VELKAA OTTAMALLA BKT YLÖS? EI TOIMI ENÄÄ

Alla oleva kuvatus lätäkön takaisesta tilanteesta on häkellyttävän tyly: suomennettuna kuinka paljon BKT nousee muuttuu otettuun velkaan nähden. Kehitys 1960-luvulta asti on ollut selvä - velan BKT-"tuotto" on laskenut koko ajan. Tällä hetkellä ollaan sitten jo rankasti pakkasella eli velan ottaminen vain pahentaa tilannetta (orginelli linkki täällä, siellä on lisää armottomia käppyröitä).

 

VelastaBKTksi

Minua kiinnostaisi kuulla valtamedian hyväksymien taloustieteilijöiden selittävän miten tilanne on ok. Niin, ja minulle ei kelpaa "kasvu pelastaa" -mantra mm. maailmanlaajuisen ylituotantokapasiteetin takia. Suomipolitbyroon jokeltelun kyllä arvaa, "meillä ei ole velkaa noin paljon/liikaa blaa-blaa" yms. Kovin kummoista näkijää ei tarvita, kun veikkaa että viemäri vetää meidätkin sysimustiin syövereihin.

Viime aikojen vitsipalstan komistus on mielestäni PTTn kasvuennuste Suomelle tänä vuonna, 3,2%a. Joo-o, taidetaan tämänkin maan johtavissa talousinstituuteissa poltella/käytellä tajuntaa laajentavia, eh?


Kotimaassa taas on näköjään alkanut perinteinen hyper-etukäteen vaaleihin valmistautuminen. "Parhaita" paloja...

  • YLEn rahoituksesta puhuessaan yksi-puhuva-pää -poliitikkomme suoraan sanoi, että "mm-njaa-njaa vaalit ovat kohta, öö-ömm emme me voi ottaa kantaa nyt - ministeriö saa miettiä itse". Siimes puolestaan sanoi, että "kyllä tässä nyt täytyy ottaa taas ulkopuolinen konsultti pohtimaan".  Huoh...
  • Kaikista puolueista on alkanut satelemaan muka-kriittisiä "maahanmuuttaja-asioista on voitava puhua" (Katainen) -tasoisia äänestäjien kalastus/jokeltelupuheita. On päivänselvää, että maahanmuutto on vaalien täky, jolla suurinta osaa äänestäjistä viedään. Surullista touhua - Oy Suomi Ab'n kohdalla maahanmuuttajat ovat surkuhupaisan pieni juttu - sitä vastoin he ovat oiva ajattelun ohjailuväline.
  • Toinen varma vaalinakki on tietty ampuma-aseiden kontrollointi -keppihevonen, joka saa aika hilpeitä piirteitä. Alla yksi kuvatus (klikkaa suuremmaksi), joka kertoo vähän toisenlaista kieltä aseperäisistä kuolemista Suomessa. Mutta, hei - ei anneta tosiasioiden häiritä, siinähän saattaisi joutua miettimään/uskomaan muutakin kuin iltapäivälehtiä (itse lasken mm. Hesarin näihin nykyisen juttutason perusteella).

 

AseLakiInfo

Kaikkinensa joutuu toteamaan, että meitin johtoporsaat ovat harvinaisen selvällä laakamato -asenteella viemässä tätä maata "eteenpäin". Kukaan ei tunnu uskaltavan seistä sanojensa takana, ainakin minulle tuo loputon ulkopuolisten konsulttien takana kuuruaminen on sanattomaksi vetävää luistelua.

Samoin "kohta on vaalit" -väistely on surullista tekstiä - minä luulin, että heidät on valittu hoitamaan tehtäviään 4 vuotta (?). Jotenkin uskomaton tuo "tehdään 2½v töitä ja muutoin sitten nuoleskellaan äänestäjiä" -asenne. Eikös poikkeuksetta mene ½v vaalien jälkeen ennen kuin mitään saadaan aikaiseksi? Tehollista työaikaa siis 2½v - josta onneksi voidaan vähentää reilut lomat ;-) ...ettei vain väsy pääsisi yllättämään...

