ASEMALLA ON HILJAISTA, JUNA MENI JO

Tosin BKTn romahduksen pysähdys tulkittaneen seuraavan junan lähestymisestä. Kuinkahan mahtaa käydä?

 

SuomiBkt

Edellinen kuva kertoo tylyä kieltään, BKTn tipahdus Suomessa oli pahempi kuin koskaan itsenäisyyden aikana - poislukien 1918 Kansalaissodan aika. WtC'n tekstin loppu on hyytävää: Julkisen velan suhde BKTseen nousi edellisvuoden 34,2 prosentista 44 prosenttiin. Kevyt 10%a vuodessa, kyllä nykypoliitikot osaavat.

Tähän sopii niin hyvin tämä jenkkitoteamus - kicking the can down the road eli potkitaan säilykepurkkia katua eteenpäin. Ongelma siis siirretään seuraavaan vuoteen, seuraavaan eduskuntaan, seuraavaan nnn'ään - kunhan MINUN ITSE ei tarvitse tarttua oikeaan ongelmaan - homo sapiens viisaimmillaan, eh?

 

kuplamania

Edellinen kuva on näillä sivuilla nähty jonkun kerran. Kysymys tämän hetken taloustilanteesta (hyvä teksti) on, että onko yleinen talous Return to the mean- vai Return to "normal" -pisteessä? Median, talousäänien ja poliitikkojen mukaan olemme tietenkin ensin mainitussa eli pahin kuoppa meni jo. Itse väittäisin, että systeemi on hetkellisessä limbossa ja keikkuu tuon ison pudotuksen partaalla. Nuo kaksi kuvatusta kun yhdistetään Suomen BKTn tulevaisuudelle, niin jälki ei tule olemaan kaunista - ei täällä eikä muualla.

Onneksi  perisuomalaisesti omista eduista pidetään kiinni ja roikutaan menneessä maailmassa viimeiseen asti. >sarkasmia<

 

Viralliset tiedotusvälineissä pyörivät työttömyysnumerot jenkkilässä ovat aika huvittavia, taas 9,7%a. Se 10%n haamuraja onkin aika pelottava - sitä vastoin U6, joka mittaa työttömiä laajemmin kasvoi edelleen 16,8%ksi. Pistää miettimään kumpi on luotettavampi.

Vähän kuin korostaakseen menoa, San Francisco antaa kenkää 15ooo'lle työntekijälle - ja palkkaa osan pienemmällä liksalla/tuntimäärällä takaisin. Ei kuulosta tilanteen tasapainottumiselta. Ei varsinkaan kun vastaavia juttuja suorastaan pursuaa lätäkön takaa: Toledon pormestari "annan kenkää kaikille", New York'in budjettivaje kasvaa 18%a jne.

Jenkkilän asuntoalasta on tulossa varsinainen suun vääntäjä - enkä puhu hymyistä. Freddie ja Fannie -asuntojätit ovatkin palauttamassa osan kirjoihinsa imuroimista asuntolainoista takaisin pankeille, lainat eivät kuulemma ole "terveitä" tai jotain. No kidding, Einstein?!?!? Sopan hämmentämiseksi osa kongressiedustajistakin epäilee noita. Kunhan ei olisi tähän kerhoon tunkua tulevina vuosina...

Samalla UKn pankit varoittavat korkojen nousuista ja asuntojen hinnoista. Kotimaassa puolestaan mm. Kauppalehden blogaajien mukaan on asunnoista aina vain pulaa eli on ihan ymmärrettävää, että nyt pitää lähteä huutamaan asuntojen hintoja ylöspäin. Nordean asiakaslehdessä puolestaan oltiin varmoja, että kyllä suomalaisilla säilyy realistinen ote. Kunhan ei joutuisi parissa vuodessa sanomaan - auu-uuuts :-( Jenkkilän asuntoala on -tietenkin- ihan eri asia kuin Suomen, mutta tässä on aikasen ankeaa tekstiä tuon tiimoilta tuolla - sekä muutama muu käppyrä.

Perjantain herkkuja oli markkinoiden hyökkäys ylöspäin, kun kuulemma jenkkilässä lainaus ja luototus on kasvussa. Zerohedge kuitenkin kuittaa mistä tuo tuli - liittovaltion avustukset tapissaan (kannattaa ehdottomasti lukaista tuo lyhyt teksti). Vaan eihän markkinoiden ole ennenkään tarvinnut katsoa kovin tarkkaan -tai pitkälle- mennäkseen ylöspäin. Taidamme olla aikasen pitkällä Liisa Ihmemaassa -tunnelmissa?

