KATAISESTA SUOMEN VIHATUIN MINISTERI?

Kaverin itsevarma asenne parin viime vuoden ajalta kertoo paljon: ensin oli, että "tämä ei koske Suomea", nyt on että "Suomi tienaa Kreikan lainalla"  sekä tietysti, että "Suomen kanta on Saksan kanta Kreikka-asiassa" yms.

Lyhyesti siis: kaveri on pihalla kuin lumiukko ja yrittääkin lähinnä näyttää viisaalta ratsastaa isojen maiden siivellä - sekä tietty toivoo, että Saksa vientimaana vetäisi Suomea suosta. Ei tunnu olevan mitään väliä, että lyhyessä ajassa Kreikan tarvitsema raha on kasvanut 30 Mrd €'sta ainakin 120 Mrd €'on - johon Jyrki-Matti-dreamteam on antamassa ehkä 1,7 Mrd €'a

Hmm, saisinkohan minäkin pari Mrd €'a, kun keksisin tarpeeksi hyvän vinkumisen - ja tietenkin, että olen liian suuri kaatumaan. No, pian noita on jonoksi asti ihailtavana. Ja ei, niitä ei voida kaikkia pelastaa. Ja kyllä, pian saamme ihmetellä miten niitä liian suuria kaatumaan keikkeilee nurin estradin pupettien puheista huolimatta.

 

€uroetana toteaakin hyvin, että Kreikan lainoittamisessa pelastetaan sinne sijoittaneet verovaroilla ja veronmaksajat saavat yrittää vinkua rahojaan sitten takaisin. Toinenkin hyvä toteamus löytyy: suomalaiset maksavat eläkkeensä kahteen kertaan. Kenen mies tämä Katainen olikaan? ja tuota miettiessä muistakaa wanha sääntö poliitikoista "älä kuuntele puheita, vaan seuraa toimintaa".

Vieläkö kuka muistaa, että Jyrki-poju oli Euroopan parhaita talousministereitä pari vuotta sitten? Taisi olla niinkuin historiassa yleensä - hyvinä aikoina poliitikot vaikuttavat kykeneviltä, vaikka itse asiassa sattuvat vain olemaan nousukaudella ratissa.

Hyvä esimerkki tuosta on tietty Ronny Sädepyssy (Reagan), jonka aikana jenkkilän teollisuus alkoi maastapaon ja tavan kansalaisten elämä muuttui kasvavassa määrin velkavetoiseksi. Kansantaloudellisina numeroina tilanne näytti hyvältä ja siitähän Tähteiden sota -miestä vieläkin kaihoisasti muistellaan.

 

Itse pyörittelin silmiäni, kun (perjantaina?) puuppituubin "uutisissa" eläkeyhtiöiden nimimiehet kehuivat etteivät ole huolissaan Kreikan sijoituksista. EU kuulemma pelastaa joka tapauksessa. Olisiko tässä kyseessä tiukka pää pensaaseen laittaminen?

Meni tiistaiaamun Erkki Liikasen haastattelu ohi, mutta tuskin menetin mitään merkittävää. Pitänee odottaa muiden selityksiä, kun tämä viimeisin korttipelin maailmantalouden vedätys paljastuu bluffiksi ja seuraus on pannukakku. "Kukaan ei osannut ennakoida..." kenties? Ha! ei taida mennä enää läpi...

Toisaalta taas Liikanen toimi valtiovarainministerinä 1987-90 (edellisen laman kynnyksellä). Nyt tämä oiva mies on Suomen Pankin pomo - ja EKPn sekä IMFn mies. Poliitikkojen työurat ovat aika vekkuleita, jos niitä sattuu vilkaisemaan... olisiko siis Kataisen seuraava pysäkki Suomen pankki? (pyörittää silmiään)

 

Kreikan velat

Yllä pelkän Kreikan tilanne - eli Saksan ja Ranskan pankkeja pelastamma sitten yhdessä. Eipä silti, on tuolla meidän eläke- yms. sijoituksia ainakin 4 Mrd €'n edestä. Äkkiä näyttäisi siis "lähes" ok pelastukselta: 4 Mrd'a pelastetaan 1,7'llä Mrd'lla. Paitsi, että minä veikkaan tuonkin menevän :-/ Seuraava kuvatuskin ehkä veikkaustani vahvistaa...

 

PIIGS velat

New York Times'ilta löytyi yllä oleva kuvatus (klikkaa suuremmaksi) PIIGS-maiden velkojen ristikkäisyyksistä (kiitos JP). Vieläkö joku uskoo, että homma on jotenkin hallussa? Ainakin Vanhanen jossain puhui, että Kreikan ongelmat voidaan pitää kurissa "palomuurilla". Voisiko olla enää harhaisempi?

