RESERVIVAATIMUKSET ONGELMA? POISTETAAN NE

Ihan itse Bennie-pojun sanomana (kohta 9). Homman nimihän on tietenkin jo monin osin ollut tuo, mutta huvittaa/itkettää että näitä esitetään jotenkin pelastavina toimina. Tämähän tietenkin tarkoittaisi sitä, että pankit voisivat lainata äärettömästi (tosin tuosta pitäisi maksaa korkoa vielä toinen ääretön, mutta sehän on pikkujuttuihin puuttumista).

Eikun lainaamaan vaan, baby! Siis ne jotka pankkeja löytävät - perjantaina 7 pankkia nurin lätäkön takana. Taisi olla vähän kuin ennätys tämän SuperLaman alettua... onneksi se oli ohi, eh?

Yksi ongelma reservivaatimusten poistossa tietysti on - kyky lainata ei auta jos ei ole halukkaita ottamaan lainaa. Ei siis ihme, että meidän nykyiset johtoporsaamme ovat lähteneet "terveelle" tielle. Ts. ei auta jos sinä tai minä on säästeliäs, sillä kunnat ja valtiot ottavat lainaa tappiin asti elvyttämisen pystyssä pysymisen nimissä - ja maksajina sitten olemme me. Eikös ole kivaa, kun häviää viimeinenkin illuusio siitä, että itse voi vaikuttaa taloustilanteeseensa?

Tulevat vuodet? - kun ei veroja voida enää nostaa, niin sitten marssitetaan loputtomasti uusia maksuja, kuluja jne. estradille - jotka eivät tietenkään ole "veroja". Linkissä on meitinkin armas maamme päässyt listalle, rasvaveroahan tässä onkin kaivattu. Milloinkahan näihin päästään Suomessa, veronpalautusten viivytys on normitoimintaa jo lätäkön takana.

 

Edellisessä katsauksessa kampasin jonkun verran kirjanpidon taidetta lätäkön takaa. Tällä viikolla on sitten mieltärauhoittavaa (uuskielellä siis jotain muuta) kuulla, että vaikka sekä SEC'iä että FED'iä informoitiin jo maaliskuussa 2008 Lehmann'in toiminnasta, niin kumpikaan em. puljuista ei a) muista kuulleensa asiasta ja/tai b) tehnyt asialle mitään. Jep, ratissa on asiansa osaavat kaverit - kysymys on vain, että kenenköhän palkkalistoilla tuollakin oikeasti ollaan. Pienen veronmaksajan? Taitaa olla paino siellä maksajan kohdalla...

Pankeilla ei kaikkinensa mene ihan putkeen tänään muutenkaan, vähän kaikkialla on tulossa oikeusjuttuja sijoitustoimintaan liittyen (Hollanti, siellä-sun-täällä). Menoa tuskin auttaa lainauksen kuivuminen lätäkön takana, tammikuu oli tylyä alamäkeä, -35%joulukuusta.

Samaan aikaan JPMorgan ja GS vaativat derivatiiveilla lottoavilta yhä isompia vakuuksia omien panosten pienentyessä (omat riskit siis alas, mafiakin olisi kateellinen tälle touhulle). Kuorrutuksena tämä, GS'llä kevyet 33ooo%a derivatiiveja kirjanpidossa varallisuuteen nähden. Ei liene epäilystä kuka/mikä on vivuttamisen maailmanmestari.

Näitäkin varmaan tulee lisää - pikku-pankkiireja viedään giljotiinille samalla kun isommat jehut naureskelevat partaansa. Tuota linkin tekstiä lukiessa voi miettiä miten nuo "valehteli, ei kertonut kaikkea, harhautti" jne. käsitetään pyramidin huipulla olevien kohdalla. Ajattelen tietenkin Geithner'ia, jonka jalkain alla taitaa jo hiukan kuumottaa - ei sillä, että hänen poistonsa auttaisi mitään yksittäisenä tapahtumana.

 

UKssa oikea työttömyysaste 28%a? Jenkkilässäkin samoja lukuja on löydettävissä... wiralliset luvut ovat tietenkin oma numeronsa. Mitähän täällä saataisiin luvuksi, kun laskettaisiin vähän laveammalla kynällä? UKsta muutoinkin voi katsoa moneen juttuun viitteitä ihan meillekin: lainamarginaalit tulevat nousemaan, vienti ei nousekaan valuutan laskusta huolimatta, monien perheiden taloudet ovat siirtyneet zombie -landiaan jne.