 

Toinen hilpeä kehitys on lätäkön takana ihmisten eläkesäästöjen ohjailu valtion paprujen suuntaan - ehkä osin puheilla, ehkä jopa lailla. Viimeksi mainittu on sitten jo vähintään huolestuttava kehitys - mutta täysin ymmärrettävä. Eläkerahastoissa on vielä isot rahat imuroitavissa parempiin taskuihin, eh? Itse ainakin olisin huolestunut tällaisista puheista "eläkeläisten rahoille hyvä kohde on vaikeukissa olevat pankit". Kuulemma riski/tuotto -potentiaali on hyvä. Minä olen samaa mieltä - joskin painotukseni on tuon hyvän riskin puolella, ei niinkään hyvän tuoton 0:-)

Muualla maailmassa Japanin teollisuuden tuskaa hiukan saattaa helpottaa yen'in kehityksen käännös US$'in nähden. Japanin valtio sitä vastoin on toivottoman tilanteen edessä, budjetista ei ole pian edes naurun aiheita jäljellä. Ongelma on tietenkin kasvun uskonnon toteutumattomuus maassa, ihmiset ikääntyvät mutta muksuja ei pukata.

Maan viime vuosien tukijalkakin, ihmisten säästäväisyys, alkaa olla mennyttä. Tavan kansan maksamat korotkaan kun eivät ole missään yhteydessä maan viralliseen keskuspankin korkoon, niin en ihmettele menoa ollenkaan. Vimosinta epäileville tiedoksi, että olin tuolla 2v eli tuli nähtyä yhtä ja toista.

Kiinassakin on merkkejä kehutun taloustilanteen hyytymisestä, tuotanto ainakin joillain sektoreilla jarruttaa. Tuohon uutiseen on hyvä lisätä pikkutieto mikä jostain on jäänyt mieleen (ei linkkiä, sorry): tuolla muistaakseni BKT'hen lasketaan tuotetut autot - ei myydyt autot. Mikä puolestaan voi kertoa jotain muustakin numeroiden laskemisesta...

 

USpankkilainaus2009

Pankeista vähän lisää - lätäkön takaa siis. Lainoista nopeasti kasvava osa on myöhässä, pahasti myöhässä tai "vain vaikeuksissa". Tänä vuonna varovaisesti arvioiden 300-400 pankkia voi kaatua (itse heittäisin tuohon sen ykkösen eteen, pitää pitää sitä Suomen ykkös-synkistelijän viittaa päällä...). Nyt perjantaina keikkasi 4 lisää. Maailmanlaajuisesti lainaus jatkaa sadoilla Mrd'eilla kutistumistaan - on se hyvä, että tuo ei Suomea koske, dih?

Koko jenkkilän pankkisektoria tulee painamaan pahan kerran tuo asuntoala - lainoitus ja rakennus siis. Pikku tietona 2005-07 subprime- ja Alt-A -lainoista yli puolet on upoksissa (lainaa enemmän kuin asunnon "arvo").

Viikon "helmiä" pankkialalta on UKn RBS'n bonusten jako: 1,3 Mrd £a sijoitusguruille samalla kun tulosta tuli 1 Mrd £a. Mitä nyt edellisellä viikolla tulokseksi kehuivat 5,7 Mrd £a, mutta se kirjanpitohan onkin aina ollut vähän semmoinen luova ala ;-) Kaikkinensa voisi epäillä jonkunlaiseksi huijaukseksi - mutta eipäs nyt lähdetä noille harhapoluille, Aki - eikö joo?

 

Mielenkiintoista, Independent kertoilee CDS'ien olevan yhä kasvavassa määrin peluri-business'ta. Tahtoo sanoa, että niihin sijoittavat täysin ulkopuoliset kaverit. Paras esimerkki tietenkin Kreikka, jonka romahduksella voisi tehdä paljon rahhoo yksi jos toinenkin. Uutinen kai se oli tämäkin(?) - olisikohan aika haudata nuo?

