HAUSKAA ITSEPÄISYYSPÄIVÄÄ!

Sellaiseksihan tuo on jäämässä, kun nykymenoa miettii. Hassusti paras esimerkki löytyy valtakunnan "keulakuvasta", joka marisee kun häneltä on tehtävät loppumassa ja oikeudet omista mielipiteistä virassa ovat joutumassa kiellettyjen listalle. Mikä sinänsä on ollut trendi jo pitempäänkin eli ihminen, jonka kansa "valitsee", menettää tärkeyttään. Nykysysteemissähän pääministeristä, jota kansa EI saa valita, ja hallituksesta on muodostumassa päätökset tekevä nyrkki - sikäli kun täällä nEUvostoliiton koillisnurkalla enää paljon on päätöksillä väliä.

Onko kukaan miettinyt miksi Sveitsillä ei ole asiaa nEUvostoliiton jäseneksi? Hmm, siellä kansa tekee päätöksiä, joista ei voida joustaa (minareettikysymys) - ei ainakaan nykyisellään. Seurauksena on tietenkin em. demokraattisen päätöksen tuomitseminen ja varoittelu että meillä Suomessa pitää huolehtia siitä ettei kansa vain pääse päättämään asioista. Lumedemokratia? Paras tapahan pitää ihmiset tyytyväisinä passiivisina on antaa heille illuusio vaikuttamismahdollisuuksista - ja samalla huolehtia, että valittavat puolueet ovat käytännössä ihan samasta muotista...

 

No se noista jupinoista, eihän meidän erinomaista demokratiaa valtion järjestystä saa kommentoida. Tosin veikkaan, että tulevina vuosina minun jupinat ovat kevyttä siihen mitä "massat" alkavat huutamaan taloustilanteen yksinkertaisesti riistäytyessä käsistä. Silloin, hyvä herrasväki, paljastuu se mistä allekirjoittanut on monien muiden viisaampien kanssa yhtä mieltä: emme ole talouskriisissä vaan poliittisessa kriisissä.

Jenkkilässähän tuo poliittisen uskottavuuden kulissi on jo pahan kerran rutussa ja nuhjaantunut, mutta ensi vuonna totuus tulee kaikessa "kauneudessaan" esiin. Epäilen ettei yli 20%n todellista työttömyyttä voida enää piilottaa, kun tuhannet pankit tulevat kaatumaan ja systeemin rigor mortis (kuolon kankeus) paljastuu. Niin, tällä hetkellähän tuota kuollutta raatoa (joka kapitalisminakin tunnetaan) on liittovaltion kaikkien länsimaiden johtojen toimesta aseteltu elävän näköiseen asentoon. Samaan aikaan nykysysteemin verenkierto eli lainaus on pysähtynyt pahan kerran (asia on jopa varmistettu johtokäskylläkin) - toisin kuin virallisesti tiedotetaan. Tässä tietenkin tarkoitan maailmanlaajuista tilannetta, se että Suomessa asuntolainakanta kasvaa ei kokonaisuutta auta - itse asiassa tuo kehitys vain pahentaa näkymiä täällä. Tilanteen paljastuminen on hidasta, mutta kuten hidastetussa elokuvassa tapahtumat kulkevat vääjäämättä kohti loppunäytöstä (Enron oli nappikauppaa nykymenoon).

Jostain syystä olen viime aikoina miettinyt Cassandran hahmoa kreikkalaisissa tarustoissa, tyttöhän oli Troijan kuninkaan tytär jolla oli tulevaisuuden näkemisen "lahja". Tosin lahjan kylkiäisenä kukaan ei uskonut häntä eli neito varoitti Troijan tuhosta jne. Loppupeleissä hänet raiskattiin ja tapettiin...

En väitä tietäväni 100varmasti mitä on tulossa tapahtumaan, mutta ei todellisten numeroiden lukeminen anna paljoa vaihtoehtoja mihin systeemi on menossa. Joskus toivon että olisin saanut sen tutkijan pestin johonkin labraan ja en olisi näihin asioihin törmännytkään. Ihmisen ikuista taaksepäin katsomista siis - kun pitäisi uskaltaa mennä eteenpäin (en siis ole sen vahvempi tai parempi tai - no mitään - kuin muutkaan). Toisaalta mieluummin tiedän asioista näin kuin että kaikki kakka kaatuu "kerralla" niskaan, jolloin paniikki ja masennus ovat monen kohdalla ensireaktioita. Noiden kylkiäisenä sitten tullaan helposti "ristiinnaulitsemaan" syyllisiä - todellisia tai näennäisiä.

