SYSTEEMI LASKI REISILLE AJAT SITTEN - KOSKA LOPPUVAT VAIPAT?

Tämän viikon "uutisointia" katsoessa olen huomannut (tai kuvittelenko vain?) melkoista valikointia menon kommentoinnissa. Kotimaasta parhain esimerkki on varmasti armas talousministerimme, joka puhuu Suomesta ensi vuoden EUn johtavana mallitalousmaana.

Mitenköhän tuo onnistuisi? Tässä vähän esimakua Englannista - saarivaltiossa leikataan rajusti terveydenhuoltoa (listattu paljon tulevia toimia myös tänne). Ankein esimerkki syöpäpotilaista - hoidelkaa itse itseänne. Näinhän se on - leikataan niiltä, joilla ei ole taloudellista vaikutusvaltaa. Lapset, vanhukset, sairaat...

Monessa yhteydessä maailmalla on tullut tyly viesti vastaan - toimeentulosta voi ja pitää leikata, siellä kun on niin paljon turhaa (pankkituet ovat jo unohtuneet yms.). Valitettavasti moni ei ole tainnut ajatella sosiaaliturvan oikeaa tarkoitusta - sillä ostetaan yhteiskuntarauhaa.

Mitä tapahtuu, kun ihmisillä ei ole työtä, asuntoa, ruokaa - ja heitä on enemmän kuin muutama kymmenen per kaupunki? Mutta hei, ei suotta mietitä tuollaisia reaalimaailman asioita...

 

On paljon mukavampi ajatella, että kyllä ne poliitikot keskuspankit ovat tilanteen tasalla ja pystyvät huolehtimaan meistä. Maailmantalous niiasi vain vähän reippaammasti, mutta on onneksi taas nousussa.

Lyhyesti: hyvät ajat ovat täällä taas.

 

Ainoa isompi pelko mistä jaksetaan tavan kansalle suunnatussa uutisoinnissa puhua on inflaatio - ellei jopa hypersellainen. Ei siis ihme, että asunnon ostamista suositellaan vähän joka lähdössä - tai sijoittamista pörssiin, vaikka lainarahalla.

 

Monella taitaa olla Zimbabwe'n pörssin kehitys silmissä - niin, ja pitkässä juoksussa pörssisijoitukset kannattavat ainaTM. Se pääsääntöisesti pätikin vimoset 80v - mutta nyt alkoi laskuveden aika. Vuoden, parin sisällä saattaa nakit loppua käsistä, kun lasketaan kuivalla räpiköimään jääneet kalat :-(

 

Jenkkisysteemi on niin läpimätä, ettei oikein tiedä mistä tuota alkaisi setvimään. Tässä pari ranskalaista perunaa kuitenkin...

Vapauden maassaTM on joka sadas aikuinen vankilassa. Miksikö? Yksityinen vankilaorganisaatio tarvitsee vankeja - tehdäkseen voittoa. Ei siis ihme, että huumeiden vastainen sota jatkuu jatkumistaan. Tosin tuo alkaa saada tragikoomisia piirteitä, kun ulkoministeriön ukkoja laitetaan linnaan.

Anekauppakin toimii kiitettävästi: GE'lle 23 milj. US$n lasku, Citigroup'ille 75 milj. US$n lasku. Ok pojat, sitten vain takaisin työmaalle, rikkeet on poispyyhitty kirjanpidoista 0:-)

 

Rivikansalaiset maksavat toistensa asuntolainat takausten kautta - halusivat tai eivät. Tuo on tietty varmistanut asuntojen hinnannousut vuosia, mutta nyt on tulossa naru vetävän käteen. Pari muuta kuvatusta, joita ei ole "jostain kumman syystä" jaksettu kommentoida mediassa.

 

Jenkkilässä asuntojen arvot humpsahtivat muutaman tuhat Mrd'a US$a, mutta velat eivät juurikaan. Siinä on aika monta ns. upoksissa asuntonsa kanssa. Tuolla kun on paljon harrastettu lainan uusimista isommaksi arvon "noustessa", niin moni ennen vuotta 2004 ostoksensa tehneistäkin on varmasti vaikeuksissa.