UKn ongelmia ei ole ainakaan TV-uutisissa täällä mainittu - tai sitten eivät vain ole sattuneet omiin silmiin sen kun harvakseltaan jöötä jaksan kuunnella/katsoa. Saarivaltiossa ei kuitenkaan ole kaikki ehkä ihan niin hienosti kuin rivimiesvitoset kuvittelevat. Punta on ottanut kuonoonsa rajusti ja maan lainapaprut alkavat olla hiukka epäilyttäviä. Kaikkinensa £ ja € ovat jo kovasti kilpailemassa kumpi tippuu nopeammin - selitys/pelastus/mitä vaan on tietenkin, että vienti sitten vetää. Sen kun näkis :-/

Saas nähdä miten pitkään mm. Ranskan budjettivekkuloinnit pysyvät esiripun takana. Ah, mitä suotta kainostelemaan - tämä on ihan endeeminen, laajalle levinnyt nykypopulistipolitikoinnin lopputuote. Ostetaan ja annetaan äänestäjille nyt, murehditaan sitten joskus. Paitsi että se tölkin potkiminen vaikeutuu kummasti ylämäkeen... kompuroivien valtioiden lista ei taida olla lyhenemässä ihan heti :-(

Ihmisten pinna saattaa kyllä mennä aikasen kireälle tässä pelastetaan pelurit -toiminnassa. Kreikan mellakointien kaveriksi vastaavaa odotellaan jo Irlannissakin. Onneksi fiksuja ehdotuksia satelee "paremmista piireistä" eli IMF, Saksan johtoporsaat jne. IMF-sus kanitarhan vartijaksi? Tai että Kreikkahan voisi vaikka myydä osan saaristaan. Never let the crisis go to waste eli ei pidä jättää kriisiä hyödyntämättä, eh?

 

EU_kauppatase

EUn liitoksista natisemista kuvannee yllä oleva kuva aika paljon, tasapainosta ei taida olla paljoa puhe?

Onneksi tuntuu kotimaastamme löytyvän "ymmärrystä" muille talousongelmien kanssa tempoileville maille - joskin tekstit yleisesti ovat tasoa "ovat ansainneet ongelmansa, kun ovat niin laiskoja". Kunhan ei kävisi lankeemus ylpeilyn jälkimainingeissa (vai miten se sanottiinkaan?) täälläkin useamman kohdalle jatkopeleissä. Samassa veneessä ja sitä rataa.

 

Tällä viikolla näköjään puskettiin uutta vaalilakiakin lintukodossa läpi. Asiasta sentään muistettiin mainita isommissa lehdissä - joskin tekstiä aikasen lailla valikoiden. Laitoin tuonne keskustelupalstalle Verkkosanomien tekstin talteen, heillä kun nuo viikon wanhat jutut häviävät bittitaivaaseen. Katsokaa ja kommentoikaa - siellä on mielestäni demokratian illuusiolle laitettu arkun kantta paikalle. Itse ainakin luen nuo 3%n valtakunnallisen äänikynnykset ja vaaliliittojen kieltämiset sellaisiksi.

Toinen em. asiaan liittyvä juttu on juuri Euroopan oikeudessa (?) oleva juttu, joka edellyttäisi lehtien kysyvän negatiivisten juttujen kohteilta julkaisulupaa. Tuo tietenkin läpimennessään tarkoittaa, että lehtijutuista karsiutuu taas aimo annos poliitikoille, firmoille jne. epäedullisia tekstejä. Kunhan ei entisestään olisi pravdautumista havaittavissa sanomalehdissä jatkossa(kin).

Latviasta kuuluu mielenkiintoisia - siellä Neo -nimeä kantava hakkeri oli muiden kanssa imuroinut verotietoja kuukausien ajan ja paljasti miljoonien huijaukset valtion sisällä. Paljon "hilpeitä" yksityiskohtaisia tietoja, esim. energiafirman pomo maksoi bonuksia itselleen samalla kun laittoi rivimiehistön palkkoja leikkuriin. Ei sinänsä yllättävää, mutta pistää miettimään omia sankareitamme ihan täällä kotimaassa. Kunhan ei olisi taas yksi niitti rajoitetaan-internet'iä -puolueen agendaan?

 

Mikkisoftan guruilla taas loistoideoita - internet'in käyttöä verotettava, kun nettiturvallisuuden parantaminen on niin kallista. Yleisöstä sitten vastapalloon heitto, että Wintoosan loputtomat aukot ovat ehkä osasyynä tähän. Aika velikultia...

Isoista asioista on kyse tässäkin: atrazine, tavallinen rikkaruohon tappaja voi muuttaa sammakoiden sukupuolen. Sekä em. artikkelin että Wikipedian mukaan EPA, jenkkilän ympäristövirasto, ei ole samaa mieltä - ylläri, ylläri. Rahalla saa jne. - vai olenko liian epäileväinen?