Omia "ennusteitani" voi tietysti sanoa täysin metsään menneiksi, kun mitään näkyvästi massiivista ei ole vielä tapahtunut. Valitettavasti se, että asioista ei raportoida todellisuuspohjaisesti ei tarkoita sitä että hommat olisivat menossa parempaan. Olen kieltämättä ollut liian nopeasti alamäkeä näkevä, mutta kuten sanottu - Titanic ei käänny teelautasella. Kysymys monen kohdalla on että haluaako uskoa uutisia vai vähän vaivautua itse ottamaan asioista selvää. Siihen tietysti näiden sivujen oletan olevan oiva aloituspaikka - eli jos kun ystävät, sukulaiset, työtoverit jne. alkavat ihmettelemään mistä on kyse, kun mopo karkaa "systeemin" käsistä, niin ohjatkaa tänne ottamaan "rautaisannos" tapahtumien taustoista ja mahdollisista jatkoista. Linkkiviljelyä siis joka suuntaan, kiitos ;-)

 

DebtCrisis

Em. kuvatus antaa vähän historian siipien havinaa. Historia on tyly juttu - se on kaikkien vähänkin asiasta kiinnostuvien luettavissa, mutta valtaosa meistä vain toteaa - ne oli eri aikoja ne. Ja sitten "samat" jutut tapahtuvat uudestaan - se siitä ihmisen uudistumiskyvystä ja erinomaisuudesta. Jopa merirosvot ovat innostuneet pörssitoiminnasta: sijoita aseita ja ammuksia, jolloin saat osasi saaliista. Ja sitten sanotaan, että tummaihoiset ihmiset eivät osaa seurata valkoisen miehen jalanjäljissä... Tosin en menisi kehumaan tuota valintaa, mutta toiminta kertoo lajistamme paljon.

Saksassa vallasta tiukasti kiinnipitävä (onnistui vaaliliitolla oikeiston kanssa) Merkel on joutunut samaan mihin meidänkin Katainen, veroalennukset tuomitaan laajalti. Taitaa olla jo tuttu kaava, veroalea isotuloisille ja pienille valtionvelkaa lisää. Kaiken oletuksena tietenkin (edelleen), että nousu pelastaa. Jos ei pelasta, niin siinä sitten pohjasakka saa kantaa ne velat ja isot pamput voivat nauraa samalla kun ostelevat kaikki oleelliset valtion omaisuudet - energialaitokset, jätehuolto, sairaalat jne. Hienoa tämä yksityistäminen, saamme kohta kai maksaa ilmastakin jota hengitämme.

Tuohan on selvä kehityssuunta nyt kun meidän auvoinen kulutusyhteiskunta on tulossa tiensä päähän. Tästä on tietenkin paras esimerkki jenkkilä, jossa työttömyyden kasvun mukana kulutus sakkaa pahasti. Ja kun muistetaan, että tuolla BKTsta 2/3 tulee yksityisestä kulutuksesta, niin ei kummoista matematiikkaa tarvita, että ymmärtää mihin ollaan menossa. Ei töitä -> ei palkkaa -> ei kulutusta -> ??? Näin siis vuoren varmasti niin kauan kuin pidetään nykysysteemistä kiinni. Vaihtoehtojakin voisi olla, vaikka nekään eivät ratkaise energiaongelmia. Lyhyesti voi sanoa, että joudumme kaikki opettelemaan maailman "säännöt" uusiksi. Vaihtoehtoja on valitettavasti vähän: tummelin kanssa - vai ilman?

 

FDICtroubles

 

Jenkkilässä alkaa olla epäilyjä josko FDIC (sikäläinen pankkien takauslaitos) on jo niin vararikossa ettei pysty ottamaan kaatuvia pankkeja hoidettavakseen (viime perjantaina ei kaatunut yhtään). Mikä tietysti yllä olevan kuvan mukaan on huolestuttavaa. Varsinkin kun eri yhteyksissä on neljänneksen maan pankeista epäilty kaatuvan (se olisi 2000 pankkia). Eurolandiassa puolestaan 15 pankkia on kasvanut isommaksi kuin ennen 2007 romahdusta - kantavana ajatuksena varmaankin kasvaa liian-isoksi-kaatua. Samalla Financial Times toteaa maailmanlaajuisesti 30 finanssi-instituutin olevan systeemisessä riskissä kaatua. "Huvittavaa" tietysti on, että listoilta löytyy yhteneväisyyksiä, sattumaa?

