TALOUS- VAI POLIITTINEN KRIISI? JEP, KERTAUSOTSIKKO 

Tällä viikolla on tullut jenkkipankkien kirjanpidosta vekkulia tietoa sekä lätäkön takaa (klik, klik, klik ja klik) että saarivaltiosta (klik). Lyhykäisyydessään investointipankit ovat heitelleet toisilleen "terveitä" sijoituksia samalla kun on piiloteltu huonosti menestyviä kohteita. Sekä tietenkin pankit ovat eri päivinä julkaisseet taseensa, odotuksensa jne. jatkoista. Lopputuloksena kukin pulju on vuorollaan virallisesti näyttänyt suht terveeltä ja kohtuuhyvin pystyssä pysyvältä.

Jos vähän em. linkkejä katsotte, niin siellä oli nykyinen US-talousministeri Geithner suurin piirtein päättämässä touhusta. Nykyään hän (kuten kaikki muutkin 2007-08 pelastuspaketeista päättämässä olleista) ei muista mistään mitään. Duh, ei kauheasti vakuuta jatkojenkaan hoidosta pientä ihmistä kunnioittaen. Systeemi on, kuten joskus sanoin, "kakka kelluu" -idean ilmentymä.

€urolandiassa tämäkin asia on viety sitten pykälän pidemmälle, Basel II -sopimus on mahdollistanut pankkien kirjanpidon erittäin joustavan käytön. Surkuhupaisinta tietenkin on, että koko paprun alkuperäinen tarkoitus virallisesti oli parantaa systeemin pystyssä pysymistä "parantamalla" riskinhallintaa.

Yhtenä "hauskana" poimintona tuossa pumaskassa on pankeilla mahdollisuus nollareservin mukainen julkisyhteisöjen (valtiot ja kunnat) luototus. Luit oikein, nollareserviluototus. Sellaista se on kun velallisella on mahdollisuus laskuttaa kaikki eteenpäin verojen muodossa. Veikkauksia milloin tämä purettaisiin? Ugh, mutta se(kin) voisi kaataa systeemin... Valitettavasti ei ole enää kysymys että jos vaan kun.

 

Viikon hilpeimpiä otsikoita - ekspertit yllättyneitä Lehman'in sotkujen tiimoilta. ...joooOO, ollaan tosi yllättyneitä - vaan enhän minä olekaan "ekspertti". Isompi kysymys tietenkin on että miksiköhän Lehman'in pomo noilta ajoilta sai imuroida hyvät taskurahat ja on vielä vapaalla jalalla. Omerta? Minä-raavin-sinun-selkää-kun-sinä-raavit-minun-selkää? Hmm...

Intron lopettajaisiksi vielä kuvatus, jonka pitäisi kiinnostaa - öö, jokaista suomalaista länsimaisen hyvinvointivaltion kansalaista? Eläkkeet ja niiden tuleva rasite nykymallissa. Joo, joo - meillä on pieni velka ja nousu pelastaa sekä rahastot ovat hyvin nousseet vuodessa. Entä jos homma lähtee luisumaan käsistä uudestaan? Tuon etiäisenä on vimosen vuoden €urolandian teollisuuden ennätysmäinen nousu johon Suomi ei ole päässyt ensinkään kyytiin. Odotan mielenkiinnolla politbyroon selityksiä vuoden sisällä - puhumattakaan 2011 vaalipuheita.

 

Pensions2010

Missäs ne popcornit olivatkaan?

 

Ylempään kuvaan liittyen €uropankit valmistautuvat EU-valtioiden velkaantumisen räjähtämiseen - sinänsä hupaisa otsikko, tuotahan on nähty jo vuoden verran. Itse seuraan UKn tilanteen kehitystä, se voi olla ns. toinenkin-kenkä-tipahtaa-jalasta -tapahtuma monelle. Mielenkiintoisesti Ranskan talousministeri toteaa, että Kreikan pelastamiseen ei ole syytä, homma on helleeneillä hanskassa. Kunhan ei olisi rouva saanut CIAn LSD-tötsyjä, tuollaisella kun näyttäisi olevan perinteitä. Aikasen järkyttävää luettevaa...

