KUN TIETÄÄ ETTÄ MIKSI, NIIN MYÖS MITEN ON HELPOMPI HYVÄKSYÄ

Nietsche'n sanomana tuokin kuulostaa paremmalta: those who have a why can endure any how. ...taas joutuu toteamaan, ettei itselläni oikeastaan ole mitään orginellia sanottavaa ;-)

Tuo lausahdus tietty kiertää siihen mistä olen raapustellut aika monta kertaa - jos ihmisille puhuttaisiin asioista niiden oikeilla nimillä, niin päästäisiin eteenpäin. Valitettavasti totuus on vähemmän viehättävä, joten normireaktio on pää pensaaseen ja pikkuasioiden esiinmarssittamista.

Joskus tuntuukin, että yhteiskuntamme johtoon on valittu/valikoitunut oikeat harhaanjohtajat ebolakania mukaillakseni. Joku kuitenkin kirjoitti, että ihmiset saavat sellaiset johtajat kuin ansaitsevat eli ei tässä voi keulakuvia yksin syyllistää :-/

 

Esimerkiksi ilmasto/ympäristöasiaan suhtautuminen kertoo myös hyvin paljon meistä lajina. Heti kun pitäisi omalla kohdalla tehdä jotain konkreettista (roskien lajittelua yms. en laske miksikään, minusta noiden pitäisi olla perusoletus ihan jo lähtökohtaisestikin), niin vastaväitteiden määrä on käytännössä rajaton.

Ymmärrän kielteisen suhtautumisen oikein hyvin kun esitellyt CO2-kaupat ovat selvästi lähinnä pankkeja suosiva viritys. Samalla ei juuri mitään reaalista olla tekemässä luonnon suhteen. Kolme ydinvoimalaa eivät ole kummoinen ratkaisuyritys jos polttoainetta ei saada, s'on Pääsiäissaaret a lá Suomi siis ratkaisuna tällä menolla.

 

Peak Oil -ajatuksen vastustaminenkin on myös helppo ymmärtää tästä vinkkelistä. On turvallisempaa tuomita PO öljyalan salaliitoksi jolla mokomat keräävät isot rahat kuin myöntää että öljyn tuotannolla voisi olla oikeasti joku raja. Siinähän voisi joutua vaikka auton ostoa miettimään uusiksi...

Harva PO-salaliittoa toitottava kuitenkaan suostuu muistamaan, että kaikki isot firmat Ollilan Shell'istä yms. alkaen ovat kovasanaisesti tuominneet PO'n huuhaana vielä muutama vuosi sitten. Heh, ehkä nuo jätit nyt vasta tajusivatkin miten hyvä rahastus PO voisi olla... helppoa, eikö vaikka?

 

Tähän liittyen Naomi Klein'illa on Guardian'issa teksti, joka alkaa Meksikonlahden öljykatastrofista kiertyen aina muutaman vimosen sadan vuoden ajatteluun että Luontoäiti on olemassa ihmisen ryöstettäväksi ja raiskattavaksi.

Ms. Klein nostaa BP'n pomon ideologisen lauseen "mitä tekisit, jos tiedät ettet voi epäonnistua" firmojen toiminnan selittäjäksi. Ja niinhän se menee, ylimielisyys näillä jättifirmoilla on jotain aivan omaa luokkaansa. Olen NK'n tekstin kanssa 100%sesti samaa mieltä.

Toimintatavalle on tietty jokaisella omat perusteensa, mutta itselläni on olo että jossain matkan varrella on menty pahan kerran harhapoluille luomakunnan "kuninkaana". Jos oikein muistan, niin Isossa kirjassa puhuttiin enemmänkin kaitsijan tehtävästä - ei "vapaista käsistä omien intohimojen tyydyttämiseksi ja huomisen unohtamiseksi".

 

Seuraavassa hyvä huumoripläjäys Jon Stewart'ilta (vain englanniksi, pahoillani) uusiutuvien energioiden esiinmarssituksesta armaiden johtoporsaiden lausuntojen perusteella. Tuota katsoessanne älkää vain muistako Hopebama'n vimosia öljyporauksen shakkisiirtoja: lisää porauslupia niin Meksikonlahdelle kuin rahoitusta Brasilian toimintaan.

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
An Energy-Independent Future
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorTea Party

Video lyhykäisyydessään - 40v ja 8 residenttiä: nyt on aika vaihtoehtoisten energioiden ottaa huoli huomisesta. Joo, on todella luottavainen olo tästäkin. Ikuinen kasvu ja muuta yhtä realistista voidaan heittää samaan koppaan.

