ALKAAKO TÄSTÄ ALAMÄKI-2008?

Perjantain USAn pörssiä vilkaistuamme, saattaisi kuvitella, että tällä viikolla se alkaa. Kaikki mahdollisesti irtonainen raha (tai digitaalit) alkaa olla houkuteltuna Wallstreet'ille. Vastapainona kansalaiset maailmalla ovat tyhjentäneet pankkejaan käteisestä hurjalla vauhdilla. Nykyään yhä useammin tulee vastaan tarinoita "ei oo"sta, kun piti nostaa tililtä vähänkin isompi paperinippu. Milloinkahan Suomessa saamme kuulla vastaavia tarinoita?

 

Kuten joku aika sitten viitattiin noihin derivatiiveihin, niin taitaa tuomionpäivä koittaa. Freddie+Fannie'n, Washington Mutual'in ja Lehman Brothers'ien romahdettua, nousee eteen kysymys, miten niistä riippuvaiset derivatiivit arvotetaan - tai muut derivatiivit yleensäkin. Ainakin SEC'iä (Securities and Exchange Commission) painostetaan kovasti, ettei johdannaisia arvotettaisi mihinkään reaalimaailmaan, mutta kuinkahan tuo onnistuu.

Minua naurattaa/itkettää tuo USAn roskapankin jälkipyykki (seuraava 10v?), nyt jenkkilässä ollaan palkkaamassa Wallstreet'iltä selvitysmiehet "käynnistämään" pelastussuunnitelma. Uhhuh, kettu kanatarhan vahtina ja muut viisaudet tulevat mieleen. JP Morgan Chase ilmeisesti ajoi Lehman Brothers'in likviditeettiongelmiin ja oli suuri syy kaatumiseen. Samoin viime perjantain heitto Goldman Sachs'in ja JP Morgan Chase'n selviämisestä kukoiksi tunkiolla taitaa toteutua, molemmat olivat kovasti neuvomassa Wachovia'n ja Wells Fargo'n liitossa. Citigroup'ihan ei tietysti tästä veljeilystä ole kovinkaan innoissaan, olisiko noin että se on seuraava tipahtaja isoista firmoista?

Joka tapauksessa kaatuvilta firmoilta on odotettavissa pitkiä maksuaikoja ja fyysisten sijoitusten realisointia pitkällä aikavälillä, esim. AIG myy kaikki elämävakuutus- ja eläketoimintonsa kaikkialla maailmassa. Veikkauksia kuinka monella meni eläkesäästöt siinä? Toivottavasti kenelläkään ei ole vapaaehtoisia eläkesijoituksia, sikäli kun olen ymmärtänyt, niin niistä ei rahojaan saa täälläkään ulos kovin helposti. Toisaalta eläkefirmat saivat niistä hyvät pelirahat - ja jos rahat häviävät pörssissä yms. niin valtio pelastaa tai firma kaatuu - ja ei tarvitse maksaa eläkkeitä takaisin. Jotenkin tuntuu, että koko nykyinen systeemi on rakennettu Ponzi'n periaatteille.

Euroopassa esiripun takana on alkanut EUn ja euron eloonjäämiskamppailu. Sarkozy on kovasti sitä mieltä, että euromaiden pitäisi pystyttää yhteinen rahasto, joka pelastaisi muita (olisiko Ranska rahaa vailla kohta), mutta Merkel vastustaa (Saksa ei halua maksumieheksi). Selityksiin nopeista toimista kuuluu, että "pörssitapahtumat ovat nopeita"! ja pienempiä valtioita ei edes konsultoida. Veikkaan, että Brysselin poliitikot tulevat näyttämään siltä kuin heidät olisi yllätetty housut kintuissa, kun jotain pitäisi päättää. Luultavasti vähätkin yritykset tilanteen korjaamisesta jäävät loputtomien "noiden vika" -syyttelyjen jalkoihin. Espanjassa ollaan kuin mitään ei-merkittävää olisi tapahtumassa. Tämä löydös on vähän myöhässä, mutta Italia on lamassa. Mitenkähän meidän poliitikot? Minulla on omat epäilykseni, mutta katsotaan.

