GOVERNMENT GOLDMAN SUCKS SE OSAA 

Vai miten nämä jutut pitäisi ymmärtää? Jos kun GS haastetaan oikeuteen (ainakin jenkkilässä, Ranskassa ja UK'ssa on kiinnostusta asiaan), niin AIG maksaa pidot - ja AIG'stahan jokainen varmaan jo muistaa sen olevan jotain 4/5-osaa veronmaksajan niskoilla.

Hopebama'n patsiarallaa miljoonan US$'n GS'lta saadulla vaalikampanjarahalla (muita lahjoittajia) ei varmaan ole asian kanssa mitään tekemistä (varmuuden vuoksi Muutosmies ei ole palauttamassa rahoja mihinkään - eipä silti, muutkaan edustajat eivät ajatukselle lämpiä). Ensimmäisestä linkistä löytyy myös kaikenlaista muuta kivaa - kuten miehityksen vaihtoa Valkoisesta talosta GS'lle ja O-miehen neuvonpitoa finanssijätin kanssa. Du-uuh, mitäpä näitä suotta laskemaan...

Meneekös tämä nyt ihan Obama'n mollaamiseksi? Pahoillani - ehkä tämä lohduttaa: samalla kun edustajat pohtivat uusia pelisääntöjä rahamarkkinoille, niin Wall Street'in rahat kelpaavat oikein hyvin. Vaalit ovat tuolla eri kalliita - ja ajatus "parhaasta kleptokratiasta demokratiasta minkä rahalla saa" ei liene kaukana todellisuudesta.

On hauska lukea, että Wall Street'in vaalituet jäävät kakkoseksi - lääkealan tuille. Obama-care'n tarkempi tarkastelu kertoo aika paljon taas mistä ja mihin se kakka valuikaan (vinkki: pienet ihmiset ovat siellä tuulen alapuolella). Tässä vaikka yksi esmerkk: kun rintasyöpä paljastuu, niin loppuu vakuutussuojakin ("hauskasti" alkuperäinen teksti on hävinnyt netistä, mutta löytyy Cryptocon'ilta).

 

LiianIsot

Jäämme jännityksellä odottamaan finanssiuudistusten tehottomuutta tehokkuutta. Veikkauksia siitä miten kovasti liian-suuret-kaatumaan joutuvat pölkylle? No, kun elää niin näkee - mutta ehkä ei vielä kannata pidättää henkeä näitä odottaessa...

Sattui paperiroskiksessa Madoff'in kuva silmiin - eikös miehen kontolle oltu lykätty 50 Mrd US$n huijaukset? Nyt kuitenkin laskua ollaan venyttämässä 170 Mrd US$'ksi. Kevyt 3,5x laskuvirhe, kaikenlaista sitä onkin ;-)

Pankkiperjantaikin repäisi - 7 nurin. Mielenkiintoisin sattuma tietenkin oli, että yhden noista kaatuneista pankeista omisti Obama'n edustuspaikkaa havitteleva demokraatti. Soh - sattuuhan niitä, vahinkoja siis.

 

GSn ympärillä pyörivän sirkuksen takia onkin odotettavissa kaikenlaisia hassuja tapahtumia pörsseissä ja valuuttamarkkinoilla lähitulevaisuudessa. Muutama fakta puljusta (jos ette ole sattuneet sivujani seuraamaan) - GS on ollut shorttaamassa asiakkaitaan ja yleensäkin taloutta kiitettävän tehokkaasti, samoin puljun sisäpiiri on osannut ajoittaa GSn osakkeiden myynnit varsin hyvin.

Eikä puljulla ole jäänyt muiden maidenkaan hyväksikäyttö vain mahdollisuudeksi - ai niin, ketä noiden kehitysmaiden rai5kaus kiinnosti? Talo on "valitettavasti" jäänyt kiinni "käsi keksipurkissa" muuallakin, GSn ja Kreikan yhteistyö on ollut "kiitettävää".

