KAPITALISMI ON KUOLLUT, ELÄKÖÖN KAPITALISMI

Joe Bageant'in vimosin on lyhyesti sanottuna kaunis teksti (vain englanniksi). Mies osaa pukea asiat yksinkertaisen selvästi: jenkkilässä, missä kaikki ei-kapitalistinen ajatuskin tuomitaan sosialismina tms. kirosanana jo lähtökuopissa, ei suostuta kuolleesta systeemistä päästämään irti.

Tuon kaverina on surkuhupaisaa lukea, että Kataisesta tulisi oiva pääministeri Suomeen. Doh, jos ajatus on ajaa maa tärviölle leikkausten, verottamisen ja velkaantumisen sekä valtion omaisuuden alennusmyyntien kautta niin varmasti on hyvä mies.

Eipä silti, nuo tulevat olemaan jokaisen nykysysteemillä ratsastavan poliitikon (puoluetaustasta riippumatta) saamat ohjeet valtaekonomisteilta. Muuta kun ei osata - tai no, ei haluta osata.

Noiden "ratkaisujen" läpiajo onnistuu tietenkin vain kun ihmiset on tallottu siihen jamaan etteivät jaksa/kykene seuraamaan isompia kuvioita. Jossain vasta mainittiin miljoona köyhää täälläkin eli suunta on aika selvä. Shokkidoktriini siis lyhykäisyydessään.

 

Kun iso osa kiertoon tulevasta rahasta tulee asuntolainoituksen kautta, niin viime aikojen uutisten pitäisi kummasti kilistää varoituskelloja. Alle 34v kaverit ovat hiusjuuriaan myöten veloissa, jopa niin etteivät he enää oikein kelpaa lainaajiksi.

Asuntolainoituksen osalta on kaksi vaihtoehtoa: 1) vihelletään peli poikki tai 2) aletaan työntämään marginaalisille asiakkaille lainoja eli suomi-subprimeja keksitään kiertoon. Veikkauksia kumpaa yritetään?

Nykytalous kun edellyttää kierrossa olevan rahan kasvua, jotta vanhat velat saadaan maksettua, niin yritys tulee 100varmasti olemaan mitä kummallisimpien rahastusten keksimisen puolella. Pessimisti - vai inhorealisti?

 

Kunhan ei tässäkin maassa vaihtoehtoisia ajatuksia puhuvia tultaisi tuomitsemaan ajatuksen "ilman kapitalismia ei olisi hyvinvointiyhteiskuntaa" varjolla. Itse väitän, että kun koko länsimainen yhteiskunta on uinut lähes ilmaisessa energiassa kymmeniä vuosia (jokaisella meistä on keskimäärin 200 näkymätöntä orjaa), niin siitä on ollut helppo antaa siivu hyvinvoinnin rakentamiseen. Sittenkin kabinetteihin on suurin osa tuloksista valunut. Kysymys onkin että luopuvatko Omistajat saavuttamistaan eduista?

Eikö? Ei edes pitääkseen yhteiskuntarauhaa jotenkuten yllä? On tainnut useimmilla tuon luokan ihmisellä hukkua ajatus samasta veneestä :-(

 

Jokaiselle silmänsä auki pitävälle on selvää, että energiapuoli nikottelee pahasti ja vuosituhannen talouskupla puhkesi jo (se laastaroitiin pois näköpiiristä miljardien ja miljardien lupauksilla - mutta noiden kantavuus on tulossa tiensä päähän).

Onkin lähinnä surkuhupaista seurata valtamediaan hyväksyttyjä puheenvuoroja: kasvu on tie eteenpäin, leikataan sitä-tätä-tuota (mutta ei bonuksia, pelastuspaketteja, maan tapoja jne.) ja ties mitä älkää-miettikö-itse-asioita-vaan-uskokaa-meitä -tuutulauluja.

"Naisen tuoksu" -elokuvan evltn Slade: "tiesin aina mikä on oikea tie, mutta poikkeuksetta valitsin väärän tien - koska se oli helppo tie". Tuo valitettavasti koskee 99%a ihmisistä riippumatta yhteiskuntastatuksesta.

 

Suuressa maailmassa tuntuvat jutut menevän juuri päinvastoin kuin herrojen isojen herrojen suunnitelmat kaavailivat.

Afghanistan on ehkä parhaimpia esimerkkejä: maan nimelliset johtoporsaat ovat niin korruptoneita, ettei mitään rajaa - miljardit tukitaalat virtaavat Dubai'hin. Suurista puheista huolimatta Afghanistan on osoittautumassa -jälleen kerran- imperiumin hautausmaaksi.

Tässä on pitkä mutta erinomainen yhteenveto Afghanistan'in tilanteesta. Kommenttiosiossakin on hyviä väläyksiä: Taleban on päässyt maaseudulla niskan päälle, kun miehittäjät ostivat maajusseilta aseet pois. Ilman aseita on huono puolustautua? Soh...