Mutta ei tämä vielä mitään - UKn kaatuminenkaan ei ole poissa mahdollisista "vahingoista"... Saarivaltakunnassa jos missä on vielä selvä yhteiskunnan jako, ylin 1% pitää 70%a maan varallisuudesta taskussaan. Saa nähdä miten se kantaa jatkossa. Tämäkin on kai joku rajapyykki - maailman BKT (2007 n. 50 000 Mrd US$a) ja valtioiden velka lähestyvät toisiaan. Mitä sitten kun jälkimmäinen kasvaa ensimmäistä isommaksi? Lainarahan saatavuus on yksinkertaisesti häviämässä taivaanrannan taakse, koska kaikki instituutit ovat vailla lisää - myös pankit (tulee mieleen mm. KOPin kansallisanti 1994 (klik, klik) eli olkaahan tarkkoina kun vastaavia aletaan täälläkin taas toitottamaan). Minua kiinnostaa kyllä kuulla suomi-poliitikkojen selityksiä jatkossa, varsinkin kun kuulemma velan kasvu ei haittaa.

 

satamat

 

Jos kuka vielä toitottaa, että vienti kasvaa ja pelastaa, niin vilkaiskaa yltä maailman isoimpien satamien volyymejä. Paluu aikaisempaan vaatisi melkoista nousua kulutuksessa - joka siis on kuoleman kielissä jenkkilässä, eikä se taida oikein hyvin voida tälläkään puolen lätäkköä. Luonnon säästymisen kannalta tuon tietenkin on vain hyvä asia, mutta koskapa ihminen siitä olisi niin kauheasti välittänyt? Yksi vahvistus tuolle kulutusyhteiskunnan kuolemalle lätäkön takana tässäkin, ruoka-apua hakevien määrä kasvaa, kasvaa... hyvin nopeasti.

 

USasuntolainat

 

Kuinka monta %a lainoista on joutunut uudelleenjärjestelyyn 3, 6 ja 12kk'n jälkeen lainan myöntämisestä vuosineljänneksittäin.

Kolmas asia, jonka nousuun jenkkilässä vannotaan on tietenkin asuntokauppa. Yllä olevasta voi kuitenkin päätellä jotain muuta kuin meillä valtamediassa kerrotaan lätäkön takaa - jenkkilän asuntomarkkinat ovat happanemassa erittäin nopeaan tahtiin. Ja ne lainat mitkä nyt otetaan tai uusitaan romahtavat kuukausien sisällä - ei kauhea kehumisen paikka. Varsinkin kun lätäkön takana on miljoonia asuntoja, joita pankit pitävät pois markkinoilta hintaromahduksen pelossa (ja aiheesta). Ettei yllä oleva taulukko vaikuttaisi ihan huuhaa'lta, niin on hyvä tietää että se on Citigroup'lta. Tuohon liittyen on erittäin aiheellista kysyä tätä kotimaan asuntokaupan "kasvua" kuten OL laittoi sähkistä:

 

Yhtälö joka ei ota auetakseen loogisella ajattelulla! TV-uutisissa ja valtakunnan lehdissä toitotetaan kuinka asuntokauppa käy vilkkaana ja hintatasokin on noussut sitten kesän notkahduksen jälkeen. Myös hinnan korotuspaineita on jo olemassa kun uutuustuotanto ei ole lähtenyt toivotulla tavalla käyntiin. Mikäli nyt on lama ja kaikenlainen kaupankäynti on pohjalukemissa, niin kuinka ihmisen elämän suurin hankinta, siis asunto on sellainen ettei sen ostamiseen vaikuta työttömyys, lomautus ym. seikat. Epäilen vahvasti, että joku tai jotkut tahot kaunistelevat tilastoja.

Jäljet johtaa sylttytehtaalle. Siellä sylttytehtaalla on töissä henkilö, joka on ennestään tuomittu rikoksista. Joten kynnys uusintaan on matala. Havainto johon epäilykseni tilastojen näpelöinnistaä nojaa on seuraavanlainen. Samat kämpät on myynnissä kuukaudesta toiseen, sen voi tarkistaa Huoneistokeskuksen kohteitten numeroista. Toinen seikka on välittäjien vaihtuminen firmoissa ja uusien rekrytointitahti. Herää kysymys, mikä on asuntokauppapropagandan tarkoitus? No, tietysti saada positiivinen singnaali kansakunnalle, että ei hätää kun ihmiset uskaltavat ostaa asuntoja enemmän kuin nousukaudella, (uskoo ken tahtoo).

Mutta miksei kerrota tilastoja siitä, kuinka moni asunto menee kaupaksi niin, että rahat kiertää ulos-oton kautta. Niitä pakkomyynti tilanteita on enemmän kuin nousukaudella. Siis joka meni jo vuosi sitten. No ne tilastot ei palvele rahalaitoksia. Muulla ei väliä tunnu olevankaan, kuin sillä, että pankkien julkisivut pidetään kunnossa - jos ei muuten niin veronmaksajien avoimella valtakirjalla ja tilastoja väärentämällä.

