ON TOTUUS - JA ON TOTUUS

Meksikonlahden öljykatastrofi tulee olemaan jotain ihan käsittämätöntä. Nyt jo bittisfäärit ovat pullollaan valituksia ilman, veden jne. heikon laadun vaikutuksista ihmisille - puhumattakaan eläimistä. Tällä menolla tavaraa kiertyy myös jenkkilän Itärannikolle, ehkä Islantia ja jopa Eurooppaa myöten.

 

Sitten niistä numeroista - BP kertoo rauhoittavasti, että he keräävät kaikki 5000 tynnyriä talteen mitä päivässä sieltä 1,5km syvyydestä pulppuaa. Satelliittikuvien perusteella kuitenkin vimosimpia arvioita on 95ooo tynnyrin päivävuototahti. Noista tuleekin mukava pyöreä luku, 100ooo.

Öö, ehkä BP'llä meni luvut sekaisin ja he sanovat keräävänsä 100%a talteen 5000'sta kun piti olla 5%a 100ooo'sta. Valitan, vitsit ovat varsin surkeita tätä nykyään :-(

 

Vastaava onnettomuus tapahtui 1980 Meksikon porauslautalla. Silloin(kaan?) vuotoa ei saatu tyrehdytettyä vuoteen. Vuototahti oli silloin 30ooo tynnyriä päivässä...

Jos nyt menee vastaavasti vuosi, niin mereen valuu 35 milj. tynnyriä eli jotain 5-6 Mrd litraa raakaöljyä. Ei ihme, että joissain piireissä ehdotellaan vuodon "paikallispuudutusta" taktisella nukella. En viitsi edes kommentoida tuota >:-(

Ettei ihmisillä tulisi kiusausta käydä ihmettelemässä mitä meren rannalla tuolla tapahtuu, niin jenkkilän rannikkovartioisto kuulemma toimii BPn alaisuudessa estäen kuvaukset. Itse kuvittelin, että nuo olisivat liittovaltion jatke, mutta niin sitä pieni ihminen on erehtyväinen.

Parempihan se pussi päässä on - mm, rehellisyys, läpinäkyvyys ja ToivoTM saavat jatkuvasti uusia määritelmiä. BP taisi olla isoimpia Hopebaman vaalirahoittajiakin - tahtoo sanoa: rahalla saa ja limusiinillä pääsee. Yksi käsittämättömimpiä sivuhuomautuksia tähän on, että BPn pörssikurssi nousi torstaina (raapii päätään).

 

Tämän kylkiäiseksi sopinee - uh, hyvin? loistavasti? osuvasti? Adjektiivit alkavat menettää merkityksensä... Siis tämä, meret kuolevat 20-50 vuodessa. Erinomainen puhuja ja erinomainen video (18min), valitettavasti viesti on - äh, pysäyttävä? BP ei jaksanut odottaa?

Tästä pääseekin hyvin toiseen ajatukseen - kaikki varmaan ovat ajatelleet, että ihmislaji kuolee sitten joskus. Tai kehittyy joksikin muuksi. Tai jotain... mutta kuka on ajatellut, että tuo mankeli tapahtuu oman elämän aikana?

 

Orwell'ia mukaillen - vimosen lisäyksen kalastin jostain bittimaailmasta...

  1. War is Peace - Sota on Rauhaa (Iraq ja Afghanistan)
  2. Freedom is Slavery - Vapaus on Orjuutta (opiskelijoilta DNA-näyte, ponro on paha-paha)
  3. Ignorance is Strength - Välinpitämättömyys on Voimaa (J. Bageant on RAUTAA!)
  4. Debt is Money - Velka on Rahaa (mm. omat raapustukseni)

Vimosen pitäisi pysäyttää jokaisen joka ajattelee muutakin kuin American Idol'ia (tai mikä puuppituubista nyt pursuaakin). Tuohon liittyen jenkkilässä on yksi osavaltio, joka ei ole punaisella - Pohjois-Dakota. Kummallista, on varmaan puhdas sattuma, että heillä on osavaltion oma pankki.

 

Kampasin vähän netistä suomalaisten kotitalousten velkaisuutta ja tilastokeskukselta löytyikin hyvä - joskin pysäyttävä kuva. Tietenkin pitää muistaa, että meillä on eurooppalaisittain "hyvä" tilanne. Tosin olen eri mieltä, mutta tuo nyt on se virallinen totuus millä tätä maata viedään (taas) vajan taakse.

No niin, tuosta kuvasta pari huomautusta. 1988'n lainaushuipusta tipahdettiin 1/3-osa. Jos nyt tipahdettaisiin samaan tapaan, niin velkaantumisaste tulisi jonnein 70%n tasolle.

Tuossa on vain pikku ongelma - sitten pitäisi sen kansantalouden alkaa nousta 4-5v sisällä, koska lainauskaan ei muuten nouse. Kiljoonan asian pohjalta (maailmanlaajuinen SuperLama jne.) en näe toivoa tuolle. Lainaus kun kutistuu, niin kierrossa oleva rahamääräkin laskee - ja kierre tulee vain ruokkimaan itseään.

