KAKKAKIN KELLUU? NO AIKANSA AINAKIN...

Eurolandian pankkitestejähän on meilläkin kauheasti kehuttu, "kaik' on hyvin, menkää nukkumaan" -tyylillä. Sivuja seuranneille tuskin tulee yllätyksenä, että pankkien kirjanpidon ja todellisuuden kanssa on taas "pientä" epäsuhtaa.

 

Wall Street Journal raportoi tällä viikolla miten mm. ranskalaispankkien lainat Etelä-Eurooppaan ovat varsin eri kokoisia riippuen lähteestä. Kaikkinensa europankeilla on 1900 Mrd €'n edestä eurooppalaisten valtioiden papruja komeroissaan, ei ihan karkkirahoja siis.

UKn Barcley on nostettu esimerkiksi pankkien ajatuksesta, että kauppaa käytäviä PIGS-valtioiden papruja ei tarvitse raportoida. Laskennallisesti siten Barcley'n riski PIGS-maiden suuntaan kutistui miljardeilla €uroilla. Barcley tietenkin puolusti numeroleikkejään, että "kun ne muutkin varmaan näin toimivat".

Mistähän johtuu mutta mieleen tulevat Kalle 2v ja Ville 5v hiekkalaatikolla...

 

Taitaa jälleen olla niin, että kun haluaa tarkempaa tietoa kohdemaan talouden tilanteesta, niin kannattaa tarkistaa ulkomaalaisista lähteistä. Perinteinen "naapureilla-on-tilanne-meitä-huonommin" saa etsimään tietoa naapurista tehokkaammin?

Vai keksimään huonoja uutisia muista? Internet on hauska paikka, kuka tahansa kun voi syöttää vaikka minkälaista tarinaa - ja katsoa uskooko kukaan. Ehkä minäkin ;-) ...noh, eteenpäin show'n kanssa.

 

Velkaperusteiselle talousmallille yllä oleva kuva taitaa merkitä melkoista kuoliniskua. Tässä siihen liittyvä tarina - eikä ennakoi kivaa lätäkön taakse missä BKT tarinan mukaan on 2/3-osaa yksityisestä kulutuksesta riippuvaa.

Alla toinen vähän vastaava, joka myös näyttää tosi pahalta - varsinkin kun se on paljastunut jenkkilän talouden ennakoivaksi indikaattoriksi.

 

Sitten kun muistetaan, että tuolla toisella vuosineljänneksellä talouskasvu oli 1,6%a, niin noissa on vaatimattomasti 7%n ero. Jompi kumpi on pahasti pielessä - kumpaa veikkaatte?

 

Markkinoiden käyttäytymiselle ja meikäläisen visioille varmaan nauravat jo aidanseipäätkin, mutta olen edelleen rajun pudotuksen ennakoija. Enkä ole ainut - tuo pääsi jopa Kauppalehden palstoille, mutta vastaanotto oli aika arvattava :-)

Yksi kysymys mitä joskus mietin: vaikka Suomen talous on vahva ja firmat kovassa tuloskunnossa (näinhän meille koko ajan kerrotaan), niin mitä luulette ulkomaalaisten rahastojen tekevän suomiosakkeille hädän hetkellään? Sitten on hyvä muistaa, että suomipörssien osakkeista jo puolet on ulkomaalaisessa omistuksessa.

Pitävätkö nuo hyviä suomiosakkeita hymyssä suin - vai myyvätkö kattaakseen muiden sijoitusten tappioita? Kaiken lisäksi kun suomitaloudesta on karkeasti puolet ulkomaan kauppaan liittyvää. Ei hyvät herrat/ rouvat/ neidit, emme ole turvassa vähänkään isommassa talousmyllerryksessä.

 

Asiasta voi tietenkin olla eri mieltä ;-) ...vähän kuin Palkansaajien tutkimuslaitos: talous nousee nopeasti. Tuota tavatessa kannattaa hiukan miettiä, että kannattaako ko. pytingin alamäkeä vai ylämäkeä ennustaa 0:-)

Vaan niinhän se on, ihmiset mieluummin näkevät asiat niin kuin ne heille ovat parempia. Mistä pääsee kysymykseen, että miksi minä tällaisia myrkkytarinoita kirjoittelen - pitäisiköhän hakea jotain nappeja?

