SUPERLAMASTA APRILLIPILA?

Sofia-pankki sitten keikkasi maanantaina vuoden toiminnan jälkeen, ylen sivuilla on mielenkiintoista faktaa asiaan liittyen. Kuten että pankin pystyttäjä on talousasioissa varsin "soveltamiskykyinen" kaveri. Jotenkin tuntuu kummalliselta lukea kaverin "ansioluetteloa" ja sitten saada tietää, että mies oli ihan ok pankin perustajaksi.

Itseäni tietenkin hymyilytti nämä "pankissa on sijoittajien hilloja 150 milj. €uroa" samalla kun pankin omat varat ovat rajusti alle 5 milj. €uroa (mainittiin TV-uutisissa) eli pankkiluvan edellyttämän minimimäärän. Hassuja lukuja - vähä-älyisempi voisi laskeskella pankin 2-3%n kärjellä seisovaksi pyramidiksi.

Yle'n sivuilta toinenkin mielenkiintoinen pikku-uutinen, työttömyysvakuutusrahastolla tulee rahakirstun pohja vastaan ja lainaustarve 300 milj. €'a (kiitos linkistä, JP). No, eikun lainaamaan ja maksuja korottamaan - sitten on taas kaikki hyvin - tai no, ehkä hetken.

Eipä tuota kuitenkaan jaksettu TV-uutisissa lukea ääneen, miksiköhän? Jenkkilässähän tästä olemma lukeneet jo vaikka kuinka - mutta kun kerran olemme €urolandian "jenkkiläisin" maa, niin kai se on ihan jees, että täällä seurataan käsikirjoitusta >sarkasmia<

Samaan viemäriin vain kaikki - Japanissahan tänä vuonna verotulot ovat pienemmät kuin mitä valtio lainaa. Jenkkilässä puolestaan 10v sisällä verotulot uppoavat sosiaaliturvaan ja lainojen korkoihin. Mitenköhän meillä, pelastaisikohan tilanteen €urolandian fiksuin talousministeri?

Ei kun hetkinen, nämä ongelmathan ovat muiden ongelmia - Eppuja mukaillen "vain Suomessa pankkitoiminta/yhteiskunta on riskiä vailla" tai jotain... Tapaus Sofia-pankki tosin hieman jyrsii edellisen faktan oletuksen perusteita ;-)

 

Useampikin indikaattori näyttäisi, että lyhyellä tähtäimellä (viikkoja?) €urolandia ja €uro ovat vahvoilla vs. jenkkilä ja taala. Tuo on sitten suomennettavissa €uron nousuksi eli sitä EurUsd 1,38-1,43a voitaneen seuraavaksi ihailla. Vähän pitemmässä juoksussa sitten aikasen lailla kaikki muu kertoilee jyrkänteellä taiteilusta.

O-team'in uusinta asuntovelkaisten pelastusta vatvottaneen vielä jonkin kerran lätäkön takana, pari poimintoa tuolta: puolet lainojen järjestelyihin yms. tähän mennessä osallistuneista velallisista laskee alleen 9kk'ssa. Ei liene ihme, että vihaisia ääniä velkaisten pelastamisen järkevyydestä kuuluu yhä kasvavissa määrin.

Tässä on hyvä yhteenveto mistä asuntoalan ongelmat ovat tulossa, missä seistään nyt ja minne ollaan menossa (mielikuva syvenevään, mutaiseen jokeen kävelemisestä nousee mieleen). Kaikkinensa jokeltelut asuntolainaisten paprujen siirtelystä, uudelleen arvioinneista, kopitteluista sinne sun tänne jne. yrittävät vain viivyttää alaskirjauksia. Touhu on kuin hölmöläisten peiton jatkamista toiselta puolelta leikatuilla palasilla - vielä tuo toimii, mutta-mutta... :-(

Jenkkilässä on tietenkin pöyristyttävää mukava kuulla, että tärkeillä talouspaikoilla on asioista hyvin perillä olevat miehet. Office of Comptroller of currency eli liittovaltion pankkeja valvovan elimen pomona Dugan, entinen pankkilobbari. Keneltäköhän kaveri ottaisi marssikäskyt?

Kermakuorrutusta kökkökakkuun? Isot pankit BoA ja Wells Fargo eivät maksa tuloveroja viime vuodesta. Kikkakuutoset ovat tuollakin jyränneet laidasta laitaan, yksi on tietenkin bonusten jakelu ennen kuin lasketaan niitä veroja... Onneksi tavan ihmisiltä, kunnilta, osavaltioilta jne. riittää huumoria - lisäveroja laidasta laitaan - ja PALJON.

