PIKAKATSAUS ROTKON REUNALTA

Maailman pörssit ovat kiivenneet (avustettuina) nyt sen 9kk eli eiköhän se ala olla laskettu aika lähellä ;-) No, leikki sikseen - pitkä liuta valuuttakurssien signaaleja näyttää punaista ja niiden perässä tulevat muutkin markkinat. Pari odotettavissa oleva lukua: yeni-€uro 115, US$-€uro 1.32 noin alkajaisiksi. Nythän on sopiva shokkiuutinenkin maailmalta, jonka syyksi voidaan laittaa alamäki sitten joskus jälkikäteen. Puhun tietenkin Haiti'sta missä maanjäristys pisti kerta heitolla Mad Max -vaihteen päälle. Tosin jos tarkkoja ollaan, niin se on tuolla ollut menossa jo vuosia (esim. mutakakut, joita köyhimmät tuolla syövät).

Vaan kuten ihminen on kummallinen, niin selityksiä tosiaan haetaan vaikka mistä. Jenkkiuskovaisten keulakuva Pat Robertson'in mukaan - maanjäristys johtui haitilaisten ja paholaisen liitosta. Muillakin samankaltaisilla kiihkouskovaisilla on ollut neronleimauksia - 9/11 johtui homoista jne. Vähemmän huvittavaa tietysti on, että molemmilla on vankka kannattajakunta. Lopuksi vielä muistutus tuolta jenkkilän asuntomarkkinoilta - nyt kun subprime-kököt on pesty tuulilasista (lakaistu veronmaksajan vastuulle), niin siellä alkaa Option-ARM asuntolainojen päivitys korkeampiin kuukausimaksuihin.

 

OptionARM

Se tekee tietenkin höpöä - jos siis edetään normaalimaailmassa. Kuvatus on oletuksella, että lainaajien ongelmat tulevat kuten ensimmäinen supbrime-aalto eli sopimuspäiväyksien mukaan. Itse veikkaan, että työllisyystilanteen kehityksen myötä kuva muuttaa muotoaan ja ylempi oletus huipusta 2011-12 iskee jo 2010 (alempi kuva).

 

OptionARM_todellinen

Pörssikehitys tietenkin laukaisee sitten vaikka mitä alaskirjauksia - mikä tietysti tässä vaiheessa isoja pankkeja lätäkön takana ei niin kauheasti haittaa. Joulun allahan tuli laki kun takasi alustavasti 4000 Mrd US$n vessapaperit heille. Epäilemättä enemmänkin on luvassa - varsinkin kun muistetaan, että asuntojäteille Freddie ja Fannie sekä Ginnie Mae että FHA'lle on järjestetty loputon piikki liittovaltion laskuun. Sinänsä huvittavaa, jokainen on maksamassa myös naapurin asuntolainaa jos itsellään ei olisikaan sellaista. Se, hyvät lukijat, on jo Mussolinin kehumaa fasismia eli oikealta nimeltään korporatismia. Tuohon tietysti liittyy armeijaan panostaminen - enemmän kuin koskaan. Hopebama ja muutoksen tuulet - my a$$!!! Enää kai jää jäljelle vain arvuutella, että mihin imperiumi suuntaa huomionsa seuraavaksi...

 


15.01.2010 12:32 |