Sitä pohtiessa voi lukaista myös Roubinin ja Bremmer'in tekstin pörsseistä: ihmiset kieltävät huonot uutiset ja muuta kivaa. Tuossa tekstistä on kuitenkin sanottava, että kaverit lepertelevät aika pehmeitä eivätkä vedä tiedoistaan johtopäätöksiä loppuun asti. No, kukapa palkallinen ihminen näitä suostuisi sanomaankaan :-D

 

UKssa ihmiset alkavat epäillä yhteiskunnallisia rakenteita jo vähän liiankin kanssa - 3/4-osaa ei usko eläkejärjestelmän toimintaan. Toivottavasti olen väärässä, mutta saarivaltion poliisikoulutus maanjäristyksen varjolla ääritilanteisiin kuulostaa vähän kaukaa haetulta...

UKn osalta vimosimmat kauppataseetkaan eivät oikein lupaa hyvää: alijäämä kasvaa ennätykseen. Maa, joka nojasi vuosia Pohjanmeren öljyyn, on nopeasti menossa suonsilmään. Toivottavasti saarivaltiosta sivujani lukevat miettivät asioita vähän pitemmällä aika-akselilla :-/

 

Ongelmapankkeja siellä, ongelmapankkeja täällä... jenkkilässä kohta tuhat virallisella listalla. Tauti on levinnyt kaikkialle - Uudessa Seelannissa juuri keikkasi myös iso pankki. Irlannissa pilkotaan Anglo Irish Bank. Australiankin pankit myös taitavat olla kiikussa. Hyvää päivää, kirvesvartta - ja näitä on sitten tulossa lisää :-(

Kanadan rahatalot ovat myös tylyn tosiasian kanssa silmäkkäin - asuntokupla. Toivottavasti ei ollut yllätys. Tämä voip sitä vastoin olla pienoinen sellainen - Kanadallakin on kaupan alijäämä huipussaan. Ja maan piti olla vahva raaka-aineiden viejä. Ei hyvä, ei hyvä alkuunkaan...

 

Vielä yksi kuvatus asuntoderivatiiveista - jos on päässyt pelin henki unohtumaan. Jenkkilän pankit paketoivat noita varsin valikoivasti - parhaat itselle ja kukku muille. Kaikkein pahimmat myytiin riskirahastoille - ja pahoin pelkään monille eläkerahastoille.

Houkutus on "saattanut" olla liian suuri :-/ ...varsinkin kun ne arvotusfirmat saivat korvauksen kuinka hyväksi sijoituskohteeksi pa5kan arvioivat.

 

Jenkkilän asuntopulmasta tässä yhtä ja toista, josta silmiin pisti: "ilman liittovaltion pönkitystä, hinnat olisivat pudonneet 50-75%a". Uh-huh, ja kukaanhan ei ole tuollaisia lukuja ennen maininnut(?). Kysymys kaiketi on, että ollaanko nyt selvillä vesillä? Vai jotain kukkua vielä tulossa?

Stiglitz heittää ratkaisun kovin kevyesti - talojen arvojen pitäisi antaa pudota ja pankkien kirjata tappionsa (mahdollisesti keräten varoja markkinoilta). Ei taitaisi maailmasta löytyä tarpeeksi täppiä peittämään tuota mustaa aukkoa.

Suo siellä, vetelä täällä. Tai kruuna ja häviät, klaava ja kuolet.

 

Valuuttoja seuraavat ovat varmaan ihmetelleet Japanin yenin voimaa (?). Ei ole kauan kun bittirööreissä kerrottiin, että BoJ puolustaa yeniä 90n kohdalla US$a vastaan. Saattoi yrittääkin, mutta tulokset kertovat omaa kieltään. Tällä hetkellä kurssi pyörii jo 83-84 tuntumassa.

Keskuspankit eivät pysty säätelemään markkinoita vaikka kuinka sitä useimmat meistä hokevat. Tässä on hyvä pätkä BoJn voimattomuudesta. Entä EKP? Entä FED? Kannattaisiko miettiä peliä uusiksi?

