VARO MAALISKUUN TÄYTTÄ KUUTA

Kirjoitettu historia on niin laaja, että mihin päivään tahansa löytynee varoituksen/ilon/voiman jne. tunteita. Yksi tunnetuimmista on kuitenkin muinaisesta Roomasta peräisin oleva maaliskuun 15. 44 eKr. Silloin murhattiin Caesar - ja häntä oli varoitettu ko. päivästä jo aiemmin. Shakespeare'n näytelmässä "Caesar" löytyy myös rivi "Beware the Ides of March". Saas nähdä onko tuolla mitään tekemistä tämän päivän tapahtumien kanssa...

 

EuroM3

€urolandian M3, joka mittaa kierrossa olevaa rahaa laajasti, kertoo aika hyytäviä (linkki Ebolakanin kautta). EUssa rahakannan laajeneminen on pysähtynyt. Kun mm. Välimeren kerhossa kiertävä rahamäärä on varmasti laskenut rajusti, niin kysymys kuuluu, että mistä se pieni nousu tuossa lopussa on peräisin? Kun investoinnit yleisesti ovat hidastuneet aika hurjasti, on mukava kuulla että ihmiset on saatu innostumaan mm. Suomessa asuntoshoppailuun.

En tiedä muista, mutta minusta valtion toimesta asuntoloukkuun hyppäämisen kannustaminen 3000€n täkyllä on aika moraalitonta. Lyhyesti sanoen - ilman valtion tukia (esim. korkojen verovähennys) asuntojen hinnat tulisivat alaspäin tukien verran - yksinkertaista, eikö? Ongelma vain on, että menepä tällaista kertomaan asuntovelkaisille tänään - tai nykyisille asunnon omistajille. Valtaosa tuskin haluaisi luopua nykyjärjestelystä, koska menettäisi jotain - osa nykyisestä hinnasta, osa kuvittelemastaan tulevaisuudessa saatavasta hinnasta.

 

SeitsemasSinetti

Pankit ja välittäjät taas - nauttivat korkeampien hintojen mahdollistamista korkotuotoista, välityspalkkioista jne. Mieleen tulee vain Ingmar Bergman'in elokuvan "Seitsemäs sinetti" loppukohtaus, kun henkilöt tanssivat Kuoleman kanssa pois estradilta. Tuon kylkiäisenä SuperLama tulee pyyhkäisemään asuntojen arvoista ison siivun riippumatta siitä miten mennään.

 

helikopteri-Ben

Moni varmaan on kuullut maininnan helikopteri-Ben (Bernanke). FED'in nykyinen pomo on aikaisemmin luvannut deflaation uhatessa jakavansa rahaa vaikka helikopterista. Viime viikolla mies kuitenkin oli kovin nihkeän oloinen US-velan suhteen kongressin edessä - "emme tule printtaamaan rahaa". Tuosta voisi tietenkin arvuutella, että oliko hän tosissaan - vai sanoiko yhtä ja tekee toista - vai...? Joka tapauksessa lienee selvää, että ketä hänen(kin) "politiikka" on auttanut.

Erinäisiä laskelmia ja väitteitä bittimaailma vilisee jo miten talouteen pumpatut apurahat (tuhansia Mrd'eja US$/€/£'ia) olisi pitänyt antaa tavan ihmisille. He olisivat maksaneet lainojaan, kuluttaneet ja pitäneet mielialaa yllä huomattavasti paremmin pankkeihin verrattuna.

Paitsi tietenkin kun muistaa, että lainojen maksu tarkoittaa kiertävän rahan vähenemistä (deflaatiota), niin eihän se ole sallittua. Toisaalta taas se raha mitä pankkeihin on syydetty ei ole niistä juuri päivänvaloa nähnyt. Taitaa olla nykyfinanssimaailma lähinnä kuin musta aukko ja tapahtumahorisontti heti siinä tiskillä. Jenkkilän CONgressin viime viikon käninä työttömyysrahoituksen jatkamisesta kertoo sekin jotain kenen taskussa valtaosa kansan"edustajista" istuu.

 

UStulojako

Äkkinäinen voisi kuvitella, että pienillä ihmisillä ei jenkkilässä ole taloustilanne pitkään aikaan "kehittynyt" - velkaantuminen sitä vastoin on kasvanut tappiin. Yllä olevan kuvan mukaan 1% väestä kerää tuolla pitkälti yli 60%a tuloista, kun 90% pienituloisimmista saa yhdessä 12%a. Tuota miettiessä tavan suomitallaajienkin kannattaisi miettiä onko sinulla varallisuutta - vai velkaa?

