MEKSIKONLAHDEN ÖLJYKATASTROFI NYKYMENON METAFORANA

Viime päivinä tuosta fiaskosta on tihkunut uutta tietoa - jos siis on ollut tuntokarvat pystyssä. Liittovaltion propagandakoneisto kun ei ihan kaikkea kerro - ja jos kertoo, niin vähätellen.

Virallisesti hyväksytty öljyn mereen pulppuamisnopeus on "vaivaiset" 5000 tynnyriä päivässä satelliittikuvien perusteella. Sitä vastoin pinnan alla muhii moni(kymme?)n kertainen fiasko. Tässä eräs arvio on 70ooo tynnyriä päivässä. Siinä tulee kaksi Exxon-Valdez'ian viikossa. Ugh...

 

Veikkaan, että BP menee vararikkoon. Meksikonlahdella kuitenkin rantaviivaa on niin paljon, että korvausten vaatijoista tuskin tulee pulaa. "Positiivinen" puoli tässäkin asiassa on - monet saavat nyt ihan ikiomat tervahiekat, kun aurinkorannat mustuvat. Siinä päästään näkemään miten viatonta tuon käyttö energiantuotannossa sitten on >sarkasmia<

Ei sillä, että öljyntuotanto muutoinkaan olisi kauhean kaunista, mutta eipä se suurinta osaa ihmisistä kiinnosta. Poissa silmistä, poissa mielistä.

 

Sitten nämä BP'n paikkausyritykset vuodon suhteen: aika toivottomilta kuulostavat, kun jossain tulivat vastaan luvut 140ooo - 220ooo psi ylöstyöntyvän öljyn paineeksi. Vertailun vuoksi teollisuudessa leikataan terästä vesisuihkulla, jonka paine on 60ooo psi (luvut ulkomuistista, ei linkkiä tähän hätään).

Mitäpä tässä siis voisi tehdä? Porausten valvonnasta huolehtivan laitoksen pomo lähtee eläkkeelle (edesvastuu - mitä se on?). Tietenkin hänen laitosta oli varoitettu riskeistä. Samoin pulju on suorittanut vain murto-osan vaadituista tarkastuksista. Lisäksi turvamääräyksistä ja vaatimustasoista on "joustettu" kautta linjan ja toimialan.

Tässä vielä muutaman viikon vanha teksti pikkuasioista kiinnostuneille, paljon tietoa syvänmeren porauksen vaikeuksista. Ikään kuin pään giljotiinin ei olisi selviö jo, niin O-mies haluaa laajentaa poraustoiminnan kaikkialle jenkkilän rantaviivalla.

 

Se metafora - pinnalla näyttäisi finanssimaailmakin kuplivan ja johtoporsaiden puheet ja teot alkavat osoittautua toivottoman riittämättömiksi. Mutta vielä kaikki leikkivät, että tilanne on hallinnassa.

Syvyyksien syövereistä on kuitenkin nousemassa pintaan tuhansien Mrd'ien US$'ien märäntyneet asuntolainapaprut, ees-sun-taas singotut derivatiivit ja korkojen nousupaine velkojen kasvattamisen keskellä. Noista puhutaan kuitenkin hyvin, hyvin, hyvin varovaisesti uutisissa mitä tavan kansa seuraa - ja syystäkin.

Nuo kun ovat syövyttäneet mm. nykyisen eläkejärjestelmän ja oikeastaan koko länsimaisen yhteiskunnan pystyssä pitävät talousrakenteet, niin kukapa sitä haluaisi tunnustaa julkisesti. Poislukien tietty kaikenmaailman tuuliajoilla heittelehtivät...

 

Jäi Soinin lauantain Ykkösaamun haastattelusta hymy päälle. Yhteenvetona ei kummoista ennustajaa tarvita, että veikkaa Persujen pyyhkivän vuoden kuluttua vaaleissa isolla haravalla. Mies on piristävä poikkeus tässä hänenkin toteamassa kaikkien on oltava samaa mieltä -suomipolitiikassa.

