IHMISKUNTA, VIIMEINEN KUPLATALOUS?

Tuollainen tuli mieleen, kun köpöttelin metsässä lauantaina... viimeinen siten, että nyt elossa oleville alkava alamäki tuntuu pysyvältä olomuodolta. Nykyoletuksilla ja nykysysteemeillä kyyti kun tulee olemaan kylmää. Tällä hetkellä naurattaa taas muutamien puhuvien päiden (poliitikot, ekonomit) aloittamat puheet W-mallin taloustoipumisesta eli että tulee tipahdus (ja sitten se lopullinen pysyvä nousu, tätä ei saa unohtaa). No, siltähän se tietenkin näyttää - kunnes käppyrät tippuvat kevään "pohjien" alle. L-malli?

 

Toinen mitä mietin, niin aboriginaalien, intiaanien jne. alkuperäiskansojen tilanne on parantunut pikkuhiljaa vimosen sadan vuoden aikana (kun tarjolla oleva käyttöenergia on kasvanut rajusti?). Mitenköhän hekin saavat kyytiä, kun valtaväestö alkaa tuntea olonsa uhatuksi (erilaiset aina syyllisiä - ja jos ei löydy ulkoisesti erilaisia syyllistettäviksi, niin sitten syyllisiä ovat yksinkertaisesti muut)? Puhumattakaan luonnosta yleensä - "suojeluhan" on samoin kasvanut "hyvinvoinnin" mukana, tosin yhä pienemmät alueet ovat luonnontilassa (mutta eipäs tartuta pikkuasioihin). Äkkinäinen voisi sanoa, että elämme anetaloudessa - mistä viimeisin ilmenemismuoto on tietenkin se päästökauppa.

Viime aikoina on tuo ilmaston käsittely saanut mielenkiintoisia piirteitä - mm. MOT-ohjelmakin käsitteli asiaa vasta. Tiedeihmisenä (tai jotain) koen mittaustulosten valikoivan muokkauksen vähintäänkin arveluttavaksi. Meno kertoo ihmisestä jälleen aika paljon - oma etu, paras etu ja silleen. Toinen lisä soppaan on tietenkin tämä ilmastotutkijoiden sähkisten hakkerointi ja internet'iin jakaminen. Sieltä löytyy tuota laajamittaista numeroiden muokkausta. Vastapainoksi RealClimate kirjoittaa näistä sähköposteista toisenlaisen näkökulman. Lopputulos lienee jo selvä kaikille - mitään oikeaa ei tehdä ympäristön kanssa, ei ainakaan ennen kuin jotain oikeasti menee pieleen (klik, klik - nämäkin voivat realisoitua sitten joskus eli mitäpä tässä niitä murehtimaan).

Kaikella tällä soutamisella ja huopaamisella on tietenkin helppo perustella sitä, että ei ihminen vaikuta ympäristöönsä - jatketaan siis porsastelua. Kysymys "onko ihminen viisaampi kuin hiiva" saa ihan uudet mittasuhteet. Hiiva sentään hyväksyy ympäristönsä rajat kun ne tulevat vastaan (hukkuu omaan pa5kaan). Ihminen taas... näyttäisi tekevänsä kaikkensa, ettei näkisi ympärillä olevia seiniä (rajallinen pallo kuitenkin kyseessä). Ai niin, tuossa ensimmäisessä linkissä yhtenä perusteluna ihmisen ylivertaisuudelle hiivasta on, että meillä on toimiva talousajattelu (wow?!?!?).

Colin Campbell kirjoitti hyvän yhteenvedon öljyn tuotannosta ja numeroiden muokkauksesta vastineena Guardian'in tuoreelle IEA/Peak Oil -jutulle. Lyhyesti - asioihin pitäisi puuttua nopeasti eikä keskustella milloin se tuotantohuippu on tulossa (tai ohitettu). Pitkä alamäki on se kun pitäisi jokaista mietityttää. Tässä kuitenkin esim. Australiassa juuri olleen lakialoitteen kohtalosta öljyhuipun vaikutusten pehmentämiseksi. Hmm, pää pensaaseen? Odotan tasan tarkkaan vastaavaa toimintaa lukemattomilta muiltakin valtioilta eli jos aiot itse jotenkin valmistautua tulevaan, niin pelipallo on sinulla. Ei kannatane kauheasti odottaa, että ohjeita tai apuja tulisi "korkeammilta" tahoilta.