Saarivaltiossa iso ongelma on asuntoala, onneksi meillä on tuo(kin) toisin. Tässä yksi ajatuspieru kotimaisittain - Vuokraturva haluaisi heittää keskituloiset kaupunkien vuokrala-asunnoista pihalle. Hauskasti yksityinen vuokrauksessa mukana oleva taho haluaisi siis yksityisille vuokramarkkinoille lisää maksukykyisiä ihmisiä, jotta -öö- vuokria voitaisiin nostaa yksityisellä puolella? Ajatuksenjuoksu täällä ei poikkea tippakaan muusta maailmasta kun kyse on rahasta, kannattaa lukea noita kommentteja tuoltakin.

Saarivaltiossa sentään jotain myönnetään ihan BoEn suulla: ihmisten on syytä varautua elintason laskuun, taustalla lienevät mm. nämä budjetin tasapainotusvaatimukset. En voi kun päätä roikottaa kun kuuntelen näitä suomiratkaisuja: lakkoja liitoilta, lupauksia poliitikoilta ja pää pensaassa on hyvä olla -ajatuksia talouskommentaattoreilta. Sellaista se on tämä ihmisluonto - kaikkialla, ei koske meitä ja muuta realistista. Ehkä ne päät kääntyvät sitten kun mellakoidaan kotitantereellakin, mene ja tiedä :-(

 

No, ehkä minun pitäisi jatkossa kirjoittaa juttuni muotoon muualla Euroopassa kaupallisen kiinteistöalan kupla lähentelee 1000'ta Mrd €uroa. Voimma sitten voivotella täältä pumpulikuvitelmien saareltamme muiden tuskaa(?). Esim. sitä miten kaupunkien vararikot tahtovat johtaa yleiseen rikollisaaltoon, jolle ei näy loppua. Näin siis mm. Vallejo'ssa, jossa poliisitkin saivat tuta rajut leikkaukset. Tuosta ei sitten kovin kummoista loikkaa ole lopulliseen yhteiskunnan murenemiseen...

Alkumetreillä kaivoon EUvostoliitossa ovat tietenkin Epsanja ja Irkkulandia. Jälkimmäisessä työttömyys lähestyy 13'sta, ensimmäisessä tuo on kai jo taaksejäänyttä auvoa... Syyttelyilmastoennustekin tuntuu lämpiävän pikkuhiljaa, Ranskan mielestä Saksa vahingoittaa muita €uromaita. €uroetanakin kirjoitti samasta hyvin, kateellisten puhetta.

Ikuinen kuuma peruna täällä länsimaissa tulee olemaan eläkeasiat, niiden ennuste on kaikin tavoin varsin onneton - niin tällä kuin lätäkön toisella puolen. Vertailun vuoksi Jaappanissa on yksi virstanpylväs kutakuinkin nyt ohitettu: budjetissa verotulot ovat pienemmät kuin lainaus. Tuota kannattaa hetki miettiä - ja mitä se tarkoittaa koko vallitsevan systeemin pystyssä pysymiselle.

 

CanadaCreditCard

Monessa yhteydessä puhutaan miten Kanada on vahva ja turvasatama, öljyhiekan tuotannon kasvun myötä seuraava Saudi-Arabia jne. Samaan aikaan kuitenkin ihmisten velkaantuminen on ampunut stratosfääriin (linkin takana monta muutakin kuvatusta) ja odotettavissa on - kuplan puhkeaminen? Urgh, olipa iso uutinen - samassa veneessä siis kaikki. Milloinkahan alamme elääkin sen mukaan? Veikkaan, jotta tuolla(kin) rivikansalaisen ajatus on että kasvu on hyvästä, sitä siis lisää.

 

Heh, Kreikan sotkuja jaksetaan vatvoa - IMF apuun sittenkin, markkinat hötkyilevät jne. Mitä vain, että ihmisten huomio säilyy jossain sivujuonessa - ketäänhän ei saa kiinnostaa esim. se, että isot pankit ovat kyynärpäitään myöten mm. rahanpesussa mukana. Vai mitä voi päätellä, kun Wachovia maksaa 160 milj. US$a tutkimusten lopettamiseksi - samalla kun kerrotaan, että 420 Mrd US$n rahavirtoja ei jaksettu seurata kovinkaan intensiivisesti. Sakkohan on 0,038%a eli ihan riittävä siis, duu-uh!!!

 

LuotettavuusMaittain

Julkisen kirjanpidon helmiä voi ylläolevasta kuvasta arvuutella, jotenkin olen hieman skeptinen noiden ensimmäisten tilasta - varsinkin kun mennään eteenpäin. Kiina taas...

