PEAK OIL HÖRHÖILYÄ? ENTÄ PEAK TECHNOLOGY?

Tuli tuo ajatus vastaan bittipolkuja tallatessa. Ajatus oli siis, että ihmiskunta olisi hakkaamassa päätään kattoon tässäkin asiassa. Ainakin Meksikonlahden öljyfiasko tukee tuota veikkausta - 1,5km'n syvyydessä tapahtuva laastaroimistouhu alkaa olla - öö, niin mitä?

 

Tragikomediassa olisi edes jotain naurettavaa - mutta öljyssä lellivät linnut eivät ainakaan minulle ole alkuunkaan hauskoja (lisää tylyjä kuvia). Kaikkinensa paras mitä BP on pystynyt tarjoamaan vuodon tulpittamisellaan on -ehkä- 1000 öljytynnyrin keräys päivässä. Älkääkä vain kukaan muistako, että sieltä ilmeisesti tulee 100ooo tynnyriä päivässä mereen koko ajan.

BP kyllä parhaansa mukaan pyrkii peittelemään tilanteen toivottomuutta. Öljyn hajottamiseksi on mereen tiputettu jo ties kuinka paljon myrkyllisiä öljyn hajottajia, mutta eihän ne oikein toimi. Costeau Jr sukelsi tuohon soppaan ja miehen toteamus? painajainen.

Ja ikään kuin asiat eivät olisi huonosti, niin BP'llä on muitakin ei-niin-hyvin-hoidettuja porauslauttoja Meksikonlahdella. Ugh, ovatko nämä yksittäistapauksia - vai yleinen toimintatapa? Asiaan tietty kuuluu, että BP kerää muhkeat tuet liittovaltiolta joka vuosi.

 

Yksi asia mitä ei pahemmin ole kuitenkaan noissa jutuissa retosteltu on se tyly fakta, että Mississippin tuomien maanviljelyn jne. valumavesien takia alueella on käytännössä jo tuhansien neliökilometrien laajuinen kuollut alue.

Tämä tarkoittaa, että ei ole ollut juttuja tuhansista kuolleista linnuista - jollaista voisi odottaa yhdeltä maailman isoimmalta suistoalueelta. Tahtoo siis sanoa, että kun alue on tehnyt hiljaista kuolemaa kymmeniä vuosia, niin siihen ei ole edes kiinnitetty huomiota. Kertoo jotain, eh?

No, tämä(kin) surkeus on ja pysyy täällä. Vuoto jatkuu joulukuulle? Ja leviää Atlantille? Lyödäänkö vetoja... BP'kin lyö yhdenlaista vetoa - maksetaan osinkoja 10 Mrd US$a, sitten ne eläkerahastot... ai niin, ne ovat niitä pitkän ajan juttuja - mitä suotta, kvartaalitalous riittää!

 

Tuosta Peak Tech -ajatuksesta kertoo myös tämä: BP kieltäytyy avuntarjouksista. Mm. James Cameron, jota pidetään yhtenä vedenalaisen kuvauksen uranuurtajana, on lyhyesti sanottuna järkyttynyt BP'n asenteesta.

Mitä tahansa julkisivun ylläpitämiseksi - esim. porauslautalta selvinneet pakotettiin allekirjoittamaan vastuuvapautus -papruja ennen vapauttamista. Huh? Miten firma voi pitää työntekijöitä lukkojen takana vasten heidän tahtoa nähdä huolestuneet perheensä?

Vähemmän hauskasti Nigeriassa öljyntuotanto on saanut aikaiseksi moninkertaisen tuhon vuosikymmenien saatossa. Onneksi siitä ei raportoida, ei tule paha olo Shell'in tuotteiden käytöstä - tai jotain :-( Kyllä luonto-äiti imee, niin kuin tähänkin asti - vai?

 

Hopebama'n toiminta öljyfiaskon kanssa kertoo myös miten hän seuraa marssiohjeita finanssikriisin käsittelyssä. Jon Stewart vetääkin hyvän pätkän O-miehen prioriteeteista vimosen kuukauden ajalta, korisjoukkueita ja muita.

Jep, yleinen kuvitelma tuntuukin olevan, että jos ongelmaa ei katso silmiin niin ehkä se menee pois. Sorry, nyt möhläykset ovat jo niin isoja ja olemme niin pahasti normaalien rajojen ulkopuolella, että paluuta ei entiseen ole.

Kieli poskella voinee näitä meikäläisen tärppäämisiä sivujen kasassa pitämisestä pitää myös eräänlaisena teknologian huipun lähestymisenä. Mikä se on kun tuntuu, että ihminen on tehokkaimmillaan kaikenlaisen vahingollisen ja toisten kiusaamisen pystyttämisessä?

 

Kuka vielä uskoo jenkkilän wirallisia työllisyystilastoja? Toivo-mies tietenkin vakuuttaa, että hyvin menee - mutta kun vähän kammataan virallisia lukuja, niin aika hötöltä näyttää.