Ei kannata huijata itseään, että jos esim. asuntoni arvo on 150k € ja velkaa vain 100k €, niin minulla on varallisuutta 50k €. Hintalappu on illuusiota, niin kauan kuin se on vain asuntoesitteessä. Jos kun yhä useampi joutuu työttömyyden myötä nostamaan ikiomasta pankin omasta kodista kytkintä, niin miten käy asuntomarkkinoiden? Puheet, että täällä on asuntopulaa on myös melkoista jöötä - olemme vain tottuneet elämään leveästi. Tuota oletusta tosin ei kauheasti muuta jatkuva mediatykitys miten asumme ahtaasti. Historiasta voi katsoa mitä on ahtaasti asuminen...

Lätäkön takana on jo selvä trendi miten nuoriso muuttaa takaisin vanhempiensa luo, ystävykset samaan asuntoon, erotessaan entinen aviopari ei muuta erilleen jne. Kaikki vain yrityksenä leikata asumiskustannuksia. Hahhaa - vai varoitusmerkki tulevasta täälläkin? Jos/kun omalle kohdalle vastaava tulee, niin lienee syytä muistaa "sopu sijaa antaa" -lausahdus.

 

pankit_BKT

Yllä oleva kuva kertoo jotain pankkien asemasta tänä päivänä "kehittyneissä" länsimaissa. Noilla on leijonan osa "varallisuudesta" - varsinkin Euroopassa kun verrataan pankin kotimaan BKT'hen. Kuvasta kannattaa hiukan miettiä jenkkipankkien asemaa vs. €urolandian vastaavat. Kunhan ei olisi yksi osoitus lisää siitä miten täällä pankit on vivutettu vielä hurjemmin kuin paha-paha-jenkkilässä. Tai siis että talousromahdus lätäkön tällä puolen tulee olemaan pahempi.

Ehkä IMF'n toteamus ennakoi jotain - Euroopan mailla menee seuraavat 20 vuotta alijäämien maksuun. Tässä sirkuksessa on tietenkin hyvä muistaa, että tuokin laitos voi sitten tulla hädän hetkellä hätiin - lainoittamalla ja muuten mukavia juttelemalla. Vastakuppiin sitten perinteisesti valtioiden palvelujen, terveydenhuollon, infran jne. ylläpidon leikkaukset - sekä resurssien myynti (alla lisää tuosta). On se niin kivaa, kun meillä on avuliaita ystäviä - mutta ei suotta kysellä miten he bittinsä taikovat meille, eihän?

UKn taiteilu on vähintään korkeintaan surkuhupaisaa. Lienee paikallaan aloittaa taas ne printtauskoneet (pankkien hyväksi siis). Tilanne on kuulemma kuitenkin a-ok eli kansa voinee palata sinne kolmossivun pimujen katseluun. Tai johonkin toiseen yhtä oleelliseen puuhasteluun - eikä kannata kiinnittää huomiota vaikka Californian "menestykseen".

 

Palataan hetki tuonne jenkkilään: onhan AIG tuttu nimi? Entinen maailman suurin vakuutusfirma, joka siis on nyt tuolla veronmaksajan kukkarolla pysyvästi (pelastettu siis). Viime vuoden vimosen neljänneksen tappiot 8,9 Mrd US$a. Pyyhkimään -huutoa odotellessa voimme muistaa puljun jakaneen 100 milj. US$a bonuksia samaan aikaan. Tietenkin on myös hyvä muistaa, että AIG on taannut mm. Kreikan papruja... Ehkä tässä onkin yksi selitys AIGn 20 Mrd US$n osan myymiselle Aasian puolella?

Kreikasta puheen ollen - veikkauksia josko maa pelaa nyt GSn kaverina €uron alamäen vetojen kanssa? EU'kin on varmaan kaksikasvoisesti pelissä mukana - virallisesti moititaan helleenejä sen kun keritään, mutta ollaan tyytyväisiä €uron laskusta - viennin paranemisen varjolla. Jenkkilä taas jupisee vahvan US$n puolesta, mutta se ei tule auttamaan maan kuvitelmia viennin kaksinkertaistamisesta 2015 mennessä (vimosimpia Hopebaman pullauttamia sammakoita). Meno taitaa esiripun takanakin muistuttaa tragikomediaa, "Kilpajuoksu halvimmasta valuutasta" tai jotain ;-)

Valitettavasti sekään ei sitten auta kun maailmankaupan kone tipahtaa vetoakseliltaan...

