USKOSSA ON HYVÄÄ ELÄÄ - SANOI LAPAMATO

Tänä päivänä valtakunnan uutiset on yhä kasvavassa määrin kuin hurahtaneiden näköradio, pelkästään uskosta puhutaan - kuten OL hyvin muistutti. Enää ei kuitenkaan ole tarjolla mitään varmoja kasvoja ja nyt puhutaan viime vuotista varovaisemmin. Ehkä syynä on, että tämä nousu on ollut varsin surkeaa, kun ruvetaan katsomaan teollisuuden tilauskantoja ja muita oikeita mittareita (joita mm. €uroetana esimerkillisesti seuraa). Sitä vastoin pörssi on noussut hurjasti - paremman huomisen uskon varassa? Joudun toteamaan, että pörssi on aikasen irti reaalimaailmasta - mutta kuka sijoittaja tuollaisia heittoja kuuntelee?

 

Torstaina oli oikea massamurhaajien iltapäivä valuuttamarkkinoilla (US$ ja yen jyräsivät) - taustalla saattoi olla ("taas vaihteeksi") huonompaan suuntaan korjatut aikaisemmat työttömyystilastot. Tosin puoli vuotta nuo on ohitettu lähinnä olan kohautuksilla eli kurssit ovat levitoineet ylös, ylös... No, se on tulossa tiensä päähän sikäli kun taivaan pilvien muodoista jotain osaan ennustaa 0:-)

 

EuroDeficit

Minun jupinoita luettuanne ehkä jaksatte vilkaista UKn yhtä parhaista talouskommentaattoreista, Evans Pitchard'ia joka vihaa €uroa yli kaiken (miehellä on kyllä sokeita pisteitä vaikka kuinka, mutta kenelläpä ei olisi?). No asiahan oli tietenkin tämä Kreikan tapaus - ja kysymys, että takaako Saksa Kreikan? Ja jos joo, niin onko seuraavana Espanja? Tai muut Välimeren sankarit? Tai Itä-Eurooppa? Tai... no, etteköhän ymmärtäneet mitä ajan takaa.

Tuo tekee sitten sitä mitä tänään tapahtui valuuttamarkkinoilla eli €uro tulee kyntämään ja pahasti. Mielenkiintoiseksi menon tekee se, että heilahtelut ovat voimistumassa aivan käsittämättömiin mittoihin - joskin tämänpäiväinen taitaa olla alkupaloja tulevasta. Mausteena olkoon vaikka tämä - tammikuussa €urolandiassa valtiot lainasivat ennätykselliset 110 Mrd €uroa. Ja kuten edellisessä katsauksessa mainittiin, niin "tavoite" on 2200 Mrd €uroa tälle vuodelle. Menee melkoiseksi, huh?

 

Edelliseen liittyen tietenkin kannattaa muistaa jenkkilän tavan tallaajien omaisuus: pörssiä ja asunto. Pörssi on siis alamäkeään odottamassa eli olikohan niissä asunnoissa sitten se tulevaisuus? Ei taida olla, asuntojen hinnat tuolla - on pumpattu vimosen 10v aikana niin ylös kuin ne vain saattoivat mennä (kiitos Greenspan ja muut). Noiden kurssi on jo kääntynyt 2007, mutta alamäen jyrkkyys ei ole vielä suurimmalle osalle valjennut (vinkki: kuolleen kissan pomppu on ohi).

Tylyä kieltään kuitenkin kertovat nämä Obama'nkin budjettipaaperoista poisjääneet asuntojättien ja muiden liittovaltioiden asuntoalan "tekijöiden" imuroimat 6300 Mrd US$n lainapaprut. Eihän papruissa sinänsä mitään, mutta kun ne on taattu veronmaksajien nimiin viimeistä senttiäkin myöten. Irvileuathan voisivat sanoa, että mitäs sitten - ei se kaikki mene nollaan. No ei tietenkään, mutta mitä luulette tapahtuvan 20%n alaskirjauksilla? Ja se on ultrakevyt arvio, 50% vähintään lienee oikeampi. Tässä on heitto, että pelkästään 2010 asuntojen hinnat tippuvat 12%a, um-mm... Noiden kylkiäisenä on sitten kaikki ihanat MBS yms. -derivatiivit, joita -arvaako kukaan- lienee myös meitin eläkerahastoilla "varmoina" sijoituksina.

