LUURANGOT OVAT VALUMASSA KOMEROSTA LATTIALLE

Siltähän tuo alkaa vaikuttamaan - viime viikkojen Kreikan taloustilanteen riepottelu ei peitä tosiasioita.

UKn verotulot ovat romahtamassa, jolloin valtion lainaus nousee kohta kuin kuuraketti ja valuuttamarkkinoilla on päivänselvä reaktio tilanteeseen, punta sukeltaa suikkana. Saarivaltiossa lainaus firmoille syöksyy ennätystahtiin, asuntojen hinnat ovat tyhjän päällä ja asuntolainaaminen on rumpsahtanut 10v alimpaan tasoon. Eipä ole suomimediassa tuota paljoa mainostettu - sitä vastoin rinta rottingilla kehutaan suomalaista lainausintoa. Kunhan ei haukkaisi nilkkaan tämä(kin) juttu.

Vähän esimakuna UKn työttömyysavustusten hakijoiden määrä nousi 13v takaisiin. Öö, taitaa kehitys mennä nykyään enää vain taaksepäin? UKn vimosen viikon tylyin totuus on kuitenkin ihan pikki-pikkiriikkinen juttu: heillä on 10v lainaus jo nyt kalliimpaa kuin Espanjalle tai Italialle. Uh-huh, kunhan ei saarivaltio tekisi Atlantiksia? Ehdottelut IMFn kutsumisesta hätiin kertovat nekin jotain...

No, ei heidän yksin sinne tarvitse mennä, €urolandia taitaa seurata tiukasti perässä, Italian pommi(kaan) kun ei ole pienimmästä päästä ongelmia. Kaikkinensa Saksan suostuminen Kreikan pelastamiseen selittynee kuten Ruotsin valtion Balttian pelastaminen. Kotimaisten pankkien sijoitukset on pelastettava - vaikka verorahoin kierrättämällä uhkapelin temmellyskenttänä olleen maan kautta. Asiaa tietenkään ei ihan noin kerrota mediassa - mutta eikös tämän homman pitäisi jo muillekin alkaa haiskahtamaan? Duh, olenpas minä taas sarkastisella tuulella ;-)

Koko tuosta edellä olevasta ei-Kreikka -uutisoinnista voisi kuvitella jotain isompaa olevan astumassa areenalle. Deflaatio? SuperLama? No onneksi nuo olympialaiset meitä viihdyttävät. Mars, mars siis puuppituubin ääreen, jotain TODELLA tärkeäähän voi bittiavaruuden hörhöjen tavaamisen aikana mennä ohi ;-)

 

Kuten arvaatte taidan pääsääntöisesti ohittaa jatkossa Kreikan sivunäytös -uutisoinnin, kun se on jo niin päivänselvästi harhautusta laiskoille propagandan seuraajille. No jaa, sen verran jos tuosta heti kuitenkin joustaisi, että mitähän voisi tästä päätellä - FED pelastamassa Kreikkaa? Ettei vain oltaisi taas kautta rantain paikkaamassa isojen pankkien taseita?

Mitäs muuta lätäkön taakse? Jenkkilän FDIC (sikäläinen pankkitilien takausvirasto) taitaa ennakoida jotain, avaavat Keski-Länteen 500 ihmisen toimiston hoitamaan pankkikupsahteluja. Perjantaina noita tuli 20 täyteen tälle vuodelle. Vielä pystyssä olevien pankkien lainaus kutistuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Hmm, miten se oli se kasvu? Ihan vain varmistaakseen suuntaa FED nostaa pankeille myönnettyjen hätälainojen korkoa hitusen. Vinkki: lisää on tulossa - mitähän tämä voisi ennakoida?

 

USvelkojat
Duoda, duoda - olisiko Kiinalla jotain mielessä? Taitavat pikkuhiljaa jättää jenkkipaprujen ostelun vähemmälle - samalla UK on nostanut osuuttaan roimasti. Tuossa voisi tietenkin kysyä että millähän rahalla? Olisiko FED ostanut UKn nimissä pitääkseen esirippua vielä vähän ylhäällä? No, joka tapauksessa taitaa olla selvää, että Kiinalla on joku strategia - toisin kuin muilla.

Jenkkilän osavaltioiden velvoitteista tämäkin on tainnut tulla mainittua aiemmin, 1000 Mrd US$n vajeet eläkerahastoissa. Jotain tarttis tehrä? Miten olisi hätänumeroon soittamisen muuttaminen maksulliseksi? Olisiko 300 US$a sopiva lasku? Mitähän kivaa seuraavaksi?!?!?

