ONGELMA? HOIDETAAN OIREITA - EI SYYTÄ

Tämän päivän tyypillinen ideologia vähän kaikessa. Ajatus kai on, että totutusta rytmistä ja/tai saavutetuista eduista on vaikea ellei jopa mahdoton poiketa. Lopputuloksena sitten yritetään kaikkea mahdollista, että ei tarvitse ongelman aiheuttajaan puuttua. Sama pätee myös mm. energiatehokkuuden nostamisessa - kun parempia laitteita kehitetään, niin jo pelkästään ihmiskunnan sikiämistahti syö saavutetut edut hyvinkin pian. Toisin sanoen ongelma olemme me.

 

vihollinen

Ah, niitä esimerkkejä: Beijing'in ulkopuolella oleville haiseville kaatopaikoille asennetaan massiiviset deodorantit. Samoin tuolla ihmiset syövät ravintoloiden jo kertaalleen käyttämät keittorasvat kierrätyksen jälkeen, nam-nam eh?

Hiilikäyttöisten energiavoimaloiden ilmapäästöt ovat nyt puhtaammat, joo, mutta kaasujen puhdistus tapahtuu vedellä. Seuraus? Puhdistusvedet kaikkine kökköineen menevät jokiin ja edelleen juomavesiin. Ihan kuin Neuvostoliitossa aikoinaan eli "kyllä isänmaa imee" -ajatuksella. Aplodien paikka?

Ettei oltaisi vain fyysisissä kummallisuuksissa kiinni, niin kulta- ja hopeakaupoissa isot pankit manipuloivat markkinoita mennen tullen - asiasta kertonut "auto-onnettomuudessa". Valitettavasti ongelma ei ole rajoittunut vain arvometalleihin - JPMorgan, Lehman, Sveitsin UBS ja tusina muita pankkeja kyynärpäitä myöten fiksaamassa kuntien jne. velkapaprujen hintoja.

Isossa maailmassa yhä useampi onkin joutunut toteamaan, että pankit + valtio = laillistettu mafia. Onneksi täällä lintukodossa ollaan turvassa tällaiselta kieroilulta, eikös vain ;-)

 

Jenkkilän valtion paprumarkkinat saattavat antaa vähän makua tulevasta: noille ei tällä viikolla ostajia ollutkaan kuten aikaisemmin. Tuon seurauksena ilmassa alkaa olla sitä korkojen noston pelkoa/halua/toivoa. Valitettavasti (pienelle ihmiselle siis) tuo valuu väistämättä myös asuntolainakorkoihin. Uh-huh, kunhan ei pian saisi tällä(kin) sektorilla haistella napalmia joku aamu.

Asuntoalan ongelmiahan lätäkön takana riittää ilman nousevien korkojen pelkoakin. O-team onkin taas yhtä pelastuspakettia virittämässä asuntovelkaisille ihmisille. Linkissä mainitaan vaatimattomat 11 milj. asuntolainaa, jotka ovat upoksissa eli velkaa on enemmän kuin asunnon "markkina-arvo". Ehdotuksessa on tarkoitus alentaa työttömyyden yms. takia kurahtaneiden kotitalouksien lainamaksuja, mutta mitenköhän muut lainoistaan huolehtineet tuohon suhtautuvat?

Epätasa-arvosta välittämättä on hyvä muistaa, että aikaisemmat vastaavat yritykset ovat olleet menestykseltään täysin epäonnistuneita. Tämäkään esitys ei puutu siihen ankeaan tosiasiaan, että asunnot ovat monin paikoin armottoman ylihintaisia - vieläkin. Mitä tapahtuu jos kun hinnat jatkavat laskuaan? Sitä vastoin toiminta on oiva esimerkki epätoivoisesta henkselien virittämisestä systeemin pystyssä pitämiseksi. Onnistumistodennäköisyys? zilch, nada, no go - sanon minä.

Samaan aikaan "toisaalla" - 4 pankkia nurin perjantaina (3 täällä ja 1 täällä). Tässä vielä yhden pankkeja sulkemassa olevan pukumiehen ja yhden suljetun pankin toimihenkilön haastattelut vuosi jälkimmäisen työpaikan sulkemisen jälkeen...

 

Näyttäisi lätäkön takana olevan surkuhupaisaa touhua työttömyysrahojenkin jaon kanssa - nyt huhtikuun 5. tuo taitaa keskeytyä. Varsinkin reppulit ovat olleet vastentahtoisia "kasvattamaan" liittovaltion kuluja - tällä sektorilla. Kaikkihan muistanevat miten "vastentahtoisesti" pankit on pelastettu jo pariin otteeseen...