 

AsuntolainatMiinuksella

Tässä ZeroHedge'n sivuilta muutama käppyrä jenkkiasuntoihin liittyen (yksi yllä eli 10 milj. asuntolainaa on 20% tai enemmän negatiivisella, esim. asuntoon lainaa 500ooo mutta markkina-arvo 400ooo). Tavan ihmiset ovat jo tekemässä ratkaisujaan - yhä kasvavassa määrin eli jättävät asuntonsa pankeille. Siellä tuo onnistuu, koska papereissa lainan takaa asunto - mutta ei muuta omaisuutta. Ei liene epäilystä, miksi pankit eivät ole laittaneet heille kertyneitä taloja markkinoille myyntiin. Vinkki: ylitarjonta romahduttaisi illuusion asuntojen hinnoista. Kysymys on, että kuinka kauan noita voidaan pitää limbossa?

Toisaalla taas jollakin on hauskaa - AIGn bonukset tänä vuonna vain 100 milj. US$a viime vuoden 165 milj. US$n sijaan (hauskasti msnbc'n sivuilta uutinen on jo hävinnyt). Surkuhupaisinta em. jutussa on maininta, että bonukset on nimenomaan olennoille, jotka ovat suoraan vastuussa viime vuoden romahduksesta. Tunarointi siis kannattaa - kun on kyse tarpeeksi isoista numeroista. Vähän kuin isä Aurinkoinen, että miljoonan murhaaminen on tilastoja, yksilön tappaminen sitä vastoin järkyttävää. Näin se menee :-/

...niin, ja AIGsta vielä tämä pikkulisä - kukaan ei tiedä mitä tapahtui ja samat Bernancke't, Geithner'it jne. ovat päättämässä jenkkitaloudesta edelleen. Kuka vielä uskoo, että talousmaailma pelastuu nykyjatkumoilla? Aa, oikea kysymys ehkä onkin, että kenen talousmaailma pelastuu? Jotenkin luulen, että myös tällä sektorilla tulee vuosituhannen pullonkaula vastaan.

 

Surullisinta tietenkin systeemissämme on, että  ajattelemme digitaaleja ikään kuin ne olisivat kaikki kaikessa. Reaalimaailmassa ei lätäkön takanakaan tilanne ole ihan sitä mitä useimmat täällä kuvittelevat - joka 8. jenkki on ruoka-avustuksista riippuvainen arkielämässään, New York'issa lapsista joka 5. Minusta nuo luvut kertoisivat ennemminkin jostain kolmannesta maasta eikä maailman johtavasta imperiumista, mutta mitäpä minä ymmärrän - leipää ja sirkushuveja, nehän ne ovat tärkeimmät.

Joka tapauksessa tässäkin on esimakua tulevasta, 19v Uusi-Seelantilainen opiskelija möi neitsyytensä internet -huutokaupassa. 45ooo NZ$a - mietin vain, että mikä yliopistotutkinto on tuon arvoinen lähitulevaisuudessa. Niin, ja jos joku alkaa vastaavaa suunnittelemaan, niin tällä menolla voi tulla kiire - muutaman vuoden päästä hinta voi olla esim. 50€a. Siinä yksi deflaation mittari lisää, eikä niitä hauskimpia :-(

 