 

Bittien kampaamisessa tuli vastaan erinomainen, lyhyt haastattelu Steve Keen'iltä - ja suomeksi. Kaveri ihmettelee miten Suomessa kaikista mahdollisista maista ihmiset eivät osaa ajatella velkadeflaatiota tulevaisuutena. Edellisestä kokemuksesta kun on vasta 20v.

Omia aivoituksia tuosta - silloin harvaa alle 15v muksua lama ei koskettanut kovinkaan paljoa. Pikakelauksella 20v eteenpäin ja meillä on rutkasti 20-35v tukkaa myöten veloissa olevaa "nuorisoa" - joille ei esim. koulussa ole opetettu (juuri?) mitään rahasta tai sen käytöstä. Kotonahan tästä tietysti pitäisi puhua, mutta kun ei ole aikaa tai energiaa loppuun kulutetuilla vanhemmilla...

Sitten tietenkin virallisesti hyväksytyssäTM mediassa on vimoset 10v puhuttu pelkästään ikuisesta kasvusta kaikessa. Mannaa taivaalta, nyt ja ikuisesti - ota, ota se asuntolaina, valtiokin tukee suoraan pankkeja asuntolainakorkojen verovapaudella. Joo, koulutus on mennyt perille :-(

Pokkaa ja kumartaa, kyynel silmäkulmassa.

 

Maailmalla alkaa talouden todellinen tila paistaa kaiken pakkelin alta pahan kerran. Itse asiassa alkaa olla tunkua romahdusjunassa. Huh? mitä tapahtui sille alamäkileirille?

Vinkki: tämä on se viimeinen merkittävä huippu vuosiin. Mielestäni ainakin DOW on hakannut päätään kattoon jo jonkin aikaa enkä usko, että parin viikon takainen 1000 pts rysähdys oli mikään nakkisormien aiheuttama fiba.

Ette usko minua, ehkä Meredith Whitney sitten? Luottokriisi on täällä ja loppuvuosi on hyvälläkin tuurilla Fiasko. Joka tapauksessa edessä on mielenkiintoiset ajat: VIX, jenkkilän markkinoiden heilahtelua ennakoiva indikaattori 180%a ylös vuoden takaisesta - ja pelkästään eilisestä 30%a ylös.

Toistan vielä kerran, nyt-ulos-pörssiosakkeista ja ostamaan US$a ja/tai Japanin yeniä. Jälkimmäinen onnistuu missä tahansa pankissa avaamalla valuuttatili, nyt varsinkin kun se €uro näyttäisi tekevän sitä kuolleen kissan pomppuaan (1,26 tänään).

Toinen veto on ottaa "vähän" käteistä ulos pankeista. Tämän sanomisella minut voikin leimata epäjärjestyksen lietsojaksi yms. No, nähdään sitten siellä hirttopuun/polttorovion vieressä...

Tai sitten voi ratsastaa inflaatioleirin kyydissä, kulta 6000 US$a/oz - täältä tullaan.

 

Satuin jutustelemaan entisen työkaverin kanssa ja tuli puhetta sijoittamisesta yms. Jossain välissä sanoin, että pienen ihmisen kannalta pelipöytä on vähän kallellaan yhteen suuntaan. Tuttuun tyyliini kotimatkalla vasta tajusin, että olisi pitänyt lisätä: "pieni ihminen voi vain lainata, kun pankit luovat rahaa". REEEILU PELI, eh?

Tuolla heitolla voisitte ehkä kavereita hätkähdyttää jos/kun taloudesta ja sijoittamisista tulee puhetta eläkerahastojen yms. alkaessa nikottelemaan - tai jopa pyllähtelemään.

Reilusta pelistä vielä tämä hyvänä muistutuksena: GS, Citigroup, Morgan Stanley ja BoA eivät alkuvuodesta tehneet yhtenäkään päivänä tappiota. Sitä vastoin GSn asiakkailleen antamista 9'stä "parhaasta" vinkistä 7 meni metsään. Höh, mitenkäs se nyt noin?

 

Kanadastakin on satunnaisesti ollut puhetta, se kun on kuulemma maailman rauhallisimpia ja järkevimpiä paikkoja. No, ei ole enää - pankkiin pommi-isku ja maassa on yksityisillä ihmisillä velkaa enemmän kuin millään PIIGS-maalla.

Toinen paikka mitä pidetään rauhan tyyssijana on tietenkin Thaimaa. Maalla on pitkä, rauhallinen historia ja väestöstä 95%a on buddhalaisia, joten ei ole uskonnostakaan välttämättä suojaa nykymaailmassa vimosten uutisen valossa.

Niin se vain on, sivistyksen pintakiilto on aikasen ohkainen...

 

Kaiken tämän kylkiäisenä rahan loppuminen esim. poliisin pyörittämisestä Suomessa kertoo isoista, ISOISTA ongelmista. TV-uutisissakin selitettiin lastentarhojen 100 muksun yksiköitä - pomot olivat kovasti sitä mieltä, että a-OK. Kuulemma tautienkaan kannalta ei ole mikään ongelma...???

Jaa-a, milloinkahan alkaisi olla isompaa tilausta tuon rahan luomisen uudistamiselle - eli valta pois liikepankeilta?

Pankeista puheen ollen, se on pankkiperjantai lätäkön takana...

 


20.05.2010 17:16 |