KUKA KAIPAA MUSTAA JOUTSENTA?

Ei ole joutsenta tarjota, mutta kävisikö öljyinen pelikaani? Näistä ei sitten tule loppua jos joku epäilee... Hopebama ja leirinsä paljasti tämän show'n kylkiäisenä karvansa lopullisesti - business is all that matters (and bigger the better). Eli vain busineksella on väliä.

Kasvojen pelastus eleenä (ja sellaiseksi se jääneekin) virallinen tutkimus asiasta sentään käynnistetään. Ainut pikku jupistava seikka on, että raporttia odotetaan 6kk'n kuluttua - ja kerrottavaa tuossa vaiheessa oli? Ehkä "ei rikosta ja olkaahan siellä öljybusineksessa sitten ensi kerralla vähän varovaisempia". Vähän kuin tapaus AIG - oikeustoimia ei jatketa.

 

Kaikenlaisia uhkauksia BP tietysti on saanut kuulla, mutta aika hampaatonta on. BBC'n artikkelissakin vielä leperrellään sen 5000 öljytynnyrillisen päivävuototahdin sävelillä. Tässä kaveri on laskeskellut vielä rutkasti lisää videoiden perusteella - sekä käynyt läpi erilaisia ratkaisuja vuodon pysäyttämiseksi (surullisen hyvä teksti).

Ultrapositiivisiakin visioita vielä löytyy: BP, vuoto pysäytetään viikossa - jep, ja minulla olisi silta myytävänä. BP on tosin myöntänyt, että wirallisetTM vuotonumerot ovat "alakanttiin".

 

Lousiana'ssa "pienestä" haaverista huolimatta öljyteollisuuden nimeen vannotaan vieläkin - eikä O-mies ole sen huonompi, lisää porauslauttoja merille. Jos laajat alueet Meksikonlahden rannikolta menee asumiskelvotonta -kategoriaan, niin monet kuvittelevat että muuttoliike pohjoiseen syö tyhjien asuntojen varastot nopeasti. Asuntoala ja pankit pelastuvat?

Mietitäänpä hetki. Ytimessä on tietysti kysymys: millä rahalla? Kun etelän ihminen ei saa entisestä asunnostaan juuri mitään, niin millä rahalla hän uutta ostaa pohjoisesta? Ei työtä siirtolaiselle, ei rahaa, ei asuntoa - ei ruokaa? Vimosten lukujen valossa ei paljoa toivoa ole tarjolla...

Orlov vertaa Chernobyl'iä ja em. tapahtumaa surullisen hyvin toisiinsa. Voisiko joku kertoa mitä eroa Bush'illa ja Obama'lla on (1, 2)?

 

Systeemissä kytee muutakin kuin talousnumerojen ongelmat, sano.

Tällä hetkellä alkaakin olla jo ylitarjontaa SuperLaman nimellisistä aloittajista - öljykatastrofi, Koreoiden (toistaiseksi verbaalinen) kahina (1, 2), Kreikka, Islanti jne. Noilla tosin ei ole mitään tekemistä talousfiaskon alkamiselle, sopivia ihmisten huomion ohjaajia kylläkin.

Odotettavissa onkin lisää samanlaisia laman "aiheuttajia" - mitä vain, että emme epäilisi systeemistä vikaa-vikaa-vikaa-vik-ikaa-vikvikaa-kaa-vaa...

 

Mitäpä tässä siis tehdä? Heh, onneksi meitin johtajat ovat ajan hermolla - kenkää, kenkää (UK, Saksa) ja tukea pankeille, vaikka maa vararikkoon ajaen (Irlanti). Mm-mm, mistähän se valtio kuvittelee niitä tuloja saavansa?

Jenkkilässä ongelmapankkeja 775, 10%a kaikista - oikea luku? Espanjassa pikkupankki käsi ojossa - 550 milj. €'a hätärahoitusta. Linkissä mainitaan, että ko. pankkia on ohjannut Vatikaani ja katolinen kirkko - huh???

Kun EKP on pönkittämässä valtioita, niin lainamarkkinoilla käy vähemmän viehättävästi: isojen firmojen bondit eivät kelpaa ja pienillä lainaus entisestään kallistuu. Seurauksia? Vararikkoja, työttömyyttä... öö, mihinkähän tämä kaikki taas osoittikaan?

 

Yllä taas yksi versio jenkkilän DOW'n kehityksestä inflaatiotarkistettuna, täältä lisää muita vastaavia käppyröitä lätäkön takaa (paljon). Historiaan verrattuna siis osakkeiden nykyiset hintalaput ovat aika syvältä, samoin alamäen jyrkkyys 2000-vaihteen jälkeen on piilotettu vain inflatoimalla.

Jatkot? Alla eräs visio bittisfääreistä (klikkaa suuremmaksi)...

 

Osakkeisiin sijoittavat ja nopeita ostoja/myyntejä harrastavat varautukaa näihin - tavan käyttäjien nettipäätteet nurin kun isoja heilahduksia markkinoilla. Tuo tietenkin voip ennakoida sitä, että itselle jää Musta Pekka, kun isot pelurit myyvät sijoituksensa. Hassui juttui näin teknologian valtakaudella?