Hyvä 40min, josta ensimmäinen 20min on suoraa tylytystä EU'sta ja nykymenosta niin talouden kuin politiikan alalta. Parista jutusta huomautan kuitenkin:

Soini kehuu miten hyvin mm. Ruotsilla menee, kun eivät ole €urossa. Duh, tuolta ajatukselta menee siivet pian, kun enemmänkin tulee selville mm. sikäläisten pankkien Viro-Latvia-Liettua -seikkailuista.

Net siis on piilotettu päivänvalolta pelastettu Svea-Mamma'n veronmaksajien rahoilla - toistaiseksi. Noille rahoille käy samoin kuin Suomen Kreikka/Islanti/pian Espanja? -rahoille, s'on bye-bye kun vientikin ajaa jyrkänteeltä.

 

Lisäksi Soinin käsitys €uron hajoamisen "pelastavasta" voimasta on kovin lyhytkantoinen - niin kauan kuin raha on velkapohjaista, niin ei ole toivoa tulevaisuudesta pitkässä juoksussa.

Rytinä tulee Suomeen -olemme €urossa tai emme- jos rahan syntymekanismille ei tehdä mitään. Ja sittenkin resurssiongelmat tulevat olemaan iso ongelma :-(

Ruotsiin palatakseni - siellä asuntolainat ovat tyypillisesti 30v, joskus 50v. Vimonen askel onkin varmaan sama kuin Japanissa missä sukupolvet ylittävät lainat ovat jo aika yleisiä. Heh, pitäähän sitä jättää lapsille jotain muistettavaa vanhemmista, eh?

Lyhykäisyydessä siis noissa maissa monet ihmiset ovat pitkälti pankkien vuokralaisia, koska asunto maksetaan tuollaisilla maksuajoilla helposti 3-n (10?) kertaan (se eksponentiaalinen kasvu). Vanha sääntö siis: kenellä raha, se tekee säännöt.

Soinin haastattelun keskellä oli myös erittäin hyvä vilaus "meitin" €uro-Rehn'istä, mies kovasti viime viikolla vannoi että €uro'a "puolustetaan hinnalla millä hyvänsä". Tulee mieleen Iiro Viinasen "markkaa ei kelluteta" rinta rottingilla -puhe, ei niin kauan sitten...

 

Yllä kaksi käppyrää mitä tuli piirreltyä tuossa kevättalvella - EurUS$ ja jenkkilän Dow. Molemmissa kannattaa pistää merkille nuo veeeenytetyt nousut - ennen nopea tipahdusta 2008-09.

Sanoisin, että nyt kun osakkeiden osingot ovat ihmisillä kädessä, niin ehkä kannattaisi jättää markkinat muutamaksi kuukaudeksi. Usein törmääkin sanontaa myy toukokuussa ja palaa sitten syksyllä.

Nyt kannattaa olla tarkkana - koska viime kesänä tapahtui juuri päinvastoin, niin tämän ajatuksen pohtijat saavat 100varmasti toisenlaisia "ohjeita" kavereilta. Mutta kannattaa ehkä harkita kuitenkin... parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla jne.

 

Edellisten kuvien kaveriksi jenkkilän Dow'n käppyrä viikkoseurannalla 1929-33 (klikkaa suuremmaksi). Huomattava on tuo 1929 pohjan jälkeinen 60%'n nousu - ihan kuin nytkin.

Samoin puuppituubiin köijättyjen oikean talouskoulutuksenTM saaneiden ja armaiden poliitikkojemme puheissa on kovin, kovin tutun tuntuiset sävelet - vertaa näihin.

 

Tällä hetkellä kannattaa kuitenkin huomata, että niin monelta rintamalta tulee puhetta €uron romahduksesta, että itse alan uskoa hetkelliseen €uron vahvistumiseen (max kuukausi?). Tavoitteena EurUS$'lle sanoisin 1,30, ehkä ylikin. Mutta kannattaa huomata, että tämä on hyvin vaarallinen sijoitusajatus seurattavaksi.

