ENSIMMÄINEN EUROOPPALAINEN VALTIO VARARIKOSSA

Islanti on Argentiina, ei pankkeja enää. Eläkerahastot eivät suostu palauttamaan varojaan maahan. Venäjä "ostaa" Islannin neljällä Mrd €'lla, vaikka oma talous on romahtamassa (jälleen). UK jäädytti Islannin sijoitukset, Darling (UKn valtionvarainministeri) kertoi "Islannin valtion edustaja sanoi ettei Islanti aio kunnioittaa velvoitteitaan". Jäädytyksen perusteena käytettiin terrorismin vastaisia lakeja.

USAssa joka kuudes asuntolainaa maksava on velkaa enemmän kuin talolla on arvoa. Kanada romahtaa muiden maiden kanssa. Nikkei indeksi 10% alas yhdessä päivässä - huolimatta keskuspankkien koron alennuksista. Yen'in carry-trade loppuu yen'in arvon noustessa (sijoittaja otti halvan yen-lainan ja sijoitti ulkomaille, nyt yen'in nousu tappaa ulkomaiset lainat) - sinne meni vimoset irtonaiset digitaalit systeemissä.

 

IMF kertoo totuuden, maailma on liukumassa kohti taantumaa. Mitä nämä kaverit sitten polttavatkin, niin minä haluan samaa tavaraa.

Balrog-analogia pankkien pelastamisesta (edellyttää hiukan Taru Sormusten Herran tietoutta).

Mitä huominen tuo tullessaan on "Korkeemman käres". Pankkimiesten ratkaisu on helppo arvata - korkojen alennusta, korkojen alennusta. Pitää saada lainaus käynnistymään... PITÄÄ!!! Mutta se ei onnistu, ellei sitten asiakkaille aleta maksamaan lainan ottamisesta. Enkä olisi tämänkään keinon toimivuudesta. Seuraava askel nolla-prosentin jälkeen onkin pankkien sulkeminen ja pahimmassa tapauksessa poikkeustilan julistaminen. Makua tulevasta siis: Ukrainassa järjestetään pikavaalit ja Hong Kong'issa tapellaan kaduilla. Ja ettei kaikki olisi liian helppoa, niin OPEC valmistautuu laskemaan tuotantoa, jos tynnyrihinta laskee alle 80 US$'n.

Itselläni on suoraan sanottuna ihan kummallinen olo, koko kesä oli aikaa aloittaa sivujen kirjoittaminen, mutta jotenkin vain siirsi tämän aloitusta eteenpäin... kai sitä vain toivoi, että jotain positiivista tapahtuu korjaamaan tilannetta. Nyt pahoin pelkään, että moni homma laskee alleen ilman pyyhkimistä. Pyydän anteeksi kaikilta :-(

Jos kuka katsoi YLEn aamuTV'tä, niin Erkki Liikanen sanoi "Pankit ovat velkaisia yrityksiä, niillä on keskimäärin 10% varallisuutta". Tuohon kun lisätään, että 90% on velkaa, niin päästään takaisin siihen mistä oli puhetta aikaisemminkin - nykyaikaiseen pankkijärjestelmään. Luulen, että meni monella ohi mitä tuo lause piti sisällään...

 

LISÄYS 9.10.2008

SURULLISTA LUETTAVAA

Mistä aloittaa? Tavaraa on jonossa taivaanrantaan asti... Kanadan talous on maailman paras - tosin kun katsotaan listaa ja sen tekijöitä, niin pitäisi pikkaisen alkaa miettimään. Listalla Tanska 5., Irlanti 9., Saksa 39. ja Suomi 12. Julkaisua oli mm. Tony Blair (pettynyt ex-EU-presidentiksikin "suostuva jos pyydetään") pukkaamassa pihalle. Tarkoitus tällä tarinalla on kai varmistaa Kanadassa oikeistohallituksen jatkaminen. Kanadassahan on vaalit viikon päästä, hmm, hmm, ja jos pankit ovat vahvoilla, niin miksi eivät siirrä keskuspankin koron alennusta asiakkaille? Kanada tulee olemaan mielenkiintoinen seurattava, USAn kanssa raja hävinnee käytännössä kokonaan jonkun ajan sisällä. Kanadasta viedään hurjasti kaasua/öljyä etelään, mutta jakelu ei itä-länsi-suunnassa pelitä.