Peak Oil'ista puheen ollen - minua aina mietityttää monasti esitetty ajatus, että öljyhuippu olisi energiafirmojen salaliitto tavan tallaajia vastaan. Ainakin BP'n ja muiden tiedotus/markkinointitoiminta vuosikausia, että ei ole olemassa/tulossa mitään energiakriisiä/vajetta kertoo jotain (miksi sellaista sanoa, jos on tarkoitus rahastaa?). No, asiathan voi aina tulkita monella tapaa - ja perinteisesti muissa on useimmiten se isompi vika. Ei voi kuin ihailla ja ihmetellä menoa.

Sitten näihin talousjuttuihin...

O-manin puheet tammikuulta olivat, että työpaikkoja pelastetaan, talous nostetaan - ja kai, että demokratia on ihanaa. Doh, mies taisi sanoa jossain välissä, että työttömyys ei pahene yli 8-9%n mutta mehän tiedämme missä nykyään mennään. Asiat tuolla sektorilla tekee huolestuttaviksi, että viralliset tilastot vääristelevät ja poissulkevat ihmisiä työttömyyslaskuista urakalla. Samoin, että kehutut eli luodut työpaikat ovat osittain mielikuvitusta - meno ei jostain syystä vakuuta muistakaan talousluvuista lätäkön takaa. Veikkauksia tapahtumien jatkoista? Ehkäpä Geithner uhrataan, sillä miehen teflon-pinta rakoilee pahan kerran. Vaan tuskin tilalle löytyy yhtään sen parempaakaan...

Kaupallisten kiinteistöjen alamäki jenkkilässä odottaa vaihteen laittamista silmään (klik, klik, klik). Tuohon liittyen on mielenkiintoista huomata, että Obaman äskettäinen matka Kiinaan taisi olla USAn paikallispankkien myyntiretki. Mikä tietysti alla olevan kuvan mukaan on ihan ymmärrettävää - yritettävä myydä huonossa hapessa olevat puljut sille kellä on rahaa. Kysymys on, että ostavatko kiinalaiset toisen kerran kukkua paketissa - samalta myyjältä. Tuohon tietty liittyy ne visiot tuhansien jenkkipankkien kaatumisesta - ensi vuodesta alkaen?

 

US pankit ja lainat

 

Niin, ja ettei unohdettaisi sitä tavallista asuntolainojen keikkumista: jenkkilässä joka 7. asuntolainainen myöhässä tai pakkohuutokauppaan menossa. Samoin 8. kuukausi kun pakkohuutokauppoja oli yli 300ooo - ja asuntojen hintojen piti palata 2007 tasolla milloin? Seuraavakin käppyrä puhuu tylyä kieltään - yksityisten asuntojen aloitukset alhaisimmalla sitten kun tilastoja on alettu pitämään. Kannattaa huomata, että jenkkiväestö on käytännössä 2x tuolta 1950-luvulta - ja se kai tarkoittaisi, että asuntojen aloitus on rajusti alas suhteessa väestöön. Vai olenko liian yksinkertainen?

 

asuntojen aloitukset

 

Ei huolta - pyramidin huipu(i)lle taiteilleet tietävät mitä tehdä, uutta stimulusta putkeen. Olisiko 1000 Mrd US$a sopiva? Bernanke puolestaan vannoo seuraavansa silmä kovana US$a, uh - eikös se ole vähän kuin hänen toimenkuvaansa muutenkin? Deflaation puolesta puhuu tämäkin - M1 money multiplier eli miten hyvin voidaan olettaa talouden toimivan rahan kierron tuoman aktiivisuuden mukana. On inhottava huomata, että ovat jenkkilässä olleet liu'ussa 30v. Miten tämä on ollut mahdollista? Hmm, lainaamalla tulevaisuudesta - onneksi meillä on fiksut talousnerot kotona. He tosin taitavat neuvoa juuri samaa: lainataan, lainataan, kasvu pyyhkii sitten ne lainat pois, lainataan, lainataan aina vain...

 

M1multiplier

 

Tästä kotimaisista talousnerojen "neuvostosta", josta Niinistökin puhui - voisi tulla jotain JOS sinne löytyisi muutama reaalimaailmassa elävä kaveri (resurssien rajallisuus, fraktionaalisen rahasysteemin kriitikko). Jostain syystä en aio pidättää hengitystäni tuon suhteen, koska a) josko sellaista edes perustetaan tai b) että miehitys tuskin on muuta kuin nykyisen finanssialan koulutuksen "kermaa". Arhinmäen kansanpankki mainittiin sentään TV-uutisissa, mutta ei sitten enää yle.fi'n sivuilla. Kansanpankin vastustus on tietenkin syvää, koska oletus olisi sen toimivan nykysysteemin mukaisesti. No, sehän ei olisi tarkoitus, mutta sitä nyt ei (tietenkään?) jakseta mediassa käsitellä. Jotenkin jää Niinistöstä mielikuva, että hän on ottanut synkkiä manaavan roolin (jotta voi sitten sanoa - mitäs minä sanoin), mutta ei halua muuttaa systeemiä oleellisesti. Toivon olevani väärässä, mutta-mutta... Pianhän nämä nähdään :-(

