KUUMIA PERUNOITA KOHTA LIIKAA ILMASSA?

Jotain "hassuahan" tässä finanssimaailmassa tuntuu nykyään olevan menossa. Lätäkön takana Freddie Mac ostaa pysyvästi kaikki yli 120 päivää maksamattomana olleet asuntolainat itselleen (lue: veronmaksajille). Samaan aikaan Setä Samuli valmistautuu maksamaan asuntovelkaisille jotta he lähtevät taloistaan. Kynnykseksi tulee tietenkin, että kuinka moni pankki haluaa myydä 150ooo lainan takuuna olevan asunnon 1/3 -osan hinnalla (tai jotain vastaavaa). Puhumattakaan, että usein kiinteistöihin on toinen tai jopa kolmaskin laina - kuka saa ja mitä, entäs ne taseet?

Eurolandiassa valmistaudutaan IMFn korvaamiseen EMF'llä. Äkkinäiselle kuulostaa kivalta, mutta sikäli kun vaatimukset vaikeuksissa oleville valtioille tulevat olemaan IMFn tyylillä, niin ei taida uusi pulju tavan kansalaisia auttaa. Yksi riemu tosin on, että nyt kansasta kuristetut rahat pysyvät tällä puolen lätäkköä. Samaa ajatusta tässäkin, jenkkipankit eivät pääse EUn valtioiden paprujen välittäjiksi. Taisi muutamalla tämän päätöksen vastaanottajalla mennä pullakaffet pitkin pöytiä...

Eikä tietysti viikonlopun Islannin pienten ihmisten nikottelukaan tainnut kaikkia osapuolia tyydyttää. Kunhan ei olisi yksi syy lisää täälläkin, että ei kansanäänestyksiä pidetä jatkossakaan. Kansahan ei ymmärrä mikä on sille parasta - tai noin ainakin välillä saa lukea rivien välistä kun jos kuuntelee puhuvia päitä töllöttimessä.

Kalifornian budjettiongelmat ovat varmasti kaikille tuttuja, tässä pari muuta - Texas 11 Mrd US$a ja Illinois 13 Mrd US$a budjettikuopassa. Mitenköhän Bush selittäisi näitä lukuja? Mies on muutoin aika veijari - miehen oma maatila on omavaraisuuden märkä uni, mutta eipä kauheasti virka-aikana mokomiin nössöilyihin innostunut...

Joka tapauksessa Hopebama jatkaa kovasti Bush'in linjoilla - budjettivaje kasvaa kevyellä 9700 Mrd US$'lla seuraavan 10v aikana. Yksi syy tuohon on, että rautasaapas saa mitä rautasaapas pyytää - imperiumi tarvitsee rukkasensa.

Kaikkinensa näistä estradin nukeista pätee sama wanha totuus - ei se mitä sanotaan vaan se mitä tehdään. Näin se pikkuhiljaa on lähtenyt globalisaation Shangri-La pirstaloitumaan - tästä tahti tulee vain ja ainoastaan kiihtymään.

 

Saksan vienti ei oikein vedä, ei ainakin tammikuun lukujen mukaan - samaan aikaan Kiinan viralliset luvut ovat komeita. Odotukset jatkoista ovat, että heikkenevä €uro auttaisi Saksaa - mitenkähän Kiina? Yuan on kuitenkin sidottu US$'iin. Jos taala nousee, niin Kiinan ehkä kannattaisi irrottaa linkki toivoen että yuan ei nouse yhtä nopeasti kuin taala. Kaikki pelleily tietenkin viennin parantamiseksi.

Milloinkahan suomipäättäjät heräävät tosiasiaan, että kaikki maat eivät voi kasvattaa vientiään yhtä aikaa (tapaus UK). Jaa, kunhan ei tulisi taas lisää uskon/toivon/luotan/haaveilen/uneksin -tyylisiä vastauksia... Vähän samoilta tiimoilta tämä, jenkkilässä ei-naimisissa olevien mustien naisten "arvo" on 5 US$'a eli omaisuus miinus velat. Tuossa on vielä muistettava, että "omaisuus" sisältää koko ajan arvoaan menettäviä kohteita - auto(t) ja talo(t) päällimmäisinä.

Kysykää huviksenne toisilta paljonko heillä on omaisuutta - jos saatte vastauksen, niin siellä listalla on varmasti että asunto on nnn arvoinen. Sitten voitte kysyä paljonko siihen on velkaa ja saatte oikean arvon - edellyttäen, että asuntojen arvo ei lähde alamäkeen JA ihminen kykenee huolehtimaan lainastaan. Aika monella (varsinkin nuoremmista ihmisistä) saattavat olla käsitteet velka ja omaisuus vähän sekaisin... Deflaatio tulee entisestään tekemään realistiset ajatukset tapahtumista vaikeiksi, monellahan ei ole mitään kokemusta vastaavasta. 

 

Hehe, tästäkin on ollut puhetta jo useamminkin - lätäkön takana eläkerahastot rupeavat rohkeiksi. Sijoituskohteet ovat tosin mielestäni hieman kyseenalaisia: kaatuneet pankit, jotka eivät kelvanneet kenellekään muulle. Edellisessä linkissä tylyintä tietenkin on, että toimintaan kehoittaa FDIC, sikäläinen pankkitalletusten takauslaitos. Olisiko pytingillä omatkin rahat loppu?