Energiasta puheen ollen, jos joku elättelee toiveita, että mm. Brasiliasta Suomeen tuotaisiin öljyä joskus kymmenen vuoden sisällä, niin miettiköön uudemman kerran. Talous on sielläkin menossa kovasti alamäkeen (perinteitä kunnioittaen). Öljyntuotanto vaatii isot panostukset alussa, joten voip olla, että jää ne syvänmeren öljyt nostamatta. Ja jos nostetaankin, niin Brasilian väestönkasvu (=kulutuksen kasvu) huolehtii ettei sitä ihmenestettä kovin kauas suotta kuljetella.

EKP tarjoaa pankeille rajattomat rahavarat - jotenkin ei mene jakeluun, että kun ongelman aiheutti halpa raha (korot alhaalla), niin sama pelastaisi nyt. Vaan mitäpä minä tietäisin... Tilanne on kovasti nyrjähtämässä "liquidity ansaan" eli reaalikorot painuvat niin alas ettei kannata rahoja pitää pankeissa, käteistä kerätään ja raha ei kierrä. Niin paljon kuin inhoankin dollaria, niin euro kulkee kyllä vieläkin ohuemmalla jäällä. Yhteiset päätökset ovat vaikeita ja EU on rakennettu vain hyvien aikojen (kasvun) ajatuksen ympärille. No, se on taakse jäänyttää elämää monelle.

Odottaisin, että EUssa alkaa kohta sama kuin jenkkilässä on jo hyvää vauhtia menossa. AIG kerää lisää rahaa FED'iltä (37 Mrd US$) - pitää kai päästä uudestaan lepolomalle. Morgan Stanley tipahtaa neljänneksen short'auksen rajoituksen loputtua ja Wachovia'sta eivät kaikki osat kelpaakaan Citigroup'ille ja Wells Fargo'lle. Mutta ei hätää, poliitikot rientävät hätiin (Pelosi kai haluaa nimensä 150 Mrd US$ apupaketin kylkeen), vaan noinkohan riittää. CDSien laukeaminen on näköjään muillakin mielessä, paras huomautus minusta oli että "Paulsonin 700 Mrd US$ roskalainapaketti taisi olla pyöristysvirhe". Vaan eipä mitään, keisari on valmistautumassa uusiin rahan dumppauksiin - se on kiva kun on diktaattori. Tietenkään valkoisen talon seuraavan asuttajan julkistamista ei ole tarkoitus järkyttää, ostot vasta vaalien jälkeen. Jaa, taisi Bush'kin joskus mainita asiasta...

Islannin kaatuminen on pistämässä dominot pyörimään ihan urakalla. UKssa moni jäi rahojaan kaipailemaan - ja luulen, että tämä tauti on tarttuvaa mallia. Tässä Juho Ö'n korjaus minun aikaisempiin "höpinöihin". Kiitos tästä, toivonkin, että kommunikointia saadaan aikaiseksi - ja toivon, että hän on oikeassa.

 

"...olet muutaman kerran kertonut, että RATA saattaisi päättää talletusvarat maksettavaksi talletussuojarahastosta miten pitkällä maksuajalla tahansa. Luottolaitoslaki ei tällaisesta puhu, vaan rahat on maksettava kolmen kuukauden kuluessa RATA:n päätöksestä, ellei RATA myönnä lisäaikaa, jota voi tehdä enintään kolme kertaa enintään kolme kuukautta kerrallaan. Näin maksuaikaa voi kertyä enintään vuosi. Tietenkään rahoja ei välttämättä saa silloinkaan, mutta sitten ei olla enää lain piirissä."

 

Kaiken huipuksi keskuspankit käytännössä lopettavat kullan leasauksen. Taitaa olla sielläkin pieni epävarmuuden poikanen sukassa. Eri yhteyksissä on alkanut tulla vastaan viestejä, että sijoituksen turvallisuus on nousemassa etusijalle. Sijoituksen tuotto vs. paluu ja muuta sellaista... vaan ruoka on kyllä aika hyvä sijoitus, jos minulta kysytään :-)

Soh, ehkä tästä jotain piristystä kuitenkin irtoaa.

 


09.10.2008 00:00 |