 

Yllä oleva kuva oli hyvästä tekstistä mihin oli vedetty aika monta allekirjoittaneenkin manailemaa asiaa. Keskustelupalstalle siitä olen ottanut aika monta pähkinää esille, tuttua juttua - joo. Alkuperäinen teksti on täällä.

 

Em. kuvaan/tekstiin liittyvät nämäkin - tavallaan ainakin: Wall Streetin firmat tulevat leikkaamaan henkilökuntaansa 80ooo'lla seuraavien 18kk aikana. Tuon kylkiäisenä GSn sponssaaman yliopiston oppilas päätyi - strippariksi.

Neidolla tuntuu olevan jotain hampaankolossa lätäkön takaista koulutusmaailmaa kohtaan - enkä ihmettele. 70ooo velkaa nollan arvoisesta koulutuksesta ei varmaan ketään naurattaisi...

Talousuutisista vimosimpana herkkä tarina Kreikan maalta. Aikamoista tilitystä, sano :-/

 

Ja sitten muita jorinoita:

Erittäin positiivista teknologista kehitystä - Japanissa useat firmat ovat kehittäneet vaihtoehtoisia materiaaleja harvinaisille metalleille. Syynä on tietenkin Kiinan vientirajoitukset, jotka haittaavat Japanin huipputeknologian tuotantoa. Saa nähdä miten hyvin nuo käytännössä toimivat, pidetään peukkuja.

Noita harvinaisia metallejahan on 17, joiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 90%a tapahtuu Kiinassa. Esim. jenkkilän oma tuotanto suljettiin 1980-luvulla, kun Kiinan ei-väliä-ympäristöongelmista -tuotanto "yllättäen" oli halvempaa. Tahtoo sanoa, että ei-kiinalaisen tuotantoa on mahdollista saada ylös, mutta em. jenkkilän tuotannon palautus vie helposti 10-20v - ja hinta olisi melkoinen.

 

Muulla energiarintamallakin on "kehitystä" - Italiassa Mafia on mukana lypsämässä EUn tuulifarmien tukia. Isot byrokratiat ovat kyllä sellaisia, että itku pääsee... vaan ehkä tämäkin on yksi syy kun EU haluaa verotusoikeuden itselleen (?)

Mutta palataksemme energiaan, niin Kiinassa kaupunkeja sammutetaan päästöjen nimissä. Uh-huh, kunhan ei olisi viennillä ongelmia ja nyt sitten myytäisi mielikuvaa ilmastoystävällisestä maasta näin.

 

Jenkkilässä pelottelukulttuuri vain laajenee, kohta jokainen on varpaillaan kaikkialla kyyryävien kotiterroristienkin takia. Liipaisinherkässä kansakunnassa voip jälki olla tylyä, kun mörköjä piirrellään liikaa ihmisille. No, sitä korjaa mitä kylvää :-/

Ikään kuin jenkkilässä ei pöpejä riittäisi, niin Mossad'in miehet esiintyvät CIAn miehinä värvätäkseen US-muslimeja. Mitähän ehdottelivat tekemään? Joo-o, Israel'in poijjaat ja tytöt on aika veikkoja.

 

Tähän tangentilla liittyen jokainen on varmaan suomimediankin kautta kuullut New York'in 9/11-alueen viereen aiotusta moskeijasta? Sitä vastoin harvempi on tainnut kuulla, että ko. moskeijan rahoituksen takaa löytyy miehiä, joilla on kytköksiä CIAhan ja muuhun jenkkilän "turvallisuuskoneistoon".

Moskeija = palkkio terrorismin vastaisen sodan avustamisesta? Nyt kun Hobama mahtikäskyllä kuitenkin rauhoitti tilannetta (sopi floridalaisen kirkon kanssa etteivät polta koraaneja) niin voimma kaikki taas keskittyä BB-käänteisiin töllössä...

Mistä tuli mieleen: Iraq'issa on vähän toisenlaiset realiti-TVt, pommeja autojen takakonttiin ja poliisit nappaavat julkkiksia näiden perusteella. Show must go on? vai No business like showbusiness? tai CIA'lla Afghanistan'issa snowbusiness?