Kannattaisikohan uudelleenarvioida sijoitusstrategiat? Shorttaa asuntoalaa ja panosta olueen kenties? Samoin ehkä olisi syytä miettiä näitä tavallisia sijoitusgurujen hokemia "aina on hyvä aika ostaa" yms.

 

Jaa, luokitellaankohan minutkin johonkin guru-luokkaan? Toivottavasti ei, sellaiseksi määrittely on vaarallista: ihmiset alkavat uskomaan mitä kaveri sanoo - sen sijaan, että käyttäisivät omaa päätään.

Tuosta päästäänkin noihin minun "sijoitus"ajatuksiin: €uro nikottelee pahan kerran, UKn £ on samanlainen uppoava laiva. €uro alkaa näyttää siltä, että se 1,30 US$a jää haaveeksi - alapuolella ammottava musta aukko kasvaa koko ajan.

Kuka ETF'iä harrastaa -ja omistaa (ainakin kuvaannollisesti) teräspallot- niin tästä voi tavata jenkkilän ETF-rahastoja. Noissa jenkkilän karhurahastoissa tulee kaksi kärpästä samaan hintaan - pörssi laskee ja tuotto tulee taaloina, jotka nousevat €uron syöksyn mukana.

 

Itse käytän vain ja ainoastaan Direxion'in papruja, nuo digitaaliliput liikkuvat isolla volyymillä. Tahtoo sanoa, papruille löytyy ostaja "helposti" - vaan sittenkään ei kannata jäädä tavoittelemaan niitä viimeisiä "tuottoja". Kuka näiden kanssa leikkii, niin ymmärtäköön riskit eli ei heikkohermoisille.

Disclaimer: itselläni on seuraavia, perässä nykyinen ja mahdollinen (pylly5tä nykäisty) hinta sekä milloin kannattaa alkaa harkitsemaan hyppäämistä pois kyydistä:

  • FAZ, pankkialan 3x karhu: 15-17 US$a, 600 US$a: exit 100-300 US$a
  • TZA, small cap 3x karhu: 6-8 US$a, 80 US$a: exit 25-40 US$a
  • DRV, asuntoalan 3x karhu: 7-9 US$a, 600 US$a: exit 60-300 US$a
  • EDZ, nousevien markkinoiden 3x karhu: 50-60 US$a, 600 US$a: exit 150-300 US$a

Kaikki nämä numerot siis niillä edellytyksillä, että a) jenkkipörssi pysyy pystyssä, b) shorttaukset pysyvät laillisina ja c) bittiliikenne toimii jatkossakin. Vaihtoehtoisia löytyy €urolandiastakin ihan kivasti, mutta itse tuolla kahdella kärpäsellä ratsastaminen kiinnostaa.

Jokaisen pitää miettiä tarkkaan mihin silmukkaan päänsä työntää. Yllä mainitut "tavoitehinnat" eivät ole mitään kiveenkirjoitettuja, pikemminkin veteen hutaistuja :-D

 

Kiinassakaan kaikki ei tunnu olevan kunnossa: ei, ei vielä voi leikata tukitoimia. Eikä mitään kiinteistöveroja seuraavaan kolmeen vuoteen. Minä olen tämän kaverin kanssa samoilla linjoilla, shorttaa Kiinaa - romahdus tulee hakemaan vertaistaan.

Evans-Pitchard ennakoi Euroopassa äärivasemmiston nousua, yllättäen isommat ongelmat ovat taas manner-Euroopassa. Anywhoo, tuosta saadaankin kiva pari äärioikeistolle. Hmm, ihan kuin historiasta olisi verrokkeja näiden kahden väliin jääneiden yhteiskuntien kehityksestä, Saksa 1920-luvulla?

 

Osavaltiot, kunnat jne. ovat kaikkialla menossa mankeliin samaten, jenkkilässä 32 osavaltiota vararikossa? Euroopassa kaupunkien tilanne ei ole paljon tuon parempi - Suomenkin tilannetta olen viime aikoina valottanut. Kuka on ensimmäinen kun huutaa "pyyhkimään!"?

Eurooppalaisittain tietenkin hyvinvointivaltio saattaa muuttua hyvin pahoinvoivaksi, leikkauksia kautta linjan tulossa. Jenkkilästä pari esimerkkiä: kesäleirit ja lastenhoidot leikkuriin, jep - pienten ihmisten asioista aloitetaan.

 

Jenkkilässä eläkerahastojen absurdiudesta nykyisessä ilmapiiristä kertoo seuraava: monet osavaltiot laskevat 8%n vuosituoton visioissaan - ja sittenkin moni menee pysyvästi viemäriin 10v sisällä. Sanoisin, jotta kannattaa tarkistaa alkajaisiksi tuo oletus 8%n vuosituotosta.

Tästä yksi esimerkki tuon numeron vaikeudesta toteutua - jenkkilän osakkeet 20%a ylihintaisia? Kunhan ei tuokin olisi haaveilua...

