PANKKITESTIT OK, MAAILMA PELASTETTU?

Joku lukija oli laittanutkin edellisen katsauksen kommenttini europankkien ressitestien luotettavuudesta Kauppalehden keskustelusivuille, kiitos siitä. Siellä toinen lukija terävänä kuitenkin huomautti, ettei virallista ressitehtiä Lehman Bros'ista tehty kuitenkaan kuin vasta puljun kyykättyä. Ok, myönnän löperöilyni kun KL'n lukijoilla oli tarjota FED'in yms. linkkejä minun heittoni kaatamiseksi (tosin FED'in raportissa ei Lehman'ia suoraan mainita).

Sitä vastoin Lehman Bros. teki sisäisiä testejä jo 2005 - mutta noissa oli "yllättäen" jätetty ei-kauppaa käytävät paprut testaamatta. Tässä Valukas'en raportti, 487s tiiliskivi - ja kaveriksi kongressin edessä annettu todistus. Molemmat ovat tylyä silmäiltävää (älkää luulkokaan, että jaksan kammata kaikkea 100%sesti mihin sivuillani viittaan).

Tahtoo sanoa, jotta 2005-08 testaamatta Lehman'illa jäivät esim. asuntolainoihin ja ei-pörsseissä oleviin firmoihin tehdyt sijoitukset (private equity). Usein siis paperit, joiden oli tarkoitus tullaan maksuun pitkän ajan aikana ja 100%sesti (asuntolainat). Samoin noiden eräs ominaisuus näyttäisi vielä olleen reippaat vivutukset. Toisin sanoen liput, jotka ovat suoraan riippuvaisia kasvun uskonnon kantamisesta - ja sitähän ei ollut lupa epäillä?

 

Edellisen pitäisi tietty laittaa europankkien testaukset uuteen valoon, sillä noissa oli myös "hieman" vähemmälle huomiolle jätetty juuri samaisia kohteita. Vahinko vai harkittu veto? Jokainen miettiköön...

Varsinkin kun ei-ole-lamaa-Geithner, joka oli kyynärpäitään myöten mukana AIG'n pelastuksessa, oli ilmeisesti myös peukaloimassa Lehman'in kirjanpitoa yms. kivaa. On niiiiin rauhoittavaa kuulla, että samainen kaveri on hamuamassa lisää valtaa talouden "fiksaamiseksi". No onhan se ymmärrettävää, että kaverit on pelastettava :-/

 

Perjantain wirallinen eurolandian totuus oli siis 91 pankkia testattu, joista Saksan Hypo'n, Kreikan yhden ja Epsanjan viiden pankin (googlekääntäjälle töitä) nyykkäykset olivat kaiketi "juuri oikeat" tulokset. Itselleni ainakin Portugal'in puhtaat paperit hieman... niin, mitä? Ei ole oikein sanoja enää kaikille tunteille.

ZeroHedge'ssä Tyler Durden ottaa vähän toisen lähestymisen eurolandian ressitesteihin: varjopankkimaailmasta haihtui 1300 Mrd US$a pelkästään ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Teksti on pitkä ja siellä kammataan surullisen tyhjentävästi nykymenoa - riippuvuussuhteet menevät vähintäänkin solmuun. Jälleen kerran joudun toteamaan, samassa veneessä ollaan armaiden johtoporsaidemme vakuutteluista huolimatta.

 

Joka tapauksessa alkavalta viikolta alkaen ressitestien luotettavuus punnitaan siellä missä erotetaan jyvät akanoista - pörsseissä. Tässä vielä ressitestien tulokset - kuka niitä haluaa kammata. Veikkaan että eivät aukea rivimiesvitoselle kovin äkkiä kaikkine koukeroineen. Ja oikeastaan se onkin aivan sama mitä siellä lukee, loppupelissä se ratkaisee miten paljon sijoittajat uskovat noihin (popcorn'it valmiiksi).

Lätäkön takana puolestaan meni se 100 pankin lörähdysraja rikki tälle vuodelle - ja tällä kertaa siitä on jaksettu ihan suomiTV'nkin uutisissa mainita. Sittenkin luvut ohitetaan varsin olemattomina että tämä on uusi normaali. Ilmeisesti "tämä ei koske meitä" -ajatus haave on hyväksytty ideologiaamme täällä pohjolan perukoilla eri hyvin :-(

 

Valuuttamarkkinoilla ns. vahvat valuutat ovat melkoisessa myllytyksessä. Poikkeuksetta nuo maat haluavat pitää valuuttansa arvon alhaalla, että vienti vetäisi edes jotenkuten. Evans-Pitchard kirjoittaa Sveitsin frangista hyvin - ja toteaa, että maa on alkuvuodesta pumpannut 10 Mrd €'n verran pitääkseen EurCHF'ää kurissa. Eikä touhu sittenkään ole onnistunut.