Joka tapauksessa 1,28-1,30'n yläpuolelta €uro'illa kannattaa ostaa US$'eita tappiin asti. Sen jälkeen, pitäkäähän puhtaat vaipat saatavilla... EurUS$'lle 1,10 on 99varma tänä vuonna ja 1:1'en ensi vuonna viimeistään - jos hyvin käy. Jos ei, niin...

Anyhoo, warman päälle pelaajat voivat ostaa suomipankeista tilivaluuttana taaloja ja jenejä, sekä katsoa tilannetta sitten syssympänä. Noissa on se hyvä puoli, että kun ei ole vivutusta, niin ei tarvitse pelätä kurssiheilunnan syövän kaikkea - varoituksen sana siis valuuttapelureille. Tietenkin pitää muistaa, että jättää €uroiksi sen verran, jotta pärjää ilman hätäilyä "hyvän tovin" eikä tarvitse kajota valuuttatileihin välillä. Ahneena kakkiaisena tietenkin toivon pientä provikkaa sitten joskus, 1% ok?

 

Mitä pörsseihin tulee, niin itse seuraan Dow'ia aika intensiivisesti, se kun määrittää hyvin pitkälti suunnan kaikkialla muuallakin. Samalla kannattaa tietenkin pitää mielessä Aasian systeemien natisemiset: Kiinan asuntopuolelta tuntuu naulat jo tippuvan seinistä, kuinka kauan korttitalo pysyy pystyssä?

Oikeastaan tämän talousammeen pohjassa on tulppia vähän liikaakin - ja jokaisen vetonaru jo naukuu, puhumattakaan ammeen sivuissa olevista jotenkuten laastaroiduista ratkeamisista ja säröistä.

Ja edelleen tuntuu johtoajatus olevan - lisää velkaa, vaikka systeemi on hiusjuuriaan myöten upoksissa siinä. Tämä voi purkaantua vain yhteen suuntaan...

 

Irlannin pankit ovat aivan omaa luokkaansa vimosten 10v tapahtumien taustalla, yllä oleva kuva kertoo saarivaltion pankkien taseiden kasvusta 1999-2009. Joku kai lohduttautuu, että ei ole meidän ongelma, mutta olen vähän eri mieltä.

Joka tapauksessa Irlannissa voidaan nähdä pahimmassa tapauksessa 1850-luvun toisinto. Irkkuja ehkä "lohduttaa", että wanha isäntä siinä Irlannin meren toisella puolen on vielä pahemmassa jamassa. Uh-huh, aika ankeat hyvien fiilisten etsimistiet tiedossa - kaikkialla :-(

 

UK on rajusti ylikansoitettu ruoan tuotantokapasiteettiin nähden ja väitän, että ovat pysyneet pystyssä vain Pohjanmeren öljyn ja finanssimaailman Lontoon keskittymän varassa. Ja kuten olen monasti kirjoittanut, molemmat ovat hiipimässä historian kirjojen lehdille. 1984?

Jos kuka UK'sta sattuu sivuja lukemaan, niin 11. hetki lähestyy ja lujaa. Ja jos ei muuta, niin UKn £ on vihonviimeinen paperilappu - pian kelpaamaton vessapaperiksikin. Itse sanoisin, että ainoa mielenkiintoinen seurattava on, että kumpi romahtaa ensin - € vai £. 2012? Ja niin, mitenkäs ne olympialaiset mahtavat pelittää? Näillä näkymin 5 milj. asuntolainaista keikkaa koronnostosta...

 

Asiat ovat hajoamassa pölyksi niin monella rintamalla, että loppuu nakit käsistä. Sekään ei ole hyvä merkki, että jenkkilän saappaan narujen solmija UK varoittaa USAn olevan kuin Kreikka. Jep, mitä vain että huomio kiinnittyy pois omasta pesästä.

Edellisen ajatuksen taustalla on mm. se fakta, että California on kymmenen tod.näk. romahtavan valtion listalla. Vieläköhän Arska yrittää valintaa I'll be back -lauseella? Vertailun vuoksi monet ranskalaiset odottavat mm. Pariisin vararikkoa. Hmm, eipä tällaisia suomikaupungeista puhuta - no, ei vielä...

