KUINKA LASKEA TYÖTTÖMYYSLUVUT OIKEIN

Viime aikoina on ollut huvittavaa seurata tuota jenkkityöttömyyttä ja US$n kehitystä. Kuukausi sitten jenkkilän työttömyys "yllättäen" nousi 10,2%in - ja US$ syöksyi, kun järjellä ajatellen taalan olisi pitänyt nousta. Tässä kuussa sitten jenkkityöttömyys "parani" 10%ksi ja US$ nousi - taas päinvastoin kun äkkinäinen olettaisi (perusajatus siis, että tilanteen heiketessä taalan pitäisi nousta). Selityksenä joulun alusen työllisyyden paraneminen johtui tietenkin väliaikaisten palkkaamisesta joulukiireisiin (mitenkähän noiden työllistymisen käy vuodenvaihteen jälkeen). Mitä nyt tuokin on vähintään kyseenalaista, kun eri instanssit ilmoittavat palvelualan työllisyyden paranevan ja huononevan peräkkäisinä päivinä X-(

Miten tämä on mahdollista? Yksi kikka on ollut voimassa jo vuosia - siirretään ihmisiä työllisyystilastoista pois, sillä perusteella etteivät he hae töitä. Alla oleva kuva kertoo tylyä kieltään jenkki-ideologiasta. Toiminta tietenkin tarkoittaa, että todellinen työttömyys pyörii jossain 20% tuntumassa... Koko jenkkisirkuksesta onkin yksi parhaista jutuista tässä Joe Bageant'in kertomana, kyytiä saavat niin Obama kuin systeemikin.

 

ei_lasketut

 

Työttömyydestä vielä sen verran, että sen parannus oli yksi peruste alkuvuoden 787 Mrd US$n apupaketille. Tulos - työttömyys nousi 10%in (virallisesti). Tuohon kannattaa muistaa, että työllisiin lasketaan jo niitäkin, jotka saivat palkankorotuksia. Samoin haamu-kaupunginosia on virallisilla listoilla joissa työllisiä on tullut lisää (huh?) sekä jossain oli koulu, jonka henkilökunta 2x vuodessa ja muuta hassua. Mitähän kivaa uusin 150 Mrd US$n työllisyyden apupaketti saa aikaiseksi? Kuvitelmissahan on tietenkin, että yksityispuoli alkaa palkkaamaan kunhan propaganda on uponnut tarpeeksi hyvin... Saahan sitä unelmoida >sarkasmia<

 

CMBS

 

Yllä oleva kuva kertoo tylyä kieltään niin kaupallisista kuin yksityisistä asuntolainoista. Mikään mitä jenkkilän johtoporsaat tekevät ei pysty pysäyttämään tuota kehitystä. Lyhyesti siis asuntopuoli on lätäkön takana pysyvästi suossa - vai mitä tarkoittavat miljoonat tyhjät asunnot, joita ei tuoda markkinoille? Kaupalliset kiinteistöt taas edellyttäisivät, että olisi asiakkaita kuluttamassa, joka puolestaan edellyttäisi työpaikkoja. Melkoinen kierre siis. Onneksi meitinkin eläkerahastoilla on hyvät panokset suoraan tai välillisesti noissa jenkki-asuntoderivatiiveissa, eiköhän ole aika siis palkita näitä kotimaisiakin sijoitusvastaavia hyvin hoidetusta hommasta.

Wall Street (joka ei todellakaan ole sama kuin talous) tietenkin imuroi leijonan osan viime kevään apupaketista itselleen. Tuo raha (yllättäen?) pumppasi osakemarkkinoita (+ kultaa jne.) kivasti ylös. Nyt loppuvuodesta isot pankit sitten ovat hätäpäissään likvidoimassa osan pörssien nousuista maksaakseen TARP-apurahat pois (pieniltä pankeilta temppu ei tietenkään onnistu). Miksikö? No tietenkin että isommat voivat maksaa superbonukset johtoporsaille ja sijoitus"neroille", sehän on vain oikeus ja kohtuus, eh? AIG'ssakin 5 korkeinta hahmoa uhkaa erota jos leikataan liksoja - olen ehkä hölmö, mutta huonosta työn hoitamisesta ei ehkä pitäisi palkita... Mutta harhailen taas, veikkauksia miten hyvin pörssille käy vuodenvaihteen jälkeen? Itse en ainakaan jaksa uskoa merkittävään pörssirallin jatkumiseen. Pikemminkin päinvastoin.