FDIC lätäkön takaa on ottanut uusia askeleita, torstaina kaatui yksi pankki, perjantaina sitten kevyet 3. Pian kai noita kirjataan viikon jokaisena arkipäivänä. Tuon "uutisen" kaveriksi sopinee hyvin vaikka tämä - uusi asuntolainoitukseen liittyvä alaskirjaustsunami näköpiirissä.

FED'in lainaushanojen pikkuhiljaa tapahtuva kuristaminen ei sekään auta menoa - mutta toisaalta mikä auttaisi? Nämäkin alkanevat tulla yleisemmiksi - IMF vinkuu, että Kongo ei saisi myydä kupariaan ja kobolttiaan Kiinalle. Lopputuloksena taitaa olla, että IMF (ja siten länsimaat) saa jatkaa vinkumistaan... resurssisodat, here we come :-(

Kaikkinensa nykyisestä talouden hoidosta tällä pallolla voisi puhua voodoo-ekonomiasta. Siihen liittyen edellisen tekstin kirjoittaja on luonnostellut lähitulevaisuuden lehtijuttujen otsikoita. Jotenkin en noista kauheasti ole hämmästynyt - ja pidän noita itse asiassa aikasen todennäköisinä.

 

lehtiotsikoita

Tämä oli oikeasti hauska löydös. GDP eli gross domestic production tai BKT suomalaisittain pitäisi nimetä government domestic production'iksi. Suomeksi siis bruttovaltion tuotteeksi - sellaista se on se hyperlainaaminen pankeilta pankkien pelastamiseksi. Tämä systeemi on kyllä rakennettu pilke silmäkulmassa, ei voi muuta sanoa... Niin, ja linkin tekstissähän tietenkin kirjoittaja käy virallisia ja todellisia numeroita läpi johtopäätöksenä "mikä talouden toipuminen?"

Edelliseen liittyen tässä on hyvää tekstiä ikuisten inflaatio-inflaatio-INFLAATIO on täällä puheiden vastapainoksi.

 

Tavan jenkkikansan tuntoja voisi ehkä lukea Joe Bageant'in kynästä, mies on ehkä paras arkijenkin elämästä kirjoittava - tässä yksi uusimmista. Toinen kaveri, jonka sivuilla on hyviä kommentteja imperiumin alamäestä on tietty Dmitri Orlov. Tässä erään hänen lukijansa tarina - kuten tavallista, ulkopuolinen pystyy ehkä antamaan parhaan ja realistisemman näkemyksen yhteiskunnasta. Suomessa tällaiset kommentit eivät yllättäen oikein lennä, mutta sehän on ihan ymmärrettävää - lintukoto on maailman paras tässä, siinä ja tuossa suhteessa. Joo - ja lehmät lentää...

Suomessa paperipussi päässä eläminen tuntuu muutenkin saavan yhä uusia ulottuvuuksia, asuntojen hinnat taas "terveessä" nousussa (klik ja klik). Mietin vain, että koska täällä pystytään katsomaan todellisuutta silmiin - ehkä sitten kun se vienti tosiaan kuolee :-/ Sittenkin se syyllinen löytynee taas muista maista, meillähän kun ei virallisen totuuden mukaan ole mitään varsinaista vikaa - mitä nyt ehkä pientä säätämisen tarvetta siellä tai täällä.

Jenkkilän surullisimpia totuuden kanssa kasvokkain olevia paikkoja on tietty Detroit. Siellä pormestari on kehoittamassa osaa ihmisiä muuttamaan valikoiduille alueille, kun toiset tasataan koneilla. Kansas City'ssä puolestaan pannaan puolet kouluista kiinni - säästämisen nimissä. Chevron myy vimosen Euroopan öljynjalostamonsa, jenkkilän sosiaaliturvarahasto lipsuu yhä pahemmin tavoitteista jne. Tervetuloa kutistumisen aikakauteen.

Mm, EUsta voi olla montaa mieltä, mutta on sieltä ihan hyviäkin heittoja tullut: asiakkaille pitäisi tarjota rajusti pienempiä asuntolainoja (vähän vanha juttu, joo, mutta sattui kohdalle vasta nyt). Tuo ei tietenkään tässä maassa oikein lennä, kun asuntolainoitus on pankkien pystyssäpysymisen kivijalka savijalka.