Vertailun vuoksi UKssa poliitikoilla on kai jo selvät hinnat firmojen asioiden "ymmärtämiseen" - mitenköhän täällä? UKn muita riemuja - Lontoossa työikäisistä kolmannes työttömänä. Edelleenkin UKn tilanteesta suomimediassa on varsin vaikea saada tietoa... miksiköhän?

 

Lätäkön takana ovat raha/maksuvaikeudet alkaneet vaivaamaan muitakin kuin pohjasakkaa/keskiluokkaa: kosmeettiset leikkaukset lähes viidenneksen alas vuodessa. No, tuo oli helppo arvata, mutta sitten nämä tavaran takavarikoinnit ovat toinen juttu: poishaettavat herkut arvoltaan nyt keskimäärin 200-300ooo US$a, kun vuosi sitten puhuttiin 30-50ooo US$n tilpehööristä. Nyt siis yhä enemmän jahteja, suihkukoneita, luksusautoja jne. Niin se vain on, että reaalimaailmassa pyramidi märäntyy kiihtyvään vauhtiin alhaalta ylöspäin, mutta onneksi pörssit menevät ylöspäin.

Edelliseen liittyen TAE'lla oli erinomainen vieraskynä El Gallinazo'lta jenkkilän pyramidin alaosan tyhjiin kovertamisesta (ehdottoman suositeltava teksti kenellä vain kieli taipuu). Yksi ajatus pörssin pönkittymiselle on tuo miten eläkerahastot menettivät pössönä rahaa 2007-09, jolloin niiden tavalliset sijoituskohteet eli liittovaltion paprut eivät enää kykene tuottamaan tarpeeksi korkojen laskun takia.

Nyt eläkefirmat ovat siis lähteneet pakotettuja pörssiin asenteella tupla-tai-kuitti (tosin tuo jälkimmäinen vaihtoehto ei oikein rekisteröidy) paikkaamaan tuotto-oletuksien ammottavia aukkoja. Samaan aikaan minunkin juttuja lukeneet muistenevat miten sisäpiirit ovat myyneet omia osakkeitaan aivan erkkinä. Hmm-mm - ja sama hmm-mm kotimaiseenkin pörssin käyttäytymiseen.

 

Yksi kantava ajatus jenkkilän pörssinousun ymmärtämiseksi tällä viikolla varmaan on tuo Hopebaman uusi terveyslaki, joka maanantaina meni läpi. Tässä siitä kuitenkin vähän selventävää tekstiä - ei niin mairittelevaa, kun vähän lukee rivien välistä. Eri yhteyksissä onkin tullut vastaan toteamus, että tämä oli ison farman eli lääke/vakuutusteollisuuden ikioma pelastuspaketti.

Miksikö? Nyt vakuutusyhtiöt valikoidaan valtion kautta (lobbareilla tulee olemaan hauskaa) ja laskujen kirjoittamiselle ei ole mitään rajaa, veronmaksaja kun maksaa. Se hyvä mitä tuosta sitten pienille ihmisille -ehkä- on, niin senkin realisoituminen on vähintään kyseenalaista - lain pitäisi potkaista täyteen toimintaan vasta 2014. Minun arvion mukaan kauan sen jälkeen, kun sillä on enää mitään väliä yleisen talouskurahduksen takia.

Tässä vielä kakun kermavaahdon kaveriksi supernamit - GlaxoSmithKlein'in Rotarix eli rotaviruslääke sisälsi possun circovirus 1 -viruksen epäpuhtautena. Onneksi ei ole iso vahinko, jenkkilässä vain miljoona lasta rokotettu tuolla, maailmanlaajuisesti 30 milj. lasta. Ko. possun circovirus 1 ei tiettävästi aiheuta ihmiselle mitään eli sattuuhan sitä ja hajaantukaa, hajaantukaa - täällä ei ole mitään nähtävää...

 

Deflaationhan ei pitänyt tapahtua fiat-rahan systeemissä? Tässä pari juttua (ziljoonan aikaisemmin mainitsemani kaveriksi): Wal-Mart laskee ruokiensa hintoja, Goldman Sachs ei löydä laina-asiakkaita eli raha ei todellakaan valu reaalitalouteen. Ajat ovat melkoisia siis - "valtionvelat eivät haittaa" Krugman'kin puhuu suojatullien puolesta.