Samanlainen sankari on tietenkin meitin EU-komissaarimme Rehn - mikä päivä se oli kun mies tiukkana puuppituubissa sanoi "Kreikka maksaa kaiken takaisin"? Uh-huh... saisiko näitä sankareita joskus vastuuseen sanomisistaan? Tai no - ainakin, että palkkoja leikattaisiin jos kun homma laskee reisille?

 

Mistä tietenkin päästään ensi vuoden vaaleihin - veikkaan, että täälläkin suuret puolueet seuraavat Englannin vaaleja kylmä rinki pyrstön alla. Sikäläisen keskuspankin kunkku (Mervyn King) sanookin osuvasti, että mikä puolue voittaakin, niin se ei palaa hallitukseen seuraavaan sukupolveen.

Miksikö? Seuraavan poppoon on leikattava enemmän kuin kenenkään koskaan - eikä se sittenkään riitä. Alkajaisiksi 6%n tuloveronkorotukset? Kun miettii miten hyvin tähänkin asti näillä oikean koulutuksenTM saaneilla ennustukset ovat menneet, niin tuo varmaan vaatisi yhden pienen ykkösen eteensä. Onnea vain sen myymiselle ihmisille...

Tulee olemaan sirkusta seurattavaksi kaikkialla, koska poliitikothan ovat perinteisesti lähinnä potkineet tölkkiä seuraavan hallituksen pureskeltavaksi. No, nyt se on loppu - mussiikki lakkaa ja kaikille ei ole istumapaikkoja. Väittäisin, että suurelle osalle ei ole edes seisomapaikkoja.

Tämä tietenkin ennakoi nopeasti tiivistyvää hallitusten kupsahtelutahtia, ennenaikaisia vaaleja, poikkeustilalakeja jne. - sekä historiaa viitteenä käyttäen räikeän fasististen hallitusten esiinmarssia - myös länsimaissa. Jep, on hienoa elää historiaa - tosin harva taisi ajatella kokevansa omakätisesti mitä on Suuri Lama II.

Huomaatte varmaan etten edes jaksa kaikkia linkittää mikä liittyy Kreikkaan ja sen valumiseen muihin PIIGS-maihin ja edelleen isompii €uromaihin. Niitä juttuja löytyy nykyään ihan simona (anteeksi Simot), kun jaksaa vain vähän google'ttaa. Sivuja lukeneet tietävät, että tästä ollaan puhuttu sivujen pystyttämisestä asti (1½v jo).

 

TAE'lla Ilargi heitti vähemmän hauskan ajatuksen - jenkkilän asuntoala ja sen tilanne. Vimosen vuoden aikana on asuntolainoitus tuolla siirtynyt käytännössä liittovaltion veronmaksajien taattavaksi (yli 96%a lainoista Freddie'n, Fannie'n jne. niskassa). Nyt sitten Kreikan tyylillä (sijoitusvinkki Government Goldman Sachs'ilta?) liittovaltion hemmot voisivat ostaa sopivia derivatiiveja lyödä vetoa asuntoalan alamäestä.

"Kaunista".

Tuosta voi sitten vetää johtopäätöksen - moniko valtio lyö omien velkojensa korkojen nousun tai peräti laukeamisen puolesta?

Wappukaan ei jenkkipankkeja säästellyt, 7 taas nurin. Pian siis odotettavissa kaksinumeroiset luvut - herättäisiköhän tuo yhtään paremmin ihmisiä? Epäilen - sehän on vain jenkkien ongelma, ovat niin varomattomia ja pelureita ja - ja - ja, no - ne on jenkkejä. Europankithan on vain 2x paremmin vivutettuja...

 

ÖljyvuotoMeksikonlahdella

Sivuihin liittyen lienee aiheellista, että kommentoin Meksikonlahden öljykatastrofiakin. Pahin ikinä - ja jatkuu vielä kuukausia. Karmeata seurattavaa ympäristön kannalta. Fiaskon laastaroiminen on varsin epätoivoista - pelkästään vettä on 1½ km. Ilmeisesti putkitus on repsahtanut vielä useammastakin kohtaa ja öljy pulppuaa täysin kontrolloimattomasti.

Vaan ei se mitään - on varsin todennäköistä, että vuototahti kiihtyy - jopa 10x eli kevyet 50ooo tynnyriä päivässä. Se niistä Meksikonlahden turistirannoista. Toisaalta taas talouden alamäki on tappamassa ne muutoinkin - "yllättäen" en kauheasti kyynelehdi tätä käännettä.

