G20 - SÄÄSTÄVÄISYYS JA LEIKKAUKSET

Juhannuksena oli sitten vimosin "tärkeiden" maiden johtoporsaiden "pelastetaan meidät maailma" -kokous. Joskus nykii suupieltä kun lukee näiden julkilausumia... vai mitä olette mieltä kokouksesta, jonka hintalappu on 1,2 Mrd US$'a? Siinä sitä säästämisen mallia meille muurahaisille, eh?

No, lyhykäisyydessään alijäämät tms. pikkupullat oli tarkoitus leikata puoleen 2013 - tai jotain yhtä helppoa. Kysynpä vain, että mistä ja miten - työpaikat ovat menneet? Tuosta rohkaistuneena jenkkilässä näin kesäkuun lopussa kongressi totesi, että nyt loppui työttömyyskorvaukset. S'on miljoona immeistä hus-pois ja adjö - nyt.

KasvuTM tänä päivänä on kuin parastakin uuspuhetta - silmät auki tiukasti kiinni, eh?

Mitenkähän täällä suhtaudutaan kun vastaavia aletaan puhumaan? Joku päivä sitten iltakympin uutisissa toimeentulotukea jo oltiin laittamassa leikkuriin - mutta ei kuulemma koske kuin 10%a asiakkaista. En muista kaupunkia jne. mutta toimittajien osalta asian kevyt ohitus oli jotenkin hätkähdyttävää - toisaalta 10% ovat vain "numeroita" ja ei koske minua/meitä. Vai?

Samaan aikaan saa lukea yhä, että keskuspankit ovat ratissa ja inflaatio 100varma. Kauppalehtikin em. tekstin löysi, mutta jutun suositus UKn valtion velkakirjoista sijoituskohteena ei ihan vakuuta minua. Johtolausehan oli, että Bernancke ja kumppanit printtaavat rahaa miten haluavat.

Viesti on minulle yhtä luottamusta herättävä kuin että kilpaillakseen yliopistonsa arvostuksesta, niin opiskelijoiden numeroita nostetaan talon puolesta. No, pianhan nämä puheet vs. todellisuus nähdään - herra Markkina on ainakin viime aikoina ollut aika töpinöissään...

 

Kannattaa huomata, että kuvatus on päiväkäppyrä - ja ns. stochastic on kääntynyt alaspäin. Jos (kun?) 9800 ei pidä, niin alamäki tulee kiihtymään.

Edes keskuspankkien 0% lainakorkona ei auta. Jos ei ole lainan ottajia, niin wanhojen maksujen nollaukset/metsään menot/derivatiivien yms. lankeamiset ovat armottomia eli kierrossa oleva raha haihtuu ihan omilla lukemillaan.

Lyhyesti - keskuspankit vastaavat vain joistakin %eista kaikesta kierrossa olevasta rahasta eli kärpäsen pieru5ta suurissa kuvioissa. Finanssimaailma on vararikossa. Tosin uutisointia kai voi pitää lähinnä kiinalaisen keittiön harjoittamana uppopaistamisena, jolloin kauniin kuoren takia sisällöstä ei voi paljoa sanoa. Ei ilman kuoren rikkomista - ja se taas...

Velkadeflaatio on täällä ja se ei kysele mielipiteitä.

 

Eräs hyvä kuvatus maailmanmenosta on BDI-indeksi, joka kertoo maailman laivatavaraliikenteen aktiivisuudesta. Taas ollaan alle 200'n päivän keskiarvon - ja minusta näyttäisi isommassa alamäessä tuo vimosen vuoden epätasainen pomppu lähinnä kompastuskiveltä.

Seuraava isompi pysäkki on kaiketi jossain 200 tienoilla, kun systeemi menee toistamiseen turvalleen. Kuulostaa hullulta, eikö?

Mutta hullu on päivän sana muutoinkin...

 


Nyt kun Greenspan on poissa FED'in ratista, mies puhuu vähän toisella äänellä. Deflaatio tulee eikä asiaa auta valtioiden pumppaukset. Vastapuolella on tietty Krugman, joka on monelle melkoinen pyhimys. Tuosta voi sitten miettiä mitähän Bernancke kertoo kun karistaa FED'in pölyt pöksyistään...