Joka tapauksessa mahdollisista oikeustoimista on tulossa vähintäänkin mielenkiintoisia. Ensi alkuun siviilioikeuteen menevät paprut vaikuttivat varsin viattomilta, mutta nyt ne ovatkin paljastumassa oikeaksi Pandoran lippaaksi. Kysymys on vain, että kuka uskaltaa lähteä ajamaan näitä juttu rikosoikeudessa. Itse seuraan mielenkiinnolla varsinkin tuota Hopebama-GS -akselia, puolesta vai vastaan...

 

Vaan on tietenkin turha kuvitella, että yksi kaadettu peto jotenkin muuttaisi tilannetta. Kun kaikki ovat kyynärpäitään myöten mukana samalla tunkiolla, niin isompi harja saisi pyyhkäistä. Tästä loistavana esimerkkinä on tietenkin nämä arvotustoimistot, joiden luokitukset eri (purukumilla kasatuille?) "sijoitusinstrumenteille" ovat tietenkin myytävyyden kannalta ratkaisevia. Noiden luotettavuuden arviointi pitäisi olla vähintään kyseenalaista kun instrumentin tarjoaja maksaa luokituksen antajalle. Intressikonflikti? ei kai sentään...

Yleisesti jokaisen kannattaisi miettiä mitä nämä valtioiden takuut finanssijäteille tarkoittavat - useampikin on sitä mieltä, että ne vain ruokkivat riskinottoa. Kuinkas muuten - kun ei ole omasta pussista pois -riskiä, niin miksi ei sitten pelaisi kasinossa? Ei olekaan ihme, että islamilaiset pankit suorastaan nauravat eurooppalaiselle pankkimaailmalle (niin minäkin, kyynelten välistä).

 

UScorporateTaxes

Yllä oleva kuva kertoo enemmän kuin tylyjä jenkkilästä - maan BKTn nousu 30v aikana vs. isojen firmojen verotus. Firmoilta ei siis ole kauheasti kerätty veroja kotimaahan - mitähän tavan kansalaiset olisivat tuosta mieltä jos näkisivät? Linkin takana on paljon hyvää tekstiä ja pureskeltavia kuvia. Miten se olikaan - toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset - tai jotain? Vimosimpia esimerkkäjä on GE, joka ei maksa senttiäkään veroja - tulokset kun saatiin "vain" ei-amerikan mantereelta.

Systeemi on vähintäänkin vinksallaan - ainakin näin jalat-maassa ajatellen. Edellisen kuvan päällehän voisi aika nätisti laittaa maan velkaantumis-käppyrän, josta voisi vetää ultrayksinkertaistetun ajatuksen - velalla on osin maksettu mahdollistettu isojen firmojen rikastuminen. Mistä voi sitten taas vetää ajatussilmukan takaisin poliittiseen prosessiin jne. Mietittävää siis riittää - miten tätä systeemiä voidaan uudistaa nykyasetelmista?

Kaikkinensa finanssimaailman valvonta jenkkilässä pitäisi olla SEC'in peukalon alla. Tuon kylkiäisenä on lohduttavaa kuulla, että ko. puljun ylin henkilökunta tuntui olevan enemmän kiinnostunut on-line ponro'sta kuin talouden alamäestä. Olisiko noin, että kyseessä oli pää pensaaseen -reaktio? Poissa silmistä ja poissa mielestä - eli poissa todellisuudesta? Mm, kannattaa miettiä niitä omia reaktioitakin aina välillä eri asioihin.

 

UKn meno on vähintään kummallista - maan talous kasvoi tänä vuonna vain puolet odotetusta (uh, taas näitä täyttymättömiä odotuksia, hmm...). Samaan aikaan Lontoon Cityn eli finanssikeskittymän bonusten jako kasvaa ja kasvaa, odotuksena massiivinen 7,7 Mrd £a vuonna 2012. Kuinkahan käy - tuonne on kuitenkin kolmisen vuotta...

