METSÄSSÄ KAATUNUT KUUSI

...pisti mietteliääksi. Tuo 30m jätti oli juurillaan tarttunut sen kokoiseen kiveen, että minä en ainakaan sitä olisi nostanut (taidan olla vähän rimpula). Niin vain oli sopivan myrskyn tullen keikannut puu nurin - ja kivi oli juurien mukana metrin ilmassa. Melkoinen myrsky kai... mihin minä voisin tarttua pitääksesi itsesi "ojennuksessa" tulevassa myrskyssä? Ja sittenkin - vaikka olisi itselle isonkin oloinen tukipaino, niin onko se sittenkään riittävä?

 

Vienti on se taikasana, jonka odotetaan pelastavan. Itseäni tosin ei lakkaa hämmästyttämästä poliitikkojen ja muiden usko, että MEIDÄN maan vienti nousee ja vetää paremmin kuin muiden. Kukaan ei tunnu pysähtyvän ajattelemaan, että kuka ostaa - tai siis kuka pystyy ostamaan?

Toisaalta kun ymmärtää, että viennistä valtiot saavat tuloja joista EI tarvitse maksaa korkoja, niin ehkä jokin kello kopassa kilahtaa. Kun lainamarkkinoilla tapahtuu "saturoituminen" niin seurauksena on korkojen ampuminen nopeassa tahdissa ylös, ylös ja edelleen ylös. Tuon seurauksia tuskin tarvitsee piirtää kovin kummoisella mielikuvituskynällä...

Vienti onkin se helpoin tie "nousuun" eli sitä on mukava hehkuttaa, vaihtoehdot kun ovat poliittisesti vähintäänkin ankeita: verojen nostoa, yhteiskunnan toimien leikkausta ja ulkoistusta sekä omaisuuden myyntiä. Nuo ovat valitettavasti kuitenkin ne mihin on pakko mennä nykysysteemissä - ellei se vienti-ihme tosiaan toteudu. Sikäli kun en ihan väärässä ole, niin se on kaikkea muuta kuin varmassa nousussa - ja työmarkkinajärjestöjen minä-minä-minäkään ei kauheasti auta.

 

Työttömyys on nousussa kautta linjan maasta riippumatta, osin työajan lyhentämisillä osin kenkää kannikkaa -reitin kautta. Surullisinta tietenkin on, että yleensä tämä iskee ensimmäisenä ja rajuimpana nuoriin. Ajatuksena tuntuu olevan, että kyllä he jaksavat vuoden pari odotella sitä pitkää työuraa.

Valitettavasti nuorisotyöttömyys synnyttää usein myös melkoista kuplimista yhteiskunnissa jos tilannetta ei saada parissa vuodessa korjattua. Tuo pari vuotta alkaa olla takana - ja merkkejä paranemisesta ei pahemmin ole. Mieleen tulee 1930-luvun loppupelit...

En tiedä muista, mutta minulle ainakin työministerimme olettamukset nuorten työllisyyden noususta ovat aika huteron kuuloisia. Työn kuvaan ei muistaakseni kuulunut myöskään uskontunnustukset. No, ehkä olen liian tyly - joskin luulen, että hänkin olettaa pahimman olevan takana. Uskoon vetoaminen tosin ei kyllä kuulosta varmalta fiilikseltä.

Uskolla tietenkin voi itseään jokainen yrittää vakuuttaa vaikka mistä. Vertailun vuoksi jenkkilässä 33 osavaltiota on pian ilman työttömyysrahoitusta - kuinka sitten? Suomessakin tuosta on jo vähän esimakua - kuten edellisessä katsauksessa tuli mainittua. Saattavat joutua uskomukset koetukselle, luulen minä :-(

 

Eläkkeet länsimaisessa maailmassa ovat menossa urakalla viemäriin. Alla oleva kuva ihan BIS'in kertomana kertoo Eurolandiasta tylyjä julkisen velan ja BKTn suhteista nimenomaan eläkkeisiin liittyen vuoteen 2040 mentäessä. Linkissä lisää mm. jenkkilän tilanteesta. Loppukappaleessa ZeroHedge'n kirjoittaja toteaakin, että KAIKKI länsimaiset maat ovat JO NYT vararikossa. Käsi ylös kuka on yllättynyt.