 

Roomalais-katolinen kirkko on oiva esimerkki läpimädästä organisaatiosta. Pytingillä on vuosituhantinen perinne pelastaa maailmaa Jeesuksen sanoihin verhoutuen, mutta samalla on ollut mukana suurinpiirtein kaikessa päivänvaloa kestämättömässä touhussa Euroopan historiassa.

Perjantaina oli suomiTV-uutisiinkin tainnut päästä jonkun kardinaalin vinkumista pedofiliasta ja anteeksipyynnöistä, mutta korvauksia uhrit tuskin saavat. Veikkaan, että tarjolla on korkeintaan lupaus paremmasta paikasta seuraavassa maailmassa. Ts. pedofilipapit antavat uhreilleen paremman tulevaisuuden ja siten heitä kai pitäisi oikeastaan kiittää. Kaksoisajattelun kukkasia?

Tässä edellisen katsauksen lisukkeina poikien myynnistä em. talon sisällä ja nykyisen paavin hush-hush -politiikasta asian tiimoilta. Asiaan tietenkin kuuluu, että se on se paholainen kirkon herroja harhaan johtamassa. Jep, syyllinen on aina joku ulkopuolinen ja siten kirkko onkin uhri - "ymmärtäkää meitä".

Itse kuitenkin olen taipuvainen toteamuksen "absoluuttinen valta korruptoi absoluuttisen varmasti"  kannattamiseen... Jotenkin luulen, että Kiesus voisi tehdä muutakin kuin taputella kavereiden päitä jos tänään palaisi tälle pallukalle.

Tässä on vähän toisenlainen lähestyminen uskonnollisuuteen, ihan suomineidon kirjoittamana. Voip olla taas vähän punaista liinaa joillekin, mutta sanoisin että kirjoittajalla on varsin terve lähestymistapa nykymenoon. Tuohon liittyen ikioma Jyrkimme on selvästi valinnut leirin tämänkin asian tiimoilta - tosin taloudellisilla näkökohdilla saattaa olla tekemistä asian kanssa 0:-)

 

Jos kuka ei ole nähnyt JIM D'llä satunnaisesti pyörinyttä Maa ilmasta -dokumenttia, niin tässä tuo netti-kanavalta katsottavaksi. Pitäisi pistää miettimään mihin ollaan menossa, tosin tuossa videoikkunan reunasta on mielenkiintoista katsoa noita peukalo ylös, peukalo alas -numeroita. Kolmannes ei ilmeisesti oikein ohjelmasta innostunut, doh - se on totuus useimmiten vähemmän egoa hivelevää :-(

Toinen on tietenkin Home, jonka ilmastoon liittyvä puoli on tietenkin monelle syy viitata kintaalla koko asiaa. Leffa on kuitenkin ilmaisessa levityksessä, joten se kannattaa katsoa - jos ei muuten, niin henkeä salpaavien ilmakuvien ja aivan uskomattoman väriloiston takia.

 

Jani Laasonen on tehnyt leijonan työn ja kirjoittanut kirjan nykysysteemin epäkohdista (Rahan korruptio, osa 1). Osaa kaksi odotellessa voi lukea miehen sivustoa, siellä on aikas lailla samat vuodatukset kuin allekirjoittaneella - ellei jopa paljon paremmin esitettynä. Näin se herätys menee, eikun rattoisia lukuhetkiä.

Turjalainen puolestaan on kammannut hyvän esimerkin suomalaisesta demokratiamme alamäestä: myydään kaikki, otetaan/annetaan rahat pois, ei oteta vastuuta mistään - ja lopulta kai juostaan. Tekstin loppupuolella on myös mielenkiintoinen linkki suomalaisten vesivarantojen "hallinnoinnista". Tuota nopeasti silmäillen vastaan tulee melkoisia kukkasia esim. s.13 "vesien hyvä ekologinen tila voisi olla hyvä tavoite".