Mitä siis keskuspankit voivat vielä tehdä? E-P'n tekstissä mainitaan Sveitsinkin 1970-luvulla käyttämä -0,4%n negatiivinen korko, jonka teho oli korkeintaankin surkea. Tuona aikana (1972-78) Sveitsin frangi nousi 75%a. Ja keskuspankkien mahti oli - inflaatio on varmaa (tai jotain)?

 

Toinen mistä olen vaahdonnut on tietty pörssit yleensä. Tässä pari kommenttia Dow'sta - matkalla 7500'an - tai 1000'en. On ne synkkiä on... Tuon kaverina kun GS'n toisen vuosineljänneksen tulos ryykkäsi 4/5-osaa, niin pitäisikö kuitenkin niiden varoituskellojen alkaa soida?

Eräs hauska vaikutus Obaman uudella lailla kuitenkin on - jenkkilässä arvotustoimistot ovat kilpaa huutelemassa että heidän arvioitaan EI SAA käyttää ohjenaruna paprujen hinnoittelussa. Öö, pitäisikö tuonkin kertoa jotain?

Alla vähän historian havinaa - 1987 pörssikyykkäys (klikkaa isommaksi). Kevyt 40%a huipuista varsin vauhdilla - itse asiassa vähän samansuuntaisia tässä odottelen, vaikka ajoitukseni ovatkin olleet vähän niin ja näin ;-)

 

Eläkkeet ovat yksi juttu, josta olen kommentoinut monasti. Tässä pari tylyä tekstiä: puolella jenkeistä on 2000 US$a jemmassa eläkepäiviä varten - toisaalla oletetaan miellyttävän eläköitymisen edellyttävän jonkun miljoonan US$n säästöt. Toinen on todellisuutta, toinen on harhaa.

In the meantime - samaan aikaan toisaalla (sarjakuvatermeillä): Suomi on yksi harvoista länsimaista missä megaeläkkeet on ok. Olen varmaan kommari/sosialisti tai jotain monelle, mutta minusta kaverit jotka vuosia keräävät kymmeniä/satoja tuhansia palkkaa/kk, niin luulisi pystyvän laittamaan jotain sukanvarteenkin.

Ainakin me kuvittelemme (median opettamina?), että kyseisillä kavereilla on näkemystä tulevasta. Joskin veikkaan monen haukkaavan kukkua noistakin kavereista (ainakin wirallisten) näkemystensä kanssa. No, aika näyttää...

 

Jep, likviditeettiansa on täällä - samoin SuperLamaTM kaunopuheista huolimatta. Lienee siis vaihteeksi (LOL) laitettava talouden romahduksen kuvaus, tosin libertaarinäkemyksillä maustettuna. Paljon hyviä pointteja tekstissä, mutta on hyvä muistaa miten em. uskonto talousnäkemys usein ajaa lähes anarkistista (ei keskushallitusta) maailmaa ratkaisuna ongelmille.

Lienee siis syytä vilkaista mitä se anarkistinen maailma voisi pitää sisällään: 2vkoa Chile'ssä maanjäristyksen jälkeen. Erityisesti kommenttiosiossa on hyviä pointteja pureskeltavaksi. Kaikkinensa on hyvä muistaa, että olemme siirtymässä maailmaan missä ei ole suoria teitä enää. Tuota ajatusta voi sitten ymmärtää myös kovin monella tapaa...

 

Dubai'ssa pilviä tavoitelleet finanssilinnat ovat paljastumassa hiekka-sellaisiksi. Aika kornia oikeastaan, heillä olisi ollut rahaa öljytuloista muuttaa maansa aurinkovoiman kautta energiaitsenäiseksi ja vaikka miksi, mutta hubriksen rakentaminen oli tietenkin se valittu tie. Tulee joku Babel'in torni mieleen nykymenosta - kaikkialla.