 

Sitten ettei totuus unohtuisi, niin jenkkilän asuntokupla on aika pieni vs. moni muu maa. Itse asiassa Suomi on aika samassa jamassa kuin jenkkilä - täällä vain vielä ollaan pitkälti Laa-laa-maassa asioista. No, herätys tulee olemaan tyly maailmankaupan kyykätessä uudestaan :-/

Hups, meinasi mennä ohi - Kiinassa asuntopuolella on melkoisia rosentteja tarjolla: hinnat -48%a, mutta kaupankäynti raketoi satoja rosentteja. Tulppaanimania?

Edellisten seurauksena varmasti saamme seurata vastaavia ilmoituksia kiihtyvään tahtiin. Tai ainakin niin kauan kuin omat instituuttimme eivät keikkaile eli todellisuus tule kylään. Mikä voi hyvinkin lähteä vyörymään kun €urolandian pankeilla on tunnustetusti 30ooo Mrd €'n edestä vastattavia... Hmm, kovin on tutun kuuloista - muistaakseni jostain 16ooo Mrd €'n kysymysmerkeistä kirjoittelin jo 2009 alussa :-/

 

Perhearvoista lätäkön takana puhutaan usein kovalla äänellä. Mitenköhän tuolla perustelevat nämä jo varsin yleiset tapaukset kun vanhemmat käyttävät junioreiden sossutunnareita luottokorttien ottamiseen ja shoppailuun.

Mm, mahtaa olla hauska herätä todellisuuteen 18-vuotiaana kun muuttaa kotoa, hakee asuntoa - ja saa kuulla olevansa 100ooo US$a velkaa jo valmiiksi. Siinäpä mukavat lähtökuopat nyky-yhteiskuntaan, eh?

Sitten kun vielä tajuaa, että luottokorteilla siirretään helposti pienituloisten varat "parempiin taskuihin", niin voi miettiä koko systeemin kohtuullisuutta. Jälkikin on selvä, vihreät versot ovat lähinnä maitohorsmaa - ja yhä useammat valitsevat toisenlaisen ulospääsytien :-(

 

Maailmalta tulee tasaisen varmasti katastrofiuutisia: Michigan'issa jokeen valahti 800ooo tynnyriä jo tutuksi tullutta luikuria (öljyä). Asiasta ei vain kauheasti ole tainnut tihkua meitin takahikiälle - mutta se ei tarkoita ettemmekö lajina olisi menossa pahan kerran metsään.

Tämän(kin) taitavat useimmat kuitenkin ohittaa tyyliin, että "sattuuhan näitä". Itse sanoisin kuitenkin varoituksen sanan - länsimaiden infrastruktuurin rapistuminen on tulossa kaikkien nähtäväksi. Jatkuvasti tulee tekstiä vastaan miten huolto/tarkastusvälejä venytetään oletuksella, että kyllä ne paikat kestävät.

Tahtoo sanoa, kun raha on ainoa päättäjä, niin jälki on sitten sen mukaista. Veikkauksia miten hyvin infrastruktuurista pidetään huolta SuperLamassa? Tai miten hyvää huolta pidetään luonnosta? Jälki tulee olemaan jotain aivan ennenkuulumatonta. Doh...

Niin, eikä muualla maailmassa öljyn kanssa turaamisella ole tuon parempia juttuja tarjota. Persianlahdella japanilainen tankkeri "onnettomuudessa" - samoin Kiinalla on vielä kummasti putsattavaa historiansa isoimmasta haaverista. "Osaavat" ne muutkin :-)

 

Yksi askel alamäkeen on nopeasti etenevä asfaltoidun tieverkoston muuttaminen takaisin sorateiksi. Ja tuossa puhutaan autoilun luvatusta maasta - koska Suomessa tämä alkaa tulla yleisemmäksi? Pelkään, että paljon ennemmin kuin useimmat asiaa edes aavistelevat :-(

Ja ettei jäisi epävarmaksi miten kierrossa olevan rahamäärän käy, niin BIS on väkertänyt Basel III -sopimusta, joka varmistaa rahahanojen sulkemisen. Niin, eikö ole hassua - inflaatiolla pelotellaan ja sitten huolehditaan että deflaatio tulee.

