AFGHANISTAN MAKSAA JÄLLEENRAKENNUKSENSA MINERAALEILLA

Tuo on siis vimosin myyntilause miehitykselle - ainakin nyt kun maasta on kuulemma löytynyt valtavat varannot yhtä ja toista "kivaa" (länsimaille). Hauskasti löydökset teki armeijan pieni tutkijajoukko. Tosin alkuperäiset löydökset ovat varmaan Neuvostomiehityksen ajalta, mutta eipä tartuta pikkuasioihin ;-)

Näitä juttuja kaivostoiminnan kannattavuudesta yms. kivasta kannattaa miettiä sitten kun pohtii miksi jenkkilän rautasaapas on oikeasti maassa. Irak'in retkeä kun Bush perusteli Argentiinan ent. presidentille parhaana talouden nostajana. Toisaalta Bush jokelteli Chirac'ille, että Raamattu on Irakin ristiretken syynä ja hänen innoittajana.

Joka tapauksessa -köh, köh- Irak'in piti rahoittaa oma jälleenrakennuksensa öljytuloilla. Mm-mmm, ja nykytilanne oli?

 

Yhtenä selityksenä tälle valtavalle "löydökselle" itse kuitenkin veikkaan, että maahan virtaa jo niin rutkasti heroiinikaupan tuloja jotta niiden "piilottamiseksi" pitää olla joku kaunis "virallinen" selitys. Sellaisena tuo arviolta 1000 Mrd US$n mineraalivaranto toiminee oikein hyvin.

Joku irvileuka bittisfääreissä heittikin, että seuraavaksi (kuollut, mutta ah niin pelottava) Osama bin Laden ilmoittautuu Iran'issa oleskelevaksi. Silloin tietenkin seuraava maankuoren tutkimusprojektin jättilöydös raportoitaisiin Persiasta.

Kaikenlaista sitä ihmisille pälkähtääkin päähän 0:-) Esimerkkinä vaikka tämä California'n sankari, joka oli -köh, köh- henkilökohtaisella ristiretkellä Osama bin Laden'in tappamiseksi Pohjois-Afghanistan'issa Jumala on minun puolellani yms. huulillaan. Kaverin aseistus oli mielenkiintoinen: mukana mm. miekka...

 

Jenkkilän asuntoalan Freddie ja Fannie ovat ohittamassa AIG'n rahakaivona, vimosin lasku 160 Mrd US$a - tähdäten 1000 Mrd US$'in. Tuota ehkä selittää tämä, toukokuussa asuntovelkaisten ulosmittaukset 44%n nousussa.

Mitähän tilanteelle voisi tehdä? Joo, tarjotaan ihmisille lisää verohoukutuksia hypätä asuntovelkaiseksi. Melkoisia käärmeöljyn myyjiä, sano... ja pistää miettimään mitä eroa on lätäkön takana pankin ja liittovaltion edulla? Ei niin mitään, kun ymmärtää että liittovaltio on vain pankkien julkisivu (fasismi?). Tuosta ajatuksesta tietty voi miettiä yhtä ja toista muissakin maissa...

 

Tässä yhteydessä on tietenkin hyvä myös pohtia näitä yksityistämisintoiluja - s'on aina halvempaa palkata yksityiseltä puolelta immeisiä. O-mies vähän tähän uumoileekin massiivista ulosmittausta liittovaltion normitoiminnoissa, poliisi, palomiehet ja opettajat.

Loppulaskuna vain taitaa olla, että sitten yksityisen puolen vastattavuudet kaadetaan kuitenkin taas vararikon tai parin -ellei jopa taantuman ja laman- kautta valtion niskaan. "Ohoh, kylläpäs sitä taas sattui" taitaa olla se tavallisin kaneetti näissä tapahtumissa. Vähän kuin Nalle Wahlroos jossain vasta moitti ei-omien systeemiensä toimimattomuutta. Jep, suurin vika on aina muiden toimissa...

Mutta niinhän se on ettei täydellistä systeemiä olekaan, aina löytyy hyväksikäyttäjiä.

