KILPAJUOKSU HALVIMPAAN VALUUTTAAN ALKOI

Miksi haluta halvempi valuutta? Siinä kysymys, joka ei kadunmiehelle ole selvä. Kaikki oleellinen tavara minun kohdallani kallistuu (Suomi tuo paljon ruokaa ja energiaa), kun euroni arvo laskee. Tätä tietenkin mainostetaan kasvavana inflaationa, mutta oikea nimi tapahtumalle on tietenkin hintojen nousu. Inflaatio (=kierrossa olevan rahan kasvu) taitaa olla taakse jäänyttä elämää joksikin aikaa. Ainakin kun ajatellaan, että "raha" pitää sisällään kaiken mikä on vaihdettavissa valuutaksi, joka kelpaa kaupan kassalla.

 

Tällä hetkellä osakkeita yms. "arvopapereita" pidetään myös "rahana", koska ne ovat vaihdettavissa "rahaan". Valitettavasti "arvopaperien" arvonlasku on tällä hetkellä todella hurjaa - ja pohja ei mielestäni vielä todellakaan näy. Jos nyky-"rahasta" (osakkeet [lähinnä digitaaleja] + pankkitalletukset [lisää digitaaleja] + paperiraha) häviää digitaaleina 90%, niin paperirahan painaminen tilalle pitäisi tapahtua todella nopeasti (lue: mahdotonta, ellei paineta venytettyjä seteleitä kaikki tarvittavia nollia varten [Zimbabwe]).

Sanotaan suoraan - Deflaatio on täällä, ja se pelottaa finanssi-ihmisiä hulluna. Kaikki, mihin he ovat luottaneet (osakkeet, derivatiivit, you name it) tulevat alas. Kadunihmiselle deflaatio on tappaja JOS ON LAINAA NISKASSA, sillä kaikki minkä voisit kuvitella vaihtavasi "rahaan" menettää arvoaan todella nopeasti - myytkö auton? ei ostajia, hinta nolla. Myytkö kesämökin? ei ostajia, hinta nolla. Ymmärrätte varmasti. Mutta laina ei laske, ja pankista/valtion puolelta ollaan kovistelemassa, että maksettava on. Yhtenä vaihtoehtona on totaalianarkia, kissat ja koirat elävät yhdessä, Neljä Ratsumiestä jne... veikkauksia USAn sisäisestä kehityksestä lähitulevaisuudessa?

Halvempi valuutta yrittää potkaista kulutusyhteiskuntaa uudestaan käyntiin parantamalla ulkomaan kauppaa pienen ihmisen kustannuksella. Oleellista kulutuksen kasvamiselle ovat alemmat korot.

Nyt tosiaankin näyttäisi siltä, että keskuspankit kautta maailman yrittävät voittaa toisensa valuuttansa arvonalennuksessa. Australia leikkasi ohjauskorkoa 1% (uusia leikkauksia odotellaan ennen vuodenvaihdetta), Kiinassa odotellaan saman suuntaisia leikkausia (VIISI koronalennusta vuoden 2009 loppuun mennessä?), UKssa vaaditaan ainakin 0,5% leikkausta (ei ole alennettu huhtikuun jälkeen) - hmm, entäs EKP? Puheet ovat -ja tulevat olemaan- tyylillä "kasvu saatava käyntiin", "veronmaksajaa suojeltava" ja tietenkin itse talousneron suulla "(pitkässä juoksussa) talous on kunnossa". Puheet voi tietenkin ymmärtää, että luottakaa meihin ja kaikki tulee olemaan hyvin. Älkää kuitenkaan katsoko mitä me teemme verhon takana: Lehman Brothers'in pyytäessä rahaa liittohallitukselta, johtoporsaille maksettiin kunnon bonuksia.

Sveitsin pankki tarjoaa halpaa rahaa pankeille, mutta edelleen pankkien välinen lainan korko (Sveitsin frangin LIBOR) jatkaa nousuaan (lue: langalla on huono työntää). Myös muilla pankeilla on vastaavia ongelmia, UKssa lyhyen ajan LIBOR jatkaa nousuaan ja syyksi tietenkin tarjoillaan "(manner-) Euroopassa on ongelmia". Väittäisin, että fiat-rahat ovat pahassa tilanteessa. Toisaalta uusia "pelisääntöjä" kyllä muokataan kiitettävällä vauhdilla, FED maksaa pankeille nyt korkoa heille takaisin lainatusta rahasta - ja samalla lainaa taas US$'eita eteenpäin. Käytännössä siis tapahtui näkymätön koronlasku.

Vararikot eivät ole firmojen yksinoikeutta. Argentina 1999-2002 ja Neuvostoliitto 1990-91 tulevat äkkiseltään mieleen. Seuraava taitaa olla Pakistan, (S&P arvotti Pakistanin "junk" lokeroon) mitenkähän on - myisivätkö he ydinaseen tai kaksi jos nälkä yllättää? Kiinakin jättää väliin sovittuja yhteistyötapaamisia USAn kanssa "pienten" Taiwanin asekauppojen takia. Geopolitiikkaa pelataan kohta kertaluokkaa kovemmilla nappuloilla, saattaa Warnerd olla ylityöllistetty lähitulevaisuudessa. Jos et ole lukaissut WarNerd ja Etelä-Ossetia -juttua, niin suosittelen - vähän toisenlainen näkemys tapahtumista verrattuna valtamediaan.