 

Edellisestä voi äkkinäinen arpoa kotimaista kukkahattutätien yms. aseiden keräysintoa. Vimosin keppihevonen asepelottelulla on tietty juuri tapahtunut kolmen ihmisen teurastus Porvoossa. Asian uutisoinnissa ei yllättäen kauheasti puhuta a) oliko ase laillinen ja b) tarvitsisiko maan rikostuomiojärjestelmä toimintalinjojen tarkistusta.

Tähän sopii erittäin hyvin wanha ajatus: yhteiskunta joka luopuu vapauksistaan turvallisuuden tähden, ei ansaitse kumpaakaan - ja menettää molemmat (B. Franklin). Mutta, mutta - kun minua pelottaa <sarkasmia>...

Heh, toinen juttu käsiaseista on tietty pankkiirien yms. sijoitusneuvojien tilanne - ainakin lätäkön takana GSn ihmiset ovat aseistautuneet jo jonkun aikaa. Mitenköhän täällä?

 

Lätäkön takana tilanne tuntuu menevän muutoinkin melkoista vauhtia, juuri pidetty Kanadan G20 -kokous toimi -jälleen- yleisen mielipiteen muokkausyrityksenä. Ilmeisesti mielenosoittajien mukana oli poliisin omia miehiä aiheuttamassa isointa hävikkiä... 2007 vastaava toiminta paljastui nolosti.

Niin, ja meillä länsimaissa on tilanne hallussa ja ihmiset sivistyneitä X-(

Kanadasta vielä lisää, ostavat jenkkilän uusimpia F35-teknoleluja 16 Mrd US$'lla. Milloinkahan meillä alkaa asioista päättävillä kuola valumaan? Toinen voisi tietty olla noiden miehittämättömien valvonta/pommituskoneiden tuonti tännekin - muualla maailmaa nuo alkavat olla jo kotimaisessakin käytössä, ainakin jenkkilässä ja UKssa.

 

Hopebama on näyttänyt ok'ta 2 Mrd US$'n aurinkovoimaloille jenkkilässä. 5000 työntekijää sinne siis - valitettavasti se ei isommissa kuvioissa ole kummoinen teko, mutta jostain on tietenkin aloitettava. Öljyn tuotantopuolella sitä vastoin... voimma odottaa lisää Meksikonlahden tapahtumia :-(

BP'n edesottamuksista vielä sen verran, että liittovaltio on laittanut uutisointikiellon ja 40ooo US$n uhkasakon öljyn siivouksesta kiinnostuneille. Jatkossa siis uutisointi vain ja ainoastaan firman itsensä kautta, hei hurraa! Ja luotettavuus oli...?

Saudi-Arabia puolestaan toteaa ettei heitä kiinnosta etsiä lisää öljykenttiä, pitää kuulemma säästää tuleville sukupolville. Kuinkahan on, ettei vain olisi tuotanto sakkaamassa ja ruikulit siitä pöksyissä? Sinänsä tuo valtio voi hyvin helposti lurahtaa ääri-islamistien hyppysiin eli yksi miehitettävä jenkeille lisää.

Muutoinkin hiilivetyjen kuljetus maailmanmerillä alkaa olla vähemmän varmaa, somalit kaappasivat vasta taas yhden paatin. Nestekaasunkin suhteen maailmanmarkkinat tekevät tepposiaan, jenkkilästä on tulossa viejävaltio. Tuskin kuitenkaan tuo onnaa pitkään kun heräävät öljynsaantinsa heikkoihin tulevaisuudennäkymiin...

 

Rahaongelmia voi ratkoa monella tapaa, UKssa sairaala vuokrasi suljettua osastoa ponrofilmin tekoon jo joku vuosi sitten. Jotenkin luulen, että kysyntää olisi kouluille ja poliisilaitoksille vastaavaan toimintaan - ihmisillä kun on kaikenlaisia fantasioita ;-)

Sitä vastoin inhorealismista ja yleisten mielialojen muutoksesta saattaa kertoa New York Times'in julkaisema Prechter'in haastattelu. Viesti on selvä - edessä on 300 vuoden pahin alamäki. Davidowitz puolestaan sanoo, että USAn talous on täydellinen katastrofi.

Pörssitkin vähän paljastavat väriään - eurolandian osakkeet 6 vkon alimpiinsa, Kiinassa puolestaan 15kk alimpiin, €uro ensi vuonna 1:1 US$'n kanssa? Jaa, taitavat kaverit puhua ihan pehmeitä? Vai luntanneet allekirjoittaneen ininöitä?

Viime päivien €uron vahvuus tietenkin saa nämä ölinät kuulostamaan ihan utopialta, mutta €uro on ollut jo jonkin aikaa vailla pomppuaan. Toinen selittävä tekijä on tietenkin europankkien ressitestit, euroja on ollut pakko kerätä kirjanpitoon jolloin myyntiin on sitten mennyt niin US$ kuin kultakin.

