EU JA EURO PELASTETTU! 

Siltähän tuo taas kuulosti kun eilisiä TV-haastatteluja kuunteli. Kreikkaa on kovisteltu ja uhkailtu - ja lupauksia on sadellut molemmin puolin henkisestä tuesta sekä rivissä pysymisestä. Suomimediassa itseltäni meni tämmöinen pikkujuttu ohi kuin että Kreikalta poistettiin äänioikeus ensi kuun neuvotteluissa. Lisäksi näyttäisi helleenien maassa otettavan askeleita paperirahan käyttörajoituksille, ensi vuonna 1500€n ylittävät ostokset on maksettavissa vain luottokortilla tai shekillä. Tinafoliohattukerho voisi lukea tuonkin uutisen kulmakarvat rypyssä, onneksi me emme kuulu sellaisiin, eh?

Meno kovin kuulostaa vimosen vuoden yleiseltä toimintatavalta: pankeille rahaa, valtioille keppiä - ja molemmat pi55ivät kansalaisia kilpaa niskaan.

Tilanne muistuttaa vähän sitä miten Obama on jo pysäyttänyt jenkkilän työttömyyden kasvun. Ei voi kuin ihailla tuota kuvaa, tilastoja kun voi lukea niin monella tapaa. Kuvaan tuskin vaikuttavat ne miljoonat jotka ovat pudonneet lätäkön takana työllisyystilastoinnin ulkopuolelle. Toinen myös mitä kannattaa miettiä on, että nyt varmaan firmoista on heitetty pihalle kaikki helposti vähennettävät ilman että firmojen toimintaan on ollut merkittävää vaikutusta ts. tulosta on saatu ylöspäin kun on "turhia" kuluja eli henkilökuntaa vähennetty.

 

ObamaJobs

Vähän kuin miten UPM'n väen vähennys juuri uutisoitiin lintukodossakin - työmuurahaisten harvennus ilman, että tuotanto kärsii. Sääliksi käy niitä joiden pitäisi noissa vielä jaksaa. Tilanne onkin jatkojen kannalta veitsen terällä: joko talous lähtee ylöspäin - tai kermakerhokin joutuu soppajonoon.

 

Kreikan tilanne on sinänsä hupaisa, siellä on Goldman Sachs ollut pikku kätösineen mm. fiksaamassa lainoituksia - ja josko olisi ollut antamassa vinkkejä kirjanpitoonkin? Eikä ole pulju ainoa kun on tuolla - ja lienee muissakin Välimeren maissa(?) - ollut puuhastelemassa. Mitä ilmeisimmin nyt vähän kovistellaan taas isoja pankkeja €urolandiassa, mutta lopputulos on hieman epävarma. Jöötipankeilla kun on helppo heittää joku sata miljoonaa lahjuksina ilman että tulokset paljoa hetkahtavat. Bonuksena varmaan saisivat sitten taas valtioilta tukipaketteina lahjus"sijoituksetkin" moninkertaisena takaisin ;-)

Sitä vastoin tavan kansalaisten reaktiot voivat olla paljon suoraviivaisempia - Kreikan JPMorgan'in pankki sai tiistaina nauttia paikallisista ilmanpaineen vaihteluista. Tämäkö on sitä uutta normaalia tulevina vuosina, hmm? Tämä tietenkin tulee pistämään seuraavat vaalit mielenkiintoiseen valoon - olisivatko ihmiset valmiita koto-Suomessakin ajattelemaan tähän astisen puoluepolitiikka-asetelman ulkopuolelta?

Tosin pelkään, että suuri osa lankeaa pelotteluun "pienpuolueiden äänestys on äänten tuhlausta". Kannattaisiko miettiä, että kuka tuollaisia sanoo? Vinkki: isot puolueet... Varmuuden vuoksi täälläkin ollaan pistämässä kaikenlaisia kompastuskiviä pienille puolueille, kuten että 4%n alle jäävät puolueet automaattisesti viemäriin (sopivasti RKP siinä 5%'lla pysyisi pelikentällä). No, demokratia on kieltämättä liukunut lähinnä yleisöviihdykkeeksi sillä aikaa kun oikeat päätökset tehdään pieniä ihmisiä ajattelematta. Kuinka jatkossa on tietenkin auki, mutta ehkä wanha kehno voi vielä yllättää...

 

KiinaM1

Yllä oleva kuva kertoo Kiinan paperi- tai siis lähinnä digitaalirahan painoinnosta viime vuosina - ei ihme, että siellä on kuplien kuningas muodostunut. Epäilykset yuan'in kellutuksesta ovatkin yhä kovaäänisempiä. Alkajaisiksi ovat tuolla kuitenkin hirttämässä kiinni pankkien lainausta ja pankkien reservivaatimukset ovatkin muhkeat muuhun maailmaan verrattuna, 16,5%a. Kiinan maailman pelastuskyky tulee kiinteistö- ym. kuplan puhkeamisen myötä kuitenkin olemaan kovasti koetuksella.