USm3

Shadowstats.com'in sivuiltakin pahaa ennakoiva käppyrä, jenkkilän kierrossa olevan "rahan" määrä on lähdössä supistumaan. Mikä sinänsä on jo saavutus nykymaailmassa. Hmm, deflaatio? Yllä olevasta kuvasta on mielenkiintoista huomata, että FED lakkasi ilmoittamasta tuota M3 lukua vuoden 2006 alussa. Numeron laskeminen oli kuulemma liian työlästä eikä kerro mitään oleellista. Minä voisin kuvitella jotain muuta kyllä --- mutta minähän olenkin tuuliajoilla :-D

...ja niin taitaa alkaa olla aika moni muukin: Venäjä BKT otti töksyä 7,9%a, maailman teollisuuden aktiivisuudesta paljon kertova kuparin hinta taitaa/taisi mennä jo jyrkänteen reunan yli - ja sitten tämä dinosaurus, jonka voimaa pelätään eli OPEC. OPEC valittelee tuloistaan, vinkumiset ovat tietenkin luokkaa että liikaa tuotantoa, hinnat painuvat jne. Mutta kun tuottajamailla ei ole oikein muuta myytävää, niin mitähän nuo yrittäisivät sitten talousahdingon keskellä myydä? Hmm, viittasiko joku siellä takarivissä? Duh, öljyn hinnan seuraava pysäkki - 10 US$a/tynnyri.

 

Energiarintamallakaan ei kaikilla mene hyvin - Suomen Fortum taitaa olla harvoja poikkeuksia. Doh, asiaan - Shell pistää vimosenkin UKn jalostamonsa kiinni 75% voittojen kutistumisen myötä. Jaa, alkaisiko olla UKssa aika laittaa lappu luukulle? Joku voisi kuvitella, että kun EROEI (käteen "jäävä" energia, kun tuotantoon käytetty energia on vähennetty) lähtee laskuun, niin tietenkin ne käteen jäävät tulotkin lähtevät laskuun. Tietenkin voimme kysyä ekonomisteilta, mutta jotenkin realismi ei ole sen heimon leipälaji - vastaus voip olla sitten ihan mitä tahansa. Tässä ehkä heille kuitenkin jotain mietittävää - kasvu ei ole mahdollista (koko artikkeli pdf'nä täältä).

Itse asiassa on mielenkiintoista seurata menoa tästä eteenpäin, sillä öljystä ja maakaasusta ei noin vain hypätä pois. Siirtyminen vie kymmeniä vuosia ja samalla pitäisi mm. ydinvoiman nousta uuteen kukoistukseen. Tuota miettiessä on erittäin hyvä lukea tuosta Olkiluodon sirkuksesta rakennustyömaasta, tekijöitä on ollut kai 60 maasta jne. - tietenkin globalisaation varjolla.

Tässä vaiheessa pitäisi olla jo jokaiselle selvää, että ydinvoiman rakentamista käyttävät erinäiset tahot rahasampoina ziljoonien välikäsien, aliurakoitsijoiden, ulkoistamisen yms. kautta. Seuraukset ovat sitten vähintään arveluttavia - olisiko kenties seuraavan rakennus tehtävä ihan vain suomalaisin voimin? Voisi esim. tuolta laivavarustamoilta löytyä hitsareita ihan kivasti... ehkä ammattiylpeys ja loppujäljen erinomaisuus palaisivat periaatteiksi taas - ainakin niin kuvittelisin jos asuisin itse rakentamani ydinvoimalan vieressä. Nythän suurin osa rakentajista lähtee kotimaihinsa - ehkä jopa ajatuksella "ei se säteily sitten tänne kuitenkaan kanna" jos vaikka vähän venttiilit falskaisivatkin. Taidamme olla Homer Simpson -landiassa tätä nykyään täälläkin ;-)

 

Työttömyys on lopullinen niitti monelle - ja se on armottomalla marssilla ylämäkeen (tai no, nykyoletusten työpaikat ovat siis häviämässä, kirjaimellisia pa5kahommia alkaa kyllä kohta riittämään...). Jenkkilän irtisanomiset kasvavat ensimmäisen kerran heinäkuun jälkeen. Ei töitä, ei rahaa, ei kulutusta, ei amerikkalaista elämäntapaa. Ei sillä, että minä sitä kaipaisin, mutta nykysysteemin kun ei muuta tunne. Ja sikäli kun olen ymmärtänyt, niin ei se työllisyystilanne ole täälläkään mitenkään riemunkiljahduksia aiheuttava.