En tiedä muista, mutta se että hallitus palkkaa jenkkikonsultit tekemään hallitusohjelmaa kertoo melkoisesta rimanalituksesta. Toisin sanoen selitys tulee jatkossa(kin) olemaan - luotimme ammattilaisiin, ei meitä voi syyttää mistään, "en minä...", "emme me...", "se oli tuo..." jne. Huoh - mielen tulee lähinnä lastentarhan mukuloiden ristiin syyttelyt kun joku on käynyt keksirasialla.

Kukahan meillä sinisilmäisten valtakunnassa tulee kertomaan 33%n tuloveron korotuksista. Tosin linkkiä kun lukaisette, niin itku/nauru voi purskahtaa: Illinois'issa tuloveroa nostetaan 3%'sta 4%'in. Heh, osataan meilläkin valita näitä numeroita 0:-)

 

Tässä yksi oivaltavimmista heitoista mitä tuli äskettäin vastaan: Kiinan jenkkipaprujen ostelun alamäki sai Hopebaman Harhaanjohtamisministeriön etsimään lisää esiin Toyota'n jarruongelmista. Miksikö? Tarkoitus saada Japani ruotuun ja ostelemaan jenkkilän wessapapruja? Nipponei'lla ei taida olla enää kauheasti painoarvoa reaalimaailmasta kun puhutaan (väki ikääntyy, maassa ei resursseja, carry-trade -kiikkuu kaatumisen partaalla, 20v deflaatio painaa jne.).

Em. asioihin liittyen Kiina ärähtää hyvin helposti valuutastaan ja/tai Isoveli-systeemistään. Japani taas on tiukasti tutussa leirissä "haluamme valuuttamme alas"... Jo vain, valuutoissa on kilpajuoksu kaivoon alkanut jo hyvän aikaa sitten. Vaan kuinkahan käy? O-mies'kin kun on viennin kaksinkertaistamisesta puhunut varsin painokkaasti - tänään se tarkoittaisi US$n laskua.

Kalmon hauskaksi menee, luulen - kaikki kun eivät voi kasvattaa vientiään ja laskea valuuttojaan yhtä aikaa - paitsi tietysti Totuusministeriön luvuilla :-) Viaton kysymys - kenelle Kiinan vienti kasvoi 46%a helmikuussa? Jenkkilässä sekä tuonti että vienti tipahtivat - eikä €urolandian tai Japanin tuonneissa kummoisia piikkejä viime aikoina ole nähty. Haaveet ja todellisuus saattavatkin siis jatkossa lätkiä toisiaan oikein urakalla...

Tulee 1984'stä mieleen miten suklaa-annoksen lasku 30g'sta 20g'an raportoitiin nousuna kun ei laskettukaan alas 10g'an. Net ovat kaksoisajattelun ja fasismin aikakaudet todellisuutta jos joku ei ole vielä menoa ymmärtänyt. Niin ja fasismihan ei ole pelkästään mustapaitoja vaan lähinnä korporatismia - eli valtion ja superfirmojen epäpyhää avioliittoa. Mustapaidat ovat vain se mitä muistetaan näkyvimpänä, ihan kuin tämä suomalainen mamu-keskustelu. Kysymys lienee enää on, että kuka EI ole mukana sopan kauhomisessa?

 

Jep, jos ette ihan kaikkea ehdi itse kaivamaan netistä ja tuntuu, että näiltä sivuilta löytyy hyviä ajatuskulkuja valtamedian puppugeneraattorien tekstien ymmärtämiseen, niin... A) tärkeimpänä: heittelette linkkejä sivuistani sinne sun tänne ja B) harkitsette yhden saunakaljan uhraamista allekirjoittaneelle/kk sekä C) yritätte saada ympäristöstä ihmisiä innostumaan allekirjoittaneen kutsumiseen keskustelua herättämään. Viimeksi mainittuun jos joskus onnistuisi saamaan päättävissä elimissä olevia, niin voitaisiin saada vähintäänkin hilpeitä keskusteluja aikaiseksi.

Tuota vartoessa nykysysteemin pönkitys muistuttanee lähinnä alla olevaa kuvaa...

 

rahaWC 

KHK tuki toimintaa 50€'lla, kiitos (jälleen kerran).

 


13.03.2010 09:47 |