Toisaalta tuon työttömyyskorvauksia saavien raju karsiminen toimii kierolla tavalla positiivisena signaalina "taloudelle". Lätäkön takana miljoonia ihmisiä on jo pudonnut pois kaikenlaisesta luetteloinnista, jolloin virallinen työttömyysluku oikeastaan "paranee". Joku irvileuka bittiavaruudessa jo ennakoikin jenkkilään 4%n työttömyyslukuja - tuo luku siis tulisi kun työttömyystuelta siivotaan ihmiset pois. Konstit on monet, sanoi mummo kun kissalla pöytää pyyhki.

Edelliseen "hauskasti" liittyen terveysvakuutusuudistus on tuomassa mielenkiintoiset valtuudet IRS'lle (sikäläinen verokarhu). Nyt kun terveysvakuutus on pakollinen, niin IRS voi ottaa mm. veronpalautukset ihmisiltä poes vakuutusmaksuihin. Pian kai omaisuuden takavarikointiakin "ihmisten omaksi parhaaksi". Laillistettua ryöstämistä?

Rähjäiset kylät valtaavat alaa, tässä kuvasarja joka olisi 25v sitten ollut mahdoton Etelä-Afrikassa luulen minä. Tuon kylkiäisenä jenkkilästä mielenkiintoinen tarina: asunnottomien "väliaikaismajoitus" on selvästi kalliimpaa kuin normaali asuntojen vuokraus. Kunhan ei olisi joku "auttamassa" asunnottomia hyvään hintaan taas.

Lätäkön takaisista tämä on mielenkiintoinen teksti - BKTn muutokset eivät anna täyttä kuvaa tapahtumista. BKTn rinnalla toinen mittari GDI (engl. gross domestic income, bruttokansantulo) on laskenut edelleen samalla kun viime vuoden kolmannella vuosineljänneksellä jenkkilän BKTn laskettiin nousevan 5,9%a. Ts. nuo näyttäisivät menevän tylysti eri suuntiin ja itse asiassa noiden ero on historiallisesti ennätyksellinen.

Em. numeroiden eroaminen piilottaa nätisti sen tosiasian, että avustusrahat ovat valuneet "kauniisti" pyramidia ylöspäin johtoporsaille, pörsseihin jne. samalla kun pienet ihmiset ovat yhä kasvavassa määrin jäämässä/jääneet heitteille. Perinteisesti yritetään saada taloutta pönkitettyä verohuojennuksilla liike-elämälle olettaen/toivoen, että kyllä se siitä. No, näitä oletuksia ja toimia olen sivuillani jo jonkun kerran raportoinut - mutta tulokset eivät kyllä vielä(kään) vakuuta.

 

Irlannissa talous on romahtanut 7,1%a vuodessa jonnein 2003 tasolle. Mielenkiintoinen sanavalinta - "romahtaa"... kunhan ei olisi taas se alitajuntainen yritys että tästä alemmas ei voi mennä. Ongelma tietysti on, että jos kun talousliuku jatkuu, niin sanavalikoima pitää miettiä uusiksi. Jostain kumman syystä tulee mieleen 1948'n uuskieli :-/

Irlanninmeren itärannalla UKssa korttitalosta ei paljoa ole jäljellä: liikealan investoinnit vuosikymmenen alhaisimmalle tasolle. Saarivaltiossa kaavaillaan myös melkoisia energian kulutuksen leikkauksia, 25%a 2007 tasosta - noiden kaverina pitäisi vielä olla 80%n hiilidioksidileikkaukset. "Onneksi" on se SuperLama tulossa, se auttaa kummasti noissa tavoitteissa - tosin tuo päästöjen puhtaus voip olla vähän niin ja näin. Talouden rämpiminen voi jopa johtaa UKn EUsta eroamiseen, vau - uutisotsikot ovat kyllä muuttuneet viidessä vuodessa.

Tuohon liittyen parin viime päivän aikana on suomimediassa ollut haloota pääsiäisnoidista ja kirkon "epämukavuudesta" heidän takiaan. Taitaa olla hyvistä uutisista "siedettävistä" huonoista uutisista pulaa, kun tällaista jokellellaan isona skuuppina nyky-Suomessa. Nih, seuratkaa tätä vasenta kättäni tarkasti, älkääkä vain missään nimessä miettikö mitä oikea käteni tekee...