No, näinhän se menee - ratsastamme wanhoilla uskomuksilla, kunnes se ei enää onnistu. Veikkauksia kuinka moni huomaa tämän -ja talousmyrskyn- yllättäessä jäävänsä "kiinni" housut kintuissa? Mitä luulette, olisiko tummelibusiness hyvä liikeidea?

 

Mutta palataan vielä vähän tuohon energiapuoleen - ja lähinnä siis jo parin kuukauden kuumaan perunaan eli BP'hen. Puljun pomo käy 16 m'n veneellään purjehtimassa samalla kun BP'n palkkasotilaat estävät mediaa haastattelemasta siivousta tekeviä Meksikonlahdella.

Purjehtimisen taustalla oli ehkä helpotus, kun mies siirrettiin perjantaina pois BP'n pomon pallilta. Olipa taas odottamaton tapahtuma... millainenkohan kultainen kämmenenpuristus tuohon kuuluu?

Avoimmuutta ja muuta ihailtavaa, eh? Kuten Muutosmies kuulutti - niin, milloinkas se olikaan - 2008 vaalikiertueella? Mistä voi hypätä kivasti hänen viikon puheeseen että hän taikasauvaa heilauttamalla parantaa benzeeni-, metaani- yms. päästöt. Jaa - ei tainnut mainita tuollaisia hassuja yksityiskohtia - mutta taisi kannustaa syömään ja uimaan normaalisti Meksikonlahdella.

Don't panic and all is well - tai - ei paniikkia, kaikki on hyvin...

 

Vaan ei huolta, BP'n tiedemiehet ovat kehittäneet pelastuksen! Menetelmä muuttaa valheet energiaksi, ehtymätön luonnonvara kuulemma... Tuon kaverina mennee hyvin haastattelu BP'n historiasta. Tai tämä, vallitseva jenkkijärjestelmä on lähinnä psykopaattinen rikollisten palkitsemissysteemi.

Vimosen kun lukaisee, niin joutuu miettimään vähän omia poteroita täälläkin. Tosiasiahan on, että rikosten ennaltaehkäisy on heikoa - eikä se jälkipyykin setviminenkään tule tulevina vuosina olemaan helppoa kun poliisi/oikeuslaitosta ajetaan alas muun systeemin kaverina.

 

Kannattaisiko alkaa miettimään miten saisi omia asioitaan ajettua jos joutuu huonoon koloon huonon onnen takia? Kunhan ei jouduttaisi näkemään sitä alemman tason korruptiota meilläkin, tähän astihan siitä on saanut lukea lähinnä idän raja-asemien ja retkien yhteydessä :-(

Kaikkinensa yhteiskunnan perustehtävät tullaan määrittämään uudestaan jatkossa: koulujen ja sairaanhoidon leikkaukset, vähennykset jne. kehutaan toiminnan tehostamisena. Yleisen moraalin rapistuminen tuomitaan tietenkin kotipolttoisten litkujen yms. keittelyn sivutuotteena sekä huumeiden/lääkkeiden kasvavan väärinkäytön kylkiäisenä. Orwell kääntyy haudassaan, sano...

Vikahan on aina pienissä yksilöissä, huh? Mitäs ei ryhdistäydy tai hyväksy ylhäältä annettuja ohjeita ja muita - joita myös Nalle Wahlroos tässä setvii. En tiedä itkeäkö vai nauraa tällekin "miehelle"...

 

Miten olisi jos otettaisiin valtiolle se rahan liikkeellelaskuoikeus takaisin ja palkattaisiin opettajia, sairaanhoitajia, poliiseja jne. systeemikriisin pehmittämiseksi? Niin, kriisiä ei voi enää estää - mutta sille voi vielä tehdä jotain. Kohta tosin vaipat taitaa olla ainoa "toimiva" vaihtoehto (lisäys kauppalistaan, pari pakettia aikuisten liberoja).

Niin, useimmilla on varmaan mennyt ohi, että Suomi on Kreikan ja Tanskan kaverina yksi potentiaalinen Eurolandian kriisin laukaisija. Kukaan ei varmaan arvaa mitä tuolta Suomellekin suositellaan? Eipä suotta huolestuta, Erkki on tilanteen hermolla - kuten aina ;-)

 

No mitä pienistä, Epsanjalle on verhojen takana laitettu 250 Mrd €'n piikki pystyyn. Mitenkäs se Itä-Eurooppa, siellä taisi vasta yhtä ja toista ropista komeroista näkösälle - Unkari, Bulgaria kenties?