Uh, takaisin lätäkön taakse. Ambac näyttäisi menevän konkkaan myös - aikataulua voip arvailla, mutta nyt jo pitäisi hälytyskellojen soida kun paljastui että pysyvät vain kirjanpidon fiksauksella pystyssä. Virallisesti kaikki on tietenkin kunnossa. Niin, ja pulju on tietenkin mukana MBS-derivatiiveissa ja muussa kivassa... Derivatiivisotkuja saamme varmaan jatkossakin "ihastella", sillä useampikin ison nimen laitos on joutumassa oikeuteen "kyseenalaisen" tiedon antamisesta näistä rahastus sijoitustuotteista.

Tästä päästään hypyllä pariin vähän takaraivoa naputtavaan uutiseen: Ranskan Societe Generale ennakoi isoa romahdusta, pelastuksena sitten ehkä kultakin, mutta erityisesti US$n myynti. Kulta tietenkin vaikuttaa hyvältä, kun se puskee nimellisennätyksiin kaikilla tärkeillä valuutoilla. Paitsi yeneissä - minkä pitäisi deflaatiota miettiville pistää hälytyskellot kilisemään. Tässä pari historian havinan linkkiä kullasta edellisen piikin yhteydessä 1979-80 (klik, klik). Tässä sitten toisenlainen näkemys kullasta, siinä menettää rahansa. Jälkimmäisen jutun johtopäätökset ovat tietenkin mahdollisia valikoimalla sopivasti numeroita ja päiväyksiä. Molempien juttujen yhteenvetona voi tietenkin sanoa, että ajoitus on kaikki kaikessa sijoittamisessa - ja yleensä useimmat ovat väärässä junassa ja väärään aikaan.

Kuinkahan nyt minun(kin) raapustusten valossa? Varsinkin kun Goldman Sachs'illa on täydellisen vastakkaiset vedot vetämässä, erityisesti tuo US$n käännös on polttopisteessä. Lopuksi ikään kuin pisteenä iin päällä US$n mahdollisen käännöksen läheisyydestä - jenkkilän 3kk'n paprujen tuotto on kääntynyt negatiiviseksi. Tahtoo sanoa, että ihmiset maksavat valtiolle rahojensa pitämisestä. Miettikäähän tuon tiedon merkitystä hetkinen... Tässä vielä tarina "päivä, kun US$ kuoli" yhdestä mahdollisesta tapahtumasta. Itse sanoisin, että joo - tuo on mahdollinen parin, kolmen vuoden päästä. Ensin kuitenkin massiivinen hätäpako US$in (ja yeniin) muiden valuuttojen romahtaessa SuperLaman talloessa kaasupedalia.

Jos joku viitsii selittää, niin haluaisin ymmärtää miten on mahdollista talouden nousu työttömyyden kaverina? Jotenkin lyö kasvoille tätä kulutusyhteiskunta-ajatusta - jos ei työtä niin ei tuloja, jos ei tuloja niin ei kuluttajia (järkyttävä kehitys jenkkilästä 2007-09). Jenkkilässä alkuvuodesta 2010 miljoonat tipahtamassa avustusten ulkopuolelle... Tuon lisäksi on hirtehishuumorista lukea, miten senaattorit estivät luottokorttien koroille katot. Jatkojen kannalta eläkerahastojen kompuroiminenkaan ei vakuuta, esim. UKssa alijäämä kevyet 300 Mrd €.

Sitt' vielä tuosta demokratian "tukikohdasta" - miksi siirtää Gitmon vangit muualle maailmaa, kun heistä saataisiin hyvä työllistämisprojekti jenkkilässäkin. Veikkauksia vankien määrän kasvusta (kasvatuksesta?) tuon toteutuessa?. Varsinkaan kun Al-Qaidan tuhoaminen ei kuulemma olekaan tarpeen... Samoin näitä "hassuja" juttuja miten aktiivipalveluksessa olevat upseerit neuvovat paikallispoliiseja kapinallisten kukistamistekniikoissa yms. tuntuu riittävän. Lentokentille pelkoferomonien haistelulaitteistot? Onneksi kukaan ei lentokentällä ole hermostunut myöhästymisestä tai muusta... No, laitteiden viereen tulee varmaan sitten rauhoittavien myyntipisteet ;-)

Muualla maailmassa valtiopropagandaa osataan - öö, Kiinassa? Siellähän tilastot ovat kauniisti asettumassa siihen 8%n kasvuun, johon virallisestikin tähdätään. On se helppoa, kun on propagandaministeriö media peukalon alla. Japanista puolestaan kerrotaan deflaation ottavan tiukempaa otetta - tämä on tietenkin pelkkää jatkumoa 1980-luvun jälkeiselle romahdukselle. UKssa puolestaan valtion alijäämä kasvaa 3 Mrd £a viikossa, uhhuh... Australia puolestaan - on vähän kuin Suomi: julkisen sektorin palkat ja eläköityminen painavat sekä viennin vetämisen toiveet ovat vähän niin ja näin. Alkaa olla jo varsin wanha juttu siis, olemme kaikki samassa veneessä.