 

G7suossa
Yllä oleva kuva kertoo myös tylyä kieltään. Länsivaltioiden tilanne todellisten velvoitteiden kanssa on rajusti pahempi verrattuna yleiseen uutisointiin tiedotukseen. Onneksi Suomesta löytyy näitä viisaita meitä pelastamaan.

Tuota Kiander'in haastattelua kun tavaa, niin perusteluna on -yllätys, yllätys- kohta se nousu taas pelastaa. Ja tietenkin, että nousu on jatkunut jo useamman sata vuotta - miksi se siis juuri nyt loppuisi? Ei ole kaveri tainnut katsoa inflaatiokorjattuja tilastoja tai muita hörhöilyjä. Toisaalta taas, kyllä meilläkin osataan - Suomen taiteilu €uromaaksi meni vähemmän kauniisti (hyvä Jan Hurrin juttu - taas).

Mitenkähän on, olisikohan kaveri valmis lyömään vetoa jatkoista? Työtön ja tuloton kun olen, niin kai se 5€ olisi sopiva panos :-D Minun väite on tietenkin, että olemme muutaman sadan vuoden käännöspisteessä, mutta ehkä "pelkkä" yleinen laskuennuste kuulostaisi siedettävämältä vetoväitteeltä...

Tietenkin kohderyhmä valitsemalla nousijoita löytyy aina - esim. jenkkilässä 400 parasta huushollia kääri keskimäärin 345 milj. US$a vuonna 2007, lähes kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna.

Noiden juttujen kylkiäisenä pari Paul Craig Roberts'in hyvää artikkelia, oligarkit jenkkilässä silmäilevät mokujen eläkesäästöjä. Land of the free, home of the brave saa ihan toisen merkityksen - kapitalismi: jokaiselta pois riippuen hyväuskoisuudesta ja jokaiselle ahneuden mukaan. Tuon muutoin kirjoitti kaveri joka lensi lätäkön takana veroviraston rakennukseen lentokoneellaan... vähemmän yllättävää on mm. alkuperäisen sivuston alasajo. Hassui sattumii, joo-o...

 

Tässä vähän toisenlainen hyvin menestyneen firman pomo: hän antoi firman työntekijöille 81v-synttäreillään. Mahtoivat noiden 209 työntekijän suut loksahtaa :-) Pytinki oli muutoin ei-teollisen maanviljelyn tuotteiden kauppa, joka menestyy lätäkön takana kiitettävästi. Toisaalla taas aspartaami'lle ollaan antamassa uutta nimeä, kun wanhan markkinointi tökkii. Taas taitaa olla ajatus, että pakkeli possulle auttaa, huh? Samaan aikaan Walmart'in tulos laskee ensi kertaa firman historian aikana. Mm-mm, massamyymälän vaikeudet voisi ymmärtää jotenkin huonona merkkinä, eikö?

Edellisen katsauksen Isoveli -uutinen oli Australian esitys nettivideoiden (YouTube yms.) sensuroinnista. Olin kyllä aika hiljainen kun tuota tavasin. No, Ranska pistää paremmaksi - mahdollista laittaa mm. allekirjoittaneen räyhäsivustot kiinni ja/tai muiluttaa kävijävakoilijoita sivuille. On tainnut vapaus, veljeys ja tasa-arvo unohtua wanhan tasavallan arvoajattelusta... kuis Suomessa?

 

Kirjoitin tässä viikonloppuna otsikolla Oy Suomi Ab, nousu vai tuho? käsitellen muutamaa nykykäsitystä työmarkkinoilla sekä mielestäni luultavia jatkumoja niille. Vähän heittojani tuolla mukaillen tässä pari juttua pureskeltavaksi: Kreikassa polttoainetoimitusten katkoksia, jenkkilässä postilaitos menossa vararikkoon. Onneksi nuo ovat noita muiden maiden ongelmia, eivätkä koske meitä (?) - vai mitä herrat ja rouvat meidän armaat johtajamme 0:-) Tai no, suomitieteen tekijätkin joutuvat leikkuulaudalle, taidetaan olla sittenkin samassa veneessä...

Olen pistänyt myös tuon "vuokraa Aki esitelmöimään" -lehden esille. Jos siis on haluja herätellä kanssaihmisiä ja etsit sopivaa "tylyjen tarinoiden kertojaa", niin allekirjoittanut on käytettävissä. Tässä em. "tarjouksesta" lisätietoa.

 


21.02.2010 21:45 |