FDIC'n kautta kaatuneiden pankkien sijoitusten myynti vetää tietenkin mukanaan muita rotkon partaalle kiikkuvia pankkeja, perinteisesti kun samoihin kohteisiin on sijoittanut myös kaveripankkikin. Joka tapauksessa köyhempien luottamus eläkkeiden kantokykyyn valuu ennätysalas, miksiköhän...

Jos joku kuvittelee, että McPain/Lieberman -kaksikko olisi ollut yhtään parempi jenkkilän ratissa, niin tämä auttanee illuusioiden haihtumisessa: lakiehdotus määräajattomasta pidätyksestä myös jenkkikansalaisille. Sinua epäillään jostain - häkkiin ja avain arkistoihin, ei tarvetta tarkistaa mitään (mm, Monte Criston kreivi?). Täytyy tietenkin muistaa, että nämä lait ovat vain ja ainoastaan kansan parhaaksi 0:-)

Jotenkin luulen, että systeemi valmistautuu keräämään vastarannan kiiskit, harhautuneet nettibloggaajat ja muut pois häiriköimästä.  Tuollaiset saanevat sitten tutustua mm. CIAn kuulustelumenetelmiin, joiden ohjeistus on tässä (vatsahermovaroitus). Mitenköhän hyvin nuo kestäisivät Nüremburg'in periaatteiden tai Geneven sopimusten mukaisia, rehellisiä tarkasteluja?

AI NIIN (lätkäisee kämmenellä otsaansa), USAnistan on imperiumi nyt ja me luomme oman todellisuutemme (kiitos ja anteeksi, jätettäköön jatkossa jupinani siis asioita ymmärtämättömien kansioon). Tässä kuitenkin imperiumi -ajatukselle vähän kylmää vettä niskaan...

 

Ruokaturvallisuus on varmasti kaikkia kiinnostava juttu - jenkkilä on sillä(kin) rintamalla omaa luokkaansa. Tässä yksi mömmö, joka on kielletty 160 maassa (mukaanlukien Kiinassa) ja FDAn mukaan ihan ok lisuke teuraskarjalle. Käsittelyohjeetkin kertovat jotain - hengityssuojaimet ja muut siis, nam-nam :-D

Toisaalla Vatikaani on vaihteeksi ristitulessa lapsiinsekaantuvista papeista, nyt nykyisen Paavin isoveljellä tuntuu olevan jotain hassua komerossa. Kaikkihan muistavat, että Ratzinger järjesteli ennen paaviksi pääsyään kirkon sisäisiä tutkimuksia - ettei tulisi turhaa haloota. Ja eikun muksut papin polvelle istumaan, eh?

Tosiasioiden kieltämisessä ihminen on kyllä aivan omaa luokkaansa, tässä yksi esimerkki: UKssa tyhjien toimitilojen ikkunoihin kuvia toimivista kaupoista ja liikkeistä. Kuulemma auttaa pitämään yllä illuusiota toimivasta taloudesta. No, joku ainakin tuosta käärii rahaa - yhden liikkeen ikkunoiden "koristelu" 1500 £a.

UK on mielestäni ja väistämättä yksi kaikkein syvimmälle sukeltavista valtioista. Pari juttua siis tuolta lisää: sikäläiset pankit joutuvat siivoamaan kirjanpitoaan 530 milj. £'lla. Arvotustoimistot niputtavat UKn ja Kreikan samaan kastiin, suomimediassa ei tuollaisia pahemmin kuule. Molemmista jutuista on hyvä hypätä tänne - Kreikan jälkeen on - kuka?

 

Yksi mielikuvani nykymenosta on kuin Grimm'in saduissa oleva pillipiiparin tarina. Siinähän ensin hiiret ja rotat - ja sitten lapset seuraavat lumoavaa soittoa - ties minne. Niin nytkin - valtaosa ihmisistä menee mielikuvien perässä lähes hymyssä suin ikuisen kasvun luvattuun maahan.

Luvattu maa on tietenkin kaikenlaisia teknoihmeitä sisältävä paratiisi - vaikka näin: potilaan koko genomi tarkistetaan 50ooo US$n hinnalla. Toisin sanoen paratiisin hintalappu on tällä hetkellä vielä vähän rajoittava, mutta ei anneta sen häiritä - kohtahan ne hinnat laskevat kehityksen myötä. Pian me kaikki voimme nauttia myös lentävistä autoista ja muista, niinhän elokuvissakin tapahtuu(!) Herää kysymys että kykenemmekö enää oikein erottaa faktaa ja fiktiota toisistaan...

Joku ei kuitenkaan taida luottaa näihin visioihin (onkohan heidän tv-kanavat säädetty jotenkin väärin?), veikkaukseni Afrikan konekiväärisuojatuista viljelyaluesta alkavat realisoitua. Tuon jutun valossa suomipohjavesien ympärillä pyörivät viime aikaiset jutut saavat ihan oman vivahteensa... Intiassa puolestaan vihreä vallankumous juoksee seinään. Kunhan ei miljardin ihmisen niemimaallakin tulisi kasvun rajat vastaan :-/

 

 TL'lle kiitos, 10€. Lahjoitukset eivät ole kiellettyjä muiltakaan ;-)

 


11.03.2010 08:31 |