 

BISvisiot2040
Suomessakaan tilanne ei ole ihan niin hehkeä kuin useimmat uskovat tietävät luulottelevat. Tässä kaveri toteaa meikäläisen eläkesysteemin olevan kovin samankaltaisessa jamassa kuin monissa muissa maissa, 500 Mrd €n velvoitteet vs 100 Mrd €n rahastoidut säästöt (linkissä monta muutakin vähemmän lumoavaa numeroa). Nuo ovat lähinnä erilaisissa rahastoissa - sekä pörssissä. Tänä päivänä varsinkin jälkimmäisessä kun pitäisi niitä parin edellisen vuoden tumpulointeja saada takaisin. Parempi toivoa ettei tule pörssinousulle stoppia, huh?

UKssa on viaton 1000 Mrd £n reikä eläkerahastoissa, mitä se käytännössä tarkoittaa? Esim. poliisilaitoksen budjetista 1/5-osa menee eläkkeiden maksuun. Jenkkilä on tietenkin ihan oma lukunsa, siellä pelkästään Kalifornialla on 500 Mrd US$n reikä omissa eläkerahastoissaan. Heh, Kaliforniasta tuli vastaan vekkuli vertailu Kazakhstanin kanssa - kumpikos se olikaan kaivossa?

Yhteenvetona voisi sanoa, että monin paikoin sosiaali/eläketurva voikin saada ihan uusia ulottuvuuksia...

sosiaaliturva

 

Jenkkilässä kovin, kovin moni osavaltio, kunta, kaupunki jne. on jo joutunut leikkaamaan ihan kaikesta - mukaan lukien poliisi. Esim. Ashtabula'ssa asioista informoinut tuomari kehoittaakin kansalaisia aseistautumaan - kukaan ei varmaan arvaa kuinka tuossa käy :-/ Saa nähdä mihin Suomessa mennään, kun vielä taitaa olla se aseet-on-paha-paha -psyykkaus päällä.

Noiden kylkiäisenä sitten sairaanhoito, palokunta, infrastruktuurin jne. ylläpito ynnä muu ovat myös giljotiinin varjossa. Kun ihmisten mieliä seuraa, niin on mielenkiintoista huomata, että jokainen pitää omaa alaansa niin tärkeänä ettei siitä leikata. Ei yksinkertaisesti voi, koska ilman sitä yhteiskunta ei pysy pystyssä. Väittäisin, että monelle tulee vielä tyly herätys tuosta omasta erikoisasemastaan yhteiskunnassa. Niin maailmalla kuin täälläkin.

 

Pankit kotona ja maailmalla ovat kaikkea muuta kuin selvillä vesillä, toisin kuin valtamediassa annetaan ymmärtää. Tai no, valtamedia on kovin liukuva käsite - sanotaanko, että suomimediassa ei ihan kaikkiin pikkiriikkisiin yksityiskohtiin jakseta paneutua. Kuten että Eurolandian pankeilla on melkoisia vastattavia pelkästään Etelä-Euroopan (ns. PIGS-maat) sijoituksissa - 1500 Mrd US$a. Linkissä mainitaan kevyet prosentit mm. Ranskan kohdalla - kolme isointa pankkia tuolla on kirjanpidollisesti 237%a maan BKT'hen verrattuna. Liian isoja kaatumaan?

 

PIIGS_europankit

Edellisen kuvan kylkiäisenä lienee hieman arveluttavaa kuulla, että EUn pykälillä TAAS ollaan aikeissa nostaa pankkien tilien takausta. 100ooo € /nenä/pankki olisi uusi "diabam" -luku. Tuo tosin mahdollistaa ei-köyhälle nelihenkiselle perheelle 10 pankkiin 4 milj. €n hajauttamisen, jonka valtio (= muut veronmaksajat) maksaa systeemin kurahtaessa. Niinhän siinä käy jos kun pankkeja keikkaa enemmän.Niin se vain taitaa olla, että hyvin toimeentulevista pidetään parempi huoli...

"Hilpeintä" lienee pystyssä pysyvillä pankeilla (ehkä jälleen kerran ne liian suuret kaatumaan?) - ne taikovat digitaaleja tyhjästä lainaavat valtioille sikahyvällä korolla näiden muiden tulojen pyöriessä viemäriin (esim. klik 1, 2, 3). Tuonkin lisäksi ne joutunevat kuitenkin luovasti raportoimaan omasta tilastaan - nyt ja tulevaisuudessa, kuinkas muuten?