Kiinan talous on historian suurimmassa kuplassa - eikun superkuplassa (mitähän seuraavaksi - hyper-duper-maximus-jotakin?). Maan sisällä lainaus on ampunut taivaisiin, joten sen takaisinmaksun olisi syytä mennä sujuvasti - joka taas edellytti sitä surullisenkuuluisaa kasvua... Tuoltakin kannattaa vilkaista tämmöinen pikkujuttu kuin että monella vientifirmalla voittomarginaali on aikasen onneton, 2%a. Kunhan ei kävisi höpösti esim. yuan'in arvonnousun myötä :-/

Sitten vähän kuin varoiksi pörssin käyttäytymiselle, niin osakekaupan pysäyttämiselle on selvät rajat laitettu ainakin jenkkilässä. Jep, pohja ei saa pudota säkistä yhdellä kertaa, eihän? Tuota miettiessä kannattaisi ehkä vilkaista alempaa kuvatusta mm. jenkkilän roskalainauksesta ja ennusteesta valtion tulevien vuosien lainaustarpeelle. Nyt jo firmoilla on eksponentiaalinen tarve lähivuosina saada rahaa. Miten mahtaa sen käydä jos kun liittovaltion lainaus ei seurailekaan tuota ruusunpunaista haavetta laskusta? Firmojen kaatumisia, työttömyyttä kenties? Ja pörssi reagoisi - ylöspäin?

 

USlainaus

Tuon kylkiäisenä tämän kuun lopulla FED on lopettelemassa asuntolainapaprujen ostelun. Vaikutukset voivat olla varsin tylyjä, Whitney heittää 99varman tuplarumpsahduksen ennusteensa pöydälle. Tuossakin on se ongelma, että jotta sieltä lähdettäisiin nousemaan, niin pitäisi löytyä niitä ostajia kun pohja on ohitettu. Odotan mielenkiinnolla mitä hintoja tarjotaan kun kysynnän ja tarjonnan suhde on 1:50 tai jotain...

 

Jos joltakulta vielä riittää sympatioita Tony Blair'ille (esim. että harmi kun hänestä ei saatu EU-residenttiä), niin tässä "hilpeä" juttu miehen kytköksistä. Lyhyesti: äijä on imuroinut korruptiosta konsultoinnista ainakin 20 milj. £a vuoden 2007 jälkeen. Veikkauksia josko heppua saadaan koskaan Haag'iin tai muualle tuomiolle? Sikäli kun olen ymmärtänyt, niin hyökkäyssodan aloitus oli yksi Nüremberg'in syytelistan kohtia a lá 1946. Ai niin (läps otsaan), nämähän pätevät vain kun hävinneitä tuomitaan...

En tiedä miltä tämä muista kuulostaa, mutta Blair liittyi myös nykyisin kovasti flak'ia keräävään instituuttiin vuonna 2007 - eli katoliseen kirkkoon. Itse repesin kyllä kun satuin töllöä surffaamaan (lauantain kymppiuutiset?) ja mainittiin selkokielellä nykyisen paavin toimista pappien pedofiliasotkujen peittelystä. Asiassa ei tietenkään ole mitään naurettavaa, mutta järjelliset reaktiot ovat nykymenossa aikasen lailla kortilla.

Edelliseen lisämausteena on näemmä jenkkilän partioliikkeelläkin luurankoja komerossa: vuosien kirjanpitoa poikiinsekaantumisesta. Kai se vain on niin, että järjenhivenet ovat tästä systeemistä haihtuneet aikapäiviä sitten :-(

Ikuiseen terrorismisotaan liittyen on aika hulvatonta kuulla kuinka Holder, jenkkilän oikeusministeri, vihjaa että Osama bin Laden tuskin joutuu oikeuteen. Ei kai jos äijä kuoli joulukuussa 2001. No, tämähän on näitä tinapaperihattu -osaston juttuja, joten seuraava kuvatus sopinee tähän hyvin kevennykseksi. Afghanistan/Pakistanista tuli mieleen tämäkin - puhtaan heroiinin tynnyrihinta 20 milj. US$a, joo-o...

BinLadenBush

Tinafoliohatuista tuli tämmöinen vastaan - Pfizer'illa tutkijana ollut altistui geneettisesti viritetylle lenti-virukselle. Nyt neito kärsii jatkuvista halvaantumiskohtauksista. Jutussa tietysti selvä lanka on, että olisiko syytä vähän tehostaa noita turvatoimia isoissakin laitoksissa - ja tutkijoiden oikeusturvaa. Sitten lisänä jokainen voip mietiskellä em. pöpölle -tai vielä "paremmaksi" viritetylle sellaiselle- käyttökohteita ;-)

Isommallakin shakkilaudalla taas kaikenlaista tapahtuu: Etelä-Amerikka on kovasti omaa versiotaan EUsta ja jenkkilästä kyhäämässä. Kunhan eivät saisi nauttia firman miesten vierailuista (taas). Kiinasta puolestaan armeijasta kuuluu innostuneita kiljahduksia jenkkilän sotilasmahdin haastamisesta. Jaa-a, kunhan ei kaveri olisi vielä liian innokas - kuolevat/haavoittuneet jättiläiset kun ovat taipuvaisia äkkipikaisiin riehaantumisiin.