 

Nykysysteemin ihanuus tulee kyllä useimpia meistä haukkaamaan pahan kerran kannikkaan. Lisävelan otto ei kanna jos kulurakennetta ei muuteta - eli siis leikata kouluista, terveydenhuollosta jne. Se, että kaikkialla armaat päättäjät tähän eivät suostu tarttumaan (vaaleja tulossa mm. UKssa ja täälläkin) kertoo vain peri-inhimillisestä piirteestä: tässä ja nyt (tai korkeintaan ensi viikolle) on tärkeintä.

UKsta tuli vielä mieleen tämä sikäläisen määministeri Brown'in taiteilu kullan myynnistä 1999-2002. Silloisena UKn keskuspankin pomona mies myi nykytilanteen valossa ison kasan kiiltävää polkuhintaan. Miksikö? Yksi selitys voisi olla metallikauppoja välittäneiden isojen pelurien pelastaminen. Joka tapauksessa tuosta "uroteosta" on tulossa melkoinen riippa Brown'in puolueen vaalitaistoon.

Onneksi meillä ei ole tuollaisia luurankoja poliitikoilla komeroissa, eihän? Kaikkinensa vaalien reaalimaailmaan liittyvät arvot ovat kieltämättä laskeneet jatkuvasti - viihteellinen puoli taas ;-) Odotettavissa siis täälläkin kaikenlaisia hilpeitä syytöksiä, aidanseipäistä puhumisia ja "paljastuksia" ehdokkaista.

 

Edelliseen vähän liittyen on vähintään veikeitä puolusteluja kuultu Vatikaanista näihin seksiin liittyvistä vähemmän luonnollisista puolista. Itselleni ainakin tämä "kun muutkin ovat sekaantuneet lasten hyväksikäyttöön, niin me emme ole niin pahoja" -jokeltelut kertovat tylyä kieltään ko. laitoksen selkärangasta.

Varsinkin kun komeroista kolisee jatkuvasti muitakin luurankoja: 23 maassa nunnia on "hyväksikäytetty" pappien toimesta ja jopa ajettu aborttiin. Huh? Minä ainakin muistan joskus kuulleeni jotain "abortti on hyi-hyi" -juttuja tuolta instituutilta. Ai niin, asiahan on huono kun sitä tekee joku muu eli perinteisesti lienee syytä seurata mitä tehdään eikä mitä puhutaan. Puheet on halpoja, eh?

Mistä päästäänkin aasinsillalla pikkujuttuun joka saattaisi kiinnostaa muitakin kuin tinafoliohattujen kantajia - EUssa viritellään talouden keskushallintoa "ettei toista kriisiä pääse tapahtumaan". Vähän kuin "Sota, jonka piti lopettaa kaikki sodat". Puheet ja toiminta, mm-hmm...

 

Kuka sattui maanantaina katsomaan Kanadassa menossa olevaa kädenvääntöä ympäristöön "vahingossa" (tai jotain) joutuneista hormoneista tai niiden lailla toimivista mömmöistä, niin voivat "lohduttautua" kehitysmaiden ziljoona kertaa surkeammasta tilanteesta. Suoraan sanottuna oksettavia seurattavia nämä perustelut ympäristön loputtomalle tärvelemiselle. "(Lyhyen ajan taloudellinen) tulos tai ulos" taitaa olla tämän lajin hautakirjoitus sitten joskus. Hurraa ihmisäly!

Edesvastuun ajatus talousasioissa on kieltämättä aika vaikea asia, yksi esimerkki lisää yritysmaailmasta: KBR laskuttaa Irakissa (ja muualla) rankasti yläkanttiin samalla kun suorittaa ehkä 7%a velvoitteistaan. Vaan ei se mitään, Isä Aurinkoinen Setä Samuli veronmaksaja maksaa mukisematta. Ettei KBR vain loukkaantuisi nettikirjoittelusta, niin heille näköjään myönnettiin (taas) 2,3 Mrd US$n lahjus "urakka".

On se kiva, kun on osa Cheney'n kamuja eli Halliburton'in entinen alihankkija. Military-industrial-complex kuten suuressa maailmassa sanotaan...

 


30.03.2010 06:07 |