Eri asia sitten on onko heillä kauheasti aikeita pelastaakaan muuta maailmaa... US$n arvonnousu kun antaa heille vain erinomaisen mahdollisuuden imuroida maailman raaka-aineita itselleen - pilkkahintaan. Tosin kansalaisten purnaus maan sisällä voi vaatia hiukan perinteistä telaketjua. Ei tietenkään ole ensimmäinen kerta kun jyrätään vallankumoukselliset tai terroristit - tai mikä nimike nälkäisille ja työttömille sitten keksitäänkin. Maan historia kertoo tylyä kieltään - mutta missäpä se ihminen paljoa kummoisempi olisi - ainakin kun katsotaan korulauseiden taakse.

 

BDI

Pitkästä aikaa laitan tähän tuon BDI (Baltic Dry Index) -kuvaajan, joka kertoo maailman rahtilaivojen toiminta-aktiivisuudesta. Kannattaa huomata, että indeksi (sininen viiva) on laskenut sekä 20- että 200-päivän liukuvien keskiarvojenn alle. Jos tilanne on sama kuin 2008, niin 3-6kkn kuluttua luvut ropisevat 90%a ja sitten on taas ihmettelemistä. Tuokin tietysti tukee minun ja muiden SuperLama -veikkauksia. Toisaalta taas ultrapositiivinen sanoisi, että nyt ollaan 2006 tasolla ja valmiina ponkaisemaan taivaisiin. Vaan mitenkähän tuo on kanssa mahtaa käydä? Yleistilanne kun ei ole ihan sama kuin 2006, luulen.

Laitoin tuonne hyperliberalistien ja kultakantaista rahaa ajattelevien äskettäiseen kirjoitukseen kommentit, jotka torpedoivat vallitsevat puheet inflaatiosta. Mielenkiintoisesti ei oikeastaan tullut ajatuksiani kaatavia vastakommentteja. No, ihmisillä on joskus vaikea katsoa oman laatikon ulkopuolelle... ei sillä että itse olisin paljoa sen kummempi :-) Tähän kylkiäisenä on hiukan huvittava kommentti IMF'ltä - inflaatiota pitäisi nostaa, ettei tule lama takaisin. Ei aina tiedä pitäisikö näille wiisaiden instituuttien wiisaille sanoille itkeä vai nauraa.

 

Aihe josta puhutaan aina heikon taloustilanteen kylkiäisenä - nuoriso lähtee poes (Irlanti ja Islanti vaikka esimerkkeinä). Äkkiseltään ratkaisu tuntuu järkevältä, koska jos oma maa kyntää, niin ehkä tilanne on muualla parempi? Noinhan se ajatus menee - eikä median kertomatta jättämiset maailmanlaajuisen SuperLaman alkamisesta tietenkään vähennä lähtöhaluja.

Itse suosittelisin miettimään lähtöä tarkasti, sillä uudessa maassa olet aina jonkin aikaa ulkopuolinen. Se tietenkin tarkoittaa helposti erinäisiä oman lokeron löytämisvaikeuksia. Tuo voi edellyttää mm. uskonnollista "heräämistä" paikallisiin tapoihin, joista jenkkilä ei välttämättä ole niita löysäpipoisimpia. Tuolla kymmenet miljoonat odottavat nousua pelastukseen hetkenä minä hyvänsä. Tosin sitäkin voi käyttää hyväksi, tämä kaveri lupaa huolehtia taivaisiin lentäneiden lemmikeistä - korvausta vastaan tietenkin.

Joissain maissa voip tulla velvoitteita suorittaa mm. asepalvelusta/vastaavaa tulevina vuosina kansalaiskelpoisuuden osoitukseksi. Samoin johtoporsaiden kritisointi kaikkialla on menossa suurennuslasin alle. Australiakin on "lipsumassa" Kiinan kanssa samaan leiriin eli mm. YouTube -videoiden kontrollointi netissä on jo vakavasti asialistalla. Kuka olisi näitä uskonut vaikka viisi vuotta sitten?

Joka tapauksessa onnea lähtijöille, tulevat sitä tarvitsemaan siinä kuin paikoilleen kaivautuvatkin. Alkanut soppa tulee kuplimaan napamantereita myöten kaikkialla. Niin, ja jenkkilän kultamaasta haaveilevien ehkä kannattaisi lukaista nämäkin jutut: osavaltiot vinkuvat "lissee rahhoo" liittovaltiolta, eivätkä kaupungit (esim. Los Angeles)  ole sen kummoisemmassa asemassa. Yleisestikin turvallisuudesta on tulossa kallista - niin taloudellisesti kuin muutenkin.

 

Lopuksi vielä kuvakimara Tokyo'sta (kiitos JP), vetää haikeaksi - ja hiljaiseksi yhtä aikaa.

Sponsoreille iso kiitos: TL 10€, OH 25€ ja KHK 50€.

 


17.02.2010 09:15 |