431ooo uutta työpaikka - hii-YAH!!! ...het-het-hetkinen, tuossa luvussa on 411ooo väli/lyhytaikaisesti palkattua (joiden toimenkuvat ovat vähän mitä sattuu muutoinkin). Propaganda työllisyysministeriön huippusalainen kuolleet/syntyneet tilasto lisäsi työpaikkoja 226ooo. Tai siis suomennettuna: työpaikkoja hävisi pari sataa tuhatta.

Valehtelua? Ei kai... - ja kannattaa huomata, että jenkkilän pörssi ei "ostanut" Hopebaman kasvupuheita perjantaina alkuunkaan.

Tämäkin on hupaisa kehitys - jenkkilän kongressia lahjotaan lobataan sitten €uropankkienkin puolesta ihan urakalla. Toisaalta tuon ymmärtää kun katsoo alapuolista kuvatusta, €uropankit edelleen 2-3x "paremmin" vivutettuja kuin jenkkipankit. Ts. pelastajia pitää etsiä - mistä vain. Siinä ei muutama miljoona lobbaukseen paljoa paina...

Vähän tangentilla tässä Vatikaanin raha-asioista mielenkiintoinen opus, vahvistaa Vatikaanin pankkien pelastamista verovaroilla entisestään, eh? Niin, ja pankkien rahanpesuhan ei ole ongelma >sarkasmia<

Jenkkilän valtionvelka porskutti sitten 13ooo Mrd US$'n toiselle puolen. Suomessa puolestaan 70 Mrd €'a jäi taakse. Huoh, tässäkin taitaa olla jonkinlainen trendi... Niin - ja kuka vielä sen inflaation (ja hintojen nousun perään) haikailee, niin jenkkilän M3 eli laajin mahdollinen määritelmä kierrossa olevalle rahalle laskee jo 10%n vuosivauhdilla (linkki hukassa, mutta tämä kelpaa ensi hätään).

 

Poliittinen kriisi?

Ranskan maalla Sarkozy'lla on ongelmia ilmeisesti asekauppiaiden vaalituista. Duh, mitähän seuraavaksi? Ainakin Japanin pääministeri heitti pyyhkeen kehään, samoin Saksan presidentti.  Ensimmäisen muutos-vaalipuhe paljastui kovin tutuksi - korruptio rulez!!! Jälkimmäinen meni puhumaan sivu suunsa Afghanistan'ista - ei pelkkä turvallisuusoperaatio. Öh?

Kesästä on tulossa kuuma ja hikinen kovin, kovin monella rintamalla.

 

Minusta on ollut mielenkiintoista miten vimosen vuoden aikana suomi-TV'ssä on pyörinyt rutkasti Toiseen Maailmansotaan liittyviä dokkareita. Ehkä alitajuisena yrityksenä ettemme repeäisi samaan menoon kuin 70v sitten?

Tuohon liittyen UKn äärioikeisto kuulostaa kovin samalta kuin eräät ruskeapaidat joskus. Eikä Venäjän Hitleriä sekä Stalinia kumartavat "nationalistitkaan" kauheasti vakuuta tulevan kannalta. Joo, vielä nuo hyvin kruisailevat valtamedian pohtimisten tutkan alla, mutta kun ruutinassakka saa tulta, niin se leimahdus voip olla nopeakin...

Edelliseen liittyen on vähintään surkuhupaisaa miten Berlusconi siteeraa Mussolinia: ei minulla ole valtaa. Tai siis - ei tarpeeksi.

 

Nuorten suhteen on yksi juttu mikä minua repii pahasti - ja se on opintovelat. Monen kohdalla niistä on tulossa melkoinen riippa - mitä kun ei saa koulutustaan vastaavaa työtä? Aa, sitten pitää lähteä opiskelemaan lisää (ja ottamaan velkaa) kuvitellen, että kyllä se kannattaa.

Suosittelen miettimään uudemman kerran - ja jos ei muuta, niin sitä opiskelualaa ainakin. Mediakonsultti? Sijoitusneuvoja? Keksinette itsekin esimerkkejä...

Vaan ei se elämä tunnu olevan kauhean hyvällä tolalla keski-ikäisilläkään jenkeillä, itsemurhat rajussa nousussa. Tämä on vasta alkua - ikään kuin tuo voisi jotain lohtua antaa X-(

 

Viime viikon pörssitapahtumat kertovat paljon sijoittajien mielialoista, kurssit sinkoilivat rankasti alas-ylös-alas ja mm. DOW kurahti alle 10ooo'n perjantaina ja Kiinan Hang Seng 13kk'n alimpiin lukuihin. Itselleni nuo ovat ainakin vimosia merkkejä pysyvän alamäen alkamisesta.

Tietenkin seuraavia vakuutteluja sijoitusneuvojilta ja muilta tulemme kuulemaan: on ihan ymmärrettävää, että vähän kurssit dippaavat kun... Sitten kun lähestytään viime vuoden pohjia, niin selitys on: tämä on se W-taantuma, tästä taas käännytään yms. Entäs kun se puhkaistaan alaspäin?