Matrix'in sanoilla "tietämättömyys helpottaa (Ignorance is a bliss)". Mietinpä vain, että kuinka kauan...

Niin, ja jos vielä mietit pörssiin sijoittamista, niin tässä on mielenkiintoinen näkemys inflaatiokorjatusta DOW'sta -korjaustietenkin virallisilla inflaatioluvuilla. (Kiitos,JP)

 

LISÄYS 7.10.2008

SUURI LANKAKERÄN PURKAUTUMINEN

Kaikkinensa finanssialan purkautumisen nopeus on yllättänyt monet - myös itseni. Luulin/toivoin, että vähän pehmeämmin asiat sujuisivat, mutta tilanne muistuttaa surkuhupaisaa näytelmää: finanssimaailma on kuin mummon ISO lankakerä, jossa on lyijymötikkä keskellä. Vuosi sitten lankakerän vapaa pää oli kiinni puussa mäen päällä, mutta kun se kerä lipsahti alamäen suuntaan. Nyt mäki jyrkkenee ja vauhti vain kiihtyy. En muista missä luin tästä Suuresta Purkautumisesta (Great Unwinding/Raveling) ensimmäisen kerran, mutta kuvaa tilannetta varsin hyvin. Painovoima on aika uskomaton voima, sano.

Lyhyt yhteenveto tästä päivästä illan päätteeksi: Islanti on seuraava Argentiina, kruunu syöksyi pahasti ja sidottiin euroon (olihan valinta, ugh). Mitä uus-Argentiina vaikuttaa Pohjoismaiseen yhteistyöhön on jokaisen mielikuvituksen varassa. UKn kansalaisia ei varmaan naurattanut, kun heidän tilinsä UKssa toimivissa Landsbank'in konttoreissa "jäätyivät". UKssa on 200000 Landsbankin asiakasta. Ei sillä että se olisi ainut ongelma siellä, UKssa omienkin pankkien ryminä on melkoista, RBS (Royal Bank of Scotland) tipahti yhdessä välissä 50%. FED jatkaa kikka-kuutosiaan, huomenna ilmeisesti loppuu short'auksen kielto, joten nyt FED siirtyy ostamaan kaikki huonot paperit halukkailta myyjiltä. FED'in lasku tietenkin kiertää USAn valtiovarainministeriön kautta USAn veronmaksajille ja mehän tiedämme miten hyvässä jamassa he ovat maksamaan laskut. Pelin nimi onkin uskottavuus.

Pelisalimme alkaakin olla varsin täynnä savua ja peilejä - Copperfield'illäkin voisi olla vaikeuksia nähdä mitä pelipöydillä tapahtuu. Mutta se on varma, että kaikkea ei raportoida rehellisesti. Pikemminkin valikoidut tapahtumat kerrotaan moneen kertaan ja suureen ääneen. EUROOPASSA SÄÄSTÖTILIEN TAKAUS VÄHINTÄÄN 50000 €'a. Noin - nyt on maailma pelastettu. Tosin Bernanke epäilee, että "taloudellinen kipu voi jatkua pidempään". Toisaalla joku professori Buiter on eri mieltä eli lyhyesti Pohjois-Atlantin ympäristön pankit ovat vararikossa. IMF puolestaan arvioi, että maailmantalous on selvässä alamäessä (you don't tell?) ja vaatii maailmanlaajuista finanssialan ratkaisua (arvioivat pelkästään USAssa tappiot 1,4 bilj. US$'ksi). Noinkohan onnistuu - on kovin monenlaista pelaajaa areenalla. Mitä esimerkiksi Japani tekisi, siellä keskuspankin korko on 0,5%.

Minua kyllä alkaa kiinnostamaan minne ne Suomen eläkerahat on laitettu? USAssa eläkerahastoista on varovaisissa arvioissa 2 bilj. US$ haihtunut reilussa vuodessa. Kun arvioidaan USAn asunnoissa olleen 20 bilj. US$ parhaimmillaan (2006), niin 5 bilj. US$ on nyt haihtunut (-25% arvonlasku). Osakemarkkinoilla pelkästään USAssa hävisi toinen mokoma ja muualla maailmassa tappiot ovat samaa luokkaa. Äkkinäinen voi laskea, että puhutaan vähintään 15-20 bilj. US$ haihtumisesta vimosen vuoden aikana. Tuo on deflaatio'ta jos mikä ja koskee kaikkia sijoituskohteita. Pörssi-ihmistä tietenkin naurattaa, kun metallinkerääjien säästöjen arvo laskee. Vastaukseksi tietenkin voisi heittää, että metalli tuskin menettää arvostaan 99%. Tai kuten nyt näyttäisi USAssa tapahtuvan - ensin eläkerahastot nollaan ja sitten mieletön valtionvelka = verot maksettavaksi.

Mitenkähän pitkään lankakerämme jatkaa alamäkeen?

 


07.10.2008 00:00 |