Suomalaisittain kuulemma ongelmaa ei ole pankeilla, vaan varomattomilla asuntolainojen ottajilla. Hmm, voihan asian noinkin ajatella, mutta paino lienee syytä pitää ajatuksessa: vielä ei ole pankeilla ongelmaa. Velallisten ongelmat kun tuppaavat valumaan velkojien käsiin - jos historia on minkäänlainen referenssi. Toisaalta mehän olemme erilaisia kuin muut - ihan kuten kaikki muut ovat erilaisia kun kaikki toiset ja... mitenkäs se harhaisuus määriteltiinkään?

Olisikohan pikkuhiljaa aika miettiä sitä rahan liikkeelle laskua valtion toimesta? Talousdemokratiaa siis kehiin... Asiassa on vain YKSI pikku ongelma, tarvittaisiin suoraselkäisiä henkilöitä vastaamaan tuosta toiminnasta ja viime aikaisten "tarinoiden" valossa voip olla aika harvassa sellaiset. Heh, ihminen - luomakunnan ruunu ja viisaus (naurattaa niin, että itku pääsee).

 

Velka taitaa olla tänä päivänä ainoa "pysyvä" asia - tai näin ainakin näyttäisi. Siinäpä jälkipolvilla ihailemista - ja kantamista. Lahja, joka jatkaa antamistaan - useamman sukupolven näillä näkymin. Veikkauksia iskulauseista, kun "nousu" paljastuu rangaksi? Otetaan velkaa tietenkin!!!

Taitaa mennä vararikko ja likviditeettiongelman pureskeluksi (Kreikan tapaus) - vähän kuin joskus itsekin tuli kirjoiteltua. Miten kauan nuoremmat ikäluokat suostuvat tekemään orjapalkalla töitä, että vanhemmat saavat nauttia eläkkeistä? Varsinkin kun monelle on onnistuttu takomaan 20-30v asuntolainan autuus takaraivoon.

Ei taida auttaa työurien pidentäminen... jolloin päästään siihen toteamukseen minkä olen heittänyt jo monasti. S'on "work until you drop" tai "teet töitä kunnes sinut kuopataan". Tylyä on joo, mutta minkäs teet - vimosen 100v ja erityisesti vimoset 40v ovat pitkälti fossiilisten energioiden tarjoaman yltäkylläisyyden viimeinen ateria. Loppupelit ovat sitten siitä mitä murenia pöydältä vielä on kerättävissä. Ihmisluonto tulee esiin kaikessa "kauneudessaan" tässä pitkässä, piiiiitkässä "loppunäytöksessä".

Tuon pitäisi paljastua rivimiesvitosellekin viimeistään siinä vaiheessa, kun lainojen maksut alkavat mennä metsään urakalla - aina valtioista alkaen.

 

Näihin eläke-, pankki- jne. asioihin -sekä kuka vastaa mistäkin- liittyen on oikein kiva kuulla myös, että pörssipelit lätäkön takana ovat vuoden 2000 IT-kuplan puhkeamista edeltävillä tasoilla. Samoin VIX-indeksi, joka mittaa markkinoiden heilahtelevuutta, on samoissa luvuissa kuin 2007 lopulla... Nyt on tietenkin kyse siitä, että onko tämä yksi kupla muiden joukossa - vai SE kupla kun kruunaa kaikki aikaisemmat.

Kullan nimeen vannovilla on tietenkin ollut oikea kuningasten vuosikymmen. Kullan hinta on kiivennyt kiihtyvään tahtiin verrattuna esim. jenkkilän Dow Jones -indeksiin (alla) - ja monissa valuutoissa kulta on jo uusissa ennätyksissä. Innokkaimmat jo odottelevat 1oz kullan hinnan ja DJI'n kohtaamista.

 

DowGold2009

 

Useimmat varmaan kuitenkin ymmärtävät, että keltaisen metallin hinnannousu oli väistämätöntä maailmanlaajuisen rahamäärän kasvaessa eksponentiaalisesti. Tosin useimmat eivät tuota oikein huomanneet, eivät ainakaan muutoin kuin yleisenä hintojen nousuna ja oman ostovoiman laskuna. Kuinkahan moni edes tiedostaa, että päinvastaistakin voi tapahtua - ja tulee tapahtumaan (deflaatio siis)? Kierrossa oleva raha kun on pahan kerran kutistumassa julkipuheista huolimatta (esim. Japani, Kiina).

