TERVETULOA TODELLISUUTEENTM

Velkaa siellä, velkaa täällä, velkaa joka puolella - UKssa kansalaisten ja valtion velkaisuus ylittää BKTn, Kanadassa perhekohtaista velkaa on enemmän kuin eteläisessä naapurissa, €urolandian maiden pitäisi lainata pelkästään tänä vuonna 2200 Mrd €, isojen pankkien pitäisi saada rutkasti lisärahoitusta (ehkä osakeanneilla? - taas palaa mieleen Kansallisanti 1994) jne. Miten käy jos johtoporsaiden ja median tykittämä ikuinen kasvuTM jää heikoksi ei materialisoidukaan? Nimimerkillä utelias vain.

Tässä olisi ollut Hopebama'lle hyvä teksti tällä viikolla olleelle vuosittaiselle "maan tilanne" -puheelle. Mutta ei, siellä oli vain samaa litaniaa kasvusta, homma on hanskassa, terwaristit yms. luottakaa minuun -löpinää. Ei saa keikuttaa paattia, ihmisethän voisivat hermostua... No, samanlaisia sirkuspellejä meilläkin piisaa, joten saa nähdä ketä palaa kattilan pohjaan tänä vuonna. Jotenkin luulen, että hermoromahduksia, hassuja sairastumisia, "viattomia" puhelinseksi- yms. jokelteluja tullaan käyttämään tekosyynä estradilta poistumiselle - tai poistamiselle.

Sikäli kun luen kalansisälmyksiä oikein, niin osakemarkkinat ovat ottaneet käännöksen alamäkeen. Joskin ne luultavasti hakevat vielä pientä pomppua ylös ennen kuin vauhti alas kiihtyy. Tällainen käyrien edellistä huippua lähellä käymistä sanotaan jäähyväissuukoksi ("puussaa pepullesi hyvästit"). Tämä tietenkin ennakoi valuuttamarkkinoilla melkoista käännettä vajaan vuoden trendille. Tässä on omia piirrustuksia noista (vimosin lisäys on DOW'in käppyrät)... mietin vain jotta miten tuollaiset markkinoisi hyvinä uutisina, muu kun ei oikein kelpaa :-/

Aina turvallinen lokero näille minun(kin) jutuille on kai salaliittoteoriat tai -teoreetikot (Hesarissakin on kuulemma noita taas mollattu - kun ei tule lehteä, niin ei ole omakohtaisia kokemuksia). Tuohon liittyen sattui tuolta Cryptocon'in sivuilta lausahdus silmiin - "ole askel muita edellä ja olet nero, ole kaksi askelta edellä ja olet sekopää".

 

Ring of Fire

On tavallaan mieltälämmittävää miten melkein kaikissa mahdollisissa kansainvälisissä julkaisuissa Suomen talous on "hyvässä" jamassa, kuten yllä kun UK kuulemma makaa nitroglyseriini -vuoteella. Duh, tilannehan onkin Suomessa kutakuinkin siedettävä - niin kauan kuin kansainvälinen kauppa jotenkuten vetää. Sen romahdus vetäisee kyllä sitten tulpan meidän(kin) ammeesta.

Ei siis ihme, että kotimaiset johtoporsaat ovat eivät muusta osaakaan puhua - kasvu ja globalisaatio pelastavat. Ja vaikka nuo jotenkuten rämpisivätkin pelissä mukana, niin velkaisuuden takia tulevista vuosista tulee todella tuskaisia. Nykytilannekin kun on jo lähes kestämätön. Jos kun taas deflaatio jyrää, niin vielä harvemmalla on "kivaa". Mutta ihmisluonto, ihmisluonto... joskus tuntuu, että ihminen (itseni mukaanlukien) on strutsille harvinaisen läheistä sukua.

 

Yksi selvä merkki, että show'ta yritetään pyörittää kuten tähänkin asti - mutta metkut alkavat olla epätoivoisia. CDS-derivatiiveilla (vedonlyöntiä valtion, firman jne. kaatumisesta) käydään nyt hurjasti kauppaa. Mutta, mutta - ajattelevatko noiden käyttäjät, että mistä maksut tulevat kun kaikki romahtavat? Toisin sanoen samaan vetoon alkaa olla enemmän ja enemmän veikkaajia, jolloin tilanne muistuttaa yhä kasvavassa määrin Ponzi-huijausta (pyramidi-sellaista siis). No, ainakin CDS'ien myyjät saavat palkkionsa - ja se itse asiassa taitaa ollakin koko jutun juoni.

AIG-sopasta taitaa olla helppo askel eteenpäin, heitetään Geithner junan alle ja sitten on kaikki tietenkin taas "hyvin". AIG'hen liittyen on mielenkiintoista huomata, että GS käytti ainoastaan AIG'ta (pitkä, mutta erinomainen teksti) omien CDS'in takaajana. Ei siis ihme, että AIG'ta käyttäneet pelurit pelastettiin 100 %sesti. Kannattaa muistaa, että talousministeri Geithner'in edeltäjä Paulson (GS-mies luita myöten) ja Geithner työskentelivät AIGn suhteen täysillä. Asiaan tietenkin kuuluu, että Paulson päivittelee juuri julkaistussa kirjassaan miten vastenmielistä, mutta välttämätöntä toiminta oli. Eturistiriita? kummallisia ajatuksia minulla...