Se on kasvun ideologialle adjö ruottalaisittain... Tosin on turha kuvitella, että sitä meille kerrottaisiin virallisessa mediassa. Olisi ihan kiva jos aloittaisivat vaikka tällä - 20 talouden massatuhoasetta (aseet kun ovat mediaseksikkäitä, eh?). Aseista puheen ollen, US-invaasio on sitten virallisestikin levinnyt Pakistaniin Afghanistanista - ainakin jenkkien miestappiot antaisivat tuollaista ymmärtää.

 

Sähköisestä valvonnastakaan ei kauheasti enää tarvitse kaunoselityksiä keksiä. Google toimii NSAn (USAn kansallinen turvallisuustoimisto) kanssa eli kuka Gmail'iä käyttää, niin - mm-mmm. Mutta tuokaan ei oikein riitä, kaikki "lainvalvontaan" jotenkin liittyvät instituutiot tuolla haluavat päästä suoraan ihmisten sähköposteihin käsiksi. Duh, ei varmaan mitään "vahinkoja" eli tietojen väärinkäyttöä tai muita ole odotettavissa.

Täällä asia on suomalaisittain kai hoidettu jo kabineteissa, muistuu mieleen se uusin valmiustilalakiehdotus. Millähän peloitteluilla sekin runnotaan eduskunnassa läpi... Tähän sopinee hyväksi lisäksi ehdotus, että internetin käyttäjille tarvitaan lupakirja (ajatuksen heittäjä löytyy mikkisoftan riveistä, miksiköhän en ole kauhean yllättynyt?).

Lisää MuutoksenTM tuulia: Pentagon'in musta budjetti uuteen ennätykseensä, 56 Mrd US$a. CIAn miehetkin ovat toinen jalka yksityisellä puolella, ei varmaan tuollakaan tapahdu mitään tietovuotoja tilanteen niin "vaatiessa". Vapaat markkinat, dih ;-) Vähän kuin tämäkin, jenkkilässä kidutuksesta ollaan tekemässä tiedettä. Ihan kuin tuolla tiellä ei olisi jo oltu aikaisemminkin (MKUltra) - eikä se sen ystävällisemmäksi tainnut silloinkaan tulla. Vaan eihän se olekaan tarkoitus, vaikka sellaistakin voisi näistä sepustuksista kuvitella.

Irania ympäröidään ohjuksilla - taas vaihteeksi. Jos joku jaksaisi vähän historian kirjoja raottaa, niin saattaisi tulla vastaan sellainenkin pikkujuttu, että Iran ei ole hyökännyt noin tuhanteen vuoteen yhtään mihinkään suuntaan. No, sehän ei tietty ole tae mistään jatkossa, mutta tosiasia kuitenkin. Kaikenlaisia detaljeja sitä maailmaan sopii - kuten, että Hopebaman budjettiin sisältyy iso panostus ydinasetutkimukseen. Eilisen TV1n uutisissa kehuttiin kovasti uudesta ohjussopimuksesta Venäjän kanssa, tämä asebudjetti onkin varmaan tieteellistä valmistelua Nobel'in palkintoon soveltavan fysiikan alueelta Iranin pommitusten jälkeen >toivon todellakin, että tämä on vain vitsi<

 

Joudun jälleen toistamaan, että maailman pörssit menevät mielestäni enää pintajännityksen varassa. Tuota on tietenkin vaikea uskoa, "onhan kuoppa terve korjausliike jo paikallaankin" kuten moni pörssejä seuraava varmaan nyt toteaisi. Mutta entäs jos ei... alamäen kallistus jyrkkenee nopeasti, kun kriittinen massa on saavutettu. Toisin sanoen moni ammattisijoittaja muistanee viime vuoden tapahtumat ja on laittanut itselleen mieleen rajapyykin minkä alle mentäessä myy. Valitettavasti luulen, että useimmat piensijoittajat ja isot eläkerahastot odottelevat turhan pitkään toivoen sitä käännöstä. Pahimmillaan tappiot ovat sitten sellaiset 100%a.