Kannattaa muistaa, että deflaatiossa se kun laskee rahan liikkeelle tai istuu käteisen päällä voip ostaa mitä tahansa senteillä alkuperäisistä hinnoista. Reilu peli, eh?

Velka on lähivuosina suoranainen tappaja. Eli kenellä on iso laina, niin nyt sen kiinnittäminen 5v tai 10v korkoon olisi syytä tehdä viimeistään - sekä muistaa lisätä sopimukseen oikeus lyhentää lainaa milloin tahansa ilman eri korvausta.

 

Niin ja ettei totuus unohtuisi, niin Peak Oil alkaa olla tunnustettu asia isoissakin puljuissa (Lontoon Lloyds, UKn energiaministeri). Vasta oli Nordean asiakasläpyskässäkin, että moni maa on jo ohittanut tuotantohuippunsa, mutta vaihtoehtoiset tekevät kovasti tuloaan (oh, prleeaaase).

Saikohan juttu alkunsa, kun 2008 kysyin asiaa heidän sijoitustilaisuudessa täällä Kuopiossa - tuskin sentään, oli niin nuiva vastaanotto. Vastaus kysymykseeni oli, että kyllä se öljy löytää tiensä meillekin, periekonomistien tyylillä - fungible asset jne. (kysyntä ja tarjonta kohtaavat).

Vaihtoehtoisista oli silloin jo puhetta, mutta eivät oikein lämmenneet sanomiseeni, että niiden hinnat nousevat nopeammin kuin perinteisen raakaöljyn. Käytännössä ovat siis aina kalliimpia tuottaa - joka puolestaan varmistaa, että talouskasvun mantra tulee olemaan parhaassakin tapauksessa pelkkää kituuttamista.

Ja parhaasta skenaariosta on turha edes haaveilla nykymenolla.

Tervetuloa resurssisotiin! Ruoan suhteen homma on jo pitkällä - eikä energian suhteen tarvitse kuin ottaa kasvun aurinkolasit poes, niin ymmärtää näkee millaisessa suossa tässä tarvotaan. Saa nähdä miten ekonomistit selittävät öljykaupan takkuamisen "muutaman" vuoden päästä :-/

 

Tässä olen parisen vuotta lähestulkoon repinyt hiuksiani tapahtumia seuratessani. Nyt on kuitenkin jotenkin seesteinen mieli. Valaistuminen? Heh, no ei ehkä kuitenkaan, mutta paljon rauhallisempi on olo - lopultakin. Välinpitämätön? Mmm, ei ehkä sekään...

Ylimielinen? En oikein noinkaan osaa ajatella, tästä sotkusta on tulossa itselleni lähinnä pyrrhinen voitto (menen pohjalle kaikkien muiden kanssa) eli ei kauhea riemuitsemisen paikka.

Kai näillä jutuillani lähinnä yritän vähän näpäyttää valtavirtaekonomisteja, -poliitikkoja ja -uutisointia. Olenkin muuttanut esitelmäni otsikon "miksi ja mitä voi tapahtua (2008)" > "miksi ja mitä on tapahtumassa (2009)" > "miksi ja mitä tapahtui (2010) - sekä minne voimme olla menossa". Vimosin ajatusleikki välillä nostaa niskakarvatkin pystyyn...

Meksiko on "oiva" esimerkki mitä tapahtuu, kun valtio liukuu kohti anarkiaa: vartijat lainasivat vangeille aseet, jotka kävivät niistämässä kilpailevia huumeoperaattoreita. Tuolla huumesodat ovatkin varsin karseaa seurattavaa.

Joka tapauksessa nyt kun rotko aukeaa pörsseissä (viikon, parin sisällä max), niin voin kuitenkin peiliin katsoa ja todeta että jotain olen ainakin yrittänyt tehdä. Ei ehkä suurta, mutta jostainhan oli aloitettava. Saa nähdä mihin tämä oman pään pitäminen johtaa, kiittämättömyys kun on maailman palkka yms.

 

Ja sitten sanotaan ettei nykymusiikissa ole asennetta - suomipoppia parhaimmillaan :-D

Kiitos tuesta, 33,30€ TP.

 


28.07.2010 13:30 |