MINNE PÖRSSIT EDELLÄ, SINNE MUUTKIN PERÄSSÄ

Tässä vain lyhyt ryöpsähdys pörsseistä - ja mitä on odotettavissa noin seuraavan kuukauden ajan.

Dow'n päiväkäppyrä välkyttää varoitusvaloja pahan kerran. Alla tuorein kuvatus - ja kuten näkyy, niin eilen ei Dow'lla virtaa riittänyt enää koskettamaan laskevaa "kattoa". Alempana näkyy RSI'n risteäminen, joka ennakoi alamäen kiihtymistä.

 

Seuraavana Dow'n 1h tuntikuvatus (klikattavissa isommaksi), jossa näkyy iltapäivällä terävä käännös alaspäin ja tukitason puhkaisu.

 

Sattumoisin FED'in Bernanke piti silloin hiukka haparoivan puheensa, jossa kyllä vakuutti puljunsa olevan tilanteen tasalla. Niin, sekä tietysti olevansa valmis lisätoimiin.

Mitä FED ja muut keskuspankit voivat vielä tarjota? Korotonta lainaa? Negatiivista korkoa? Ja sittenkin kaikki kulminoituu siihen, että heidän "myyntituote" on lisää velkaa systeemiin. Menestys pitäisi arvata vimosen vuoden tapahtumista :-/

Nyt puheiden voima tullaan todellakin punnitsemaan - uskovatko sijoittajat estradin puhujaa vai vatsanpohjan kylmän tunnetta? Kuten sanottu, paniikki on tarttuva tauti...

 

Onneksi Obush'in taloustiimi sai juuri Pankkien uudestaan pelastamis Kuluttajan suojelu -asetuksen kirjoitettua laiksi. Kuka tuon toteutumista seurasi, niin "hauskinta" oli pankkien vastustus asetukselle - perinteinen harhautus siis, mutta aina ne tuntuu toimivan.

Tuo laki tarkoittaa, että nyt kun on pörsseissä tulossa kunnon ravistus, niin syöksyn katkaisemiseksi tullaan tarjoamaan melkoisia puheita, vakuutuksia - ja tietenkin tukipaketteja. Ihan vain meitä kaikkia kansalaisia pelastamaan.

 

Jep, ei tule jäämään lätäkön tuolle puolen "pankit on pelastettava" -puheet. Maltan tuskin odottaa miten hienoin sanakääntein täällä tullaan ensi viikosta alkaen ressitestien jälkeen ja pörssien kyykätessä selittämään "välttämättömät" talousjärjestelmän pönkitykset.

Uunituoreella pääministerillä on tulikaste tarjoilla "uutiset", joita "kukaan ei nähnyt etukäteen". Kun arvon ministeri on jo nyt useammassakin yhteydessä tarjonnut kasvua johtolauseenaan (sekä "lisää velkaa on oikea tie"), niin joudun toteamaan sen mitä joskus ennenkin: "se juna meni jo".

Jatkossa voikin lajitella poliitikkojen toden puheet yksinkertaisesti - kun tarjotaan kasvuaTM, niin voitte aika lailla hypätä lopputekstien yli. Tylynä voisin sanoa, että kavereilla ei ole alkuunkaan otetta ongelman laajuuteen - mutta ehkä ja juuri siksi heidät tullaankin valitsemaan seuraavissa vaaleissa. Kertoo jotain siitä oikeasta, syvimmästä ongelmasta... (peilissä näkyy totuus)

 

Yllä jenkkilän pankki-indeksi. Jos tilanne ryöpsähtää yhtään reilun vuoden takaiseen (-75% 2008 huipusta), niin on mielenkiintoista seurata tilanteen kehitystä (60 -> 15?). Voit katsoa reaaliaikaista BKX-käppyrää yahoo'n sivuilla (ylävasemmalta eri aikavälejä).

Niin, ja kannattaa seurata viikonlopun talousalan ihmisten pyöriskelyä - ne €urolandian ressitestitulokset...