Palikkamatikalla voisi sanoa, että jenkkilän pörssin vimosen vuoden nousun takaamiseksi liittovaltio on ottanut lainaa, antanut lupauksia ja takauksia 12-24ooo Mrd US$a riippuen lähteestä. Ai niin, se matikka osuus - jokainen kuukausi nousua on ostettu 1000-2000 Mrd US$'lla. Toiminnan voi hyvällä syyllä sanoa tuhoavan kapitalismin (uhkapelurit pelastetaan) ja vaarantavan jopa demokratian (miten pitkään ihmiset suostuvat tähän?).

Jatkuuko pörssinousu nyt kun eri instanssit ovat lopettelemassa tukiostonsa? Hieman epäilen - mutta minähän olenkin ihan tuuliajoilla :-D Tässä siis sopivasti vastapainoksi lohdullinen "relax, kaikki menee hyvin" -juttu minun jupinoiden vastapainoksi. Surkuhupaisasti kirjoittaja tosin laskee väestönkasvun pelastavan. Öö, haloo?

Se miksi en kauheasti suomipörssin liikkeitä seuraa pitäisi olla kaikille selvää - kun isot pörssit maailmalla haukkaavat, niin suomineito sukeltaa ja syvälle. Tosin vuoden nousun jälkeen taidan olla aika lailla yksin täällä syvän/pysyvän alamäen odottajien leirissä. Vaan kannattaa muistaa, että en ole sen kummoisempi teelehtien kääntelijä kuin muutkaan. Jokainen katsoo maailmaa omasta poterostaan ja sitä rataa.

 

Ruoan tuotannon ongelmistakin olemme TV'stä yllättävän paljon viime aikoina saaneet maailmalta seurata. Ehkä elintarvikealan lakkoilu täällä vähän ravistelee ihmisiä, joskin harva taitaa miettiä kuin että lakon jälkeen taas markettien hyllyt notkuvat tuotteitaan - ilman muistoa viime viikon leipäpulasta. Kunhan ei olisi esimakua tulevasta :-(

Jatkoja ajatellen on melkein harmi ettei Suomessa ole heinäsirkkoja ruoaksi asti - toisaalta taas niillä on taipumusta välillä kasvaa melkoisiksi laumoiksi. Tarinat kertovat mm. maalin syömisestä talojen seinistä. Jenkkilässä pelätäänkin tälle kesälle melkoista ötökkäinvaasiota (1, 2 ja 3). Sittenkin monissa paikoin maailmaa tuo on ihan käypänen ruoka (ruokaohje 1 ja 2).

sirkkalauma

 

Samaan aikaan tietenkin saamme nauttia mairittelevista ylikansallisista yhtiöistä kautta linjan - tosin näitä juttuja ei suomimediasta taideta jaksaa raportoida :-/ Hyvä esimerkki lienee tuttu -joskaan ei ehkä niin turvallinen- Chiquita. Puljulla on ollut Etelä-Amerikassa tappo/kidutusryhmiä poistamassa viljelmiä kiusaavia ääniä. Kaiken huipuksi Chiquitaa oikeudessa puolustanut Eric Holder on nykyinen jenkkilän oikeusministeri. Että sellaista...

Ei sillä, että kaikkea syytä menosta voisi työntää isojen, tunteettomien korporaatioiden niskaan. Eivät he olisi siellä missä ovat ellemme me olisi samassa pulkassa - poissa silmistä, poissa mielestä on aina ollut ihmisen selkeimpiä johtoajatuksia elon tiellä. Seurauksista sitten saadaan nauttia satojen vuosien ajan - kaikki lajit, kaikki eliöt. Heeenoa, eh?

Valtameriroskaa

 

Muita sopan mausteitakin on taas maailmalta voinut ihailla, vimosimmat tietenkin Puolan valtionjohdon lentsikan rysäys ja Kirgisian uudelleen "organisointi". Molemmilla on vähän muinaisen Molotov-Ribbentrop -sopimuksen sivumakuja, toivottavasti olen väärässä :-( Edellisessä wikipedian artikkelissakin mainittiin, että Puolan valtiojohto olisi ollut menossa käymään Katyn'in metsässä. Tuota pikkuseikkaa ei ainakaan suomi-TVn uutisissa katsottu mainitsemisen arvoiseksi asiaksi.

 

Verkkouutisissa oli pääsiäisen aikaan aika vekkuli uutinen - Afghanistan'issa haavoittuneet suomisotilaat saivat kovin, kovin US-tyylistä kohtelua Suomeen palatessaan. Eli kavereilla oli sairaalalaskut odottamassa. Mitähän oli tuonkin laskutuspäätöksen tekijöillä päässä liikkunut?