 

1930_DOW

Kannattaa vilkaista yllä olevaa 1930-luvun DOW -indeksin käyttäytymistä (on ollut jo aikaisemminkin näillä sivuilla). Ehkä olisi syytä suhtautua kriittisesti "nyt kaikki on toisin" yms. puheisiin, joita varmasti jokaiselle tarjotaan (kokoelma 1930-luvun taloustietäjien toteamuksia, "hauska" verrata tämänpäiväisiin).

Tuosta kuvasta voi  myös ottaa heiton, että jos yhtään mennään samoilla linjoilla kuin 1930-luvulla, niin pörssien pohjat kolisevat vastaan jossain 2012 tuntumassa - ja pysyvät siellä vuosia senkin jälkeen. Kysymys kuuluu, oletko valmis pitämään osakkeesi 5-10v ennen kuin ne palaavat nykyiseen "arvoonsa". Samalla kun pitäisi vielä mahdollisen työttömyyden ja asuntolainan kanssa taiteilla, niin uh-huh :-(

Historia on hassu juttu - jos siihen ei tutustu, niin kummasti se vain tahtoo toistaa itseään enemmän tai vähemmän. Ja vaikka tutustuisikin historiaan, niin sitten "me olemme nyt viisaampia" -toteamukset auttavat samaan suohon syöksymisessä (pari tavallisinta esimerkkiä - tulppaanimania ja Etelänmeren kupla muista puhumattakaan).

 

Tietysti kannattaa muistaa, että minulla ei ole mitään talousalan virallista koulutusta eli kunhan puhaltelen lämmintä ilmaa kehoni aukoista...

 

Laiton tuohon ylälaidan vetovalikkoon Mitä olisi tutkittava -sivuston linkin. Kaveri kirjoittelee harvakseltaan, mutta jykevää asiaa. Kannattaa plarata noita vanhempiakin juttuja, esim. tuota fosforin superesiintymän (Sokli) myyntiä norjalaiselle Yara -firmalle naurettavalla 200 milj. €urolla on setvitty oikein kunnolla (klik, klik, klik noin alkajaisiksi, muutakin "kivaa" siellä on). Tämän päivän arviot tuon esiintymän (kaikkine sivutuotteineen) arvosta pyörivät 30 Mrd €uron hujakoilla - siinä jää Soneran ja muiden ulkomaan seikkailujen laskut pieniksi.

On syytä muistaa, että Soklin fosforikaivos on Euroopassa ainutlaatuinen, lähimmät verrattavat kaivokset ovat Marokossa. Mutta ei se mitään, meitin johtoporsaat ovat niiiiin mahtavan erinomaisia - että itku pääsee :-( Seuraan mielenkiinnolla koska aletaan kansallistamisesta puhua, ehkä sitten kun alkaa nälkä kurnimaan vatsassa. Vai onko tarkoitus myydä tämä maa nykyisen talousajattelun alttarilla pohjamultiaan myöten. Pelkään veikkaan jälkimmäistä...

 

Olisikohan täällä koto-Suomessa yhtä kykeneviä politbyroon tekstien selkokielelle kääntäjiä kuin Joe Bageant? Tässä on aivan uskomaton tulkinta Hopebaman vuosipuheesta, pikkupoimintona oli opiskelijoille mahdollisuus hoitaa opintovelat valloitussodissa :-)

 


05.02.2010 00:11 |