JOKU HEILUTTI PELIPÖYTÄÄ - NYT PELIMERKIT PITKIN LATTIAA

Tämä päivä muistetaan varmaan pitkään (DOW sukelsi alle 10k'n) - tai no, kunnes tulee seuraava 1000 pisteen pudotus DOW'n käppyrässä (minun veikkaus tällä viikolla). Katsotaanpas mitä merkillisiä PPT keksii tänään, kun "jotain pitäisi tehdä" ja niin edelleen. Jaa, eikös juuri puhuttu, että 700 Mrd US$ pitäisi riittää - no, se oli viime viikolla (ja pankeille) se (FED heittää 900 Mrd US$'n verran pelimerkkejä tiskiin). Romahdus näyttäisi varsin laajalta - Brasilian ja Venäjän pörssit suljettiin kesken päivän. Missähän välissä yksinkertaisesti julistetaan pörssiloma?

 

Juhlat Islannissa lienee juhlittu vähäksi aikaa, pörssi siellä pysäytti usean finanssialan yhtiön osakkeiden kaupankäynnin tänään. Vähän numeroita - Islannissa on asukkaita 320 000, BKT 19 Mrd US$ ja ulkomaanvelkaa 130+ Mrd US$. Numeroitahan tässä voi tietenkin useammankin heittää: USAn ulkomaanvelka, eri valtioiden taseita, OECD-maiden velkasaldoja - ja sitten ehkä paras esimerkki anglomaiden epätoivosta. USAn + UKn vastuulla on virallisista ulkomaanveloista (51+ bilj. US$) vaatimattomat 40% (22,7 bilj. US$).

Äkkinäiselle tietysti tuntuukin ihan käsittämättömältä, että US$ vahvistuu tällaisessa tilanteessa - mutta se on illuusio. Muut valuutat romahtavat vain nopeammin ja US$ pääsee hyötymään historiasta. "Wanha maailman reservivaluutta on turvallinen" - voi olla seuraava myyntipuhe, mutta sanoisin että ei kannata ainakaan pitkäaikaisia US$ tilejä ottaa käyttöön. Vaan mitäpä minä tietäisin, en ole virallisia finanssikoulujakaan käynyt. Eurooppalaisia tuskin naurattaa yen'inkin vahvistuminen, veikkauksia milloin ensimmäinen valtio irrottautuu EU'sta? Ennen joulua? Nixon sanoi aikoinaan, että dollari on meidän (USAn) valuutta, mutta se on teidän ongelma.

Onko minun ajatuksissani jotain vikaa vai eikö tämmöinen velan viljely ole vähän kuin anelua romahduksesta? Valitettavasti ihminen on erinomainen nykyhetkessä eläjä - itse sain tänään American Express'in Green card -tarjouksen ja meinasi nauru päästä. Osta ja kuluta tänään, saat pisteitä - ja voit kuluttaa taas. Vähän samoilla linjoilla tuntuvat olevan talousasioista päättävät - rahaa on hävinnyt talouden mustaan aukkoon hurjasti - mutta kuvitelma tuntuu olevan, että heittämällä lisää sinne, niin tilanne paranee. Kuinkahan mahtaa käydä? Tuloksia odottaessa voimme tietysti seurata uusia nousevia käyriä - Euribor nousee seitsemättä päivää peräkkäin.

Goldman'in miehillä menee lujaa - entinen CEO ja nykyinen USAn valtionvarainministeriön "kaveri" saa vastuulleen roskapankin. Wells Fargo tekee farssia, Citigroup nuolkoon näppejään. USAssahan taitaa ollakin järjestelmä, että useammassa oikeussalissa voittanut on oikeammassa - Wells Fargo vs Citigroup 2-1.

Jotta ei fyysinen maailma unohtuisi nyt digitaalien nyrjähtäessä, niin tässä vähän toisenlaista. UKssa tulee vaikea talvi, siellä on puolet maan ydinvoimaloista väännettynä off'ille, öljyn tuotanto romahtanut ja kaasukin seuraa perässä. Olisiko siinä yksi syy UKn innostukseen "Isoveli valvoo" -yhteiskunnasta? Myös USAssa on melkoiset ongelmat tulossa energiapuolella - ja siellä jos missä voi kokea nykypäivän kontrollifriikit heti lentokoneesta astuessaan. Jos ketä kiinnostaa 1930-luvun Natsi-Saksan näkeminen tietokoneiden aikakaudella, niin USA ja UK ovat varteenotettavat esimerkit. Ei sillä että, muualla maailmassa oltaisiin myöskään jättämässä hallituksia hermostuvien kansalaisten armoille - Saksassa ollaan lakia muuttamassa, jotta armeija voi "auttaa" jos poliisin tuupertuu työtaakan alla. Suomessakin noita kameroita on ripoltu ihan ahkerasti ja kovasti pitäisi uusia rekistereitä saada tännekin.

Sotakoneet taitavat marssia kotiin seuraavaksi, UKn Afganistanin retki päättynee kuten ennenkin, häntä koipien välissä. Aikataulu on varmaan vielä hiukan auki, mutta luulen, että sisäpolitiikkaa tulee olemaan rautasaappaan tahdittamaa UKssa, valitettavasti. Tällä hetkellä näyttäisi tuo nisäkkäiden biodiversiteettikin ottavan takkiin ihan "kiitettävästi". Jos poliitikot eivät pysty rauhoittumaan, niin pahoin pelkään, että listalle on tunkemassa paikoin myös kaksijalkaisia. Zimbabwe'ssa, joka on ääriesimerkki, nälkä nostaa päätään. Mugabe'n hallituksen pystyssä pysymisen taustalla "saattaisi" olla myös geopolitiikkaa - naapurissa Angolassa on öljyä, Etelä-Afrikassa timantteja ja muita. Perinteisesti Afrikassa johtoon on yleensä "löydetty" (CIA/KGB auttamana) vähemmän kivoja kavereita - jotka ovat sitten myyneet maansa resurssit halvalla. Kaikkinensa luulen, että Afrikka tulee kokemaan kovia, siellä on väestönkasvu ampunut rajusti yli kantokyvyn - ja mitä sitten kun ruoka-avustukset lakkaavat saapumasta?

 


06.10.2008 00:00 |