Ettette ihan kaikkea usko virallisesta totuudestaTM, niin on hyvä muistaa että eräs Lehmann Bros. -firmakin muinoin vastaavasta testistä meni läpi puhtain paperein. Pistää miettimään, että ovatko testit tyyliä "kaikki ok? rasti ruutuun, kitoos" vai mitä ;-)

 

Lopuksi vielä se kuukauden ennuste: alamäki, hötkyilyä, alamäki, kylmää hikeä, alamäki, paniikkia - ja pelastuspakettien myötä nousu muutamaksi kuukaudeksi. Numeroina Dow 8000 tai se vuoden takainen pohja (6500) ja sitten... niin - 9000? 10ooo? tähdäten jenkkilän välivaaleja.

Ei ole epäilystäkään etteivätkö reppulit nouse lätäkön takana senaatissa ja/tai edustajainhuoneessa "valtaan". Kun he alkavat leikkaamaan Obaman "sosialismia", niin alemman tason työpaikat (poliisi, terveydenhuolto) ovat tietty se kohde. Sanoisinkin, että loppuvuodesta kannattaa alkaa epäilemään pörssijäiden kantavuutta.

Valuuttojen suhteen EurUSD ja EurJpy ovat myös kallistumassa kyljelleen, taalan suhteen 1:1 vuoden vaihteessa? Eurolla yenejä - 95? 80? vuodenvaihteessa? Kaikkinensa pelinappulat ovat alkaneet liikkumaan yhä nopeampaan tahtiin pelikentällä - ah näitä digitalisoitumisen riemuja :-D

 

Tässä vielä lyhyt yhteenveto miten parin viime vuoden aikana jenkkilä on viritetty maksamaan pankeille maan verotulot.

Toinen ankeus tuolla on tietty paljon hehkutettu Obamacare eli terveydenhuollon remppa. En YLE'n versiota katsonut, kun tässä on varmaan aivan yhtä hyvä - ellei parempikin yhteenveto. Lyhyesti: pakolliset terveysvakuutukset, lääkärirajoitukset jne. varmistavat, että operaation hintalappu tavan kansalaiselle ei todellakaan laskenut.

Lopuksi tuolta on vielä hyvä muistaa, että USAssa ovat Ronny sädepyssyn päivien jälkeen järjestelmällisesti vieneet maasta työpaikkoja Aasiaan (jossain muuallakin on tainnut olla samaa vikaa?). Ja ne eivät palaa nykyisillä liksoilla (hyvä teksti). Tuo tietty tarkoittaa, että suurtyöttömyys/SuperLamaTM takaa laskevat palkat - kaikkialla länsimaissa.

 

Vaan eipä kannata meilläkään tuudittautua finanssialan suhteen omahyväisyyteen. Kas kun Lissabon'in sopimuksessa oli muistaakseni pykälä, että EU -valtiot eivät saa lainata EKP'ltä, vaan ainoastaan liikepankeilta. Sitten vielä sekin pykälä samaisessa pumaskassa taisi olla, että valtioille lainattaessa pankeilla ei ole reservivaatimuksia. Joo, kovin on yksipuolinen yhtälö täälläkin...

Monelle voi tulla yllätyksenä jossain välissä, ettei esim. työttömyyskorvauksia riitä nykymuodossa täysimääräisesti - eläkkeistä puhumattakaan. Ei ole kauan kun jossain oli uutisointia kuinka Suomenkin työttömyysturva oli lainaamassa huomattavasti enemmän kuin ennen.

Nykysysteemistä kiinni pitäen voinemmekin samaistua alla olevaan kuvaan ilman kiemurtelua. Tai no, se ehkä on ylioptimismia :-o

 

Olen laittanut joitain uusia linkkejä tuohon vetovalikon WWW-kohtaan jos ette ole sattuneet vilkaisemaan: Talouden seurausta -lista alkaa olla jo pitkähkö...

Kiitos linkkien lähettäjille, niissä on monta mielenkiintoista tarinaa. Vielä kun saisi niitä linkkejä teksteistäni muille sivuille, keskustelupalstoilla jne. Voitaisiin saada vähän säpinää aikaiseksi ;-)

 


21.07.2010 22:48 |