 

Irlannin keskuspankki ennakoi asuntokuplan puhkeamista jo 2006 - mutta ei asiasta puhunut julkisuuteen. Pelättiin asuntokuplan puhkeamista ja talouden alamäkeä. Duh, ei auttanut pään pensaaseen laittaminen - ei siellä, ei ehkä täälläkään? No, meitin poliittinen johto tietenkin on halukas kokeilemaan onneaan :-D

Euron "paluu" tai nousu kuulostaa hienolta, mutta sen ymmärtäminen on vähän vaikeaa. Ainakin jos yhtään seuraa reaalimaailman tapahtumia - esim. Kreikan lainojen luokituksen siirtymistä roskalainoiksi (mitenkäs se meitin talousministerin puhe hyvästä sijoituksesta menikään?).

Tuohon liittyen on aika mielenkiintoista kuulla Japanin pääministerin odottelevan maalleen samoja kohtalonhetkiä kuin Kreikalle. Onko tarkoitus saada jeni'ä alas ja siten vienti vetämään? Voipa ollakin, voipa ollakin - mutta haaveen onnistumisen kanssa saattaa tulla vaikeuksia.

 

Eurolandiassa velkaisuus tuntuu olevan päivän sana, maa kuin maa saa siitä "nauttia". Seurauksena on sitten toinen tuttu sana - leikkaukset, leikkaukset: Ranskassa 45 Mrd €'a noin "alkajaisiksi". Yksi seuraus on Sveitsin frangin ja Kanadan dollarien nousu "turvasatamina". Jotenkin luulen, että tulevina vuosina käsite turvasatama saa ihan uusia ilmenemismuotoja...

Lätäkön takana yksi sun toinen indikaattori näyttää syvää punaista: ECRI pahimmillaan vuoteen. Samaan aikaan jenkkifirmat imuroivat itselleen rahaa - eivät sijoituksia.

 

Toisaalla taas myös tähtimaailma ennakoi jotain "hassua" elokuulle. Edellinen linkki on vähintään mielenkiintoinen, onko rimpuilu turhaa jos galaktisetkin voimat pistävät kaiken kallelleen?

Muistaakseni myös 1929 jenkkilässä oli eräs varsin vaikutusvaltainen tähtien lukija, joka ennakoi myös romahdusta. Tähän on tietty hyvä huomata, että ennakoijia on tänään niin paljon, että joku osunee oikeaan riippumatta mitä tapahtuu - ja nousee sitten vähintäänkin Cassandran tasoiseksi visionääriksi :-)

Cassandran kohtalo oli sitten loppupeleissä vähän vähemmän mairitteleva, mutta ihmisluonto on vähän mitä se nyt on.

 

Bilderberg yrittää kasvojen kohotusta - oma webbisivu pystyyn. Siellä sitä maailma parannetaan hyvän ilmapiirin vallitessa ja ajatuksen vaihdon merkeissä... mutta ei tietenkään suunnitella mitään golfausta vakavampaa.

Osaltaan edelliseen liittyen Geithner taas vaihteeksi syyttää Kiinaa valuuttamanipuloinnista. Talk is cheap eli puhe on halpaa.

 

Öljyturman kanssa rimpuilevalla BP'lla on mielenkiintoisia vetoja viime ajoilta: pulju ostaa Google'lta propagandatilaa. Samoin firmaa ei kauheasti kiinnosta kertoa tapahtumista itse - eikä halua muidenkaan raportoivan tilanteesta. Asiaan tietty liittyy todistusaineiston tuhoamista ja muuta.

Hassuja (varmaankin yhteen-) sattumia, sekä BP'n pomo että GS myivät rutkasti firman osakkeita muutama viikko ennen räjähdystä. Todellisuus kuitenkin näyttäisi BP'n saavuttavan - nyt myönnetään ehkä 40ooo'n tynnyrin vuototahti päivittäin, ennätysonnettomuus siis tulossa (jos joku sitä vielä epäili).

Tässä on hiljaiseksi vetäviä kommentteja aikaisemmista öljyvuodoista luonnolle. Ei, ei se luontoäiti ihan mukisematta kaikkea taida niellä :-/ Asiaan tietty kuuluu, että BP valitsi nyt jotenkuten paikatun putkituksen "taloudellisin" perustein. Hilpeästi putkitukset veti Halliburton... Aa - ja tapahtumia ei kukaan ennakoinut?