Viime lamalta mielenkiintoinen ilmiö on tämä valtiovallan ja pankkien symbioosi. Ministeriöstä tuli pankeille paimenkirja, jossa kehoitettiin tekemään tilinpäätökset niin, että luottotappioita kirjattaisiin vain sen verran ettei taseet näytä pahalta. Siis OY- lainsäädännöstä viis, kunhan ulos näytetään hyvältä. Vähän kuin Kekkosen terveydentilan tarkastelu 70- luvun loppupuolella. Kuka viitsii vielä sanoa että laki on kaikille sama. 

 

Tylyn suoraa tekstiä... lienee päivänselvää, että olen miehen kanssa samoilla linjoilla :-/

Tämä voi käydä mielenkiintoiseksi, Buiter on otettu Citigroup'iin. Voisiko mies saada jotain radikaalia aikaiseksi - vai oliko tämä Citin käsitys pidä ystävät lähellä, mutta viholliset vielä lähempänä -ajatuksesta? Olisikohan tuo ollut Sun Tzu'n toteamus - jotenkin se istuisi tuohon Sodankäynnin taito -eepokseen hyvin.

 

nobel

 

Mitähän mieltä Nobelin rauhanpalkinnon jakajat ovat - O-miehellä ei ole pienintäkään aikomusta vetäytyä Afghanistan'ista. Mistä tietenkin voidaan päästä miettimään seuraavaa nobelistia jenkkisysteemin huipulta. Bernanke kenties? Kaverihan on pelastanut systeemin romahdukselta. Samaan syssyyn varmaan voitaisiin heittää sitten Paulson, Summers ja kumppanitkin kukitettaviksi... Jossain oli juttua, että jenkkilän ääriainekset haaveilevat Cheney'ä tuonne 2012 residenttikilpaan - siinähän olisi loistava nobelisti-ehdokas 8.D Näihin liittyen olen syvästi ja epäuskoisesti järkyttynyt kun O-man kieltäytyy julkistamasta miljoonia sivuja dokumentteja armeijaan ja tiedustelutoimintaan liittyen >sarkasmia<

Afghanistanista vähän lisää: jenkkilän Afghanistan'in politiikkaankin saattaa painaa Obaman residenttikilvassa saamat tuet aseteollisuudelta, 50% enemmän kuin McBush. Puheissa tietenkin 2011 vetäydytään. Vuosilukua on hyvä laittaa aina pari vuotta tulevaisuuteen, niin se näyttää siltä, että aikataulusta voi pitää kiinni... Samalla kannattaa lueskella näitä juttuja, että tavan afghaanit jopa kaipaavat Talebania sillä heidän kanssa ei tarvinnut pelätä koti-invaasioita. Kotini on linnani -ajatus siis tuttua kaikkialla, nyt sekin on tuolla rautasaappaan alle rusentumassa.

Kaiken lisäksi tämä Al Qaida -höpinä on saamassa hilpeitä piirteitä, Afghanistanissa ehkä vaivaiset 100 AQ-miestä... Lopputuloksena voimme varmaan lisätä yhden imperiumin lisää kun tuonne Afghanistaniin uppoaa - tässä on erinomainen joskin pitkähkö pätkä länsimaiden ja Afghanistan'in symbioosista. Tuon jutun on koonnut kaveri, joka on tuottanut pari oleellista dokumenttia nykymenosta kiinnostuneille (Power of Nightmares ja Century of Self).

 

Ensi vuoden taloutta miettiessä tässä on pari juttua: Prechter markkinoista eli kun kaikki ovat nousuun uskovia, on romahdus ennenkuulumattoman raju. Toinen vielä tärkeämpi - ja koko nykyistä velkaperusteista systeemiä ruotiva on tämä Steve Keen'n pitkähkö juttu. Vimosin buum-bust sykli on juuri ohittanut huippunsa - näin lyhykäisesti siis, teksti on hieman vaikeatajuinen, mutta valaisee monta asiaa.

 

Kiitos SJ'lle 20€ avustuksesta, muutkin saavat osallistua joulumielen nostatukseen. Piti käydä verotoimistossa kysymässä miten näiden kanssa tehdä ja kuulemma lahjoituksenne lasketaan ihan tavallisena tulona. Eipä noista vielä kauheasti ole verotettavaa, mutta mennään pykälien mukaan :-)

 


03.12.2009 09:12 |