 

Prechter'in heitto, että rivi-ihmisiltä menee osakeinto pariksi sukupolveksi voi kuulostaa hurjalta, mutta tuollaista minäkin epäilen. Vastapainona onneksi riittää näitä "osakkeet ovat pitkän ajan sijoitus" -puheita.

Hmm - joo, mutta kuka haluaa istua niissä 25v päästäkseen samoihin lukuihin takaisin (esim. Dow Jones 1929-54). Tai asunnot, joissa Hollannin tulppaanihuuman jälkeen hinnat palasivat vasta 100-200v romahduksen jälkeen. Jep, aikajänteitä kannattaa katsoa uusiksi historian valossa.

Niin, eikä kannata ehkä kauheasti kuunnella "nyt on kaikki toisin" -puheita - pikemminkin silloin ehkä pitäisi alkaa juoksemaan 0:-)

 

Edellisten kaveriksi sopinevat nämä: UK leikkaa 40%a budjetista, Illinois lopetti koulujen, poliisin jne. maksut - sekä on 5 Mrd US$a velkaa. Kaliforniassa puolestaan Arska totesi, että 200ooo'lle osavaltion työntekijöille riittää minimipalkka.

Eurolandian pankkitestit ovat lähinnä vitsi, kukaan ei halua katsoa numeroiden taakse - sieltähän voisi paljastua vaikka mitä. Toiminta on tietysti ihan ymmärrettävää, joskin lyhytnäköistä - mutta eipä sitä oikein muuta osatakaan.

Jenkkilässä asia kulkee jo poliittisen kannibalismin nimellä: ei minun alaa voi leikata, mutta kaveri on sitten toinen juttu... Mm, ja lomautukset vaihtuvat potkuihin. Ja kuten aikaisemmin mainitsin, niin 1,7 milj. ihmistä tipahti työttömyysturvalta kuun vaihteessa. Monen reaktiossa on varmaan jotain pientä paniikin poikasta havaittavissa...

Mitenköhän nämä suomimediassa selitetään? Aa, helppoa - silmät kiinni ja keskitytään muihin "tärkeisiin" asioihin.

 

Roskapankit eivät ole ennenkään pelittäneet veronmaksajille, miksi siis nytkään - tapaus Irlanti. Samantapaista voi piakkoin jenkkilästä odottaa kun Geithner'in ja Bernanke'n järjestelemät Bear Stearns'in kökköpaprut paljastuvat - niin, kökköpapruiksi.

Duh, sattuuhan näitä... samaan syssyyn on varmaan kiva kuulla, että ensin sijoitusneuvojat aiheuttavat 100 milj US$n laskun - ja sitten keräävät vielä isommat palkkiot "korjatessaan" lepsuilut. Buhahaa - ja kuka uskoo purukumivirityksen pysyvän pystyssä?

Evans-Pitchard tekee tylyn yhteenvedon jenkkilästä: perunaliimat ovat systeemistä todellakin pettämässä. GS puolestaan veikkaa alamäen kiihtyvän. Olisivatkohan laittaneet noita sopivia derivatiiveja pystyyn? Vähän kuin ruoan suhteen 2006? Hmm...

 

Romania näyttää ohjenuoraa monelle, 53ooo ihmistä valtion leivistä pihalle ja lopuille 25%n palkan alennukset. Tuon seuraaminen meiltä käsin mennee voivottelun ja huokailun merkeissä tietenkin - mutta entäs kun samaa tarjoillaan tänne?

Australiassa asuntovelkaiset pahimmissa tapauksissa elävät pelkällä  riisillä, kun eivät halua luopua asunnoistaan. Hawaii'llakin alkavat naamarit putoilemaan, telttakaupunki pystyssä - Obamaville? Tosiasioiden kieltämisessähän lajillamme on pitkä historia - vaan ei se taida loppupeleissä auttaa.

 

Eipä silti - osaavat ne muutkin lajit :-D

 

Lisää hymyhermoille makuja muotimaailmasta - käytännöllisyys saa uusia ulottuvuuksia. Kuvan/linkin takana lisää... mmm, värien ilottelua?

 

Näyttäisi siltä, että kohta menee 100ooo kävijää sivuilla rikki. Miten on, laitetaanko linkkiä sivuista kavereille ja kylän immeisille? Voitaisiin yrittää sitä 200ooo kävijää vuodenvaihteeseen mennessä, eikö? Jotenkin luulen, että teksteilleni olisi tilausta tulevien tapahtumien selittäjänä...

Kiitos kasvokirjan kautta linkittäneelle - sieltä on tullut aika paljon kävijöitä viime päivinä. En tosin näe missä yhteydessä linkki on tarjottu, mutta ilmeisesti on osunut johonkin hermoon ;-)

 

Lopuksi vähän rauhoittavia, talo tarjoaa (klikkaa suuremmaksi). Hengittämisestä se kaikki lähtee :-)

 


07.07.2010 10:22 |