Tässä Krugman'in ajatukset saavat pahan kerran sivustatulitusta, itsekin olen paljolti samoilla linjoilla. Milloinkahan näistä "valtionvelka on ok" ja "vienti pelastaa" -puheista päästään eroon? Vaikeaahan se tietty on, kun ei ole helppoja teitä :-(

Varsinkin kun tuo viennin onnistuminen toisilla vain herättää pahaa verta, OECD'kin moittii Saksaa. Nämä jutut alkavat itse asiassa olla omalla perverssillä tavallaan huikihilpeitä juttuja - jossain taidettiinkin sanoa, että tietyn pisteen jälkeen ei voi kuin nauraa vaikka olisi millainen kriisi päällä.

 

Wikileaks on hyvä organisaatio tavalliselle ihmiselle - ainakin jos haluaa tietää vähän muutakin kuin mitä valtamedia tarjoaa. Ei siis ihme, että eri tiedustelupalvelut ovat heittämässä kapuloita rattaisiin tuolle oikein urakalla.

Yksi vimosimpia wikileaks'in juttuja on tämä miten länsimaiden yleisön horjuvaa tukea Afghanistan'in miehityksille pitäisi pönkittää (.pdf). Veikkauksia? Kunhan ei olisi pommi tai pari varattuna poksahtamaan joihinkin länsimaisiin kaupunkeihin mielipidemuokkauksen nimikkeellä :-( Ei kun siis terroristien riehumisena...

Pfizer on myynyt vuosia lääkkeitä, joiden positiiviset vaikutukset ovat harvinaisia elleivät jopa olemattomia - joillekin potilaista jopa myrkyllisiä mömmöjä. Oikeustuomio: lasku Kanadassa 142 milj. US$a harhaanjohtavasta markkinoinnista, joskin parin kymmenen vuoden aikana tabujen myynti on kaiketi tuottanut miljardeja US$a pelkästään Kanadassa. Jenkkilän puolella firmalle oikeuslaskua on kertynyt jo 430 milj. US$a, mutta edelleen Pfizer kehuu ja puolustaa tuotettaan. Joo, itsekriittisyys on vaikea pala monelle.

 

Välillä olen miettinyt omia mahdollisia vaaliteemojani - minun ajatukseni pohjautuvat faktoihin (maailmalla lainaus laskee = kierrossa oleva rahamäärä supistuu eli deflaatio jyrää, Suomi ei ole erillinen olento muusta maailmasta, maailmanlaajuinen ylituotantokapasiteetti vaivaa lähes kaikilla sektoreilla, laajat energiaongelmat hyppivät silmille, yhteiskunnan pahoinvointi on räikeän näkyvää jne.).

Vastaleiristä varmaan kuulemme, että uskomme/toivomme/luotamme talouden kasvuun, teknologia pelastaa, älkää ihmiset liikaa murehtiko jne. mitä nyt pitää "vähän" pitää leikata yhteiskunnan selkärankaa eli palveluja, poliisia yms. Keppihevonen on se tunnettu kansainvälisen arvoluokituksen ylläpitäminen tai muu "ollaan muiden kanssa kiltisti rivissä" -ajatus. Tuon ohjeen käytännön toimivuudesta varmaan voisivat keskitysleireiltä selvinneet kertoa mielenkiintoisia tosiasioita.

Tässä taitaa ollakin se iso kysymys - halutaanko pitäytyä reaalimaailmassa vai hapuillaanko haihtuvan pilvi-illuusion perään? Varsinkin kun pilvi-illuusio on sellainen, jonka yhä harvempi voi saavuttaa. 

Josko kuitenkin olisi aika vaihtaa henkilöitä paattimme ratissa? Itseäni ainakin mietityttää samojen kaverien/laitosten ohjaksissa pysyminen, varsinkin kun he suorastaan vannovat ettei kukaan osannut nähdä näitä (talous)ongelmia etukäteen. Jos he eivät nähneet tätä etukäteen, niin miksi heihin pitäisi luottaa ohjaamaan meitä edes jonkunlaisen järkimaailman satamaan? Jos he taas näkivät, niin sitä suuremmalla syyllä pitäisi kaverit laittaa vaihtoon - ellei peräti oikeussaliin ja edelleen linnaan.

Äkkinäinen voisi myös sanoa, että ei tätä menoa oikein huonompaankaan suuntaan voi enää saada menemään eli vaihtelu voisi virkistää - vähän kuin kissan toteamus kun mummolla pöytää pyyhki. Tai kuten tylymmin lienee syytä sanoa - nyt on korkea aika ottaa pää pois pyrstöstä.

 

PääPyrstössä

 


28.03.2010 10:18 |