PAINOVOIMAA UHMATEN PÖRSSIT NOUSUUN

Jep, roskapankkilaki läpi äänestyksessä, Bush allekirjoitti sen välittömästi laiksi ja pörssit nousuun (itse asiassa jo etukäteen). Ihmisen itsehuijaus on uskomaton voima. Soh, sanovat että jätökset housussakin hetken lämmittävät, mutta entäs kohta?

 

DOW

 

Kuva 1. DOW indeksi'n huippu tänään kai puolisen tuntia äänestyksen jälkeen.


USAn seuraavan (viimeisen?) presidentin vaaleihin on kuutisen viikkoa, noinkohan pysyy Wallstreet kasassa sinne asti? Kaikki oletus "pahin on takana" -ajatukseen taitaa perustua siihen, että asuntojen hinnat jenkkilässä stabiloituvat ja alkavat siirtyä nousukurssille taas. Sanoisin, että turha toivo - jos siellä on tultu alas 20-25% parissa vuodessa, niin vielä on pitkä matka ennen kuplaa edeltävälle tasolle (2000) tai jotain. Sitten kun vielä huomioidaan, että ihminen massaeläimenä yleensä tekee sen korjausliikkeen talousasioissa ihan reilusti, niin huh huh. Kuvittelisin, että 200k US$ (2000) talo näki 400k US$ (2006) ja menee jonnekin 50-100k US$'iin (2010-12 tuntumassa). Siinä on monella kaverilla pään raapimista jo kauan ennen pohjaa (75-90% huipusta), jos velkaa on se 350-400k US$ tuossa vaiheessa (30v laina ei paljon ole syönyt 4-6 vuodessa alkuperäisestä lainasta).

Itse asiassa ihmettelen, että kuka haluaa presidentiksi tällaisessa tilanteessa - kai se drive on sekoitusta uskosta USAn uljauteen maailman pelastajanavallanhimoaja muita kummallisuuksia. Vaan onhan se tietty hauskaa, että meillä on seurattavaa estradilla :-) Tosin mm. Buffett'in toteamus roskalainapankkin riittämättömyydestä heti lain hyväksymisen jälkeen pitäisi vähän ravistella poliitikkoja. Samoin eri osavaltioiden itku FED'ille ja valtionvarainministeriölle avustusrahan perään pitäisi myös kertoa ongelmista. Lisäksi Wallstreet'illä näyttäisi alkavan raivotautisten koirien kaltainen sota isojen pankkien kesken, Citigroup raivostui Wells Fargo'n ja Wachovian liittoutumisesta, neljä päivää sen jälkeen kun Citi oli julkistanut ostavansa Wachovian. Odotettavissa oikeustaisteluita, tosin en jaksa uskoa että niitä ehditään setviä ennen seuraavia kaatumisia yms. Ettei vain kävisi niin, että Goldman Sachs ja JP Morgan jäävät pystyyn isoista nimistä...

Euroopassa alkavat nyt esiripun ripustukset repeillä vähän turhan selvästi. Luulen, että päättävillä tahoilla muuallakin kuin finanssisektorilla on alkanut housunpuntit tutista. En tosin jaksanut katsoa tämän illan TV-keskustelua USAn roskapankista ja Suomen/EUn valmiuksista, kun jotenkin arvaan miten se meni - "ei meillä täällä Suomessa ole hätää" jne. Jokainen tehköön omat päätelmänsä, mutta minä en kauheasti odottaisi tiettyjen varotoimenpiteiden kanssa.

Kreikka teki saman kuin Irlanti eilen, valtio lupaa taata tallettajien varat (tosin se että mistä, jäi vähän epäselväksi). Ranskakin on virallisesti taantumassa. Islanti on täysin tyhjän päällä, pankeilla on velvoitteita 8x koko maan BKT'n verran. Hmm, perjantai-illan 20.30 uutisten mukaan Sammosta 20% oli jollain Islannin pankilla - ja Sammolla on iso lohko Nordeaa. Öö, nyt pitäisi alkaa kellojen kilkattaa. Islannilla on edes keskuspankki, tässä saattaa EUn osat sanoa hei-hei'tä toisilleen ja eurolle hyvinkin äkkiä. EKP kun on varsin hampaaton, kuten varmaan kohta muutkin näkevät. Odotettavissa ylitöitä pankkien hautuumaalla luulen minä. Ainut mitä EKP voi tehdä on laskea korkoja, mutta BoE taitaa ehtiä ensin. Japania vimoselta parilta kymmeneltä vuodelta vilkaisseet tietävät, että lama ei välttämättä edes nollakoroilla käänny nousuun. Paikan päällä pari vuotta asuneena voin sanoa, että ihmisille tarjotaan hymyssä suin 15% lainoja, mutta pankit ovat edelleen omissa keskinäisissä koroissaan 0-0,5% välillä. Siinäpä meillekin hieno tulevaisuus, eh?

 

Hei, jos joku haluaa ostaa Itävallan Philharmoniker 1 oz-hopeakolikoita, niin laittakoon sähkistä. Hintaa alustavasti 16€/kpl + lähetyskulut, tai jos 50 kpl niin laitan lähetyskulut omasta taskustani. Jos joku ihmettelee miksi, niin pitää vaihtaa metallia yhdestä lajista toiseen ;-) Kuten metsästyskaverit sanovat, niin metallissa ei raha ole hukassa. Tämä on sitä sijoituksen hajauttamista tänä päivänä. Jaa, toisaalta jos jollakin on myydä 6,5x55 tyyppistä hyväkuntoista metsästyskivääriä niin kauppaa voidaan tehdä tietysti suorana vaihdantataloutenakin.

03.10.2008 00:00 |