Tällä hetkellä ei ole puutetta potentiaalisista estradin päähenkilöistä (toisin kuin mediassa kerrotaan). Jenkkilän asuntojätti Fannie kertoo 16,3 Mrd US$n tappioista - pyyhkimään (vaikka 15,3 Mrd US$a näin aluksi)!!! Kuinkahan Freddie Mac, edellisen kaveri? Uhkapelurit voisivat ehkä harkita asuntoalan shorttausta lätäkön takana...

 

Tässä on yksi palikka lisää minun henkiseen muuriini ikinä enää käydä UK'ssa. Saarivaltio tuntuu ottavan ohjenuoransa yhä selvemmin 1948'n ja Kellopeli Appelsiini'n kaltaisista dystopia-kirjoista. Vai mitä olette mieltä klassisen musiikin käytöstä oppilaiden kidutuksessa koulutuksessa? Artikkelissa on pitkät jutut muistakin vähemmän mairittelevista luvuista - kuten että saarella on 20% maailman kaikista valvontakameroista (Suomi taitaa olla tuossa sarakkeessa myös aika korkealla).

Armeija-teollisuus-media-imperiumi -kompleksin tärkeysjärjestyksestä tässäkin: Pakistaniin 50 milj. US$n rahoitus positiivisen mediakampanjan tuottamiseksi, mitenköhän onnistuu niiden ohjusten poksahdellessa siellä sun täällä? Lisänä tietenkin on 911-tapahtumien jälkeisten eli erikoislakien voimassaolon jatkaminen, milloinkahan lopettavat sirkuksen jatkamisesta ja toteavat nykytilanteen olevan pysyvä? Elkeet ovat ainakin juuri siihen suuntaan, lisää valtaa keskushallinnolle.

Tuon kylkiäisenä on hauska muistella tuota US$ien risteilyä Saddamilta vallattuun Irak'iin. Toisaalla tänään - Afghanistan'ista lentää kai Mrd US$a vuodessa ulos. Hm-hm-huumekauppa-köh-köh?

 

Olen hiukan lukenut (ja saanut lukijoiltakin rutkasti viestiä) menossa olevasta suomivesien myymisestä ulkomaille. Jos kuka ei vielä tajua yhtä tärkeimmistä tulevaisuuden sotien syistä, niin tämä auttanee - sinistä kultaa. Onneksi internet tarjoaa mahdollisuuden herättää asiasta keskustelua - joskin Vanhanen ja kumppanit tuntuvat olevan täysin valmiita myymään kaiken poes. Tässä on yksi hyvä adressi pohjavesien myymistä vastustamaan, laittakaahan puumerkkiä ;-)

Noista pohjavesistä pari faktaa maailmalta lienee tähän laitettava muistutuksena. Monissa paikoissa pohjavesi karkaa nopeasti syvemmälle liian nopean pumppaamisen takia (esim. Intiassa pahimmat paikat 10m/v, jenkkilässä Suurten tasankojen vesivarat on toinen esimerkki).

Pohjavesivarastojen uusiutuminen on tuhansien vuosien tapahtuma, joten peri-inhimillinen nyt-mulle-kaikki-heti -ajatus ei lupaa hyvää jatkoille. Ei varsinkaan, kun mm. Intiassa iso osa noista pumpatuista vesistä menee -tadaa- Coca cola -tehtaisiin. Mut, hei - ei se mitään, se on normaalia businesta.

Normaalitoimintoja tämäkin, Apple'n tehtaat pyörivät lapsityövoimalla. Uh-huh, kohta kai oikea kysymys on, että mikä tilpehööri ei ole tuotettu kyseenalaisin menetelmin. Jotenkin naurattaa Nokian vinkuminen Kiinan tehtaansa myrkkyongelmista "siellä oli toinen tuotantolinja, ei meillä vain..." -tyylillä. Kuka tänä päivänä on ottamassa vastuuta asioista?

 

Hummorisektorilla voi tästä katsoa salasanoja, joita kannattaa välttää. Onko ihminen laiska vai mitä?

 

Lopuksi erinomainen yhteenveto rahasta (US$eista lähinnä, mutta pätee tännekin), velasta ja energiasta. Uusiutuvien pelastuskykyyn vetoavien vinkuminen jää vähän köhimisen asteelle, kun todetaan miten suuri osa maailman energiasta tulee fossiilisista (80%a). Tuo juttu tiivistää tämän sivuston jokeltelut nätisti (pitäisiköhän harkita poistumista takavasempaan?).

 


01.03.2010 08:41 |