 

Energiarintamaltakin jotain vaihteeksi. 22v energia-alan opiskelija törmäsi ja kahlasi läpi peak oil -ongelmaa energia-alan sisältä päin (hyvä, lyhyehkö yhteenveto viime vuosien "keskustelusta"). Muu uutisointi on myös aika vekkulia, Shell myy jalostamokapasiteettiaan kasvun nimissä. No, kai sekin toimii - jonkun viikon ajan. Tavanomainen johtopäätös näistä on tietenkin öljyn 200 US$a/tynnyri -hinta. Tavanomaisena aikana joo, mutta se SuperLama...

Tuota seuratessa on mielenkiintoista kuulla, että Australiassa odottelevat yli 60%n hinnankorotuksia sähkölle. Samansuuntaisia aiotaan varmaan täälläkin, mantralla "pitää yhdenmukaistaa Pohjoismaisia sähkömarkkinoita" tms. Kunhan ei olisi vain tarkoitus kerätä rahhoo ja jatkaa laitteistojen pyöritystä entiseen malliin. Ilmastonsuojelu toimii mainiona keppihevosena erinäisiin asioihin, huh?

Tähän liittyen keskustelupalstalle tuli vähän juttua erään lukijan kommenttiin - meillä ei ole hätää, teknologiaa ja energiaa riittää kaikkeen mitä ikinä haluamme. Itse olin tietenkin vähän varautuneempi, mutta ehkä joku toinenkin lukija haluaisi kommentoida? Joka tapauksessa aina terve "eletään ja kassotaan" lienee paikallaan, joskin itse en ehkä täysillä hyppäisi tuohon "we have no problem" -leiriin - varsinkin kun siellä lähes poikkeuksetta puhe on, että minun ei tarvitse tehdä mitään. Liian helppoon pitäisi aina suhtautua vähän varauksella, eh?

 

Ranskan TV'ssä näköjään oli testattu ihmisten intoa seurata ohjeita/käskyjä - anna sähköshokki kilpailijalle. Tuon taustalta tietenkin löytyy Milgram -koe puoli vuosisataa aikaisemmin. Mukava huomata miten helppo meitä on ohjata ja miten helposti me seuraamme auktoriteetteja. Jokaisen kohdalla kai olisi hyvä kysymys - oletko lammas vai jotain muuta (ihminen ei kai oikein mitään enää tarkoita, tv-show'ta ja tuubaa)?

UKssa sitten avattu ensimmäinen internet- ja peliriippuvaisten lasten ja nuorten hoitolaitos. Huoh, vastuun siirtelynä sitä nämäkin voi laskea - tosin kun ajatusketjua vähän venytetään, niin syy-seuraus -suhteita voi purkaa vähän joka suuntaan. Vanhemmat eivät jaksa olla muksuin kanssa, menkööt omillaan. Taustalla voi sitten olla velkaantuminen suhteessa tuloihin - ja ajautuminen alkoholiin/huumeisiin, jotta jaksaa juosta rotanpyörässä. Oikeastaan kai pitäisi sanoa ihmisenpyörässä, ei kai rottakaan jaksaisi tämmöisessä systeemissä, neh?

 

Onko kukaan muu huomannut, että valtamediassa 2007-09 ajasta ei enää kauheasti puhuta taantumana vaan lamana? Olisiko alitajuntaisesta toiveajattelusta kyse? Siis, että kun em. ajanjakso myönnetään lamaksi, niin nyt ollaan selvillä vesillä - laman jälkeenhän ainoa tie on ylöspäin. Mm-mmm...

Suomilandian herkkuja - poliisin anonyymi ilmiantamissivusto. Ei huolta, tuon kauttahan voi vain heittää aiheettomia syytöksiä jos ei toisen tekstit satu miellyttämään. Tuleeko mieleen - Stasi, Itä-Saksan valtiollinen poliisi? Jotenkin veikkaan, että Halla-ahosta yms. on tuonne linkitelty jo ziljoona kertaa. Mikä tietysti itseäni kiinnostaa on, että josko allekirjoittaneestakin jo löytyy kansio tuolla... vai kuvittelenko itsestäni liikoja?

 

Lopuksi muutama kuvakavalkaadi: 700 vuotinen kylä, Aurinkokunnan ihmeitä sekä vuorimaisemia. Maailma on kyllä aika ihmeellinen paikka :-)

 


21.03.2010 08:59 |