 

Vaan palataksemme Obamaan, niin aika kauppamies, esiripun virittelijä ja muuta - eikö? Esim. tämä, Bush'in aikakauden hallinnon mahdolliset rikkeet kaikki määritelty valtion salaisuuksiksi.

Keskustelun loppu, se siitä. Hmm, eikös se O-mies puhunut jotain avoimmuudesta vaalipuheissaan? No-ooh, Aki, äläpä takerru pikkuasioihin 0:-)

 

Jenkkilän taloudenpitoa varmaan moni ihmettelee - vieläkin. Eikä syyttä, mm. sodat kun eivät ihan halpoja ole - pelkästään Iraq'in ristiretken hintalappu 3000 Mrd US$a.

Afghanistan taas - no siellähän vasta löytyi 1000-3000 Mrd US$'n edestä mineraaleja eli hehän maksavat maan valloituksen uudelleenrakennuksen itse. Öö - eikös se Iraq'in retkenkin pitänyt olla itse-itsensä -kustantava (klik, klik)? Niin sitä ainakin aikoinaan lätäkön takana kovasti markkinoitiin...

Tämäkin on päässyt kai jonkun filtterin läpi vahingossa - jenkkilän vimosen vuosineljänneksen BKT'sta neljännes on sotaan liittyvää. Jep, jenkkilällä ei ole varaa lopettaa sotiaan. Catch-22 vai miten se oli?

Mistähän johtuu, mutta tuntuu että johtoporsaisiin on äänestetty nimitetty liuta melkoisia tampioita viime vuosina.

 

Vaan siitä Pentagon'in talouden pidostakin on monenlaista tullut vastaan: HP'n laivastolle virittämät tietokonesysteemit ovat kompastelemassa jatkuvasti. Ratkaisu? Annetaan reilu 3 Mrd US$'a HP'lle. Ja järki oli?

Pentagon'in muita investointikohteita on - TADAA! Afghanistan'in kokemuksista yhden evltn'n kirjoittamat kirjat - ostetaan poes ja "poltetaan". Joku muistaakseni varoitteli tulevista tapahtumista, kun eräässä maassa poltettiin kirjoja 75v sitten...

Tämä ei enää edes tangentilla liity tapahtumien kehitykseen: jenkkilän tuomioistuimen mukaan, kiduttamalla saadut tunnustukset pätevät oikeudessa. Joku viisas taisi sanoa joskus, että "sodassa" pitäisi varoa ettei muutu viholliseksi...

 

Aa - Afghanistan'ista tuli vielä mieleen, että siellä on pankkirakenteet leviämässä. Ihmiset ovat nostamassa rahojaan, jolloin turvallisuusmiehet pieksävät - jopa poliiseja.

Doh, raha se on kun ratkaisee. No joka tapauksessa jenkkilän pitäisi kuulemma maan pankit pelastaa likviditeettikriisistä. Ikään kuin tuonne ei olisi jo Mrd toisensa perään pumpattu. Korruptio on kovin helppoa toisissa maissa, onneksi Suomessa on vain Maan TapaTM - sehän on niiiiiin viatonta.

 

Mitenköhän se lehdistön vapaus ja turvallisuus jaksoikaan? Ei ainakaan idän suunnassa kauhian hyvin, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä lehtimiehiä ja bloggereita häviää jatkuvalla syötöllä. Pitäisiköhän vaihtaa alaa?

Tätä kehitystä seuratessa on mielenkiintoista seurata esim. Saksan armeijan PO-raporttia. Siinä todettiin suoraviivaisesti, että Saksa tulee katsomaan sormien läpi mm. Venäjän ja Lähi-Idän hallitusten toimia kunhan öljy ja kaasu virtaavat. Höm-höm...

 

Sattui suomi-TVstä tulemaan viikolla ankeaa raporttia palolaitosten tilasta Suomessa. Kukaan tavan kansalainen tuskin on innoissaan noiden leikkaamisesta. Valitettavasti SuperLaman myötä tuskin nuokaan säästyvät - johtoporsaamme kun eivät oikein osaa ajatella laatikon ulkopuolelta.