Kaikesta tästä voi päätellä, että on uutisia - ja uutisia. Tällaiset asiat on ohitettu jo useamminkin, mutta laivat seisovat monessa paikassa. Tyhjillään kun ei ole kuljetettavaa - tai kuten UKn ympärillä 50 öljytankkeria mahat täynnä, ei kuulemma vielä ole tarpeeksi hyvä hinta myydä. Voisiko joku minulle näiden uutisten valossa kertoa miten öljyn hinta voi nousta SuperLaman syvetessä? No joku varmaan tuostakin repii voittoja - ja joku muu maksaa (oletkos vilkaissut peilistä ko. maksumiestä/naista?). Tässä yhteenvetoa jenkkilästä - ja yksi sun toinen juttu tuostakin pätee ihan tänne syrjäseuduillekin, vaikka vielä ei olla ihan yhtä syvällä. "Onneksi" meitin johtoporsaat ovat kuitenkin vastaavaa kovasti ajamassa, jolloin voimma lukea omaa tulevaisuutta tuosta jutusta. Eläköön nykytalous? Ai niin, ei huolta - nythän kaikki on toisin kuin ennen...

Järjen jättiläisiä - jenkkilästä tietenkin, liian pitkä ruoho pihalla? Sakkojen paikka. Kuivaat pyykkiä pihalla, sakkoja siitäkin. Syynä tietenkin se, että toiminta antaa alueesta "köyhän" vaikutelman. Jep, sehän on kohta laitonta sekin. Ei kai Suomessa vielä ole tällaisia ollut? Sitä vastoin Suomessa kyllä aiotaan ottaa koululaisista koekaniinit lääkefirmoille. Jutussa on vähintään kummallisia piirteitä, kun a) kokeisiin osallistumisesta ei tarvitse kertoa vanhemmille, b) mahdollisista haitoista ei tarvitse kertoa ja c) lahjusten antaminen muksuille osallistumisesta kaiketi on ok - sekä d) vastuusta vapautus varmasti kuuluu osana allekirjoitettavia papruja. Näin meillä.

Pitää kai minunkin jotain kommenttia laittaa noista EUn uusista keulavakansseista muiden seuralaisiksi. Eli: sääliksi käy noita - olikohan heidän (residentti ja ulkoministeri) "valtakausi" 5v (en ole edes tarkistanut)? Joka tapauksessa voip uudella residentillä olla tilausta haikujen kirjoittamiseen, kun EUvostoliitto alkaa natisemaan taloudellisten reaaliteettien keskellä. Ulkoministeri taas - kyykkää Venäjän edessä energiaa ruinaten ja/tai Lähi-Itää/Pohjois-Afrikkaa uhkaillen/rukoillen. No, jälkimmäinen menee ehkä yli, mutta "riski" on olemassa noihinkin.

Noita vartoessa tässä on mielenkiintoinen juttu Buiter'ilta EKPsta. Pulju toimii pitkälti kuten jenkkilän FED eli ilman ulkopuolista valvontaa: esim. EKP on rahoittanut Keski-Euroopan keskuspankkien autokaupan tukemista, mutta ei pahemmin ole jaksanut julkistaa asiaan liittyviä papereita. Asialla on tietenkin se vähemmän hauska puoli, että rahoitus on veronmaksajien pussista kerätyillä rahoilla hoidettua. Heh, mitäpä sitä käyttämään keskuspankin mahdollisuutta printata rahaa - sehän voisi aiheuttaa inflaatiota :-/ No pointti on tietenkin, että kukaan ei halua ottaa vastuuta tästä viimeisestä kuplasta ja sen puhkeamisesta. Käsi ylös kun uskoo, että laastarit riittävät jatkossa? ei taida kovin montaa kännyä nousta...

Ruoan hintakin näyttäisi taas olevan marssilla ylämäkeen - riisille 2x hinta pian? Olisiko tässä seuraava talouskasvun paikka - Afghanistan'issa kapinallisten lahjomiseen panostettava. Menestystarina taattu tuollakin luulen minä.

 


22.11.2009 09:53 |