Asunnoista puheen ollen Canada'n asuntokupla on alkanut näyttämään myös poksahtamisen merkkejä: Toronto - tai no, koko Calgary niiaa jo. Veikkauksia puheista tuolla? Ei koske meitä? Ainakin finanssipuolella tuota ovat hokeneet tuolla jo vuosia. Duh, loppupeli ratkaisee - ja kiekko on vasta tipahtamassa jäähän.

Eikä siinä eteläisen rajankaan takana asuntopuoli oikein näytä tervehtymisen merkkejä. Aa, mikäs uutinen tuo nyt taas oli, Aki?

 

Kuningaskunnassa puolestaan pankkien pitäisi taikoa omiin kirjanpitoihinsa 390 Mrd £a velkojensa maksuihin (hassu systeemi kun KAIKKI ovat velkaa sinne sun tänne). Samaan aikaan valtion velka repii uusia lukuja jatkuvasti, 927 Mrd £a itkuvirren otsikkona. Sävelet ovat selvät, lainausta vähennetään ja vanhoja maksetaan.

Tuntemattoman sotilaan sanoin "ei hyvät herrat, ei näin päästä tämän suon yli". Jaa, taitaa olla pohjaton velli kyllä nyt meillä käsissä... siksi onkin hupaisaa lukea Bernanken toimien kommentointia. Tekstistä pomppaa esiin tyly yhteenveto: jos ei saada yleisöä (pörssejä?) uskomaan inflaatioon, niin toimet ovat toivottomia.

 

Jep, systeemi hyytyy kahta kautta - ketkä voisivat ottaa lainaa eivät sitä halua ja maksavat vanhoja poes. Kuka haluaisi lainata törmää puolestaan nouseviin kuluihin, takuuvaatimuksiin jne. Voe-voe, itku tästä taitaa tirahtaa useammallakin ennen kuin pelipöytä on puhdas. Deflaatioviemäri, täältä tullaan!

Eurolandiassa Kreikantauti on siirtymässä pohjoisemmaksi, Unkari kiikkuu jo vallankumouksen partaalla. Tekstissä mainitaan Latvian residentin kannatukseksi 7%a. Heh, onneksi tämä ei koskenut meitä 0:-)

 

Valloittajien jalanjälki on yleensä tyly - mutta Iraq'issa loppulaskusta menee hiljaiseksi. Fallujah'in alueella epämuodostumat, syövät jne. ovat yleisempiä kuin Hiroshiman ja Nagasakin alueella Toisen Maailmansodan jäljiltä. Niin - ei se köyhdytetty uraani ydinpommi ole, mutta lopputuloksesta sitä ei uskoisi.

Yksi ikuinen jenkkilän aseista nauttija on tietty Israel (Usrael?), niin vain sinne taaskin irtoaa muutamalla Mrd US$'lla jenkkilän parasta vientituotetta. Obama, Nobel'in rauhanpalkinto ja muuta kaunista. Muistaako kukaan erästä toista rauhanpalkinnon saajaa vähän samanlaisilla meriiteillä? Puhun tietty Kissinger'istä. Puheet on halpaa, sano...

Eikä tämä bull5hit jää "herrasmiesten" lahjaksi, Hillary Clinton'ilta pääsi pieniä lapsuksia äskettäisessä TV-haastattelussa. Suomennettuna ja tiivistettynä - "me pönkitämme rosvoja ja diktaattoreita lyhyen tähtäimen ajatukset mielessä". Asiaan liittyvinä suosittelen C. Johnson'in tuotantoa.

 

Ja sitten rivijenkit ihmettelevät miksi muu maailma ei USAkistan'ia kauheasti arvosta. Rivisoltut tekevät omia ratkaisujaan - kesäkuun itsemurhatilastot ennätyskorkeat :-/

Ja kutka tuolta ovat palaamassa jenkkilään, niin tuovat paljon puhuttua know-how'ta jengeihin - noita kun on jo vuosia otettu palkka-armeijaan. Olisikohan mahdollista, että tämä(kin) taktiikka haukkaa lätäkön takana yhteiskuntarakenteita kannikkaan tulevina vuosina?

Afghanistan'in esirippu pääsi vähän repsahtamaan - 90ooo dokumenttia 2004-10 väliltä julkisuuteen. Kommentointi on surkuhupaisaa: jenkkilä tuomitsee vuodot (paljastuu kaikenlaista kakkaa), samoin nojatuolisoturit. Vaan asialla saattaa olla toinenkin puoli, varmaan teksteissä todetaan miten paljon Pakistanin puolelta tulee ja menee taistelijoita - on siis "pakko" avata uusi sotanäyttämö. ...ja menestys on taattu.

