50 vuodessa ja viljelyn kurahtamisen riski mm. porakaivojen kuivumisen takia ovat takuuvarmoja ongelmien aiheuttajia.

Kuinka moni arvailee, että Afghanistanin nykyinen US-käsinukke residentti saa jatkaa, kun haastaja ostettiin pois äänestykseen uusinnasta? Ainakin äkkiseltään jotain sellaista voisi kuvitella, vaikka kaveri vielä kovasti kommentoi asioita. Niin, ja tästä asiasta tuskin kukaan on kauheasti järkyttynyt - US/UK joukot mukana heroiinibusineksessa. NO TIETENKIN ME OLEMME KAIKKI YLLÄTTYNEITÄ 0:-) Tai no, ehkä se oikea syy olikin kaasujohtojen vetäminen Turkmenistanista Intian valtameren rantaan ei-Iranin kautta. Ei kun hetkinen, minullahan on ihan väärää tietoa - Afghanistanissahan huolehditaan paikallisten naisten ja lasten koulutuksesta sekä demokratiasta. Um, pienen lukemisen jälkeen tuokaan linkki ei kauheasti anna positiivista palautetta menosta. Pitäisiköhän sittenkin mennä takaisin komeroon kyhjöttämään ja raapimaan takapuolta?

Sitten vähän kevyempiä uutisia - tai no, onko se hyvä merkki, että elokuvatähdet joutuvat realisoimaan omaisuuttaan?

Energia-asiat ovat jääneet viime aikoina vähän vähemmälle kommentoimiselle, mutta otetaan tähän nyt niistäkin (ovat kuitenkin sivujen toinen pääaihe). EIAnkin pomo on vasta myöntänyt, että taidamme olla Peak Oil'in laella parasta aikaa (ei taidettu Suomessa mokomasta pikkujutusta uutisoida). POn ongelmathan aina tahdotaan ohittaa, että niitä vaihtoehtoisia on jonoksi asti. Jep, onhan noita - mutta kukaan ei (ainakaan virallisessa mediassa) tahdo puhua reaaliteeteistä eli paljonko energiaa saadaan uusista suhteessa kulutettuun energiaan (ERoEI) verrattuna. Tai että vaihtoehtoiset energiat ovat aivan karmeita vesisyöppöjä (EROWI). Maailman vesitilanteesta yllä olikin jo vähän mainintaa...

Tavallisimmat öljyn tuotanto-ongelmien lyttäyssanat ovat oil shale ja maakaasu. Ensimmäisen tuotanto on noussut parissa viime vuodessa hyvin, mutta vain ja ainoastaan öljyn hinnan tuoman pönkityksen mukana - tahtoo sanoa, että (spekulatiivisella velka?) rahalla. Jälkimmäisen kohdalla yksittäisen porakaivon tuotanto tekee yleensä nopean piikin (ensimmäisenä vuonna, jonka jälkeen tulee pysyvä lasku), jenkkilässä maakaasun kokonaistuotanto on kasvanut vain massiivisella porauksen lisäyksellä (rahalla) ja mokoman kuljetus on aina ongelmallista. Jatkumot tulevaisuuteen (erinomainen teksti) ovat kuitenkin vähintäänkin epävarmat, varsinkin talouden takia. Molempien kohdalla lisäksi vedotaan tekniikan kehittymiseen tulevaisuudessa - mutta mitenköhän se kehitysrahoituksen kanssa mahtaa käydä? Hiili se taitaa olla tulevaisuuden muoto ilmastotalkoopuheista huolimatta - mikä tietysti tarkoittaa erittäin hyvää liiketoimintaa hiilidioksidikaupan takia.