Kaikkinensa valtioiden ja keskuspankkien apupaketit ovat mitä ilmeisimmin täysin turhia, pankit vain yksinkertaisesti imevät kaiken sisäänsä eivätkä edelleenkään lainaa ulospäin. Tämä näkyy loputtomana pankkien välisten korkojen nousuna (LIBOR), lyhyen ajan joukkovelkakirjat (USAssa Treasury bill) menevät nollaan ja pitkän ajan joukkovelkakirjojen (USAssa Treasury bond) korot nousevat. Tilanteen voi nähdä myös siten, että paperivaluuttojen pitkän ajan luotettavuus on menossa hurjaa vauhtia alaspäin. Ketä kiinnostaa, niin USAn valtiovarainministeriö myy myös TIPS'ejä eli inflaatiosuojattuja joukkovelkakirjoja. Itse en niitä ostaisi, koska ilmoitettu inflaatio=korko on tietenkin heidän itse laskemansa. Samoin USAssa valtion työntekijöiden eläkkeet riippuvat suoraan "virallisesta" inflaatioluvusta. Äkkinäiselle näyttäisikin siltä, että hallituksella siellä on kovasti syitä arvioida inflaatioluvut alaspäin.

Nykyinen dollari vaihdetaan varmasti jossain välissä uuteen valuuttaan (hyperinflaation jälkeen?), sillä USAlla ei yksinkertaisesti ole mitään mahdollisuuksia maksaa nykyisiä ulkomaanvelkojaan tulevaisuudessa. Tällä hetkellä muilla mailla on US$'iin nähden vielä painoarvoa, koska niilläkin on dollareita, joilla käydä taloussotaa ja vaihtoehtovaluuttojakin vielä on. Entäs sitten jos/kun euro putoaa pelipöydältä?

Ettei geopolitiikka unohtuisi, niin Venäjä on lennättämässä täysin aseistettuja strategisia pommittajiaan 20v tauon jälkeen sotaharjoituksissa. USA on epävirallisesti vararikossa, mutta vielä näyttäisi valuuttaa riittävän propagandakoneistolle Irakissa, toisaalta ehkä se on harjoitusta kotimaan propagandaa varten. Jos talouden romahdus merkittävästi kiihtyy (epäileekö sitä joku vielä?), niin uusio-Goebbels'eille on varmasti käyttöä. Toisaalla ydinasevaltio Pakistan on liukumassa totaalianarkiaan ja YK'n henkilökunnan lapset evakuoidaan maasta. Hyödykkeiden (öljy?) hintojen seuraaminen tulee joka tapauksessa olemaan mielenkiintoista. Heilahtelu taitaa siirtyä nyt potenssiin 2.

Joo, kohta alkaa olla vaikealöytää mieltä piristäviä uutisia - toisaalta mieltä harhauttavia uutisia yritetään kyllä viljellä sitäkin enemmän. Kaikkiahan pitäisi kiinnostaa ainakin että O. J. Simpson on lopultakin saanut vankilatuomion ja muuta oleellista. Se on tuo valtamedia uskomatonta, Suomessa varmaan leivotaan Kansan uutisten tunarointia seuraavat pari viikkoa uutisissa. Ugh, kansalaiset - hetken päästä palaamme normaaliohjelmointiin, kääntäkää TV päälle ja sitä rataa...

 

LISÄYS 5.10.2008

OHJELMAN MUUTOS - KAMERAT EUROOPPAA KOHTI

Tätähän tässä on jo vähän uumoiltu, tänään näyttäisi alkavan tuo euron alamäki. Voisin sanoa, että tähän jää myös EUn laajentuminen ja maailma alkaa taas kummasti kasvamaan. Monille rivi-ihmiselle se tulee olemaan rankka kokemus, on vaikea varmasti uskoa tulevia tapahtumia. Ei sillä, että tietäisin sen enempää kuin vieruskaveri, mutta luulen, että ainakin arvaan oikeaan suuntaan. USA saa kohta toimia ilman kommentteja lätäkön tältä puolen, tai no - syytöksiä varmasti kyllä heitellään.