 

Tässä kierrätysmetalleista Intiassa (kuskattu länsimaista poes = me olemme hyviä ihmisiä). Noiden paluu ei kuitenkaan välttämättä ole niin puhdas operaatio kuin uskottelemme toisillemme: radioaktiivisuus noissa tänne palatessa on noussut.

Sitten jos vielä mietitään mitä nämä(kin) sotkut tekevät Intiassa missä työläisten suojautuminen on ns. heikoa, niin... Vaan kuten sanottua, poissa silmistä, poissa mielestä. Hip-hip-hurraa meille ympäristöystävällisille >sarkasmia<

 

Saas nähdä missä välissä Meksikonlahden öljyfiaskosta aletaan puhumaan sen oikealla nimellä... sitä vartoessa tässä on nippu kuvia, joita ei haluta tavan kansan katsovan. Miksiköhän?

Tässä yksi kaveri, joka tuolla on ollut vastaamassa siivoamisesta, voi pahoin tapahtumista. Kertoo jotain mistä tuskin saa päänsilityksiä - puhdistajat kärsivät sisäisistä verenvuodoista erittäin myrkyllisten öljynhajoittajien käsittelyn myötä. EPA, jenkkilän ympäristövirasto, tietenkin on sitä mieltä ettei tiedä miten myrkyllistä litku on. Heikot on selitykset tuollakin.

Lopuksi vielä sana pari BP'n historiasta. No, oikeastaan tuo on länsimaisen "sivistyksen" historia tiivistettynä. Mutta ei anneta sen häiritä, eikun tankkaamaan ja kuluttamaan - olemmehan Euroopan öljynkulutuksen huippuja :-D

 

Niin, ja se lapsityövoimahan oli kehitysmaiden ongelma. Tai sitten ei, jenkkilässä 9% maanviljelyn työntekijöistä on lapsia. Land of the slaves, home of the debt (orjien maa, velan koti) ja muita mieltäylentäviä ajatuksia. Tällä menolla paluu 100 vuoden takaisiin totuuksiin ei välttämättä ole kaukaa haettua.

Lätäkön takana omavaraisuudenkin etsiminen kohtaa äkkiä ajatellen kummallista torpedointia: liittovaltion joukot ratsaavat jatkuvasti pientiloja. Syy on kuitenkin selvä, nuo haittaavat maatalouden megafirmojen menestystä. Selitykset ovat arvatenkin "suojelemme ihmisiä huonoilta tuotteilta" -iskulauseita.

Onkohan Suomessa odotettavissa jotain samankaltaista? Ainakin possuflussailulla pelottelu ja muu siihen liittynyt show antaa vähän huonoja vibroja allekirjoittaneelle.

 

TOD'illa oli erinomainen teksti ihmisten herättämisestä energiapuolen ongelmiin. Ugo Bardi keskusteli vanhempien, 60-80v kanssa miten saada juniorit heräämään ja mitä jättää jälkipolville. Mukava välillä lukea tekstiä josta tulee hyvälle tuulelle - vaikka asia on kaikkea muuta kuin --- helppoa? kevyttä?

Monilla on kivinen tie edessä... long and hard is the road that leads out of Hell (Se7en). Toivottavasti jatkojen uutisointia täällä lintukodossa tämä löydös vähän valoittaa, miettikää tarkkaan mitä meille tarjoillaan puuppituubista ja muualta.

 

Mutta ei vaivuta epätoivoon, tunnelin päässä loistaa valoa, BKT mittarina joutaa roskikseen. Joskaan en ole yllättynyt, että näistä asioista puhuvat ei-länsimaiset ekonomistit.

Tekstissä tuli "pikku" öljyhaaverikin vastaan toukokuulta - josta en muista kuulleni halaistua sanaa. Tuo 18ooo tynnyrin vuoto on aika "pientä" tässä kokonaissotkussa, jota maapalloksikin kutsutaan - mutta kertoo myös miten arkipäiväiseksi tämä sörsselöinti on mennyt...

Toinen vähän vastaava on jenkkilän "Kaasumaa" -dokkarin tapaiset kuvaukset: kraanavettä voi polttaa, kun kaasun poraus on saastuttanut vedet. Duu-uh.

 


25.07.2010 09:17 |