PÖRSSEISSÄ MUHII KESÄLOMIEN YLLÄRI?

Löysin alla olevan kuvatuksen pitkästä aikaa (klik isommaksi). Kaiketi joku minun tasoinen pörssikäppyröiden kampaaja oli nähnyt sen paljon puhutun Mustan Joutsenen toukokuussa 2008 - ja vielä jalkojen kanssa :-)

 

Tarina ei kerro miten piirtäjä toimi sijoitustensa kanssa seuraavan vuoden aikana... On huomattava, että hän käytti S&P500'a seuraavaa kuvaajaa (jenkkilän 500 markkinavaltaisinta yritystä). Kuva on hauska, eikö?

Olen tuon "sovittanut" seuraavaan omaan DOWn päiväkäppyrääni (klikkaa suuremmaksi). Samoin olen lisännyt muutaman indikaattorin lukijoiden pureskeltavaksi...

 

Käppyrässä on kaksi keskiarvoviivaa, vihreä (200 pv) ja punainen (50 pv). Ne menevät ristiin varsin harvakseltaan - ja ovat erittäin voimakkaita trendin eli yleisen suunnan muutoksen kertojia. Kuvassa ne ovat leikanneet vain kolme kertaa vimosen kolmen vuoden aikana - sekä vain kerran käyneet lähekkäin.

Sattumalta (vai kuinkahan tuo oli?) viivat olivat lähekkäin heti em. Mustan Tipun jälkeen.

 

Meille tärkeintä on vimosin 50- ja 200 pv'n viivojen leikkaus, nyt kesäkuussa. Sikäli kuin se pitää kutinsa, niin kohta mennään alas - ja lujaa.

Wanhat "tavoiteluvutkin" ovat yllä näkyvissä. Ja jos joku tirskahtelee siellä takarivissä tuolle jyrkkyydelle, niin seuraava kuva on Islannin pörssin käppyrä viimeiseltä kymmeneltä "teholliselta" vuodeltaan.

Kun luottamus kasinoon haihtuu, niin jälki voi olla hyvinkin tylyä. Siinä ei välttämättä ns. ehdi kissaa sanoa.

 

Joo, tiedän - Dow ei ole Islanti ja muuta mieltä lohduttavaa... Sitä paitsi jenkkilän keskuspankki, FED, on juuri sanonut, että tällaisia ilman-ekonomian-PhD'tä taloutta pohtivia ei pidä kuunnella.

Mm, entäs GS? He toissapäivänä peloittelivat S&P500'n tipahtamisesta alle 1040'n... ja eilen mokoma jäi pörssipäivän päätteeksi selvästi tuon luvun alle - jotain 102X. Toisaalta GS'n ollessa kyseessä, heillä on taipumusta ennustella yhtä ja pelata toista :-D

Joka tapauksessa odotettavissa on bail-out'eja vasemmalle ja oikealle - ehkä siksi vasta joku päivä sitten FED'ille ennakoitiin lainakirjojensa laajennusta 5000 Mrd US$'in. Sitä paitsi lätäkön takana on taas vaalit syssyllä... Pitäisiköhän täydentää popcorn-varastoja loppukesän ilotulitusta - ja syksyn selityksiä - varten?

 

Alunperin ei ollut tarkoitus kirjoittaa taloudesta näin paljon, mutta niin se mieli muuttuu. Tekstin laadusta ei ole takeita, mutta ainakin tämä on kiinnostava aihe - varsinkin kun armaat johtoporsaamme tuntuvat ehdoin tahdoin ajavan systeemiä fiaskoon.

Derivatiivit edelleen systeemissä? Kyllä. Pankit kyynärpäitä myöten huumerahojen pesussa? Kyllä. Öljynporauksen vahinkojen ennakointi harhaanjohtavaa/olematonta? Kyllä.

Reaktio? Noh, noh - koittakaa käyttäytyä (lue: älkää jääkö kiinni). Niin, ja isot firmat pelastamme kun pienet muurahaiset joutavat soppajonoon - tai sinne valloitussotiin tykinruoaksi (eivätpähän kerää eläkkeitä - tai jotain yhtä "oikeaa").

 

Kaikkinensa velkaisuuden rajan pitäisi kulkea jossain - eikö vain? Suomalaisperheidenkin kokonaisvelka marssi 100 Mrd €'n "paremmalle" puolelle. Tuohon kun ynnättäisiin sitten valtion, kuntien ja busineksen velat, niin minneköhän Soomi asettuisi yllä olevaan Economist'in kuvatukseen?