Toinen vähän vastaava juttu on liittovaltion flip-flop -asenne Iranin pakotteiden kanssa. Vimosten 10v aikana ovat tuolla tukeneet yli 100 Mrd US$'lla puljuja, jotka tekevät töitä maassa. Samaan aikaan tietenkin BushBama -residentti vinkuu muiden maiden osallistumisesta Iranin kauppasaartoon. No, sattuuhan sitä...

Wall Street Journal'in juttu "on ihan OK jättää asunto ja asuntolainat pankeille" antaisi ymmärtää, että tilanne median suhteen ei ole ihan toivoton vielä. Aika yllättävää tekstiä noin isolta lehdeltä. Toisaalta taas Harvard'in kaverit ovat laskeneet, että jenkkilässä polttoaineiden hintojen pitäisi kaksinkertaistua, jotta ilmastokaasujen määrä laskisi. Selityksiä ja vaatimuksia tuollakin saralla riittää - itse olen sanonut monta kertaa, että SuperLama laskee päästöjä rajusti, mutta se onkin tie jota ei julkisessa keskustelussa paljoa uskalleta ajatella. Ei vaikka entiset teollisuuskaupungit ovat muuttumassa aavekaupungeiksi. Saa nähdä miten meillä mennään...

 

Vähän toisenlaista realismia, Chile kolme päivää 8.8 richter'in maanjäristyksen jälkeen. Mitä maassa seuraavaksi tapahtuu tuollakin alueella voi mennä sitten Shokkidoktriini'n mukaan. Jos kuka ei tiedä mitä se on, niin Naomi Klein'in kirja on suomennettukin ja löytynee useimmista suomikirjakaupoista. Tai på engelska vaikka täältä. Tulevaisuutta ajatellen ehkä kuitenkin paras kikka olisi käydä se pyytämässä omaan kirjastoon, niin voi sitten suositella kanssaihmisillekin.

N. Klein käsittelee vimosten 10v tapahtumia vähintäänkin valaisevasti - joskin kuulemma provosoivasti, osin harhaanjohtavasti ja globalisaatiota aiheettomasti mollaten. Itse olen kyllä hieman eri mieltä eli erittäin suositeltava kirja. Heh, kannatti vilkaista suomalaisen kirjakaupan sivuilta - kirja kulkee kotitantereella nimellä Tuhokapitalismin nousu. Sivumäärästä päätellen pitäisi olla leikkaamaton versio eli pystytte valaisemaan itseänne myös MK-Ultra'sta ja muista leppoisista US-doktriineista. Vinkki: herkkävatsaisten kannattaa ehkä pitää ruokailu ja lukeminen erillään...

Tuon lukeminen voi auttaa myös ymmärtämään miten US tarkistaa ja kontrolloi osaa Kanadan lennoista. Tai että ulkoistetut turvamiehet voivat tehdä mitä tahansa - vaikka vetää huumeita ja ampua rivisolttuja. Sekä tietenkin että köyhdytettyjen uraaniammusten vaikutuksista ei paljoa mediassa puhuta. En muista, että suomimediaan näitä juttuja olisi eksynyt, mutta korjatkaa jos olen väärässä...

Vimosimpia juttuja em. asian tiimoilta on mm. miten Fallujah'issa syntymävikojen määrä on moninkertaistunut 2004 taistelujen jälkeen. Tekstistä on surkuhupaisaa lukea, että US-armyn mukaan heillä ei ole tietoa tällaisesta. Duuuuu-uh ;-)

 

Omanlaista huumoria tämäkin - TV vahingoittaa sinua viidellä eri tavalla. Siellä on taas oikea Kalle-Karhu ruudinkeksijä ollut jutun vääntäjänä ;-) Seitsemän liikeideaa, joissa ei pitänyt olla mitään järkeä, mutta-mutta... Vähemmän huumoria täältä, pullonkaula -vuosisata tulossa. Ei mitään uutta sivujen vakilukijoille. Kuten tämäkin - myös Atlantilla lainehtii loputtomat määrät muovijätettä. Ihminen, ihminen - luomakunnan kurnu - vai oliko se kiviriippa?

Historian havina on joskus aika pysäyttävää pohdittavaa. Tietenkin "tilanne on nyt toisin" ja muuta punaista lippua voi miettiä vastapainoksi...

 


06.03.2010 08:34 |