Ah, minä tiedän - tämä on vuosisadan ostomahdollisuus. Jep, ja minulla olisi silta myytävänä ;-)

 

Lyhyellä tähtäimellä odotan DOW'n kurvaavan kohti 8200-8800'a, ehkä jopa 6500 pohjia viime vuodelta. Jos 6500 ei tule tänä kesänä, niin vuodenvaihteeseen mennessä varmasti - ja ensi vuonna... Sitä vastoin näin alkuviikosta voimma saada vielä jonkunlaista pomppua, mutta mielestäni yleissuunta on kääntynyt seuraaviksi vuosiksi alamäkeen.

Mitä tulee Pohjoismaiden pörsseihin, niin tuskin tarvinnee heittää erityisempiä selityksiä. Kun täälläkin pörssien omistuksista puolet on ulkomaisten kirjanpidoissa, niin mitä luulette - pitävätkö he nämä osakkeet kun muualla liu'utaan vuosisadan suohon?

Valuuttapuolella €uro kynti sitten jo alle 1,20 US$'n. Ja syvä, musta aukko siinä alla jo kummasti kylmiä huuruja puhaltelee... Kaikkinensa 1:1 jenkkitaalan kanssa saattaa tulla nopeammin kuin aluksi kuvittelin. Toisille se on kuitenkin ok - ainakin vielä.

Joka tapauksessa erilaisia rimpuiluja tullaan näkemään kautta linjan: arviointifirmat kieltäytyvät laskemasta jenkkipankkien statuksia. Heh, paperipussi päähän ja kaikki yhteen ääneen nyt: la-la-La-LA-LAAA!!!!!

 

Soo-oh, eipä synkistellä liikoja. Japani on pykäämässä kuuhun robottien tukikohtaa. Technofascism.blog kirjoittaa "positiivia", hyvästi megakuolemat - terppa gigakuolemat. Kuulemma teknologia menee eteenpäin niin hyvää vauhtia, että euforiassa jaetaan maailmaa vuosisadan loppupuolella uusiksi.

Herroilla on tainnut unohtua Einstein'in toteamus atomisodan jälkeisistä sotatavoista - kivet ja kepit. Jep, pahoin pelkään että niitäkin tässä tulevina vuosikymmeninä saadaan ihailla - imperiumit harvemmin suostuvat luopumaan saavuttamistaan eduista ilman riehumisia. Haavoittuneet pedot ja muuta "kivaa"...

 

Mistä päästäänkin kivasti tähän EUvostoliiton hanhenmarssipuheisiin. Äh, eihän niitä vielä ole missään ollut - ensin pitää tehdä se liittovaltio (myyntipuheena SuperLama on tietenkin ihan omiaan, keppiä ja porkkanaa puhujasta riippuen). Itse olen vain 100varma, että EU'sta tulee pannukakku kauan ennen kuin mitään reaalista saavat aikaiseksi, Rompuy ja muut siis.

Ei ole pienintäkään epäilystä etteikö kavereilla ole intohimoja päästä EUvostoliiton rattiin. Valitettavasti Wanhan mantereen wanhat riidat tulevat repeämään pintaan, kun huonot ajat tulevat. Joo, ilmassa on vasta etiäisiä tulevasta.

Siinä on turha johtoporsaiden puhua EUsta kun kukin maa kääntyy sisäänpäin ja/tai alkaa kiristelemään hampaitaan naapureille. Olemmeko yhdessä eurooppalaisia - vai saksalaisia, italialaisia, englantilaisia jne.?

Historia on tyly kertoja ihmisluonnosta, pian puheet ihmisten valaistumisesta tullaan testaamaan pelkään minä. Yksi signaali kertonee enemmän kuin kaikki muut löpinäni: asevarustelu kasvoi suurimmilleen kautta aikojen, kun kaikki muu kutistui.

 

Puhunko pehmoisia? Ehkä, mutta Unkarin lainahanat taisivat hirttää kiinni pahan kerran perjantaina. Tsekin presidentti sanoo asiat selkokielellä - €uroalue on epäonnistunut. Miksiköhän tätä miestä pommitettiin kaikenlaisella kakalla, kun hän ei halunnut vahvistaa Lissabonin sopimusta ilman kansanäänestystä?

Niin, ja onhan näitä muitakin soraääniä viime aikoina alkanut nousta pintaan...

 

Tuon kylkiäisenä on vähemmän lohduttavaa kuulla, että lätäkön takana ei polttomoottoriajattelusta olla luopumassa. Niin, miksikäs sitä? Vähän sama kuin, että Suomessa ollaan sitten prosessoimassa vehnät bioetanoliksi. Mitä vain, että voidaan tottumuksista pitää kiinni...

Sitä paitsi sehän on ihan ok, jos kerran viljaa tuotetaan liikaa. Uh, miten olisi se etukäteen suunnittelu liikatuotannon vähentämiseksi? Ai niin (läps otsaan), eihän tuotannosta VOIDA LEIKATA - sille pitää vain keksiä oikea käyttökohde.

...aaaaAAAHHHH!!!! Kyllä se kehitys on ihanaa, ne?

 


06.06.2010 20:07 |