Peli ei paljon tuota parempi tällä puolen lammikkoa ole. Huoh, taidamme päästä todistamaan aikamatkustamista vähän kaikkialla - ja ihan ilman mitään superkauniita hiukkaskiihdyttimiä

 

Yllä muistutuksena jenkkilän prioriteetit. Onko Hopebama ehdottanut military-industrial-complex'in leikkausta? En ole itse sellaisiin ainakaan vielä törmännyt...

Em. kuvan kylkiäisenä on mieltä "ylentävää" kuulla, että Afghanistan'in ristiretki maksaa jo enemmän kuin Iraq, 6,7 Mrd US$/kk. Mitä vain että turvataan se poppysato, eh? Karzai'han on tunnetun huumeperheen julkisivu, "parempaa" miestä tuskin CIA voisi tuolla pitää pystyssä.

 

Mitenköhän suomi-"rauhanturvaajat" itse ajattelevat Afghanistanin retkestä? Jos lukijoissa on reissussa olleita, niin mielelläni julkaistaan kommenttia. Saksalaiset ainakin jo vähän raapivat päitään...

Sitten vielä kun muistetaan, että huumerahat ovat tärkeä -ellei jopa välttämätön- osa pörssien pystyssä pitämiseksi. Välillä vähän laitamyötäisempikin linkki ;-) jossain oli ihan YKn sanomana vähän samat jutut - en vain tähän hätään sitä linkkiä löytänyt.

Pitäkäähän avointa mieltä, tulevaisuudessa on odotettavissa hyvin, hyvin kummallisia kehityssuuntia kautta linjan.

 

Tällä hetkellä hiukan toiveita on herätetty kidnappausten tuomittavuudesta - UKssa tutkimus viime vuosien tapahtumista (ehkä jopa Iraq'in retkestä). Voisiko siis hymypoika-Blair joutua pölkylle?

No, ei vielä innostuta - näillä jutuilla on taipumusta vaipua unholaan, kun riippuvuussuhteet alkavat tulla esiin. Vähän kuin jenkkilässä Mississipin suistoalueen suojeluun panostava järjestö - yhteistyössä BPn kanssa.

Ei taida tästä systeemistä puhtoisia pulmusia löytyä?

 

Ruoka-asiat aina kiinnostavat - tietenkin, oma napa lähinnä jne. ;-)

No, asiaan kuitenkin - nykysysteemi tuhlaa aivan järkyttävät läjät ruokaa. Esim. California'ssa 6 milj. tonnia evästä vuosittain kaatikselle. Järkeä? Saa nähdä jatketaanko tuota vielä pitkään - vai hypätäänkö suoraan toisenlaisiin kokkikirjoihin.

Samalla voidaan miettiä noiden GMO-kasvien oikeaa tarpeellisuutta, tähän asti kun ne ovat tähdänneet poikkeuksetta rahan tekemiseen Monsantolle ja kumppaneille.

 

Paul Grignon (Money as Debt'in isä) on ollut ahkerana: Digital Coin -systeemi, jossa jokainen voi laskea itse (niin ihmiset kuin firmat) rahansa liikkeelle. Koko systeemin perusajatus on tietenkin, että sinun pitää olla tuottava yksilö (vessassa käyntejä ei lasketa) mitä vastaan voit laittaa rahaa kiertoon.

Ei vapaamatkustajia siis eikä tarvetta nykyiselle pankkisysteemille! Nykyisten pankkien tuottavuudesta saataisiin varmasti mielenkiintoinen keskustelu aikaiseksi... Jep, taas ollaan tallomassa nykyisen systeemin varpaille.

Tästä: Essence of Money (7min, 15Mb) ja Digital Coin Intro (8min, 17Mb) sekä selitys-pdf't yhteen zipattuna (2Mb) näille sivuille imuroituna. Valitettavasti englanniksi, mutta kieltä taitaville suosittelen lämpimästi. Pitänee ottaa käännösprojekti tästä joskus :-)

 

Tuota tavatessa tulee mielenkiintoisia kysymyksiä ja ajatuksia päähän: mitähän työtä useimmat pankkiirit, sijoitusneuvojat jne. pystyisivät tekemään nykyjärjestelmän vaihdon jälkeen? Puppugeneraattoreista saattaisi tulla ylitarjontaa...

"Muutama" asia Digital Coin -ajatuksessa vielä tietysti vaatii hiomista, mutta jostainhan sitä on aloitettava. Tässä on hyvää keskustelua (taas englanniksi) ja antaa ainakin muutamiin kysymyksiin vastauksia. Vilkaiskaa ainakin nuo videot.

 

Vaihtoehtoista viihdettä Ausseista - samaa tyyliä kuin kaksi John'ia UK'sta (brittihuumoria) tuolla omilla ladattavien videoiden sivulla. Huumorimieltä pitää aina olla, se kantaa vaikeissakin paikoissa.

 

Taloudellista tukea, JM 10€.

 


22.05.2010 10:48 |