Milloinkahan tällaisia viritellään kotimaan kuntien välille? Jenkkilässä jos olet työmatkalla toisessa osavaltiossa, niin nyt pitäisi maksaa sen päivän tulovero ko. osavaltioon. Tuolla tuloverotus vaihtelee osavaltiosta toiseen ja siten korkeampaa veroa keräävät ovat alkaneet käyttää hyväkseen tietotekniikan mahdollisuuksia ihmisten liikematkojen seurantaan (Isoveli on kiva-kiva).

Täällä voisi tulla hilpeää keskustelua vastaavasta kunnallisveron maksamisesta sinne sun tänne, tuo vero kun ei kuitenkaan kaikissa kunnissa ole sama ;-) Älkää sitten minua syyttäkö jos tällaista alkavat veljet/siskot Terävät esittämään...

 

Lätäkön takaa kuuluu kummia asuntopuolelta - Geithner esittää Freddien ja Fannien pönkittämisen lopettamista. On taidettu ladata niihin omien kaverien asuntopaprut, jolloin mitäpä noita enää tukemaan. Samalla tietenkin asiansa osaavat banksterit, sijoittajat, korppikotkat jne. etsivät toimialoittain kohdennettuja vivutettuja karhurahastoja. Suomeksi sanoen siis kun asuntoalan osakkeet laskevat, niin karhurahastot kiipeävät 2x-3x vauhdilla ylöspäin. Jep, pelimiehet/naiset/sisäpiirit tekevät rahaa kurssien suunnasta riippumatta - aina.

Tämäkin oli aika hilpeä löydös - Bundesbank tunnustaa, että pankit luovat rahaa tyhjästä. Se on taas se kultainen sääntö, kellä kulta se tekee säännöt - tai kuka vastaa rahasta, tekee mitä tahtoo. Tangentilla tähän: Kreikan suurin CDS-derivatiivien läträäjä? Kreikan valtion postipankki. CDS-derivatiiveissahan lyötiin vetoa maksukyvyn hiipumisen puolesta... Hip-hip-hurray, nähdään pohjalla :-(

 

KiinanVienti

Muualta maailmasta yksi juttu lisää jonka pitäisi vähän pysäyttää - Kiinan vienti on kääntymässä alijäämäiseksi eli muovikurpitsat (engl. plastic pumpkins) eivät oikein muulle maailmalle enää kelpaakaan.

Maan muista ongelmista olen kirjoittanut jo vaikka kuinka eli Kiinasta kiinnostuneet vilkaiskoot noita aikaisempia katsauksia. Yksi juttu Kiinasta tähän kuitenkin, siellä on syntymässä 1930-luvun jenkkilän Dust Bowl -kuivuutta muistuttava tilanne: pölymyrskyjä ja autiomaan leviämistä vähän liiankin kanssa.

Energiapuolella öljysektorin raportointi saa hassuja piirteitä - jäljellä olevat talteen kerättävissä olevat varastot ovat rankasti yläkanttiin laskettuja. Käsi ylös kuka on yllättynyt tästä selvityksestä? Tuon tietenkin voisi tulkita myös niin, että maailman öljyn tuotantohuippu saattoi mennä jo. Doh...

 

Tässä vielä seisomme rotkon reunalla -teksti pureskeltavaksi kynsin hampain systeemissä roikkuville "kyllä tämä tästä" -kavereille. Poliittisen muutoksen kautta on äärimmäisen vaikea mennä eteenpäin, mutta sille taitavat olla ainoat vaihtoehdot "perinteinen" sotilasdiktatuuri/Isoveli -yhteiskunta ja sitten toisaalta koko systeemin enemmän tai vähemmän täydellinen pirstaloituminen.

Suo siellä, löysät housussa, lunta tupaan, vetelä täällä... Vienti/kasvu/teknologia jne. pelastaa -väitteitä (rukouksia?) saamme vielä kyllä kuulla niin että korvia särkee. Asia erikseen sitten, koska/josko ihmisiltä tipahtaa laput silmiltä.

 

Kiitos tuesta, KMN 20€ - eipä olekaan ihan äsken sinusta kuultu :-)

 


23.03.2010 22:20 |