No, maassa valtion alijäämä ainakin kirmaa ylämäkeen - työttömyydestä puhumattakaan. Mitenköhän se kutistuvan piirakan jakaminen onnistuu kun "paremmat/fiksummat" haluavat koko ajan isomman osan? Tapellako pöydältä putoavista muruista - vai alkaako tappelemaan niitä isompia siivuja rohmuavia vastaan? Historiasta voip vilkaista vaikka Ranskan vallankumouksen taustoja valaisemaan meikäläisenkin visioita :-/

Noam Chomsky'llakin on aika selvä näkemys menosta (ettei tarvitse tuuliajoille joutuneen jollamiehen jupinoita pelkästään uskoa ;-) Onneksi meillä Suomessa on valveutuneet ihmiset päättämässä touhusta, lisää velkaa vain - kyllä se siitä.

 

Jenkkilän työllisyydestä tulee kaikenlaista nykyään vastaan: on wirallinen totuus ja sitten ääritotuus - työttömyys koskettaa jo 54%a ihmisistä, taitaa kuulostaa jo joltain banaanivaltiolta? Mitenköhän nuoret aikuiset tuolla tunnelmiaan kuvaisivat? Vararikkosukupolvi?

Tuolla tietenkin heidän elämä kulminoituu amerikkalaiseen unelmaan, omaan taloon.

 

Asuntovarasto
Asuntoalan hintakehitystä jatkossa kannattaa miettiä tältäkin kannalta, myymättömiä taloja on yhdeksän vuoden tuotannon verran seisomassa - ja suuri osa pankkien varastoissa poissa markkinoilta. Vahvistaa ainakin allekirjoittaneen luottamusta hintojen "nousuun" loppupeleissä.

 

UudetMyydytAsunnot
Samaan aikaan liittovaltion avustus talon ostajille on aiheuttanut kevyen piikin kauppojen määrissä. Jep, on tehtävä mitä vain, että asuntojen hinnat eivät pääse laskemaan - Hopebama'kin sen jossain puheessa vasta sanoi.

Jenkkilän asuntobusineksiin liittyen on ollut lähinnä surkuhupaisaa lukea näitä kotimaisia alaan liittyviä juttuja. Viikolla oli Sawon Sanomien www-jutussa kovasti ihasteltu asuntojen hintojen nousunäkymiä - samaan aikaan oli paperiversiossa myös kehuttu miten nyt asuntolainaisetkin ovat lähteneet sijoitusasuntobusinekseen. Uh-huh, lainaraha ja vedonlyönti - kunhan ei laskisi alleen :-(

Noihin liittyen on kiva lukea mm. Nooa-pankista, asuntolainaa ilman takauksia ja rahaa. Olikohan nimen valinnalla tarkoitus saada mielikuva uppoamattomasta laivasta? Jotenkin luulen, että Nautilus tai Titanic olisi ollut sopivampi ;-)

 

Jollakin €uromaiden systeemistä vastaavilla on tullut töpeksittyä: toisin kuin Kreikan valtionpaprut, niin keskiviikkona Saksan 30v-papruille ei löytynyt riittävästi ostajia (on kuitenkin mainittava, että Saksalla on vimosten 2½v aikana mennyt metsään ainakin puolen tusinaa paprun myyntiä: klik 1 ja klik 2). Tällä saattaa olla kuitenkin ei-toivottuja seurauksia -esim. euribor'ien nousua- varsinkin jos homma toistuu nopeassa tahdissa.

Jenkkilässähän ollaan askel edellä tässä sirkuksen pyörittämisessä, siellähän viime vuonna FED osti varmuuden vuoksi 80%a liittovaltion velkapapruista. EKP'llahan ei ole vastaavia mahdollisuuksia. Samaan aikaan on hilpeää kuulla, että Kreikan valtiota tiristetään ihan Saksankin puolelta tiukkaan talouskuriin. Etusormella osoitellessa kannattaisi muistaa, että kolme muuta osoittaa itseen...