Eurolandian tulevaisuus on harvinaisen synkkä, varsinkin tuolla UKn suunnalla. Maa on ratsastanut vimoset 30v Pohjanmeren öljyllä - ja maailman finanssikeskuksena (lue: paperin siirtelyllä). Ketään tuskin yllättää jos käy ilmi, että Lontoon finanssipuljut ovat pumppaamassa päästökauppaa tulevaisuuden ratkaisuksi. No, eihän heillä ole muuta vaihtoehtoa - kun Pohjanmeri on pois pelistä ja he ovat Venäjän kaasuputkien vihoviimeisiä, niin saarivaltio on kutistumassa ylikansoitetuksi sumujen saareksi joka ei paljon ketään enää kiinnosta. Jotain siis UKn pyramidin huipulla pitäisi keksiä, maassa kun ei ole riittävästi omaa maanviljelyä, muu "oikea" teollisuus on ajettu alas kulutus/tietoyhteiskuntamantralla jne. Lopputuloksia voi sitten miettiä vaikka 1984 linjoilta... tulee mieleen eräs toinenkin maa, kun puhuu hyperyhteiskunnasta, jonne olisi tuotava rajusti maahanmuuttajia (tekemään kökköhommia, vaikka sitähän ei tietenkään mainita missään, korrekteja kun ollaan). Niin, ja jotta pysyy mielenkiinto yllä energiarintamalla, niin Putin vielä varoittelee kaasun virtauksesta Ukrainan kupruiluun vedoten - kuulostaako mitenkään tutulta (klik ja klik)?

Tässä on yksi harvoista suomalaisista kun on ääneen kriittinen Neste Oil'in palmuöljytoiminnalle - K. Klemola. Kirjoitukselle tietty nopeasti tuli vakuuttava Neste Oil'in vastaus, että älkää murehtiko, homma on hanskassa, me olemme ympäristöystävällisiä jne. Molemmat kirjoitukset olettavat, että maailma suurin piirtein nykyjatkumolla jatkaa, mutta olen vähän eri mieltä. Sikäli kun SuperLama potkaisee kasvuajatuksesta kylkiluut piakkoin sisään, niin voimma olla varsin varmoja, että Indonesiasta ei tule Suomeen palmuöljyä tulevina vuosina. Rahakysymykset ja muut - laivaukset, tuotannon laajennus, paikallisten "epäkiitollisuus" meidän "kiltteydelle" jne. syinä. Tulevan seurauksena meistä jokaisen olisi parempi oppia vähän maanläheisempään ajatteluun.

Meinasi itku päästä, kun TV-uutisissa (perjantaina?) mainittiin sähköautojen latauspisteen noususta Helsingin keskustaan (mitä vain, että henkilöautoliikenne jatkuisi). Sähkön kulutus kaiken suomalaisen autoliikenteen muuttamisesta sähkövetoiseksi vastaisi "vain" 10 %n kasvua kokonaisenergian kulutukselle. Eipä ollut mainintaa, että 2,5 milj. auton akut (puolen miljoonan rekat, pakut jne. päälle) ja niiden vaihtaminen säännöllisesti vaatisivat melkoiset raaka-ainekasat - tai rahaa ja energiaa. Molemmat karkaavat taivaanrannan taa SuperLaman kylkiäisenä - puhumattakaan suomalaisesta hyvinvoinnista :-( (mitä se nykypäivänä enää tarkoittaakin...). Muutoinkin on mielenkiintoista seurata näitä suomiuutisia energian kulutuksesta täällä - yleisesti tyyli on, että 50% lisää 2030 mennessä tai jotain. Kuinkahan mahtaa käydä :-/

Jotenkin tuntuu, että täälläkään maan johtoelimet eivät osaa ajatella ns. laatikon ulkopuolelta eli on vain kasvu-kasvu -mantra. Tai muka-selkärankaisuus, kuten vihreät jupisivat taas: hyi, hyi ydinvoima - mutta emme lähde hallituksesta mihinkään riippumatta päätöksistä. Doh, onhan siinä taas sanottu: olemme kriittisiä, meitä kannattaa äänestää. Tai oma napa, kuten tällä maahanmuuttajilla rahastamisella sisäministeriöstä käsin kuten Jiri erinomaisesti kirjoittaa. Kannattaa lukea miehen muitakin kirjoituksia, harvinaisen kypsää asioiden perkaamista. Täytyy sanoa, että on tosi vahva luottamus tulevaisuuteen nykyjatkumoilla... mutta niinhän sitä sanotaan, että kansa saa sellaiset johtajat kuin ansaitsee. Joskus tuntuu, että olisikin parempi antaa SamaVene -jollan ajelehtia jonnein muualle :-(