Taitaa olla mm. Itävallan ja Sveitsin pankeilla tuolla pelinappuloita limbossa vähän liiankin kanssa. Noiden tapahtumien vaikutuksia voi tarkistaa vaikka €'n ja Sveitsin frangin kehityksestä - € alempana kuin koskaan.

Meno onkin lähinnä surkuhupaisaa - kaikki yritetään laastaroida paperilla piiloon. Lupauksia alkaa olla tulevien verotulojen käytöstä kyllä vähän liian monen asian suuntaan, kuinkahan onnaa?

 

Joo, tilanne on armailla johtoporsaillamme täysin hallinnassa. Tässä Felix Zulauf'in haastattelun hyvä tiivistelmä - velkadeflaatio on vasta laittamassa pykälää silmään. Toinen kaveri tässä toteaa jenkkiosakkeet 48%sesti ylihintaisiksi.

Em. selittänee shorttaajien rivien tiivistymisenkin... eikä Credit Suisse'kaan poikkea joukosta.

Soros ennakoi ensi vuodelle €urolandiaan taantumaa, melkoinen vitsiniekka kaveri vanhoilla päivillään, eh? Noiden seurauksena EU'nkin hajoaminen on 99varma. Vastavirtaan tietty yritetään soutaa vielä rajustikin, EKP'n pitäisi ostaa "joillakin sadoilla" Mrd €'lla firmojen papruja. Yksi syy lisää ajaa sitä EUvostoliiton yhteistä veroratkaisua?

 

Tässä vielä vähän virallisemmilta tahoilta noista M3 luvuista eli kaikesta kierrossa olevasta "rahasta". Jenkkilässä M3 supistuu 9,6%n vuositahtia, Eurolandiassa ollaan nollassa. Taitaa olla kolikon heiton paikka... kauanko usko ja luottamus pysyvät?

Jaa, olisikohan jollakin kertoa jotain mitä en ole arvaillut itse (tai rehellisesti sanottuna siis lähinnä lukenut viisaammilta)? Mm, ehkä tämä - jenkkilässä ihmisen päitä ja muita myydään pimeillä markkinoilla hurjia määriä. Rahalla saa ja muuta viatonta :-/

 

Asuntopuolella teeskentely alkaa käymään aina vain vaikeammaksi - nyt Australian tilanne alkaa muistuttaa juustoa. Voitte valita itse onko se yli-ikäinen homejuusto vai vain erittäin reikäinen emmental. Onneksi Suomessa kaikki on hyvin :-(

Jenkkilässä taas - Freddie ja Fannie ovat kaikessa hiljaisuudessa kirjautumassa ulos pörssistä. Viesti on selvä, firmoilla ei ole arvoa - mitä nyt imuroivat sen 160 Mrd US$a jo. Taitaa joku nauraa taas partaansa... Siinä menee kevyt 30%a jenkkilän pörssin volyymistä eri arvioiden mukaan - helpompaa taas työntää sillä narulla?

Voip olla vaikeaa, kun asuntojen hinnat odottelevat vielä 10-20%n laskua (toiverikas kaveri, huh?). Sama mies toteaakin, että nousu taantumasta oli lähinnä mielikuva. Voi että, eihän?

 

Mikäs maa se loppumetreillään syötti armeijaa loputtomiin ja oli jumissa Afghanistan'ssa? Hauskaa vertailua USA vs USSR. Tuo pistää nämä Afghanistan'in 3000 Mrd US$'n (uskoo ken tahtoo) mineraalilöydösten merkityksetkin toiseen valoon - mutta kukapa ajatteleva ei olisi jo tuota tajunnut?

Tietenkin kun jenkkilällä on iso nippu alkuaineita, jotka voi listata unobtainium -nimikkeellä (saavuttamattonium), niin Afghanistan'in mineraalilöydöksessä voi olla jotain perääkin. Lista pitää sisällään 17 alkuainetta, joista jenkkilä tuo 100%a ulkomailta.

Nykyaikaisessa kaivostoiminnassa kuitenkin Afghanistan'illa on "pari" vajavuutta - surkea tiestö, ei sähköä, ei helppoja vesivaroja, väestö jne. mutta eipä tuollaiset jutut ole ennenkään olleet suunnitelmien esteenä. Saa nähdä miten todellisuuden kanssa...