 

Rantamuotia 2010. Toinenkin rohkea Meksikonlahdella sukeltelija, tulee mieleen lähinnä Kummisetä-elokuvan mafialause sleeping-with-the-fish tuostakin :-(

Mitäpä BP sitten voisi tehdä jo karanneen öljyn kanssa? Öö, polttaa sen? Toiminnalla alkaa olla kiire, sillä kökkö rantautuu jo vähän kaikkialla Meksikonlahdella. Rantatonttien vuokria onkin alennettu monin paikoin jo varsin ronskisti. Kuinkahan kysyntä?

Residentin reaktioita tämän(kin) fiaskon suhteen saattaa selittää BP'n tuki hänelle vuosien saatossa, suurin koskaan. Heh, kapitalismin luvattu maa, rahalla saa ja loistoautolla pääsee. Land of the thieves, home of the slaves - varkaiden maa ja orjien koti. Virallinen lause tietty vielä on Land of the free, home of the brave - vapaiden maa ja urheiden koti. Mutta kuinka kauan?

 

Öljyasioihin liittyen yllä viime vuoden kulutus kautta maailman. Kuvaa voi suomentaa monella tapaa, mutta itseäni tietty kiinnostaa tuo Suomen luku. Se on selvästi isompi kuin esim. Naapuri-Ruotsilla kun katsotaan väestöön suhteutettuna. Ennakointeja voi jokainen tehdä jos/kun öljyn saatavuuden kanssa tulee takkuista.

 

BP'n historia on tietenkin vähintään karseaa, se oli mukana mm. Iran'in shaahin valtaan nousun takana 1953 kun Mossadegh maalattiin vaikka miksikä. Tässä vähän BP'n ongelmista lisää mm. UK'n talouden kannalta katsottuna. Onkin mielenkiintoista lukea, että saarivaltion business ministeri ei pelasta BP'tä, jos se joutuu kaappausyritysten kohteeksi.

BP'n taloudellisten ongelmien yhteydessä voimme vetää vertailua Suomeen ja Nokiaan. Kuinka paljon kotimaisilla eläkerahastoilla on sijoituksia maailmalle "välttämättömässä" suomifirmassa? Puhelimiahan aina tarvitaan, kysyntä ja kulutus vain kasvavat eikö niin?

Jotenkin veikkaan, että puhelimenten vaihtotahti laskee tulevina vuosina rajusti... ehkä Nokia onkin tätä ennakoinut ja valmistanut nopeassa tahdissa leviäviä vimpaimia. Mielikuva on, että firman tuotteet eivät ole niitä kaikkein kestävimpiä - mutta sehän on tietenkin ajan henki.

No, ajat muuttuvat - saa nähdä miten isot firmat kykenevät reagoimaan tähän. Vaikeaa voi olla, kun ilman kassavirtoja -eli myyntiä- ja siten ilman rahaa voip olla vähän vaikea uudistua. Jaa, juttu taitaa taas kulminoitua tuohon rahaan - hassua miten se on kaikessa mukana ;-)

 

Mielenkiintoinen teksti UK'n punnan kohtalon hetkistä 1992. Jep, ja keskuspankit olivat kaikkivoipia? Itse asiassa tuohon tekstiin varmaan voisi laittaa Suomen markan pönkittämistä yrittäneiden nimiä ja teksti menisi aika lailla samalla tapaa. Veikkauksia jatkossa suursijoittajien kiltteydestä nykytilanteessa?

Edelliseen liittyen TK laittoi "hilpeän" tekstin Suomenpankin miehittämisestä nykymaailmassa. Tai no, tekstissä itse asiassa hieman kyseenalaistetaan koko instituutin olemassaoloa EKP'n ja €uron takia. Joka tapauksessa SP toimii oikein mukavana eläkevirkana poliittisesti väsyneille, mutta iso-egoisille roilereille. Mikäs siinä, onhan se puoli milj. €/v per johtokunnan penkki ihan OK-rasite veronmaksajille...

UK'hon palatakseni siellä sijoittajat lyövät kovasti vetoa 20%n päivätiputuksesta, Mustasta Maanantaista siis. Samaan aikaan maan kasvuennusteita "kohennetaan" - alaspäin.

 

Tuosta tulikin mieleen miten koko nykyinen länsimainen yhteiskuntajärjestelmä tahtoo olla melkoinen pöhöttynyt sekasotku. Joku jossain heitti, että tämä on suoraa seurausta siitä kuinka monet juniorit aluksi ovat  koulutustaan vastaavassa työssä ja siitä siirtyvät pikkuhiljaa ylöspäin.