Buffett teki vaihteeksi sijoituksia eli osti jenkkilän rautateitä reilulla kädellä. Veikkauksia, että mitä tuo tarkoittaa esim. lentoliikenteelle? Tai että pistikö mies oikeasti omasta pussista rahoja, hänellä kun on historiaa ottaa liittovaltion rahoja ja sijoittaa siten, että voitot tulevat omaan taskuun ja tappiot veronmaksajan piikkiin. Joka tapauksessa itse olen 100varma rautateiden olevan tulevaisuuden vaihtoehto vaikkakin rekkaliikennöinti tulee tappelemaan vastaan kaikilla keinoin. Noh, ehkä reaaliteetit 10v sisällä alkavat uppoamaan kansan mieleen - poliitikoista en olisi niinkään varma.

Loppupuolelle sopii tämä tinafoliohattu -osasto. CFR heittää vitsinä, että rokotusten kelpaavuutta ihmisille on hyvä markkinoida "ei ole tarpeeksi kaikille" -mantralla. Ei siis ihme, että Suomessakin on tapeltu piikkijonossa - asian enempi kommentointi jääköön jokaisen mietittäväksi. Seuraava tunnin pätkä esittää yhdenlaisen yhteenvedon asiaan liittyen - sekä Talousdemokratian sivuilla oleva pala Ukrainan tapahtumien kummallisuuksista. Kannattaa olla kriittinen, mutta ei liian eli alkaa toitottamaan supersalaliitoista. Saattaapi se foliohattu alkaa kiristämään liikaa :-)

 

Kuvia menneestä - tai tulevasta? Vaikka taaksepäin onkin tunnetusti vaikeaa mennä... Tässä toinen PBSn dokumentti nykymenon taustatekijöistä, the Warning. Ketäs siellä olikaan siellä O-man'in taloustiimissä? Vastaus: mm. Rubin ja Summers. Jep, vieläkö joku miettii mihin ollaan menossa? Niin, ja ettei meillä oltaisiin yhtään huonompia, niin Nallen kehoitukset taisi tulla jo mainittua näilläkin sivuilla aikapäiviä sitten: myydään valtion omaisuus ja verot alas. Jep, on luettu IMFn oppikirjoja kovasti. Neofeodalismi, täältä tullaan! Uusmaaorjuus siis lyhykäisyydessään - tähän astihan se onkin pysynyt noissa kolmansissa maissa eli kai tämä on sitä kehitystä ja tasa-arvoa (?).

 

Kiitoksia linkkien viljelyistä, esim. kauppalehden yms. sivuille laitettuna nuo äkkiä nostavat kävijämääriä. Itse en ole jaksanut laittaa hesarin, taloussanomien tai muiden sivuille pitkään aikaan mitään, kun ilmeisesti juttuni on laskettu omien sivujen mainostamiseksi (tai jotain, sillä useimmin kommenttini ovat jääneet julkaisematta). Toinen iso kiitos on männä viikon rahallisten avustusten viljelijöille: EMER 20€, KHK 50€, NEH 20€ ja TL 10€. Olen aikasen mykistynyt - varsinkin kauniista sanoista :-D vaikkakin on nolo olo ruikuttamisesta :-/

Suomi-uutisointia/kommentointia kaivattaisiin enemmän, mutta sanon tähän sen mitä yhdelle kaverille vastasin: Suomi on niin pieni kirppu maailman elefantin selässä, että kun se alkaa yskimään, niin täälläkin heilutaan - kaatumisesta puhumattakaan. Samoin suomiuutisointi on aikasen surkeaa, harvemmin mitään asiaa löytyy muutamia helmiä lukuun ottamatta (Jan Hurri). Kaiken lisäksi tuo uutisten suodattuminen on varsin huvittavaa - esim. jenkkilän torstaina lätkäisemistä terästulleista Kiinalle ei löydy äkkiä mitään mainintaa kotimaisessa mediassa. Summahan oli tietty aika pieni - 2,6 Mrd US$a, ehkä se selittää asian...

 


07.11.2009 23:25 |