MUSTA PERJANTAIJOUTSEN?

Perjantaina jenkkilän pörssejä repi aika odottamaton uutinen. No jaa, ehkä valtavirran mukana kelluville.

Goldman Sachs'ia siis syytettiin sijoittajille myytyjen CDO-derivatiivien laittomasta virittelystä ja vedonlyönnistä ko. sijoitusinstrumenttia vastaan (suomennettuna siis: kuin myisi rikkinäisen tuotteen ja ottaisi vahinkotilanteita varten vakuutuksen). Ei siis mitään uutta, vastaavista olen kirjoittanut jonkin kerran - enkä ole ainoa.

Mitenköhän RBS'n kokoushuoneessa päivitellään tapahtunutta, kevyet 545 milj. £a viemäriin GS'n takia. Tuon pitäisi pistää vähän tutinaa punttiin pankkien kyräillessä toisiaan. Mm. Merrill Lynch on mitä ilmeisimmin harrastanut samanlaisia pilke silmäkulmassa -jekkuja.

Tämä oli nyt kuitenkin päässyt SEC'in oikeustoimilistalle ja syytteeksi asti - seurauksena GSn osakkeet ottivat perjantaina kuonoon 10%a ja Dow'kin nitkahti aikasen reilusti. Jotenkin epäilen, että GS'a korkeintaan vähän sormille näpäytetään ja saatetaan ehkä/jopa/mahdollisesti laskuttaakin nimellisesti (50 milj. US$a kenties?). Puljullahan on lonkerot kaikkialla liittovaltion taloushallinnossa eli tuskin mitään oikeaa tapahtuu...

Saa nähdä saadaanko koko show työnnettyä yksinäisen treidaajan/pikkupomon niskaan kuten tapahtui Ranskassa SocGen'ille 2008. Se olisi niin kätevää ja helppoa saada yksi selvä syntipukki, joka syyllistää kaikesta - vähän kuin Madoff. Ei, eihän systeemissä -puhumattakaan ihmisestä- ole vikaa - on vain muutamia huonoja "omppuja" sopan seassa.

Meno jenkkilässä (ja oikeastaan kaikkialla länsimaissa jos pitää valtamediaa minkäänlaisena indikaattorina) on jotenkin tyyliä kyyristellään nuppineulan ympärillä eikä katsota isompaa gorillaa olohuoneessa. Tai kuten tapaus (ent. Blackwater ja nyk.) Xe, turvafirma (lue: palkkasotilaat): syytteitä aselakien rikkomuksista jenkkilässä. Kuinka moni muistaa kyseisen puljun niittäneen irakilaisia surutta ilman mitään korvausvelvoitteita? Duh, ajatus kai on, että kotinurkilla ei saa pi55iä ihan mihin vain 0:-)

 

Newsweek raportoi mielenkiintoisella tavalla vimosen vuoden pörssin ja talouden noususta: "positiivisina" asioina mainitaan mm. tietokoneohjelmien itsenäisesti käymä kauppa, sisäpiirin massiivinen osakkeiden dumppaus ja jatkuvasti laskeva pörssiin osallistuva raha. Joo-o, on tosi tukeva olo jatkoista ihan näin maalaisjärjelläkin ajatellen.

Edelliseen litaniaan kai sopisivat nämäkin - WaMu tietoisesti ja järjestelmällisesti pystytti asuntolainahuijaukset sijoituspapruiksi eteenpäin myytäviksi. Artikkelissa mainitaan johtoajatus: jos löytyy hengittävä hakija, niin asuntolaina voidaan myöntää (tosin joku hassu muistikuva on kuolleestakin asuntolainan "ottajasta", mm - ehkä muistan väärin). Muut pankit omaksuivat nämä strategiat niin nopeasti, että taitaa olla vaikea sanoa kuka aloitti sirkuksen - no, ei sillä taida olla paljon väliä.

Toinen esimerkki kroonisesta huijaus-on-ok -ajattelusta lienee myös Lehman Bros'in toiminta, riskit kierrätettiin pöytälaatikkofirmojen kautta. Heh, ei taida noistakaan tulla mitään oikeita tuomioita - ja miksi tulisi, systeemi on niin läpimätä ettei sitä voi enää korjata. Buu, Aki, taidat olla vähän neggisfiiliksillä liikkeellä? LOL, kuinka niin?