Mutta palataanpa sinne armurica'n ihmemaahan - kunnilla "liikaa" maksettavia eläkkeitä? Heh, eikun San Diego vararikkoon ja se niistä vastattavista. Yksittäinen tapaus - vai portin avaus? Mm-mhmm... ja Suomi oli turvassa?

 

Saa nähdä joutuuko tässä vielä harkitsemaan muuttoa Islantiin, siellä meni juuri läpi erittäin merkittävä sananvapauslaki. Suomessa taas - ollaan kovasti menossa toiseen suuntaan. Joku tuolla kommenttiosiossa taisi kirjoittaa, että maan kansalaisten oikeudellisesta tilanteesta kertoo jotain säädettyjen lakien määrä.

Islannin tilannetta voi pohtia myös siten, että kun he ovat käytännössä länsimaisen talousjärjestelmän ulkopuolella, niin he voivat tällaisia lakeja laatiakin. Mitenkäs meillä? No, tuskin Islannissakaan on turvassa jenkkilän kovaa vauhtia asentamalta internet'in off-kytkimen vaikutukselta.

Ei ole sattumaa, että Orwell kirjoitti niin painavasti tiedonhallinnan kontrolloinnista...

 

Archdruid kirjoittaa pari pysäyttävää tekstiä - jos siis suostuu katsomaan ongelmia niiden vaatimalla vakavuudella.

Teksti 1 käsittelee Peak Oil'in (lähes) pääsyä valtamediaan, taustoja ja lyhyen tähtäimen vaikutuksia sekä siinä on pureskeltu vaihtoehtoja. Hyvä intro jos ei ole kauheasti asiasta lukenut - sekä jos omat raapustukseni tuntuvat jotenkin hassuilta. Yhteenveto lopussa on tietenkin tyly - ei ole valoisaa tulevaisuutta.

Teksti 2 on sitten jo taas askeleen edellä eli kaveri käsittelee poliittista ja yhteiskunnallista sitoumusta kuvitelmaan nykymenon tai "kehityksen" jatkumisesta jotenkuten nykyisellään. Me olemme suuren huipun laella ja alamäki on väistämätön - siksi Greer varoittaakin "hopealuotien", taianomaisten lupausten viljelijöistä laittamalla Gandhi'n ja Hitler'in vierekkäin.

 

Kannattaa huomata, että molemmat miehet vaikuttivat kun maailmanlaajuisesti energiaa oli rutkasti tarjolla. Nyt - tilanne on toinen ja loppukaneetti onkin vähintään sydäntä kouraiseva. Kautta historian pienten ihmisten elämä on ollut silkkaa taistelua ja tärppäämistä arkiasioiden (ruoka, vaatteet, taudit) kanssa, biosfäärin rajoitusten mukaan.

Kun miettii, että biosfäärin kantokyky ihmisille on eri arvioiden mukaan 1-2 Mrd ihmistä ilman fossiilisia polttoaineita, niin onhan tässä melkoinen tasapainoilu edessä että ei ihan viitakon lakien mukaan mennä. Loppulause - seuraavat sukupolvet saavat tottua elämään vähemmän kanssa - on myös melkoinen lataus, ensikertalaiselle lukijalle ainakin.

 

Eihän fossiiliset yhtenä päivänä -tai vuotena- häviä. Sitä vastoin niiden tuotannon tasainen alamäki samalla kun väestönkasvu marssii massallaan ylämäkeen, tekee yhteisvaikutukseltaan höpöä. Asioita ei tule auttamaan puppua tarjoavien poliitikkojen virta...

Molemmat Archdruid'in tekstit olisivat jo itsessään aika tuskaa, mutta kaveri ei oikeastaan edes maininnut talousongelmia. Uh-huh... tähän usein lukemani lause käykin kuin puukko selkään: talousjärjestelmämme pyörii energialla, mutta ilman rahaa tilanne muistuttaa autoa, jonka tankki on puolillaan, mutta öljyt laskettu pihalle.

 

Jos alkavat tekstit masentamaan, niin ehkä seuraava T-paita auttaa? Suomalaisittain teksti on tietty vähän hankala ymmärtää, mutta jenkkilässä on järjestelmä jossa ihmisellä on vuodessa tietty määrä laillisia sairauspäiviä joita voi käyttää ilman seuraamuksia. Kun ne loppuvat, niin alla olevan kaverin mukaan voi ilmoittautua kuolleeksi...

 

Kiitos tuesta, VH 10€ ja TP 77,70€ (mielenkiintoinen luku, kävikö 6,66€ mielessä?)

 


19.06.2010 10:32 |