 

Psst, miten olisi muiden PIIGS-maiden tarkastelu - noista esim. Italia on uinut tutkapeiton alapuolella jo vuosia. Vasta jossain oli juttua miten mafia on tuolla infiltroitunut tiukasti jo pohjoisiinkin lääneihin (osavaltioihin?). Maassahan eteläosissa taitavat puhtaat liikeideat olla enemmän poikkeus kuin sääntö. Ko. pytinki on tietenkin peto kahmimaan rahaa mm. EU'lta, joten on kiva huomata, että saapasmaassa on homma "hanskassa" (hanskan olinpaikasta on ilmeisesti kuitenkin pientä epätietoisuutta).

Tässä on Economist'ilta erinomainen interaktiivinen maailman velkakartta - voit vilkaista eri maiden velat BKTsta 1999-2011 välillä. Tuon mukaan 2010 esim. Saksalla ja Ranskalla on rutkasti enemmän velkaa vs. BKT kuin Espanja'lla tai Irlannilla (UK'ta unohtamatta).

Italiasta puheenollen sen velka vs BKT vuonna 2011 pyörii jo yli 120%'ssa kun Kreikalla ollaan vasta 105%n tuntumassa. Sieltä vain seuraamaan tilanteen kehitystä muidenkin valtioiden kohdalta (kannattaa ehkä laittaa vaipat ensin).

Joka tapauksessa systeemissä on rankasti painetta korkojen nostamiseen - kautta linjan (selityksiä on tietenkin monia, talous on kuulemma jo tarpeeksi vahvassa nousussa a lá Kanada). Joudun toistamaan sen mitä olen jonkin kerran todennut - jos sinulla on iso laina (asunto/auto/yms.), niin kannattaisi ehkä kiinnittää lainan korko esim. 5v kiinteäksi - ellet sitten pysty tappamaan lainaa kokonaan poes.

 

Sunnuntai-iltapäivällä oli Naomi Klein'in Shock Doctrine -kirjan pohjalta tehty dokumentti TV2'lla - jos tuo meni ohi niin marsu-marsu YLEareenalle. Kirja on tietenkin parempi, mutta hyvä pätkä tuo on.

Tuon kylkiäisenä kannattaa miettiä seuraavan ison rytkäyksen kylkiäisenä tulevaa "...kansalaisten talouden/kodin/yms. turvaamiseksi olemme pakotettuja toimimaan seuraavasti..." ilmoitusta - ja mitä sen takana mahdollisesti oikeasti ollaan junailemassa. Katastrofikapitalismi saattaa olla tulossa kylään :-(

 

AfghanOpium

Edellisen kaveriksi kelpaa hyvin nämä poppy-viljelyn aktiivisuuskäppyrät maailmalta. Tuota katsoessa nämä jenkkisolttujen työsopimusten väärennyksetkin saavat ihan toisen tuntuman, imperiumi tarvitsee työmuurahaisia - vaikka väkisin. Eikä aivopesukaan ole pois laskuista - tuon kylkiäisenä on tietty muistettava massiivinen kansan doubbaus jo juniori-iästä alkaen.

Tässä on paikalla olleen soltun tunnelmia joku viikko sitten julkistetusta videosta Irak'in "arjesta" - melkoista tekstiä. Eipä ihme, että asia on herättänyt anteeksipyyntöjä tavan kansan keskuudesta - mitenkähän sitten ne johtoporsaat?

Saa nähdä aiheuttaako Saudi-Arabian ilmoitus kiinnostuksesta ydinvoimaan mitään isompaa keskustelua. Hassua sinänsä, eiväthän he sellaista tarvitse kun "kylpevät" öljyssä - vai kylpevätkö? Sitä paitsi maan pitäisi olla aurinkopaneelien luvattu maa - no, ei kai sitten...