 

Pörssissä pelihimojaan ruokkiville ehkä kannattaisi vilkaista jenkkilän 3x -karhurahastoja: finanssialan FAZ ja asuntoalan DRV voivat tehdä melkoista "tulosta" jos tapahtuu "odottamaton" ja SuperLama ryöstäytyy ketjuistaan areenalle. FAZ'in hinta oli vuosi sitten 1000 US$n kieppeillä, nyt 12-13 US$a, DRV on uudempi ja nyt 8-9 US$a. Lonkalta heitettyjä "tavoite" -hintoja FAZ'ille 500 US$a ja DRV'lle 300 US$a - mutta noista kannattaisi tietenkin irrottautua reilusti ennen noita lukuja. Emmehän halua olla viimeisiä säkin pitelijöitä ;-) Nämä siis niille jotka tiedostavat riskit ja eivät tule vinkumaan jälkeenpäin...

 

US_M3

Inflaatiota odottelevien kannattaisi vilkaista ylläolevaa kuvatusta - jenkkilässä M3 (kaikki kierrossa oleva rahaksi laskettu) kutistuu jo 4%n vauhdilla. Tuota katsoessa joutuu hieman epäilemään näitä puheita, että nykyiset keskuspankit vain pierai5evat printtaavat digitaaleja tilanteen niin vaatiessa. Kysymys kai olisikin, että miksi ne eivät niin tee?

Edellisen kylkiäisenä voidaan todeta, että jenkkilän työttömyys jatkaa kivenä kengässä - taas kasvussa. Eikä ihme, vapaita työpaikkoja kun tuntuu hakevan hurjasti ihmisiä - tässä kennelin koirien kökköjen lapioimiseen 260 kiinnostunutta - eivätkä ole mitään junioreita.

Pikkupankeista mainittakoon: tänä vuonna keikanneita pankkeja tuolla on jo 47. Korjaus: suljettuja onkin tasan 50 - joista 8 nyt perjantaina. No, tämä oli varmaan vain huono päivä - tosin veikkaan, että niistä tulee enemmän normi kuin poikkeus.

Tässä leppoisa tarina asuntolainaisten arjesta lätäkön takaa - JPMorgan suositti lainojen kuukausimaksujen laiminlyöntiä, jotta velallinen pääsisi osalliseksi liittovaltion tukemaan lainan uudelleenjärjestelyyn. Nyt sitten pankki takavarikoi asunnon ja oikeudessa riittää selityksiä puolin ja toisin. Tähän voisi todeta taas jotakin, mutta jotenkin en jaksa :-/

 

Tällä viikolla on tietenkin kovasti vakuuteltu, että Kreikan ongelmat on saatu ojennukseen - ja siltähän se hetkellisesti näyttääkin. Ainakin Kreikka sai myytyä 6 ja 12 kk'n lainapaprujaan hyvin alkuviikosta. Ostajia voi jokainen tietysti miettiä, mutta FED'in kirjanpitoon näytti tuommoinen 400 Mrd US$n piikki hyppäävän samoihin aikoihin. Tuo oli varmaan ihan puhdas sattuma, onhan niitäkin aina välillä - vain onko? Samoin IMFn kevyt kymmenkertaistus lainausjärjestelyihin voi ennakoida jotain - vai voiko? Höh-hömmm...

 

UKn vaalit ovat ensi kuussa - eikä siellä valtapuolueilla ole kummoisia menestystarinoita tarjota, velkaa vain - ja lisää, turboahdettuna. Jotenkin veikkailen, että saarivaltiossa ollaan jo kaltevalla alustalla liukumassa äärioikeiston syliin. Vertailuna kannattaa miettiä mm. Hitler'in valtaannousua.

