KIITOSPÄIVÄN HILJAISET FINANSSIHETKET JENKKILÄSSÄ 

Torstaina tuolla siis oli pörssissä lappu luukulla ja muualla maailmassa kauppaa käytiin pienellä volyymillä... mutta, mutta - sehän ei tarkoita, että meno olisi leppoisaa. Dubai'n lainanmaksukyvyn arvuuttelu vetäisi maton tylysti punnan alta ja jenkkitaala sekä nipponien jeni hyökkäsivät hurjana. Miten se olikaan - ongelmien noustessa pako "turvallisiin" valuuttoihin? Joka tapauksessa ongelmat saatiin kuriin Lontoon pörssissä hassu toimintahäiriö keskeytti kaupankäynnin. Heh, ei täällä ole mitään nähtävää, menkäähän siitä pällistelemästä... Lisää hassuja - CNBC'kään ei enää oikein usko virallista Newsspeak'iä, todellinen US-työttömyys 17,5%?

 

Jep, hassuja yhteensattumia siis talouspuolella (esim. se kun kulta pyörii siinä 1200 US$/oz tuntumassa). Doh, kaikkinensa meno on vähän samanlaista kuin 1929 syssyllä. Jos homma noudattelisi noita tapahtumia, niin huomenna kun jenkkipörssi on taas auki, niin tulisi pientä pomppua ylös ja ensi viikolla alkaisi se iso romahdus. Onneksi historia ei toista itseään, se vain joskus rimmaa (Mark Twain)... toinen vaihtoehto on nyt lähteä hulluna ostamaan osakkeita ;-)

Nykyään tietenkin se kenellä on sormi tietsikoiden virtanappulalla voi hätätapauksessa sanoa -hups-... Toisaalta nykyään on kaikissa pörsseissä (käsittääkseni) liian isojen pudotusten estämiseksi erinäisiä keskeytysasetuksia käytössä. No, kassotaan - tämä voi käydä mielenkiintoiseksi, kultaihmisiä tietenkin meno innostaa ja hintapuheet ovat lähteneet kiitettävään nousuun (1300 US$? 1600 US$? 2000 US$? 6500 US$/oz?).

Arvioita menon kehityksestä voi hakea monelta suunnalta, muistaakseni Suuren Laman loppuaikoina eräskin selvännäkijä antoi "hyviä" visioita pörssistä. Asian tekee mielenkiintoiseksi se, että iso joukko seurasi noita sanomia - laumakäyttäytymistä? Vastuun siirtämistä toiselle - jopa omista sijoituksista? Heh, onneksi nykyihminen on NIIIIN paljon parempi, -vähän kuin Kismet- ettei sanotuksi saa.

Tällä hetkellä on huvittavaa seurata näitä johtoporsaita, jotka yksi toisensa jälkeen puhuvat jo varsin avoimesti uudesta maailmanjärjestyksestä (Bush Sr. puhui asiasta sattuman kaupalla 11. syyskuuta 1990) - joka tietenkin rahoitetaan kansalaisilta. Olemme siirtymässä yhä kummallisempaan maailmaan, maailmaan jossa yön päivä, sota on rauhaa jne. Melkoisen velmu kaveri siis oli 1984'n kirjoittaja G. Orwell, jotenkin luulen että kaveri kääntyilee haudassaan tuskissaan :-( öö, missäs se minun tinafoliohattuni olikaan?

Veikkaan, että moni pyramidin huipulle kiivennyt psykopaatti hykertelee ja hieroo käsiään kuola suupielestä valuen asiaa miettiessään, mutta meille tavan kansalaisille sanoisin että ei huolta. Syy on yksinkertainen - eri visioiden hypervakoilu/seurantayhteiskunta imisi valtavasti energiaa - ja se on muuttumassa tylysti vaikeammaksi kerätä. Ei sillä etteikö asiaa yritettäisi -meidän suojelemiseksi tietenkin-, mutta sanoisin että homma on toivotonta. Systeemiä yritetään kyllä viedä siihen suuntaan ja jenkkilässä alkaa olla varsin selvää, ettei seuraava residentti ole demoreppuli vaan joku kiihkoilija. Tulee mieleen Suuren Laman jälkimainingit...

Velkaantumisista tuli mieleen, että täällä suo-maalla päivitellään UKn ja jenkkilän velkaantumista. Jenkkilän velan ottotahti on tietenkin omaa luokkaansa, mutta otetaan pieni vertailu: Suomi, asukkaita 5,25 milj. ja tänä vuonna velkaa otetaan 22,7 Mrd €. Se tekee 436 milj. € viikossa ja 83,15 €/nenä/vko. Sitten UK: asukkaita 61,1 milj. ja velkaa ottavat 3 Mrd £ eli 3,3 Mrd € viikossa. Se tekee 54,01 €/sierainpari/vko. Taitaa olla aplodin paikka meidän maailman parhaalle talousministerille ja muille, jotka elävät laput silmillä, me Suomessa olemme parasta A-luokkaa -maailmassa (vimosen linkin sivuja kannattaa vilkaista aina silloin tällöin).