Tuon kylkiäisenä on mielenkiintoinen kokous menossa Iran'issa - Ei ydinaseille, kyllä ydinvoimalle. Mokoma on tietenkin propagandatemppu - ja siksi sitä ei tarvitse länsimaisessa mediassa pahemmin käsitellä, eh? Iran'han on täynnä hörhöjä ja kummallisiin uskomuksiin jumittuneita - esim. että maanjäristykset johtuvat naisten pukeutumisesta - tai siis sen virheellisyydestä.

 

Kiinanmaalta vatsahermoja testaavia juttuja: tuhansia pakkosterilisaatioon, luvattomat lapset on pahasta. Asiaan tietenkin kuuluu muun perheen pidätykset ja muut hassutukset. Toisaalla joesta löytyy abortoituja lapsia "joku säkillinen".

Onneksi virtuaalimaailmoissa on järki tallessa - maksulliseen World of Warcraft'iin voip ostaa lisukkeeksi 20€'n lentävän pegasuksen. Tai että teinityttö myi siskoaan ryhmäsek5iin. Asiat on töärkeysjärjestyksessä, joo...

 

viljelymaan tilanne
Tärkeysjärjestyksistä puheenollen seuraavana pari juttua maanviljelystä. Ensimmäinen ja pidempi vetää hyvin yhteen lannoitteet, öljyn, viljelymaan, kuivuuden, väestönkasvun jne. - vähän kuin omat raapustukseni noissa tiivistelmissä. Ylläolevaan kuvaan (klik isommaksi) on Suomikin löytänyt tiensä (tietenkin tonttu, s'on maailmankartta) eikä tuo "hyvin kulunut viljelyalue" kuulosta kovinkaan kivalta. Linkin takaa löytyy paljon mykistäviä käppyröitä.

Toinen teksti on sitten puhtaasti fosforista. Tuohon liittyen on mieltälämmittävää muistaa miten meitin Jyri Häkämies ja kumppanit myivät Kemiran fosforeineen Norjaan pilkkahintaan. Meille jatkossa taitaa olla kaksi vaihtoehtoa - ostetaan sikahyvään hintaan "norjalaista" fosforia tai alamme imuroimaan ravinteet talteen jätevesistämme. Ups, ei tainnut olla niitä halpoja tai helppoja vaihtoehtoja - miten minä en ole yllättynyt >:-(

 

Ydinvoima suomalaisittain on kuluneella viikolla tietty ollut median hehkutettavana.

Vihreiden vinkumista asian tiimoilta on ollut taas ratkiriemukasta seurata - jupi-jupi ja muti-muti - mutta hallituksesta emme lähde. Katainen on tietenkin oma tapauksensa säihkyvän hymynsä kanssa, joskus joutuu miettimään ihmisten ajatusmaailmoita ja vaikuttimia ihan oikeasti. Kaksi uutta ydinvoimalaa tietysti kuulostaa varmalta nakilta - työllisyys varmistuu yms. kaunista. Kunhan ei tulisi uusia ikuisuusprojekteja...

Viime viikolla tuli MOT'in "ydinvoimaa ostamassa" pikkudokkari - aika mielenkiintoinen pätkä (nähtävissä areenalla enää vain tänään). Dokumentissa eräs ei-suomalainen asiantuntija oli sitä mieltä, että yhden prototyyppiprojektin pitäisi riittää suomalaisille kertomaan näiden hinta/aikataulu -ongelmista. Ilmeisesti ei kuitenkaan, nyt olisi uusia prototyyppireaktoreja tarjolla 7 erilaista uusiksi työmaiksi.