Iso kysymys on, että voiko velkaongelmista päästä enemmällä velalla - moni epäilee ajatusta. Se tietty tarkoittaisi, että Keynes'in ajatukset eivät toimi. Asiaan tietty tulisi ihan uusi painotus, jos valtio laskisi rahan liikkeelle itse ilman korkosidosta. Ei velkaa, vaan rahaa kiertoon. Se tietty tappaisi pankit lypsäjän pallilta eli... No, ehkä tuota ajatusta kuunnellaan sitten 5-10v päästä :-/

Sitä ennen tulemme varmaan näkemään kaikki mahdolliset nykyekonomistien virheet, joskin monia kertaluokkia nykyistä pahempina. Lumivyöry on vasta alkamassa - vaan ehkä sillekin löytyy surffaajansa ;-)

 

Epäilen monen eläkeläisen järkyttyvän tapahtumista (mallia voi katsoa Balttiasta, Kreikasta jne.). Asiaa ei tietty ole auttanut asioita hoitavien johdonmukainen valehteleminen harhaanjohtaminen. Onneksi uudet johtajat uskaltavat tehdä muutoksia (vitsi) - ja pitää lupauksensa yleensäkin (toinen vitsi).

Esimakua tulevasta - yksi pikkukaupunki antaa kaikille kenkää ja ulkoistaa kaiken. Veikkauksia "vapaiden markkinoiden" ja yksityistämisen toimivuudesta? Noita voi tulla tulee lätäkön takana lisää, sillä siellä on vaatimattomat 46 osavaltiota 50'stä Kreikan tilanteessa. Oho (?)

Seuraus on sitten se isojen onnettomuuspaikkojen organisointi (triage) eli valitaan ne hoitoon joilla on mahdollisuus toipua. Tylyä, mutta niin se menee. Suomalaisittain kai kehon reaktio paleltumiskuolemassa sopii paremmin vertauskuvaksi: keskushermosto laskee periferian verenkiertoa vitaalitoimintojen ylläpitämiseksi. Kyllähän muutama nakki tai varvas, korva tai nenä voidaan uhrata, mutta entä kun kysymys on kämmen? jalkaterä? käsi? jalka? missä menee raja? Pää?

 

Jenkkilän asuntoala on melkoinen tragedia. Lisätäkseen vettä kiukaalle, liittovaltion helmoissa roikkuvat Freddie ja Fannie ovat aktiivisesti tuomassa velkavankeutta toimivalikoimiinsa. Tuon kylkiäisenä asuntokauppa otti toukokuussa -2,2%a takkiin, samoin uusien rakentaminen on hyytymässä - kevyet -33%a. Asiaa tietty selittää liittovaltion ensiostajille suunnatun ostotäkyn loppuminen - ja hyvä niin.

Sitten on vielä se valolta piilossa pidetty asuntovarasto. Pankeilla, välittäjillä jne. noita yhdeksän vuoden verran - jos siis kauppa kävisi "normaalisti". Mitähän sekin enää tarkoittaa?

 

Energiapuolella tämä oli yllättävän hyvä teksti - CNN'ltä: öljystä eroon? Ei niinkään helppoa... Asiaan kun olisi pitänyt tarttua jo 20v sitten - ellei ennemminkin. Nyt lähinnä siirrellään pöytiä Titanic'in kannella.

Energiasäästäminen olisi asiaa, eikö? Mikä olisi hyvä tapa aktivoida kanssaolentoja? Tässä erittäin hyvä pätkä ihmisen laumasielusta: jos olet vähemmän säästävä ja sinulle kerrotaan naapureiden säästävän enemmän, niin parannat tapasi. Jos taas säästät kovasti ja kuulet sen, helposti lipsuu sinne keskiarvoon. Ihahahaa!

 

Meksikonlahden öljyfiasko alkaa olla jo wanha juttu - uutisena siis. Todellisuutena se varmaan tulee olemaan kymmenien vuosien "kelluva" kakka - tai kuten yllä, uppoavan USAn länsimaisen sivistyksen symboli. Yliampuva heitto? Ei ehkä niinkään kun miettii, että kaikki pyörii "rättipäiltä" ryöstetyllä öljyllä.

