EURON ALAMÄELLE JATKOA?

Saksan vientivetoinen talous kaipaa matalampaa €uroa, ehkä siinä yksi syy Kreikan auttamiseen? Vähän kuin lisäpainona €urolle Portugal'in statusta laskettiin Fitch'in listoilla.

Kaikkinensa Saksa pelaa korttinsa loistavasti kun antaa IMFn ottaa Kreikan huomaansa. Rivihelleenien kärsimyksestä vastuuseen joutuu siten IMF rautaisten vaatimustensa takia. Ajatus on tietenkin pitää yllä kauppaa €urolandian sisällä samalla kun US$ (ja sitä kautta Kiinan yuan) vahvistuu. Ei väliä, että onko tuossa mitään järkeä, mutta kun meidän systeemi on rakennettu sen kaupan varaan. Kunhan ei olisi epätoivosta peltipurkin potkimista ylämäkeen...

 

Dow20100325

Joka tapauksessa odottelen jenkkilän DOW -indeksille kunnon humpsahdusta, tuosta piirretty päiväkäppyrä näyttää -taas- mielenkiintoiselta (klikkaa suuremmaksi). Muutaman päivän sisällä tullaan alas (ehkä rajustikin), sitten äkkinäisellä on muutama mahdollinen jatko tuolle:

  • korjausliikkeen jälkeen nousee vielä 11200 tuntumaan (61,8% fibonancin korjaus 2007 huipusta 2009 pohjaan) ja sitten kääntyy isompaan alamäkeen.
  • pitempi nousu edellisestä 11700n tuntumaan (tukitaso syksyltä '08) ja sitten alas. Tätä ja edellistä tukevat US$n tapissa olevat shorttaukset (niitä pitää purkaa aina välillä) sekä useiden talouden pönkittämisavustusten loppuminen huhti-toukokuussa. Kunhan ei tulisi kunnon intiaanikesää pörsseihin...
  • yksi vaihtoehto on tietenkin lopullinen alamäki jo nyt, mutta tällä hetkellä yleiset tunnelmat markkinoilla ovat vielä varsin leppoisat. Eipä silti, homma voi pyörähtää silmänräpäyksessä sopivasta (teko)syystä.
Mielestäni kysymys ei ole siitä tuleeko iso alamäki - vaan milloin.

Täytyy sanoa, että Helsingin yliopistossa on tiukasti nykykäsityksissä kiinni pysyvä proffa kansantaloustieteen laitoksen ratissa. Pari poimintaa miehen tekstistä: valtionvelalla ei ole väliä (ihan kuin tämän olisi jo aikaisemminkin kuullut). Toinen kukkanen on tietenkin, että "Suomi on käytännössä velaton". Perusoletus on tietenkin, että kasvu pelastaa meidät kaikki. Erittäin "mieltärauhoittavaa" tekstiä, sano joo...

Prof. Kanniaisen tekstien taustalla on tietysti pari päivää aikaisemmin pihalle pukattu visio Suomen talouden tasapainottamisesta yms. korukielestä (.pdf varoitus). Tuonkin järkäleen (150+ sivua) painokuntoon saaminen vei pikaiset 9kk. Tässä erään toisen kaverin lyhyt palaute tuolle, hieman toisenlaisella korukielellä eli höyryävällä sellaisella.

Edellisen kylkiäisenä lienee "kiva" mainita Japanin 20v deflaation loputon paini: uusi budjetti 1000 Mrd US$a, josta lähes puolet pitäisi rahoittaa velalla. Mutta hei, sehän oli ok kun sillä velalla ei ollut väliä! Ei vaikka maailma on hukkumassa kaikenlaiseen velkaan, valtioista alaspäin harvassa on ei-velattomat toimijat.

Miten minusta välillä tuntuu, että olisi parempi kun vetäisisin paperipussin päähän, nakkelisin vaatteet mäelle, hyppäisin puuhun syömään käpyjä banaaneja ja raapimaan pers...