Sinänsä hassusti öljyn hinta ei pahemmin ole reagoinut tähän - vaikka moni varmaan toisenlaista veikkasi. Taitaa se kysyntä olla varsin surkeaa, eh? Vähän kuin mitä näilläkin sivuilla on varsin monasti jo raportoitu - tahtoo sanoa spekulointipeliä parhaimmillaan.

 

Pistää miettimään, että oliko tapahtuma vikaan mennyt, järjestetty juttu ihmisten huomion kiinnittämiseksi pois taloussirkuksesta. Jos joo, niin ei voi kuin päätä puistella. Mielenkiinnon vuoksi Halliburton kyllä osti näitä porauslaitosten korjaussysteemejä ylläpitävän firman vain pari viikkoa ennen em. lautan kosahdusta.

Tämän onnettomuuden seurauksena voisi kuvitella olevan merellisen öljynporauksen rajun (jopa toiminnan mahdottomaksi tekevän) kallistumisen - sekä vakuutusten että ihmisten mielipiteiden takia. Vastakupissa kuitenkin on inha tosiasia, että öljyn tuotanto takkuaa jo pahasti.

Veikkaukseni onkin, että ympäristösäädökset lentävät huitsun kuuseen tulevina vuosina. Pitäähän sitä nyky-yhteiskunnan mustaa vertaan saada peliin - aplodit ja papukaijamerkki ihmiskunnalle siis ;-) Tosin saattaa olla, että tavara kerätään sotakoneiden "rasvaamiseen" :-(

 

Jos tämä Meksikonlahden öljyonnettomuus on ihmisten mielenkiinnon johdattelua, niin suorastaan nauroin kun joku päivä sitten löytyi "höyryävä" auto"pommi" New York'ista. Joku afghaaniryhmä ilmoittautuikin sopivasti laitteen virittäjäksi.

Hmm, katsotaanpas - em. kaverit ovat näitä pommeja käyttäneet jo jonkun aikaa ja menestyksellä. Nyt sitten kun oli tarkoitus tehdä iso, näyttävä isku, niin paukku onkin suutari. Olisikohan kavereita kiinnostanut varmistaa pommin toiminta vähän paremmin? Baafff, kovin kuulostaa taas ihmisten mielenkiinnon ohjaukselta jenkkilän tiedustelupuljujen toimesta.

Näitä on tulossa lisää - ja itse asiassa pian ei tarvitse edes yrittää järjestää tämmöisiä, kun paikalliset ihmiset "kehittyneissäkin" maissa alkavat riehumaan. Siinä saamme seurata miten ohkainen se "sivistyksen" kuorrutus tässä lauma-apina -joukossa on.

 

Ympäristön pikku-uutinenkin jenkkilästä: kolmannes ampiaispesistä heitti pyyhkeen kehään männä talvena. Samaan aikaan perusjenkin liha "ui" hyönteismyrkyissä, raskasmetalleissa ja antibiooteissa. Asioillahan ei varmaan ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta hassuja yhteensattumia - kai?

Asiaan tangentilla liittyen jenkkikenraalit haluaisivat kansalaisille ruokakontrollit päälle, kykenevistä soltuista kun alkaa olla pulaa. Eli - fasismissa ei ihmisten terveydestä tarvitse huolehtia, ei siis ennen kuin se rajoittaa tykinruoan saantia.

 

Niin, ja omasta kirjoittamisen hyytymisestä - olen syvästi järkyttynyt, pettynyt, masentunut jne. siitä mitä armaat johtoporsaamme tekevät. Yritetään epätoivoisesti vain laastaroida täysin rikki mennyttä systeemiä kasaan. Puhutaan vain "kyllä se tästä, Kreikka maksaa, ei hätää, blaa-blaa". Kuka enää uskaltaa haastateltavaksi, on silminnähden vaivautunut - ja jos ei ole, niin henkilö ei ymmärrä mitä on jo tapahtunut.

Lyhyesti - tämä on ns. Loppupeli (engl. Endgame). Kaikille ei riitä murenia pelipöydältä. Vinkki tavan ihmisille ja pikkusijoittajille: kannattaa nousta pelipöydästä ja siirtyä exit -ovelle ennen massan ryntäystä. Kun paniikki iskee, niin sinä ET halua olla se joka pitää korkean panoksen pottia kädessä.

Lopullisena niittinä tuntuu olevan EUvostoliiton keulakuva - nyt on aika siirtyä maailmanhallintoon. Myyntilauseet ovat rivien välissä luettavissa "me tiedämme mikä on parasta" ja "ilman meitä kaaos on varma". Hah, olisikohan kettu kanatarhan vahtina? Kuvitelmat omista kyvyistä taitavat olla taas varsin suuret.

Ei auta, systeemi on rikki eikä sitä voi enää ehjätä.

 

Kiitos TL 10€.

 


02.05.2010 07:50 |