Jotenkin luulen, että tuo 200%a BKT'sta olisi kevyttä... olisikohan jossain tämmöinen numero kotimaisittain saatavilla? En muista näin äkkiseltään :-/

 

Yltä kuitenkin saa jotain ihmeteltävää - linkin takana Kiinan velasta mielenkiintoinen luku 158%a vs BKT. Öö - kaikki samassa veneessä?

Tähän liittyen Orlov kirjoitti erinomaisen tekstin pienten virheiden helposti johtavan aina vain isompiin ja isompiin - kunnes löydämme itsemme nurkasta.

 

Hänen viestinsä on itselleni hyvin ymmärrettävä wu wei taiji'n harrastajille tuttuna - ja I Ching'iä lukeneillekin. Tahtoo sanoa, tee ei-mitään - mikä ei tietenkään tarkoita ettei tee mitään. Heh, tämä menee vähän zen-koan'ien puolelle, mutta ei se mitään 0:-D

Kaverit tietävät allekirjoittaneen harrastuksista eli ymmärtänevät nämä heitot hyvin. Muille ehkä annan pienen kannustuksen lukea ja pohdiskella muutakin kuin länsimaista menesty-tai-kuole (yliopistomaailmassa vastaavasti julkaise-tai-kuole) -ajatusta.

 

Näin kesälomien alkajaisiksi se ei-mitään lienee hyvä pureskeltava. Monellehan kesäloma on teen ei-niin-mitään, mutta niin vain päivät ovat täynnä kaikkea ;-)

Itse käyn tulevana viikonloppuna vähän itärajan tuntumassa jotostelemassa - jos siis ei tekstejä tämän jälkeen tule, niin karhu söi... Toinen vaihtoehto on tietty, että eksyn pohdiskelun puolelle - Plato'n tai jonkun muun suuren ajattelijan tekstien sekaan. Niin paljon kiinnostavia asioita, mutta niin vähän aikaa...

 

Jotain hassua tosin tuntuu olevan tekeillä sivujen kanssa, taas on systeemit nikotelleet harmillisen usein. Koska käytän Joomla'a, joka on hyvin yleinen, niin oletan että sen turva-aukkojen löytyessä jäynäntekijät etsivät nopeasti kiusattavat (helppoa tietsikkaohjelmilla).

Pikkuhiljaa alkaa kyllä takaraivossa tykyttää toisenlaisiakin ajatuksia, mutta eihän nämä meikäläisen jutut oikeasti voi olla niin tärkeitä että niitä erikseen pitäisi alkaa ampumaan upoksiin, eihän? Seurataan tilannetta... ja raavitaan päätä/päitä.

 

Lopuksi pari vitsiä - molemmat tosilähteiden mukaan.

Ensimmäinen oli kirjoitusvirhe (ovat näköjään korjanneet kirjoitusvirheen eli alkuperäisen tekstin 1 p on vaihdettu pp'ksi). Alunperin tekstissä YK halusi rapsuttaa US$'a (scrape -> scraping) kun tarkoitus oli tod.näk. romuttaa (scrap -> scrapping) se. No, sattuuhan näitä.

Sitten kun vielä muistetaan näkemykseni US$'n kohtalosta vs muut valuutat tulevina vuosina, niin puheet US-taalan romutuksesta tulevat kuulostaa melkoisilta teksteiltä - "lyhyellä tähtäimellä" (2-3v) ainakin.

 

Toinen "vitsi" on sitten jotain huomattavasti pahaenteisempää: terveellisen, ei-teollisesti kasvatetun ruoan haluaminen onkin mielisairaus. Alkuperäinen tekstikään ei ihan huuhaa lähteestä ole - the Guardian.

Onneksi lääketeollisuus on valmis meille kaikille niitä nappeja toimittamaan, eh? Lätäkön takana tilanne on tietty jotain aivan omaa luokkaansa, mutta sieltähän se kaunis tuntuu johtoelintemme mukaan tulevan eli... :-(

Nauttikaahan Suomen kesän antimista, sitä ei tiedä koska nekin menevät säännöstelyn piiriin.

 

Kiitos UJJK 50€.

 


30.06.2010 23:54 |