Ja mitä tulee muuhun maailmaan niin ei ole sielläkään kehumista: Japanin BKT rajusti alaspäin, Moody's epäilee USAn ja UKn suorituskykyä, Kreikan ja Espanjan luottoluokitukset alas, Rabobank'in luokitus laskee ja pankit Australiassa sekä Uudessa Seelannissa natisevat, Kiinassa puolestaan stimuluksen kaverina rakennettu kaupunki - mutta se on liian kallis asuttavaksi (YouTube) jne. Ja Kiinasta puheen ollen onko se seuraava jalasta tipahtava kenkä Dubain jälkeen? Olemme tosiaan kaikki samassa veneessä - tässä yksi kaveri laskeskelee 80% todennäköisyyttä pörssien sulamiselle. Itse sanoisin, että 98% - mutta minä olenkin tuuliajoilla :-D

Kaikki tämä tietenkin pistää epäilemään €uronkin tulevaisuutta - jos siis ei ole esim. näillä sivuilla ollut asiasta lukemassa jo vuosi sitten. Alla oleva kuva on siis tämän hetkisen tiedon mukainen. Kun "talous" lähtee nopeasti heikkenemään ja verotulot, BKT jne. laskevat, seurauksena on lainojen ja BKTn suhteen räjähtäminen rajusti ylöspäin. Äkkiä puhutaan 1,5-2x kertaisista luvuista - niin älyttömältä kuin se nykytilanteessa saattaa kuulostaakin.

 

Kreikka

 

Jos joku vielä epäilee, että hiilidioksidipäästökauppa olisi pelastus johonkin, niin näyttäisi olevan derivatiivit keksineitä ihmisiä tuossakin taustalla. Ja mehän tiedämme miten hyvin nuo derivatiivit toimivat (Mermaid Nordeassa näin kotimaisena esimerkkinä). Volcker'in kritiikki derivatiiveille samoin kertoo suoraan miksi hänellä ei ole virallista päättävää tehtävää Obaman taloushallinnossa. Noita miettiessä Kiinan maalta vähän toisenlainen ratkaisu kieroihin pörssimeklareihin, nappi niskaan?

Viime perjantaina meni taas 6 pankkia nurin, kuinkahan tänä perjantaina? Huvittavasti tuohon aletaan suomimediassakin herätä - ainakin kauppalehdessä ja verkkouutisissa oli maininta alkuviikosta. No, parempi kai myöhään kuin ei ollenkaan. Niin - ja liittovaltio on jo melkein 300 Mrd US$a tälle budjettivuodelle pakkasella (alkoi lokakuussa). Lisänä sopassa on tietenkin verotulojen romahdus - joka kaikki on pois velkojen maksusta. Tapahtuma, joka on kovaa vauhtia tulossa ihan tänne lintukotoonkin :-( 

Niin, ja kai kaikki vielä muistavat, että merillä kelluu öljytankkereita odottamassa parempaa hintaa? Minä vähän pelkään, että sen 100 US$/tynnyriltä odotukset jäävät täyttymättä. Kuten monet muutkin haaveet: yksinhuoltaja Seattle'ssä veroviraston hampaisiin. Syykin on selvä, hänellä on liian pienet tulot kaupungissa selviämiseen joten päätelmä on helppo - veropetos. Seuraava askel kai on virallinen minimitoimeentulo lain voimalla, mutta ei tietenkään työnantajan velvoitteena vaan työmuurahaiselle velvollisuus etsiä enemmän sivu-, ilta-, lisä- jne. töitä. Mikä tietysti nykyjatkumoilla on vähintäänkin haastavaa ja kilpailu kovaa - orjien kanssa on vähän heiko kilpailla palkasta :-/