Historian hupaisana kiertona 2012 pitäisi olla kesäolympialaiset Lontoossa - jotenkin luulen, että Berliinin 1936 pelit olivat paremmin järjestettyjä kuin mihin Lontoo ikinä kykenee velkojen keskellä. Berliinin kisoista puheen ollen - Jesse Owens'illakin oli aika vekkuleita kokemuksia Berliinistä: hän sai liikkua vapaasti kaupungilla ja kisa-alueella. Rotuerotteluhan oli melkoinen normi lätäkön takana tuohon aikaan. Joskus mietin minkähänlainen sirkus 2012 kisat tulevat olemaan - jotainhan niistä on tultava, että on massoille sirkushuveja ;-)

 

Lätäkön takaisen asuntohilpeilyn tunnistuskilpailu - osaatko erottaa hylätyt huumeluolat ja miljoonan, parin luksustalot Vancouver'issa Kanadassa? Pistää miettimään tätä paperipussi päässä -elämistä. Tilanne on normaali - tai kuten linkin läpinaksuteltuasi todetaan: we are special - me olemme erilais(emp)ia kuin kaikki muut (siis siellä Vancouver'issa - ei Suomessa, ei - ei ole hätää).

Tähän tangentilla liittyen Wal-Mart'in laajeneminen jenkkilässä 1962 alkaen, vekkuleita nuo virukset korporaatiot. Tuon yksi ilmenemismuoto on muovimeri, nyt Atlantilla - ja jatkot olivat?

muovimeri

 

Yksi esimerkki korporatismista jenkkilässä - jälleen. Jenkkinaudan liha ei kelvannut mm. Meksikoon kuparirajojen ylityksen takia - no, aina voi syöttää lihat perusjenkeille, heitä suojelemassa kun ei ole mitään rajoja mm. hyönteismyrkky- tai antibioottijäämien suhteen. Nam-nam ;-)

US-army'kin on hieman huolissaan öljytilanteesta - kuulemma jo 2015 voip olla maailmanlaajuisesti 10 miljoonan tynnyrin päivätuotannon vajaus. Tämä on tietenkin nykyolettamilla, "onneksi" on se SuperLama tulossa kysynnän tappajaksi. No, hehän ovat tietenkin tähän varautuneet Lähi-Idän miehityksellä jo vuosia. Pitäähän sitä sotakone pitää öljyttynä - vaikka välillä sattuisikin vähän "vahinkoja".

Vimosimpia myönnettyjä vahinkoja: 10 nukkuvan lapsen/nuoren teurastus Afghanistan'issa NATOn erikoisjoukkojen paikallisten afghaanijoukkojen toimesta. Hilpeää lukea tekstin lopusta miten ensimmäisessä raportissa kertoivat joutuneensa rajuun tulitaisteluun - todellisuus on tarua ihmeellisempää?

 

2008Asemyyjät

Useimmat varmaan olisivat veikanneet, että joku jenkkifirma olisi maailman suurin aseiden myyjä vuonna 2008. Ei sentään, UK'stahan tuo löytyi. Taitaa olla niitä viimeisiä kasvavia aloja tänä päivänä - veikkaan, että on jatkossakin.

 

Maailmanlaajuinen ruokakatastrofi 2010? Ugh, ikään kuin hommat eivät takkuaisi jo muutoinkin >:-( Artikkelissa on inhottavia lukuja - pelkästään jenkkilästä satoja kuntia tuotanto-ongelmien keskellä. Ruokaturvallisuus saattaa olla seuraava muotisana tällä menolla. Sinänsä hilpeästi alkupuolella puhutaan ihmisten tulojen deflaatiosta ja ruoan hintainflaatiosta, loistoesimerkki miten nämä kaksi sanaa käsitetään tänä päivänä ihan miten sattuu.

 

HuxleyOrwell

Lopuksi vielä Huxley'n ja Orwell'in näkemysten vertailua nyky/tulevaisuuden yhteiskunnasta (vain tåisella kotimaisella, pahoillani). Tällä hetkellä ollaan selvästi Huxley'n vision polulla - mutta veikkaan, että kun energiaongelmat iskevät tuulilasiin ja siirrytään 100 (1000?) vuoden sodan aikakauteen, niin monessa paikassa lipsahdetaan Orwell'in näkemyksen syliin. Kehitystä? miettikääpä sitä :-( ...kun olette kiireisiä, niin minäpä tästä pyrähdänkin American Idol'ia katsomaan - s'on NIIN HYYYYYVÄ!!!!