 

Eurolandiassa pankkien välinen lainaaminen on kallistunut 60%a kuukaudessa. Merkel: "750 Mrd €'n apupaketti ostaa vain aikaa" - no 5hit, honey?

Voi veljet, mistä nämä UKn systeemit löytävät päättäjäihmisensä??? Uusin talousministeri on nimeltään Laws eli lait. Jotenkin arvaan, että hän tulee ajamaan liutaa lakeja parlamentin päätettäviksi. Ei tietenkään sellaisia toimensa puolesta voi tehdä itse, mutta mies tulee varmasti vaikuttamaan paljon hätä/poikkeustila/pyyhkimään- jne. lakeihin.

Mieheltä etiäisiä tulevasta - "ei ole rahaa". Kertoisiko tuo jotain näille "valtiot vain printtaavat itsensä turvaan"-puheille ja inflaatio on vain kasvussa tästä eteenpäin?

 

 

Puheet Kreikan huonoudesta, heikkoudesta, blaa-blaa whatever ovat varsin mielenkiintoisia. Yllä kuvatus, jonka mukaan saksalaisilla kotitalouksilla on enemmän velkaa kuin Kreikassa. Totta, onhan heillä tulojakin - mutta kysymys onkin että kuinka kauan?

Jep, helpompi aina katsoa muiden ongelmia. Mieleen tulee kuinka suomalaisistakin jonkun äskettäisen gallup'in mukaan valtaosa oli huolissaan vain muiden taloudesta - oma oli kuulemma (70%'lla? en muista nyt) aivan ok. No, pianhan tuo nähdään...

Tässä on "hauska" selitys miksi talous on erilaista Kanadassa. Mish Shedlock toteaa kuitenkin lakonisesti - huudot "tilanne on erilainen nyt" kertoo ihan omaa kieltään.

 

Yllä vielä vertailun vuoksi kuvatus kreikkalaisten työtunneista 2008. Tuosta voi tietenkin veistellä vaikka mitä, mutta aika mielenkiintoinen käppyrä - äkkiä katsottuna nämä hyvinvoivat hyvinvointivaltiot eivät niin töitä jaksa tehdä.

Tuonkin kuvan kautta voi miettiä jatkoja. Mitä tapahtuu kun oikeita töitä pitäisi alkaa tekemään - paperien siirtely toimistossa ei ehkä kauheasti tuo ruokaa lautaselle loppupeleissä.

Tästä päästään sitten siihen isoon pointtiin tämänkin sivun ennakoinneissa. Mitä luulette Etelä-Euroopassa tapahtuvan, kun alkuperäiskansalaiset haluavat takaisin pelloille töihin - mutta niillä on siirtolaisia Afrikasta, Balkanilta, Puolasta ihan riittävästi jo? Öö, muukalaisvihaa? Tukkanuottasia?

Pelkäänpä jotta ruuti kytee jo pahan kerran :-(

 

Lätäkönkään takana kaikki ei mene ihan puheiden mukaan, O-miehen asuntolainojen uudelleenjärjestelyt nakkaavat 2/3-osaa hakijoista pihalle. IMF ennakoi jenkkilään yhtä maailman suurimmista velkarysäystä. LOL - varsinainen ylläri.

En jaksa tähän kammata ongelmaisia jenkkikaupunkeja tai osavaltioita, mutta nyt niistä uutisoidaan jo varsin paljon. Asiaan tietenkin kuuluu, että pankit lyövät vetoa noita(kin) vastaan.

Billy-boy Clinton: Goldman ei tehnyt mitään laitonta. Heh, ei tietenkään - lait kun kirjoitettiin miehen kaudella - ja samat miehet ovat Hopebaman taloustiimin "selkäranka". Oikein ja laillinen kun eivät ole synonyymejä... Hauskasti Somalian piraatit kertovat olevansa GSn tytäryhtiö. Hmm, olisiko taas kyse vakuutusmaksujen ja niiden korvausten vedonlyönneistä?

Olisiko siis syytä vaihtaa ratissa olevat miehet naisiin? Ei tämä ainakaan huonompaan suuntaan enää voi mennä...