Vertailun vuoksi jenkkilässä, missä palolaitoksien rahoitusta on rankasti leikattu, isot palot näyttäisivät usein karkaavan jo käsistä. Kunhan ei tulevina vuosina täälläkin jouduttaisi vain vierestä seuraamaan infrastruktuurin kaikkinaista pettämistä - kun ei ole rahaa -tekosyyllä.

 

Jos joku ei ole vielä kuullut talousdemokratiasta, niin täältä nykymenon vaihtoehdosta allekirjoittaneen tiivistelmä. Kommentoida saa - ja oikeastaan pitää (sekä tietenkin printata kannatuskortti/ -kortteja ja laittaa postiin). Kiusataan vähän valtarakenteita, eikö?

Jos jollain lukijalla on .pdf tai .jpg tarjota tämän päiväisestä hesarin jutusta, niin olisin kiitollinen. Teksti oli kuulemma "nykyraha valtava pyramiidipeli". Se jotenkin sopisi em. asian kaveriksi tänne. On muuten mielenkiintoista seurata miten jutun kirjoittajan ura etenee tämän jälkeen :-)

 Osa kävijöistä on jo huomannutkin, että keskustelupalsta on pystyssä (oli vähän vääntämistä, siksi tuli katsauksissa isompi tauko - pahoillani).

Tulen käyttämään forumia pitkälti uutislinkkien nopeaan postaukseen. Yksittäisten uutisten teksteistä tulee olemaan lainauksia ja jonkun verran suomennosta/ pohdintaa, jolloin nämä usein katsauksissakin linkittämäni tekstit voivat aueta paremmin (useimmitenhan alkuperäiset linkit ovat engl.kielisiä).

Forumilla on siten (toivottavasti) helppo muidenkin kommentoida yksittäisiä uutisia - ja minun pähkäilyjäni asioista. Tänne pääsivulle tulee edelleen pitemmät katsaukset 1-2x viikossa.

Tuo keskustelupalsta antaa teille lukijoille mahdollisuuden antaa linkkejä helposti muiden luettavaksi. Nythän minä saan lähes päivittäin omaan sähkikseeni linkkiehdotuksia, joista osa ei päädy katsauksiini. Tuon keskustelupalstan käyttö tuo siis lisämahdollisuuksia minulle - ja teille. Käyttäkää niitä :-)

 

Jotain hassua tuossa keskustelupalstan linkissä tosin on jos keskustelupalstalle yrittää päästä feed'in kautta. Satunnaisesti sivut heittävät 404 - sivua ei löydy -ilmoituksen, vaikka pääsivun linkit toimivat kyllä.

Jos siis haluat keskustelupalstalle, niin klikkaa suoraan pääsivun ylälaidan pikkukuvakkeesta tai vetovalikon Nopeasti > Keskustelupalsta -kohdasta.

Samoin satunnaisesti muut sivuston sisäiset linkit eivät kaikille toimi - eivät, vaikka testaan ne ennen julkaisua. Tähän en osaa sanoa muuta kuin että kopioikaa linkki ja istuttakaa se selaimeen uuteen osoiteikkunaan. Ehkä se sitten toimii :-(

 

Kiitos toiminnan tukemisesta, KHK 50€, TL 10€ ja Rautapiha 20€. Vekkuli nimi tiliotteessa - Saruman liikkeellä?

Itse asiassa sivustojen verkkovuokra on tulossa laskuun nyt lokakuun alussa ja pitäisi raapia kasaan 24x6,95 US$a eli n. 130€ (kahden vuoden www-vuokra). Saa avustaa ;-) Muistaakseni joskus kirjoitin, että jos joku tarvitsee verkkotilaa, niin voin tarpeen mukaan laittaa tiedostoja näkösälle, ladattaviksi jne. Bluehost.com'in sopimuksen mukaan käytössä kun on rajattomasti levytilaa. Tällä hetkellä tavaraa taitaa sivuilla olla 1,5Gb kaikkinensa.

 


11.09.2010 08:43 |