KESKIVIIKON VERILÖYLY MARKKINOILLA ALKOI

Tämä päivä ei alkanut Aasian markkinoilla hyvin. Indonesia sulki jo ovensa ja isommat pörssit siellä puolen pallukkaa ovat samoin vapaassa pudotuksessa (HSI ja Nikkei+muut). Hong Kong laski ohjauskorkoa suoraan 1%'lla. Lyhyesti kai voisi sanoa, että markkinat kautta maailman ovat paniikki-mielentilassa Meksiko. Pörsseissä ollaan siirtymässä mielenkiintoiseen vaiheeseen: ennen -1-2% lasku oli huono päivä, nyt sellainen on hyvä päivä. Tilanne on vähän kuin katselisi lumivyöryä, ei se niin pahalta näytä kauempaa (Suomessa), mutta väittäisin että me olemme suoraan tapahtumien alarinteellä. BBC'llä on hyvä kuvallinen yhteenveto täällä viime aikojen tapahtumista. Tosin luulen, että ensi viikolla kuvat ovat auttamattoman vanhentuneita. Mutta toisaalta saatanhan minä olla väärässäkin.

 

Yksittäisistä yhtiöistä AIG on käyttänyt parissa viikossa 61 Mrd US$ alkuperäisestä 85 Mrd US$ valtion pelastuksesta jenkkilässä. Seuraava vakuutusyhtiö MetLife onkin siellä jo vaikeuksissa, joten kohta voitaisiin sanoa hei-hei sikäläiselle vakuutustoiminnalle laajemmastikin. USAssahan muutamana viime vuotena vakuutusyhtiöt ovat poistaneet mahdollisuuden kiinteistövakuutuksiin Meksikonlahden ja eteläisellä Atlantin rannikoilla pyörremyrskyjen takia. Bank of America tullee ottamaan kohta myös takkiin, sillähän ei selvästi ole tarpeeksi hyvät välit "sisäpiiriin".

 

UusDollari

 

En sanoisi että tämä hyvä ratkaisu LYHYELLÄ TÄHTÄIMELLÄ, mutta pitemmässä juoksussa varmasti hyvä sijoitus. Itse näen deflaation syövän myös kullan ja hopean hinnasta lyhyellä tähtäimellä vielä tämän päiväisistä virallisista hinnoista (yksinkertaisesti siksi, että isoilla rahastoilla on sekä arvometalliomistuksia että muita - ja kun muut syöksyvät, niin rahastojen on PAKKO myydä myös arvometalleja paikkaamaan tappioita), mutta täällä pohjoisessa em. tuotteiden saanti voi olla hieman hankalaa jatkossa. Jos pankkitilillä on REILUSTI ylimääräistä, niin kannattaa harkita fyysisiä tuotteita. Painoarvo fyysisissä, ei mitään sijoitusmarkkinoiden ETF-papereita, mitä viime vuosina on suosittu myös arvometallisijoituksina. Jos paperimarkkinat romahtavat, niin kuin näyttäisi käyvän, niin omasi takaisin saaminen voi olla hankalaa. Kuten on aikaisemmin useasti mainittu, paperirahaa ei riitä kaikille, jos pankkiryntäys täälläkin ottaa jalansijaa - siinä ei valtion takaukset auta mitään. MUTTA PITÄÄ MUISTAA, ETTÄ KULTAA JA HOPEAA EI VOI SYÖDÄ.

EN OTA VASTUUTA IHMISTEN SIJOITUKSISTA NÄIDEN KIRJOITUSTEN PERUSTEELLA!

 

LISÄYS 8.10.2008

KORKOPROSENTTISIRKUS

Jotain on tehtävä -mantra toimii täydellä teholla. Talous on saatava käyntiin! USAn FED laskee 0,5%, samoin UK, Ruotsi, Sveitsi, Kiina ja EKP kaikki sahasivat korkojaan alaspäin samalla kun Venäjä ja Ukraina sulkivat pörssit Indonesian vanavedessä sekä Argentina ja Brasilia heittivät US$'n keskinäisestä kaupastaan viemäriin. UK julkaisi pankkitukipaketin, jonka "toivotaan saavan rahamarkkinat käyntiin" ja "antaa pankeille rajattomasti likviditeettiä". Tavan säästäjiä ja piensijoittajia hokemat tuskin naurattavat: UKn hallitus saa etusijan jatkossa mahdollisista voitoista. Maksimissaan paketti sisältää eri kohteisiin lajiteltuna jopa 500 Mrd £.

Kilpajuoksu alamäkeen on hankalaa, kompastu ja takaa tulevat juoksevat yli. Mutta kun ei haluaisi jäädä lähestyvän tsunamin allekaan. Chris Masterson on tehnyt hyvän kuvan FED'n käyttäytymisestä vimosen 10v aikana. FED'n lainat ulos siis - ja mitä muut pankit ovat heille velkaa... Kannattaa muuten katsoa hänen "Crash Course", jos ette vielä ole ehtineet. Siinä tosin johtopäätöksenä on hyperinflaatio, mutta äskettäin myös hän sanoi että deflaatio on tällä hetkellä derivatiivien romahtaessa (en löytänyt linkkiä tähän hätään, mutta luin jutun joku aika sitten) tilannetta ajava voima.

 

FED_total

 

Tämän mainittiin jo aikaisemmin, short'auksen kielto USAssa pitäisi päättyä tänään, saa nähdä jatketaanko sitä. Puheet on ainakin tällä hetkellä että ei, mutta pörssipäivä USAssa on vielä nuori. Sinänsä hauskaa lukea kuinka finanssiala vinkuu, että short'aus on laskenut kursseja. Kannattaisiko hoitaa hommansa, niin ettei olisi luurankoja kaapissa heikompina aikoina? Vaan mitäpä sitä, hallitus pelastaa ja sitten pomot voivat mennä hyvin ansaitulle lepolomalle veronmaksajien laskuun. Kuten AIGn pomot. Tai sitten naapurin uhkailu kovalla äänellä, UKn Brown vaatii Islannilta brittikansalaisten pankkitalletukset takaisin. FED on myös Kanadan keskuspankin kimpussa, pitäisi kuulemma saada apuja...

Syyllisten etsintä, syyttömien rankaisu, valheet, emävalheet, tilastot, lupaukset, kiristykset jne. Valikoima on kiitettävä - vaan kun pitäisi nostaa kaikki pankkien sijoituspaperit päivänvaloon, jotta voitaisiin oikeasti mennä eteenpäin. Silloin katsottaisiin mikä joutaa roskiin ja mikä ei, mutta ei sitä voi tehdä - sehän ei sovi "vapaiden markkinoiden" ajatteluun. Vapaat markkinat ovat kuin muinainen kommunismin sanoma esiripun takana "mikä on sinun on myös minun, mutta mikä on minun ei todellakaan ole sinun". Jotenkin tuntuu, että pahan päivän varalle rakentavia ei johtoporsaista löydy - tai sitten minulla on vain huono tuuri heidän löytämisessä.

 


08.10.2008 00:00 |