Alkuviikosta oli Nordean CDO-derivatiiveihin (linkki kauppalehden keskustelupalstaa 2008-09) sekaantumisesta MOTissa, sijoituksia haihtui 100 milj. €uroa (sattuukos sitä). TV-haastatteluissa oli melkoisia mato-koukussa -tunnelmia. Tähän liittyy hauska omakohtainen työnhakuepisodi: kun palasin Japanista jouluksi 2007, niin oma pankkihenkilöni kehoitti talous/energia-keskustelujemme jälkeen hakemaan heille sijoitusneuvojaksi. Ottivat sitten kaverin talon sisältä, mutta jotenkin luulen että olisin puhunut vähän eri kieltä asiakkaille - olin silloin jo maininnut derivatiivit räjähtämistä odottavaksi katastrofiksi. Olisikohan valintaperusteena ollut väärä koulutus jne. - no, näin se joskus menee :-D

Mitenköhän Suomessa osaavat isot instanssit hoitaa nämä veroasiansa? Lätäkön takana GS jakaa Mrdeja US$ita bonuksina - ja maksaa samalla 14 milj. US$a vuoden 2008 veroja. Minä luulin, että 1% -kerhoon kuuluvat Bandidos ja muut ;-) Vaan onhan se ymmärrettävää, pytinki kun tekee Jumalan työtä (ensimmäisessä linkistä löytyy nippu "hyviä" GS-linkkejä) eli kai tavan tallaajien pitäisi kerätä kolehtia heille (siis virallisesti, nythän kolehti menee liittovaltion kautta tukina). Tähän vähän liittyen tuo jenkkilän lobbauskulttuuri on "hieman" kallellaan pankkien suuntaan eli 25:1 kuluttajia puolustavien kanssa. Seuraukset nyt tietenkin ovat päivänselvät...

Ja jos joku kuvitteli, että hänen pankkitietonsa ovat salaisia, niin miettiköön uudestaan. CIA saa plarata noita jatkossa läpi - kuten aikaisemminkin (asia on siunattu NATO-Stubb'in toimesta - tietenkin). Tästä päästään parilla pompulla sitten "kivasti" tuohon anglomaiden Iso Veli -touhuun: UKssa pidätyksiä vain DNA -tietojen keräämiseksi. Jenkkilässä MK Ultra -"tieteen" teko jatkuu nykytekniikalla eli testataan solttuja tappamisesta ressaantuvien yksilöiden seulomiseksi. Eikö olisi yksinkertaisempaa lopettaa rajoittaa niitä valloitussotia terrorismin vastustusoperaatioita?

Uusorjuutta demokratian ja maailmanpelastajan malliin... ja Etelä-Amerikka on sitten heidän reviiriä. Niin, ja Afghanistan'in oopiumituotanto on "kiitettävällä" tasolla, kiitos CIAn pupetin Karzai'n - linkin kommenttiosio on hupaisaa luettavaa. Mitenköhän hyvin suomi-rauhanturvaajia on opastettu, että mistä saa kommentoida ja mihin puuttua tuolla...? Heh, mitenköhän tämä NATO-hännystely menee tämän asian suhteen - O-miehen mukaan he vielä miettivät miinoja asevalikoimassaan. Hassua, hassua - maa on merien ympäröimä ja käytännössä vain yksi raja etelään, mistä tuskin tulee mitään armeijainvaasiota. Suomi taas - no, jääköön kommentoimatta.

Possuflunssailut alkanevat olla ohi tälle syssylle - nyt siis voidaan alkaa puhumaan ehkä siitäkin asiallisesti (varsinkin kun kaikki on pian piikitetty). Se ei ole mikään Iso Paha Susi tauti, vaikka niin meille on toitotettu. Tässä tuolta keskustelupalstan kautta löytynyt juttu - suuri osa ei ehkä edes tiedä pöpöä saaneensa. Sitten se taudin alkuperä, tieteellisen tutkimuksen (.pdf filu artikkelista) mukaan mahdollisesti pöpö on ihmisen läträämisen "tulosta". Tässä vielä erään Homma-forum'in lukijan kuvakaappaus tuolta sikainfluenssa.fi -sivustolta. Hassusti tekstiä häviää yhden päivän aikana - mm-mhhmm. Lopuksi vielä CBS'n reportterin yhteenvetoa possuilusta. Taitaa olla taas perinteiset follow the money eli kuka hyötyy toiminnasta taloudellisesti -touhua. Niin - ja jottei jäisi epäilystä kenen narussa jenkki-residentit ovat kulkeneet tällä vuosisadalla, niin Roosevelt siirsi 1939 Kiitospäivää viikolla kauppiaiden painostuksesta. ...ja O-mies oli mmm puolella?

 

Jos kuka kaipaa nähdä mieltä ylentävää/masentavaa kuvaa maailman tilasta, niin ehdottoman suositeltava on Home. Se on ilmaisjakelussa ja varmaan jostain löytyy myös suomitekstit tuohon. Ihme, että ei YLE ole tuota kaivanut näytettäväksi, Ranskassa taisi 7,5 milj. nähdä sen jo. CO2 -päästöistä ja niiden vaikutuksista voi olla montaa mieltä, mutta leffan pitäisi pistää miettimään yhtä ja toista.

 


26.11.2009 16:00 |