 

Talouspuolen kruunauksena kaverin vinkistä yhdistin edellisen katsauksen Suomen valtion ja kuntien velat yhdeksi kuvaksi.

Äkkinäiselle näyttäisi siltä, että tässä on valtion niskasta siirretty velkaa kuntien kannettavaksi - kuten moni on jo julkisuudessakin manaillut. Samoin itseäni hermostuttaa tuo, että kuvan mukaan viime vuonna jo oltaisiin enemmän velkaisia kuin 1997.

Toinen mitä kaveri heitti oli myös vähintäänkin "mielenkiintoinen" ajatus. Velkaisuuden laskemista voi tehdä kovin monella tapaa: jos lasketaan velka per kansalainen niin silloin vimosten 10v maahanmuuttopolitiikkakin saa ihan uuden vivahteen. Köyhien maahanmuuttajien lisäys tilastoihin näennäisesti laskee velkaa per asukas. Hei hurraa tilastot ja niiden käyttö!

 

Ympäristöasioista pari vähemmän mieltä hivelevää juttua: autismilla ja vinyylimatoilla yhteys. Ylivilkkaat lapset puolestaan hyönteismyrkkyjen kylkiäinen? Miten se olikaan - älä pa5ko siellä missä syöt, joskus vetää vain sanattomaksi :-(

Suomessakin seikkailleet Google -kartoituskamera-autot ovat imuroineet myös suojattomien wi-fi-verkkojen tarinoita (ei sillä - jos ei ihminen ole verkkoaan suojannut, niin tyhmähän tuo on). Tässä on Facebook'in perustajan kommenttia käyttäjistä, "idiootteja". Yllätys?

Samaan aikaan Bill Gates'in johdolla ollaan kovasti menossa teknoutopiaan - geoengineering eli maapallon muokkausta. Toisaalla teknofiilit unelmoivat siirtymisestä pois fyysisestä kehosta neuro- yms. verkkoihin. Jotain terminaattoreistakin haaveileville - mielellä ohjattava tekokäsi. Kuinkahan nuokin kantavat jatkossa?

 

Niin, ja kuinkahan käy näidenkin sivustojen löytyminen syyskuun 9. 2011 jälkeen (hauska päivä muutoin - Argentiina, New York, jne.)? Silloin pitäisi tulla kaikkialla käyttöön 6-numeroiset IP-koodit.

Nuo mahdollistavat monta "hauskaa" jekkua - kuten vertaisverkkojen parturoinnit ja muut. Jotain tuon tekniikan käyttömahdollisuuksista kertonee Kiinan asenne, siellä tuo on laajassa käytössä jo nyt. IsoVeli?

Tuohon tangentilla liittyen Intiassa on mielenkiintoinen kehitys, datan käsittelyn ulkoistaminen vankiloihin vimosimpana. Kunhan ei kävisi kuin jenkkilässä - siellähän oikeuslaitoksen tehtävänä hurjimpien salaliittoteorioiden mukaan on kerätä vankeja työläisiksi erilaisille firmoille.

Mitä vain säästämisen nimissä, huh? Yksityissektori kun on niin hyvä ja tehokas, aina ja kaikkialla? Turvallinenkin joidenkin puheiden mukaan.

 

Päivitin Hassuja juttuja -osioon ladattavia Sinfest -pdf'iä, suosittelen lämpimästi englantia lukeville.

Olen itse joutunut etsimään viime viikkoina henkireikää infoähkyyn - ja Sinfest on aivan loistavaa aivot narikkaan -tavaraa. Kaveri on kehittynyt vuosien saatossa paljon - ja loppua kohti poliittista purevuuttakin löytyy.

Tässä vielä jotain todella toisenlaista - intialainen jogi, joka ei syö eikä juo. Armeijan testeissä kaveri oli pari viikkoa ilman - no, mitään. Omien puheiden mukaan jo 70 vuotta takana. Mmmmielenkiintoista :-)

 

Kiitos kannustuksesta, JJA 20€ ja JM 100€ (wow)

 


16.05.2010 14:03 |