Toivottavasti edellinen sai miettimään - tuota pohtiessa on aika mielenkiintoista huomata, että Ison Veljen käynnissä pitäminen alkaa olla tuskaista. Esimerkkinä New York'in metrossa on useampi tuhat valvontakameraa - ja puolet ei toimi. Ei siis ihme, että estradille tuodaan yhä ufompia ratkaisuehdotuksia - kuten ajatus suoraan elokuvasta Minority Report: tietokoneohjelma, joka osoittaa rikolliset ennen rikoksia. Olen todella vakuuttunut tuon toimivuudesta. Vaan eipä se mitään, siellä on taas joku firma vetänyt hyvät rahat veronmaksajien piikkiin.

Jos tuo ei toimikaan, niin Arizona'ssa ainakin paikalliselle Gestapo'lle poliisille on annettu valtuudet tarkastaa paperit milloin ja missä tahansa. Esimakua tulevasta?

 

Islannin tulivuoren tuhka on tietty tämän hetken kuuma peruna ja moni onkin varmaan herännyt huomaamaan miten paljon maailmamme riippuu lentoliikenteestä. Niinhän se on, asiat otetaan itsestäänselvyytenä - kunnes ne poistuvat valikoimasta. Yksi älyttömimmistä (ziljoonan muun joukossa) nykyoletuksista on kukkien kasvatus Keniassa ja lennätys pitkin poikin palloa.

Well, tällä hetkellä tappiot tuon tökkimisestä ovat 2 milj. US$a päivässä. Kuinkahan monessa kukkakaupassa ilmoitetaan hiilijalanjäljestä myyntiesitteessä? Tuon lisänä kukkien viljely on kovaa vauhtia tuhoamassa Afrikan ainoita isoja järviä. Ratkaisu? etsitään uusia järviä tuhottaviksi. Tämä ihmisen lyhyen tähtäimen ajattelu ei lakkaa hämmästyttämästä :-/

"Positiivisena" puolena kai voi ajatella, että siinä on suomalaiselle vesien puhdistusteknologialle vientimaa. Uskomatonta touhua - vähän sama asia tuntuu tapahtuvan kaikessa muussakin eli ei korjata syytä, vaan paikataan seurauksia (lääketiedeteollisuus?). Tämä tietenkin johtaa siihen ongelmaan, että kun joku lukuisista laastareista (tai laastarien laastareista?) pettää, niin seurauksena on lumivyöryn kaltainen dominoefekti.

Moni fiksumpi puhuukin, että teknisillä ratkaisuilla siirretään ongelmaa vain eteenpäin, kunnes saavutettujen etujen positiivisuus syödään ylläpitokuluina ja romahdus on väistämätön. Luonnosta vertauskuva kai on ampiaisen sukulainen kun munii hämähäkin sisälle ja toukka syö sitten isäntänsä sisältä käsin. Aikansa tilanne näyttää päältä päin ihan hyvältä, mutta-mutta... lopulta toukka saa hämähäkin kutoman toukan haluaman verkon koteloaikaa varten.

 

Itse olen paljolti samassa leirissä ja näen, että elämme laina-ajalla hilavitkuttimiemme ympäröimänä. Aiheesta erinomainen kirja on Tainter'in Collapse of complex societies. Opus on siis ok jos ei vielä tarpeeksi masenna ja haluatte ymmärtää mistä nykytouhu juontaa juurensa.

Lyhykäisyydessään: romahdus on pienimmän vastustuksen tie. Kuulostaa ehkä hullulta, mutta esim. poliittinen järjestelmämme pitkälti toimii näin - pienin vastus ja haitta on melkein poikkeuksetta valittu toimintamalli. Se toimii tiettyyn pisteeseen asti...

Vastaleiristä tietenkin huudellaan, että teknologia pelastaa. Hmm, entä jos ongelma onkin teknologia (= em. hämähäkin sisällä kasvava toukka)? Joo, ja kyllä itsekin nautin teknologiasta täysin rinnoin, mutta kuvittelen ajattelevani pari askelta pidemmälle. Harhainen? mahdollisesti :-D

 

Jos haluatte saada englanninkielen taitoisia kavereita miettimään asioita vähän laajemmassa mittakaavassa, niin tämä voisi olla toisenlainen lähestymistapa - Pinky show. Varsin nerokkaasti tehtyjä ohjelmia. Tietenkin tuo on paljolti tehty jenkkilähtökuopista, mutta samassa veneessä kun ollaan...

 


17.04.2010 08:43 |