 

Toisilla taas ei ole pienintäkään aikomusta luopua saavutetuista eduista, pankit ohittavat bonussysteemin leikkaukset antamalla osakkeita miehistölleen. Asiaan tietysti kuuluu, että nyt nuo saa myydä jo muutamassa kuukaudessa vs. wanha ajattelu, että osakkeita/optioita pitäisi pitää vuosia ennen realisointia. Tilanne on vähän kuin Bernancke'n jatkot FEDin pomona: vastaääniä olisi vaikka kuinka, mutta ne eivät estäneet toista kautta miehelle. Kaveri osaa kyllä pelotella ja uhkailla valitsijoitaan sopivasti, eh?

Tähän tietysti liittyy ihan yleisestikin, että kukaan ei halua luopua saavutetuista eduista. Vasta taisi olla suomi-tv'ssäkin kyselyjä, että mistä ihmiset leikkaisivat valtion menoja - esitykset olivat aikasen onnettomia... Miten olisi "radikaali" heitto ja ero EUsta? Nettomaksajia kun ollaan, samantien päästäisiin vientiteollisuutta auttamaan valuutan arvonalennuksella ym. kivaa 1990-luvun meininkiä... No tuollainen toiminta avaisi tietenkin melkoisen matolaatikon :-D Tosin minä kyllä arvaan miten tässä taas käy, terveydenhuolto, opetus jne. on ne kun ovat ensimmäisten kärsijöiden joukossa - varsinkin mielenterveyspotilaat ovat "helppo" kohde. Lisää avohoitoa, hmm? Taidetaan kaikki olla pian avohoidon piirissä.

 

Samaan aikaan talousluvuissa jaksetaan puhua yllättävistä käänteistä, jenkkilän uusien asuntojen myynninlasku joulukuussa odottamattomasti -7,6%a, kokonaismäärän lasku "muhkeat 17%a". Ei ole tainnut tuolla mennä jakeluun, että jenkkilässä on asuntoja liikaa eli mitä järkeä on edes harkita uusien rakennusta nyt? Ai niin, se kasvun ihanuus (välttämättömyys?)... Taitaa olla köyhien määrä ainut kun kasvaa - ja jenkkilä alkaa muistuttaa jo kehitysmaata 30%n köyhyydellään. Toinen on tietenkin kupsahtelevat pankit tuolla, kuusi nurin taas perjantaina (äkkiä laskien 180 tänä vuonna - ja viime vuonnakin tahti kiihtyi loppuvuotta kohti. 500? 1000 nurin?). Ei ole taidettu suomi-mediassa näistäkään paljoa puhua?

Newsweek toteaa, että Kalifornia on jenkkilän ensimmäinen kaatunut osavaltio. Syitä on monia, mutta tuttu juttu lienee hyvä intro - eläkerahastot rajusti pakkasella, esim. opettajien rahastolla vajetta kevyet 42 Mrd US$a. Asiaan liittyy myös yliopistojen rahoitustuskat. Tuosta on mielenkiintoista muistuttaa, että Summers -Hopebaman taloustiimin johtohahmoja- oli aikaisemmin Harvard'illa kehittämässä/kehoittamassa panostamaan derivatiiveihin. Ja menestyksestähän olemmekin jo kuulleet...

Saas nähdä miten hienosti suomi-yliopistojen markkinavoimien valtakuntaan astuminen sujuu, jotenkin hirvittäjää jo nyt. Tuskin menee montaa vuotta kun aletaan mm. lukukausimaksuja keräämään. Toisaalta taas tuskin Suomessa kaikkien tarvitsisikaan taskuunsa saada maisterin yms. papruja. Tietenkin tämän sanominen lyö täysillä nykyajattelun kasvoille, mutta maailma muuttuu Eskoseni Mattiseni ja muut. Halusitte te sitä - tai ette.

 

Muualla maailmassa Kiinan keskuspankin varapomo varoittelee Aasian tulevasta kriisistä. Mies ei tietenkään puhu paljoa Kiinasta, eihän omia toimia voi kritisoida. Mutta kannattaa muistaa eräs juttu tuolta kuitenkin: asunto/kiinteistökupla Kiinassa hakee vertaistaan - toisaalta taas maalla on varaa vielä kasvaa. Linkin perustelut ovat vähintään mielenkiintoiset, ja kyseessä on maan johtavimpia talousajattelijoita - onneksi he eivät koskaan ole väärässä.