Jatkossa vielä enemmänkin, koska öljyn meriporaus tulee olemaan entistä kalliimpaa. Hmm, milloinkahan suomipoikia aletaan värväämään Lähi-Itään? Ai niin, mehän olemme imperiumin esiliinana - ihan kuten armas ulkoministerimme haluaakin - "hyviä rauhanturvaajia" ja muuta markkinakelpoista.

Tuo on valitettavasti pientä kokonaisuutena, ihmisen peukalonjälki on surullista seurattavaa luonnossa - ja meressä. Tässä kaveri tutki valaita 5v - ja tulos oli järkyttävä raskasmetallien jne. kertymä noissa jättiläisissä.

Pientä? Ei koske meitä? Ehkä, joo - mutta kun miettii, että valaat ovat ravintoketjunsa huipulla, niin ihmiseen kertyvät kököt ovat myös omaa luokkaansa. Jep, olisi ehkä kannattanut miettiä sitä "älä pa5ko siellä missä syöt" -ajatusta vähän pitemmälle :-/

 

Maailmanhistoriaa pohtivien katsottavaksi näin kesälomien aikaan sopisi ehkä tämä, Nüremberg'in oikeudenkäynti ilman suodatuksia. Ihminen on hassu otus - ja kaikkea muuta kuin rationaalinen eli järkiolento. Pörssitkin sen tulevat meille pian kertomaan :-(

Toinen historiafriikeille sopiva katsottava lienee tämä - Korean sotaa kuvina. Sivun alalaidassa on nippu muitakin samankaltaisia keräilyjä. Ja me olemme lajina oppineet --- mitä?

 

Esim tämä Al-Qaida -vitsi alkaa käydä wanhaksi: Afghanistan'issa ehkä 50 huru-ukkoa - jotka tietty tarvitsevat 100ooo jenkkisolttua kaveriksi. Siinä on taas aseteollisuudelle vetoa. Hilpeästi Afghanistan'in touhuja kritisoiva kenraali sai sieltä lähteä, ehkä se olikin miehen ajatuksena?

Niin, ja jos ketä kiinnostaa, niin Guantamo'a ei olla sulkemassa "pitkään" aikaan. Puheet olivat halpaa ja muuta, Muutosmies? Kotimaassa kannattaa nämä muistaa vaalien lähestyessä - tarinoista paremmasta tulevasta minun (valitse ehdokas) johdollani tuskin tulee olemaan puutetta. Kysymys on, kuka uskoo?

 

Kaikkinensa nykymeno on kovin, kovin lähellä humpsahtaa Aldous Huxley'n Brave New World'ista (Uusi uljas maailma) George Orwell'in 1984'än.

Elämme nyt jo lähes teknotaivaassa, missä ihmisillä on harhaanjohtavia aktiviteetteja (netti, TV) pilvin pimein (energiaa/rahaa on riittävästi systeemin pyörittämiseen). Esiripun takana on rautanyrkki  kuitenkin valmistautumassa kuristamaan (ei energiaa/rahaa hilavitkuttimien järjestämiseen addikteille).

Joe Bageant kirjoittaa taas - no, asiaa - kuinkas muuten.

"Lentäviä" lauseitani: ei tämä vielä mitään... Internet'in katkaisin luvattiin Hopebama'lle noin alkajaisiksi. Muistakaahan pitää paperit helposti saatavilla, kohta ei ole varmaa josko olet rajoitetulla alueella.

 

Tämä oli hauskimpia juttuja mitä sivuistani on sanottu - pylväspyhimys. OK, nyt kaikki kumartamaan minua tolpan juurelle 0:-) ...tämä oli sitten vitsi - ettei tule väärinkäsityksiä.

Pahoillani kirjoitustahdin hiipumisesta, olo on kuin Taru Sormusten Herrasta -kirjan avauksessa. Frodo juttelee Gandalf'in kanssa Sauron'ista, Mordor'ista ja pahuudesta, mutta ulkona paistaa aurinko ja linnut laulavat... Kaikkinensa siis hyvin skitsofreeninen tilanne - ja meinaa siis olla se kauris-auton-valoissa -olo päällä :-/

 

Kiitos KHK, 50€.

PS. Huomenna 30.6. saattaa olla hyvä dokkari telkkarissa: US$'n historia - TV1 klo 19:00 (kiitos HH).

 


29.06.2010 13:50 |