Kun ottaa pari ranskalaista perunaa tuon episodin varrelta, niin joutuu miettimään tätä ydinvoimaloiden pystytystä Suomessa vähän toiselta kannalta. Tarkoitan siis sitä, että rakennusajat ja hinta-arviot ovat auttamatta arvioitu alakanttiin - turvallisuuspuolen säätämisestä puhumattakaan. Em. dokkarissa oli yksi TVOn papukaija hokemassa "toimii hyvin, no hätä - jos ei vielä, niin sitten joskus kyllä" jne. litaniaa - antoi aika "persoonallisen" kuvan laitoksesta.

 

Siinä mahtaa olla taas puolalaisille hitsareille hyvä homma. Itse olisin kyllä rankasti sitä mieltä, että tehtäisiin nämä laitokset ihan kotimaisin voimin välttäen seitsemänkerroksista aliurakoinnin aliurakointia. Voisi olla enemmän kiinnostustakin tehdä hyvää lopputulosta - ei ole kiva jos omalla takapihalla poksahtaa oman käden jälki. Ulkomaalaisilla ei ehkä ole samanlaista intohimoa tehdä täyslaatuista työtä (?).

Tietysti tässä ydinvoiman kanssa pitää muistaa, että jos ei saada polttoainetta, niin laitoksista tulee vain harvinaisen kalliita maisemointikohteita. Toisin sanoen tämä ns. energian saannin turvaaminen (Kokoomuksen myyntipuhe) edellyttäisi omaa uraanituotantoa ja rosessointilaitosta. Sittenpä voitaisiin mekin pykätä omat pommit kasaan - no, joo - leikki leikkinä.

Miten olisi suomi-yhteiskunnan kannalta järkevämpi touhu eli hajautettu energian tuotto? Pieni/keskikokoinen biokaasutus maatilojen ja kaatopaikkojen yhteyteen olisi enemmän kuin järkevää, jätettä energian tuottoon kun syntyy tasaisen varmasti. Ai niin, ei se oikein käy - laitokset olisivat pienehköjä eivätkä käy rahastukseen niin hyvin kuin gigaprojektit. Kokonaistyöllisyyden kannalta tuollaisilla voisi olla myös positiivinen vaikutus - joo, harvinaisen huono ajatus, eh?

 

Tämä oli piristävä juttu, lama ei välttämättä ole pahasta - itse asiassa terveys ja odotuselinikä paranevat lamoissa. Miksikö? Vähemmän töitä, vähemmän stressiä. No, pianhan tuo nähdään - linkin tekstin ongelma on tosin jumittuminen "tavalliseen" lama-ajatteluun eli yhteiskunta säilyy kutakuinkin ehjänä, taloudellinen aktiivisuus vain supistuu ja siinä se. Jotenkin luulen, että tuo NLn kyykkäys 1990-luvulla olisi parempi vertauskohta.

 

Aikaisemmin mainitusta Titanic'ista tuli mieleen - meno on vähän kuin jos Titanic'ia kyljen aukeamisen jälkeen laivaa olisi kallistettu toiselle puolelle rajulla käännöksellä niin että repeämä olisi noussut pois vedestä. Nyt siis met täällä Titanic'in kannella hädin tuskin pysymme kyydissä kun laivan koneet käyvät punaisena ja laivamme vain jatkaa käännöstä täydellä vauhdilla rajusti kallistuneena.

Media ja päättäjämme eivät ole millänsäkään - koska emme uppoa, tilanne on ohi (huh?). Hommassa on vain pikkuinen ongelma - emme voi jatkaa matkaa eteenpäin, koska pienikin aluksen suoristusyritys saisi kyljen aukon veteen ja hörppäily alkaisi taas. Yritämme siis pitää yllä täyttä vauhtia ja käännämme, käännämme, käännämme paattia toiselle kyljelle koko ajan - sekä laulelemme "ei tässä huolen häivää"...

 

Kiitos kannustuksesta, KHK 50€ ja JM 10€.

 


22.04.2010 16:08 |