Vähän kuin tämä jenkkilän alijäämän puplahtaminen vuodessa kolminkertaisesti ennakoidusta eli 1400 Mrd US$a viime vuonna. Tälle vuodelle oletuksena toiveena on 1350 Mrd US$n alijäämä. Jos viime vuoden ennusteiden menestystä käyttää mittapuuna, niin 4000 Mrd US$a taitaisi olla lähempänä totuutta tälle vuodelle. Hopebama tietenkin puhuu vaikka mitä - esim. menojen jäädytyksiä seuraavalle kolmelle vuodelle. Tosin tuon heiton ja työpaikkojen luomisen välillä on pieni epäjohdonmukaisuus, mutta eipä tartuta pikkuasioihin. Toinen sektori on tietenkin imperiumin sotavoimat (hyvä video), niiden kulujen kontrolloinnista puhuminen on mahdotonta - mutta niinhän se imperiumeissa menee...

Onko kulta (hyviä kuvia) kuplassa? Ainakin Soros on sitä mieltä. Juttua voisi tietenkin tinafoliohattu päässä arvioida siten, että kullan hinta tullaan tiputtamaan isojen poikien toimesta... Metallien hinnoissa on hauska miettiä niihin sijoittavien kommentteja - kun hinta ylös, niin se on luonnollista, kysyntää jne. Kun hinta alas, niin se on manipulointia ja hyväksikäyttöä. Joskus maailma on kovin mustavalkoista 0:-)

 

SuomiAsunnot

Toinen sektori on tietenkin asuntojen hinnat, jotka voivat mennä vain ylöspäin. Ainakin tuota mieltä ovat Australiassa, joka on mitä ilmeisimmin asuntokuplien äiti tällä hetkellä. Yllä vielä suomi-asuntojen hintakehityksestä kuva (kiitos SJ) - ei ole kuplaa, ei...

Meksikon talous on huumeiden varassa - ja maa on sentään yksi maailman suurimmista öljyn tuottajista. Oh, ai niin - se laskee kuin lehmänhäntä. Ainoa ero on, että lehmän häntä ei laahaa maata loputtomiin. Arskalta sitten neronleimaus, rakennettakoon Meksikon puolelle vankiloita Kaliforniasta kerätyille laittomille ja rikollisille. Aplodin paikka - kai/ehkä...?

 

Lopuksi vielä sana pari täältä tautien maailmasta. Bill Gates haluaa tästä vuosikymmenestä rokotusten vuosikymmenen. Kaverinhan täytyy tarkoittaa vain hyvää, yhhym... Samaan aikaan tämä tuli kyllä itselleni ainakin yllätyksenä: jenkkilässä syntyvien vauvojen keskimääräinen paino on laskussa. Epäilykset huonon ruoan suunnalla eivät ehkä ole vääriä.

 

Nyt kun talous on mielestäni kääntymässä selvään alamäkeen, niin koetan keskittyä taas myös energia-asioihin. Ne ovat jääneet vähän lapsipuolen asemaan viime aikoina, mutta minkäs teet ja kaikkea ei ehdi. Kokonaistilanteen kannalta koko maailmaa voisi ajatella suurena moottorina, joka käy energialla (fossiiliset 3/4-osaa) ja tietenkin se tarvitsee voiteluainetta (rahaa). Se, että tankki on puolillaan öljyn suhteen (ylivoimaisesti helpoin energianlähde) ei kuulosta kovin pahalta, mutta kertoo että olisi korkea aika tehdä merkittäviä päätöksiä aloittaa oikeasti toiminta tulevaisuuden suhteen.

Valitettavasti "pelastustoimet" jatkoille vaikeutuvat merkittävästi nyt kun moottorista valuu/valutetaan voiteluaine pois (talous astuu lopullisesti SuperLamanTM piiriin). Vinkki: kone leikkaa kiinni - ja ensimmäisiä selviä askeleita ovat kauppasodat. Jatkoista voi katsoa mallia vaikka 1930-luvun Suuresta Lamasta (puistattaa heti kun katsoo mihin se lopulta johti). Toisaalta taas meno on jo nyt paljon yleistä kuvittelua pahempi (orja 50 US$a). Kuten LAToC'in pitäjä jossain sanoi "tulevaisuus on jo täällä, se ei vain ole vielä tasaisesti kaikkien kohdalla näkyvissä".

 

Tavallaan huvittavia nuo EW-käppyrät taloudesta - ne saavat talouden seuraamisen muistuttamaan hienoakin tiedettä. No, nyt nekin on sivuilla selvästi nähtävissä ja voin/voitte vedota niihin ½ vuoden kuluttua toisten kanssa keskustellessa: "tämä pörssien alamäki oli selvästi nähtävissä jo aikaa sitten, ettekö seurannut SamassaVeneessä -www-sivuja?". Äkkiä tämä kuulostaa ylimieliseltä, mutta toisaalta ehkä se saisi ihmiset ottamaan sivujen muut jutut myös vakavammin. Tai sitten ei - ammutaan viestintuoja on kai yhtä tod.näk. vastaus :-/

Laittakaa sivuista linkkejä joka suuntaan, nyt jos koska se olisi aiheellista. Tarvitaan lisää lukijoita, jotta ihmiset ymmärtäisivät mitä on tapahtumassa. Niin, ja pienet avustukset olisivat aina tervetulleita ;-)

 


29.01.2010 12:29 |