 

UK'ssa peak oil'ista puhuu ihan energiaministeri - milloinkahan täällä? Ai niin, kun Suomessa ei ole öljyntuotantoa, niin eihän asia meitä koske. Em. linkissä BPn mies kehuu, että hintojen nousu vähentää kulutusta ja siten sillä peak oil'illa ei ole oikeastaan haittavaikutuksia. Öö - siis oliko noin, että kun tuotanto laskee niin se poistaa tuotannon laskun haitat? Logiikkaa on monenlaista...

Samaan aikaan Kiina on pystyttämässä luotijunaverkostoa naapurimaihin ja aina Eurooppaan asti. Tekstissä on mielenkiintoinen ajatus, vastapuolet maksavat osansa raaka-aineillaan. Jotenkin luulen, että tämä tie tuottaa vähemmän terroristeja kuin kaikkien uhkailu ja pommittaminen Setä-Samulin tapaan. Tai no, mitäpä minä näistä ymmärrän.

Ranskassa puolestaan heivattiin hiilidioksidivero Sarkozy'n vaalitappion takia. Selitys tietenkin kilpailukyvyn ylläpitäminen yms. Hassua, eihän kukaan ole tällaisia osannut etukäteen ennakoida, eihän?

 

Maailman talous kyllä pukkaa mielenkiintoisia vihreitä versoja: Etelä-Afrikan potkupallokisojen 2,95 milj. lipusta 650ooo on myymättä.  Vertailun vuoksi 2006 Saksan kisoissa 3,4 milj. lippua kohti oli 15 milj. kyselyä. Maailman rahtilaivojen tuotanto ja kuljetuskapasiteetti ovat omissa ääriasennoissa, ensimmäistä ei oikein ole ja toisesta valtaosa seisoo tyhjän panttina.

Kanadassa(kin) pankit on vivutettu paremmin kuin jenkkilässä, soh - missäpä ei olisi? Tuo tietenkin vahvistaa olemme Samassa veneessä -mantraa. Kellutaan - tai upotaan yhdessä... Tähän liittyen TOD'lla oli hyvä tiivistelmä energian, talouden ja oikeastaan koko länsimaisen "sivilisaation" toivottomasta ongelmaherkkyydestä. Täysi teksti on 56 sivuinen .pdf.

Mutta ei hätää, Suomen pörssi nousee tänä vuonna vielä 37%a. ETLA puolestaan odottaa parilta seuraavalta vuodelta 4 ja 3,5%n kasvulukuja. Kaikki on nyt toisin, meillä ei ole ongelmia jne. -ajatukset voimissaan, etten sanoisi :-D

 

Maailmalta lisää hilpeitä juttuja: terroristit saattavat tehdä pommirintoja tai pommitakapuolia (pyörittää silmiään). Afghanistan'issa puolestaan miehittäjät kieltäytyvät tuhoamasta ooppiumipeltoja. UKssa 6000 puuta nurin kutemismetsästä, onhan se inhottavaa kun lempi leiskuu (No sex please, we're British).

Suomimediassakin sentään mainittiin Israel'in Mossad'in sekaantuminen äskettäiseen Hamas'in pomon murhaan ja siksi UK'ssa antoivat lähtöpassit diplomaatille tai parille. Sitä vastoin ei ole tainnut olla mainintaa miten salamurhaajat saivat mm. UKn passeja käyttöönsä(?). Duh, kloonaamalla Israel'issa käyvien ihmisten passit lentokentällä. Asian vekkulilla tangetilla liittyen Hopebaman ilmailuministeri haluaa samanlaiset laitteet jenkkilän lentokentille. Leppoisia lentoja vaan kaikille ;-)

Berlusconi'lla puolestaan on Mussolini-syndrooma noussut pahan kerran päähän,  napero tahtoo lisää valtaa ja oikeuksia. No, ei kai hänellä ole muuta mahdollisuutta kun taisi niitä korruptio-oikeudenkäyntejä olla jonoksi asti odottamassa...

 

Kiitos sivujen linkittämisestä, ainakin Kauppalehden sivuille oli yksi linkitys onnistunut. Sitävastoin Pravdan Hesarin mielipidepalstalle ei ilmeisesti kelvannut edellinen katsaus. Ehkä tuolla vertaukseni iltapäivälehtiin oli liikaa valvojille 0:-)

 


26.03.2010 00:14 |