Toisaalla jenkkilän verovirasto myy intiaanien maata verovelkoihin - kuulostaa jotenkin tutulta historian toisinnolta taas. Näin se imperiumi keskushallinto yrittää puristaa verta kivestäkin. Tämä on vain yksi esimerkki lätäkön takaa kun osavaltiot, kunnat jne. yrittävät epätoivoisesti paikata budjettejaan. Saas nähdä mitä täällä keksitään aikanaan - ylinopeussakkoja varmaan korotetaan, sakkorysiä yhdestä sun toisesta asiasta yritetään vahvistaa, alkoholi- ja tupakkaverot ylös jne. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Ei tiedä itkeäkö vai nauraa näille tiedusteluelimille: Saddamin 45min pommitusuhka Lontooseen - tietolähteenä irakilainen taksikuski. Tämän kylkiäisenä on mukava kuulla, että EU antaa CIAlle valtuudet kahlata meidän kaikkien tilitietoja - ilman vastaoikeutta tietenkin. Kiva kuulla, että meistä jaksetaan huolehtia Brusselistä käsin ;-) Niin, ja ettei jäisi liian aurinkoiset tunnelmat kotimaasta, niin tässä on alkuviikon A-studion lähetys.

Lähitulevaisuutta miettiessä on vähintäänkin hälyttävää, että näitä infrastruktuurin pettämisuutisia tulee jatkuvasti vastaan: jenkkilässä kymmenien miljoonien juomavesi on korkeintaan ala-arvoista. Tuossa jutussa todetaan myös arkirutiini lätäkön takaa - rangaistuksia tai sakkoja tapahtumista: ei juuri kenellekään. Tähän on hyvä lisätä myös yksi fakta: vaikka antibiootit ja muut lääkkeet ovat auttaneet ihmisiän venyttämisessä, niin yksi syy ylitse muiden tähän kehitykseen on - puhdas juomavesi. Näin ollen ehkä kannattaisi harkita veden puhdistimia yksityiskäyttöön myös täällä Suomessa - tuntuu noita putkia poksahtelevan vähän täälläkin :-( Sama tulee jatkumaan 100varmasti nin kauan kuin nykyisestä rahasysteemistä pidetään kiinni, sillä kaiken infrastruktuurin ylläpidosta tullaan leikkaamaan rahapulaan vedoten.

Vimosen kuukauden aikana on hiilidioksidista noussut uutta vääntöä - pelkoa, pelottelua, toivoa, toivottomuutta näkökulmasta riippuen. Ennen kaikkea tavan kansalaisten niskaan rautasaapasta olisi -taas- tarjolla. No, sanon taas saman kuin jo monasti aikaisemmin - asialle ei tulla tekemään yhtään mitään. Ei vaikka Tanskassa joku sopimus saataisiinkin viritettyä - jälleen syykin on selvä, nykysysteemillä ei ole rahaa. Historiaa kun katsotaan, niin lupauksia vaikka mistä on kehitysmaille jaettu vimoset 60 vuotta ja kovin, kovin olemattomia on toteutunut. SuperLama pyyhkäisee uudet lupaukset kevyesti mennessään. Siinä saavat monet kehitysmaat ns. pussata pepulleen hyvästit (engl. you can kiss your ass goodbye). Samaan aikaan meret tukehtuvat happamoituessaan. Muusta ympäristöstä puhumattakaan, mutta sehän on tärkeintä, että jokaiselle olisi auto tarjolla - the american way ja muuta kivaa.

Obama kävi sitten pokkaamassa Nobel'insa - mitenkähän oli leppoisaa kertoilla Afghanistan'in lisämiehityksestä? Brasiliassa puolestaan poliisi on ampunut 11ooo ihmistä vimosen 6v aikana. To protect (me) and serve (oligarghs) saavat ihan uuden merkityksen tuollakin. Sota on rauhaa, negatiiviset talousluvut ovat plussaa ja muuta sellaista leppoisaa - pelin henki kai, että kukaan ei katso totuutta silmiin. Homo sapiens, viisas ihminen :-)

 

4.12., kiitos TL 10€.

 


10.12.2009 09:30 |