Valitettavasti ajan kanssa useimmat kohoavat hierarkiassa asemaan, jossa heillä ei ole enää pätevyyttä suoriutua, mutta josta heitä ei voida poistaa erinäisten kytkösten takia. Suomeksi: suojatyöpaikkoja pitkin poikin tätä yhteiskunnallista reikäjuustoa.

Jotenkin kuitenkin luulen, että geneettisellä perimällämme selitetty krooninen alkoholiongelma (joskus mainitaan useamman sadan tuhannen piilojuopon armeija tässäkin maassa) selittyy pitkälti tällä väärässä työ/vastuupaikassa paperien siirtelystä. Kukapa ei tylsistyisi vuosikausia jatkuvassa systeemin rattaissa pyörimisessä ilman järkevää tekemistä?

 

Muualla maailmassakin meno on pitkälti BAU eli business-as-usual (normitoimintaa): Japani shoppailee valaiden kalastuksen vapauttamiseksi ääniä pienien maiden edustajilta. Lahjusten pienuudet kertovat jotain noiden maiden tilanteesta...

Ah, BAU'sta puheen ollen - Hopebama'n markkinoima muutos on vähintään mielenkiintoinen: hänen hallituksensa on metsästänyt valtion asioista kertovia rankemmin kuin Bush konsanaan. Samoin nyt on ihan oikeuspäätös jenkkilästä, että he voivat kidnapata muiden maiden kansalaisia ilman seurauksia. Miten se olikaan? Me olemme imperiumi nyt ja me luomme oman todellisuutemme.

 

Tuli tässä yksi ajatus/selitys (minullahan näitä riittää) tiettyjen ihmisten innolle pelastaa kriisialueelta kavereita tänne Suomeen. Jos yhteiskunta rahan puutteen takia täälläkin ajautuu siihen (mallia Congo tai joku), että tiettyjen henkilöiden pitää puolustaa omaansa asein, niin mistä saataisiin turhia miettimättömiä "vartiomiehiä"?

Jotenkin luulen, että rivisuomalainen hetken miettii ennen liipaisimen vetäisemistä suojellakseen pomonsa omaisuutta. Vaihtoehtoinen vartiomies, joka luultavasti on AK-47 kädessä ollut aikaisemminkin liikkeellä, ei ehkä niin pohdi syntyjä syviä jos/kun nälkäisiä/vihaisia paikallisia pörräisi pomon lähettyvillä.

Yhtä ja toista sitä tähänkin päähän pulpahtaa... Tähän liittyen Adam Curtis'illä on hyvä dokkari vuodelta 1995 miten Euroopassa Toisen Maailmansodan jälkeen yritettiin laastaroida ihmisluonnon "luonnollisuutta" kaunolauseiden taakse. Euroopalla on kuitenkin historiansa ja pinnan alla kytee jo pahan kerran sikäli kun minä mitään ymmärrän.

 

Kotimaisella poliittisella rintamalla Muutos 2011 on onnistunut keräämään puoluerekisteröintiä varten riittävästi nimiä, onnea ja menestystä sinne! Tässä Jiri Keronen kommentoi varsin osuvasti uuden pikkupuolueen marginaali-ilmiöksi ja vaikka miksi leimausta valtamedian taholta.

Toivon tietenkin, että wanhat klikit yllättyvät pahan kerran ensi vuonna kansan rivien älähtämisestä vaaliuurnilla. Vaan toisaalta mantra pienpuolueiden äänestämisen turhuudesta kantanee vieläkin :-/

 

Vähän hilpeämmällä puolella silikonialkkarit antavat ihanan pyöreän pepun, minäkin haluan net! Joo, kyllä minun elämän taso on aivan surkea ilman söpöä peppua - kuinka sinulla? Meitä on moneksi...

Kiitos TL'lle 10€ tuesta.

Näitä minä joskus mietin - em. kaveri on laittanut säännöllisesti mielihyvää molemmille. Samalla näen sivulaskurista että kävijöitä on ollut isoistakin firmoista: pankkeja, sijoitusfirmoja, energia- sekä metallialan yrityksiä jne. Mutta ilmeisesti kavereilla on niin heiko palkka, etteivät tunne voivansa uhrata purtilo-miehelle mitään korvausta. No, kuten sanottu - meitä on moneksi ja arvonsa kullakin ;-)

 


16.06.2010 06:41 |