Afghanistan'ista puheen ollen on aika mielenkiintoisia tarinoita suomitöllössäkin mainittu. Tarkoitan tietenkin sitä kuinka erään "keikan" videotallenne oli karannut Wikileaks'in sivuille. Tuosta on kaiketi jonkun verran ollut väittelyä netissä ja tapahtumien ymmärtäjiä on taas ollut varsin paljon, onhan se ihan ok kun vähän ammuskellaan vastapuolen joukkueen hemmoja täysin sivullisia.

No, mitenköhän nämä sitten ymmärrettäisiin: erikoisjoukot omalla keikallaan ampuivat perheen, kaivoivat veitsille luodit pois, pesivät ruumiit ja selittivät sitten, että joku oli tappanut perheen ennen heidän paikalle tuloa. Sodassahan tunnetusti on kolme totuutta - voittajan, häviäjän ja sitten mitä oikeasti tapahtui. Mitenköhän lie tässäkin (ja lukemattomissa muissa tapauksissa) oikeasti tapahtunut :-( Joka tapauksessa on mukava kuulla, että lisää suomisolttuja ollaan laittamassa tuonne imperiumien hautausmaalle.

Kuinkahan monella on hilpeä retki tuonne mielessä - kannattaa sitten reissussa olla tarkkana mm. avustusjärjestöjen kanssa: italialainen poppoo jäi kiinni räjähdevöiden ja muiden kivojen kanssa. Tuon kaverina on lähes mieltä ylentävää kuulla, että Bush ja kumppanit tiesivät suurimman osan Guantamon vangeista olevan viattomia. Uh-humm...

Joskus joutuu miettimään että kuka se terroristi olikaan. Jos joku ei terrorismi -sanan syntyhistoriaa tiedä, niin se tulee Ranskan vallankumouksen ajoilta kun valtio terrorisoi kansalaisiaan. Niin ne ajat ja käsitteet muuttavat muotoaan. Mitenkähän on - jääkö Haag'in tuomioistuin vain pikkukalojen grillaamispaikaksi vai nostetaanko sinne joskus isojakin haita esille? Jotenkin arvaan kyllä vastauksen tähänkin - mikäs siinä, kuplassa on kiva elää ja tietämättömyys on autuutta :-D

 

Tässä vielä "huumoripläjjäys" - Richard Dawkins haluaa pidätyttää paavin UKn vierailulla rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Ei huono, eh? Taustalla ehkä Paavin talon selitykset viime aikaisissa tapahtumissa. Tämäkin oli hilpeä löydös - Saksassa avattu katolisen kirkon palautepuhelin pedofilian tiimoilta meni tukkoon ensimmäisenä päivänä. Onneksi talosta saatiin ulos mieliharmit pois pyyhkäisevä kommentti - ne on ne muut pedofiilit paljon pahempia...

 

Eräs lukija kyseli mihin tässä enää voi pistää vähiä pennosiaan? Erinomainen kysymys. Yksi on täysin selvä - hankkiutua eroon veloista, ensin omat nollaan ja sitten lähipiirin (perhe, ystävät?). Pankkimaailma tulee tekemään persvolttia 100varmasti, jolloin talletukset ja niiden viralliset suojat voivat joutua bittilimboon - parempi siis hankkia käyttötavaraa, maata yms. tarpeellista.

Paperiseteleissäkin on ongelma - niiden varastettavuus, valtion pakkotoimet (seteliuudistukset, leikkaukset jne.) ovat myös mahdollisia. Metallien arvokin on liukuva - eikä niillä kauheasti maksella veroja tai kauppaostoksia marketissa. Kunhan ei WC-paperista tulisi seuraava "pysyvä" valuutta ;-)

Olen yrittänyt kirjoitella tästä asiasta satunnaisen epäsäännöllisesti, mutta jokaisen pitää tehdä omat johtopäätökset ja toimia niiden mukaan. Matrix'in sanoin - "minä voin vain näyttää oven, sinun on siitä mentävä itse".

Mutta se on sanottava, että vuoren huipulta on mahtavat maisemat. Tällä hetkellä vaihtoehdot taitavat jäädä kahteen - varovainen laskeutuminen tai hyppy pilviä tavoittaen. Kellekään ei pitäisi olla epäselvää kumpaa meidän poliittinen johtomme tekee. Iso kysymys on onnistuvatko he - itse en sen puolesta lyö vetoa, inhorealisti kun taidan olla.

 

Kiitos kannatuksesta SJ 20€, OH 20€ ja TL 10€.

 


11.04.2010 08:25 |