Saksassa operaatio "pelastakaa Hypo Real Estate" näyttäisi menevän kiville. Tai, no - meni jo. Seuraukset eivät varmaankaan ole kauniita, pahimmassa tapauksessa nykyisen finanssimaailman luhistuminen (sitähän ei kukaan ole vielä ennustanut?). Olisiko noin, että Saksa ei halua maksaa veronmaksajien pussista pankkien tumpulointia? Joka tapauksessa Irlanti, Kreikka ja nyt Saksa virallisesti "takaavat" pankissa olevat säästötilitalletukset. Kysymys on tietenkin, että mistä? Nyt mitä ilmeisimmin melu ainakin EKP'n koronlaskusta nousee. Saksa on kaikkinensa ilmeisesti kuitenkin paremmassa asemassa verrattuna naapureihinsa (heillä ei ole ollut samanlaista asuntobuumia). Rajan takana Belgiassa on menossa malliesimerkki nykyfinanssialan toiminnasta - kasvaa pitää, vaikka ostettaisiin mitä kökköä tahansa. Nyt kun reaalimaailma tulee vastaan, niin Fortis'ia (Belgian suurin finanssialan palvelulaitos) heitellään kuin kuumaa perunaa pelaajalta toiselle.

Taitavat pankit jäätyä lopullisesti täällä Euroopassakin, USAn esimerkkiä seuraten pankeille ollaan antamassa lupa täälläkin arvottaa "arvopaperinsa" ikään kuin ne olisivat täysarvoisia. Pieni lohdutus tietenkin on, että Euroopan Investointipankki lainaa 30 Mrd € pien- ja keskisuurille yrityksille. Tavan järjellä ajatellen julkisen (veronmaksajien) rahan käyttö on tyhmää vallitsevassa tilanteessa. Tietenkin poliitikot haluavat näyttää siltä, että tekevät jotain - ja seuraus tuntuu pääsääntöisesti olevan huono. Mitenkäs olisi jos annettaisiin huonojen hedelmien tippua maahan ja märäntyä? Luulisi Kataisen pikkuhiljaa miettivän, mitä tarkoittaa kun pieniä taloudellisesti tasapainoisia valtioita ei kaivata asioista päättämään. Raha kyllä kelpaa, mutta mitenkähän meille yksinkertaisille kansalaisille EUn Moloch'in kitaan menevä raha selitetään tulevina vuosina?

Hmm, yllättävän nopea oikeuspäätös USAssa, Citigroup sai pysäytettyä Wachovian myynnin Wells Fargo'lle - ainakin toistaiseksi. Vaan en jaksa uskoa, että tuostakaan sopasta tulee valmista ihan heti. Esimerkkinä voisi olla Lehman Brothers'in pesän selvityksen ennakkoarvio - kevyt 10v. Jos arvio on yhtään suuntaan antavana, niin tämän päivän pankkimaailmaa ei selvitä kukaan. Ei vaikka kuinka poliitikot (ei taida olla tarvetta käyttää sanaa "päättäjät" enää?) esittävät maailmanlaajuista pankkikokousta setvimään jatkoja. Poliitikoilla on tietenkin oma roolinsa - valitettavasti heidän hommansa toimii vain kun ajat ovat hyvät. Saa nähdä miten heidän riveistä pistetään "kaveria" syyttävästi estraadin etureunaan ja itse luikitaan verhojen taa. Nyt on erinomainen mahdollisuus seurata kotimaassakin miten poliitikot jakelevat pääsääntöisesti lupauksia paremmasta aina vain. Jeps, demokratia toimii hyvin niin kauan kun jaettava kakku on kasvamaan päin.

Elämme historiaa parasta aikaa.

Niin, ja olisi kiva jos jaksaisitte laittaa näistä sivuista linkkiä eteenpäin. Toivon, että saataisiin keskustelua aikaan.

 


05.10.2008 00:00 |