LANKAKERÄ TIPAHTI JYRKÄNTEELTÄ

Tänään taisi nyrjähtää vimosetkin jarrut markkinoilla. Aasian markkinat ovat tällä viikolla ottaneet kyllä hurjasti takkiin, DOW'iakaan ei voi kehua ja Euro-marketitkin lähestyvät -10% yhdelle päivälle. Syitä on tietty monia, yksi voisi olla vaikka Lehman Brothers'in "jälkeiset", vaatimattomat 440 Mrd US$ CDS-derivatiivit. Tänään siis niillä oli myyntipäivä, alustavasti myivät 90%'lla nimellisarvosta. Ei vaikuta lupaavalta.

 

Periaatteessa derivatiivien pitäisi aina nollata toisensa, mutta kun markkinoilta on poistunut AIG vakuuttamasta suurinta osaa, niin kukaan ei tiedä kuinka näiden kanssa käy. Vaan vielä päivä on nuori USAn osalta, alaspäin ehtii vielä - jos vain pörssi pysyy auki, tänään sulkeneita kun ovat ainakin Ukraina ja Moskova, Australiakin taisi olla lähellä, mutta Indonesia nyt ainakin sulki tänään. Euroopassa Itävalta pisti päivällä lapun luukulle väliaikaisesti ja meno oli yhtä verista muissakin rahakeskuksissa.

Mikä sitten on se piste kun kaikki pörssitoiminta lakkaa? Hyvä kysymys, tässä jotain arvailua, mutta ehkä se ensi viikolla sitten nähdän "livenä". Minä luulen, että ensi viikko saattaa olla pörsseille lomaviikko. Berlusconi päästi sellaisen epähuomiossa suustaan, mutta perui puheen vähän myöhemmin. Paulson'kin vaikuttaa hieman huolestuneelta, ilmassa on epävarmuutta mm. Morgan Stanley'stä ja Goldman Sachs'ista. Tosin molemmissa varmasti "sopivat miehet" saavat jatkaa, kun irtisanomiset tulevat kyseeseen.

Eilisen Kanadan mollaukseni saa jotain vahvistusta, siellä on asuntomarkkinat jäässä ja pelastustoimia suunnitellaan. Onneksi itse Harper (pääministeri) on mukana pelastajana. Saas nähdä milloin voidaan ostaa valtioita eBay'ltä ihan oikeasti, Islanti on ainakin jo myyntilistalla.

Huh huh, paras käydä saunassa jäähtymässä :-)

 

LISÄYS 10.10.2008

VIIKONLOPPU JONKA MONI TULEE MUISTAMAAN

Sauna on suomalaisen pelastus, nyt taas jaksaa... ja sai hetken aikaa miettiä mitä kirjoittaa. Mielessä kävi, josko armaat "päättäjämme" tajuavat mitä on tulossa tunnelin toisesta päästä. Onko se auringonvalo - vai onko se juna? No onneksi täällä Suomessa on perinteisesti kiroiltu lähinnä kotona, saunottu ja otettu ilolientä murheeseen - eikä niinkään vedetty pankkimiehiä ja muita jojoon katutolppaan. Täytyy toivoa, että se 1990-luvun taitteen lama opetti tosiaan varovaisuutta ja on pysynyt mopedi pankkimiehillä käsissä täällä. Tosin tuo Liikasen möläytys 10% pääomasta pankeissa pistää vähän epäilemään :-( Katsotaan...

 

EUvsUS

 

Burb, matrix'issa on vähän häiriöitä: täällä mediassa toitotetaan koko ajan miten USAssa on bankkimaailma kurvallaan, mutta yllä oleva kuva antaa vähän eri kuvan (IMF). USAn pankeilla on 2x määrä pääomaa EU-pikkuveljiinsä verrattuna. Pankit perinteisesti ovat lainanneet keskenään 3kk pätkissä - ja nyt kun niiden uusiminen pitäisi tehdä, niin moni joutuu näkemään mitä Lehman'in jälkeiset tarkoittavat. Vakuutena olleet derivatiivit ovatkin yhtäkkiä 90%, 80%, 65%, 40%... nimellisarvoista. Ja kun muistamme miten rahasysteemimme toimii kuten paraskin pyramidimarkkinointi, niin mielikuvituksellinen määrä digitaaleja tulee haihtumaan. Se näkyy sitten kadunihmiselle siinä miten työnantajafirma ei saa käyttölainaa, seurauksena seisokkeja, lomautuksia, irtisanomisia ja yhtäkkiä ollaankin kadulla. Yksinkertaisesti kaikki pysähtyy. Lainaan perustuva systeemi ei oikein toimi ilman lainaa, eh?

Vaan tällä kertaa ei ole pienet ihmiset ainoat kärsijät, Venäjällä oligarkeilta on haihtunut 230 Mrd US$ puolessa vuodessa. Jotain lohtua lamasta, kaikki saapuvat enemmän tai vähemmän samalle tasolle :-/ Venäjän ongelmat ovatkin melkoiset, tällä viikolla pörssi on heilunut melkein 10% joka päivä, välillä ylös välillä alas (ainakin mitä satuin vilkaisemaan). Nyt valtio yrittää saada tilannetta rauhoittumaan, ratkaisuina pankkien kansallistamisia, talletusten takausrajan korottamista jne. kovin tutuilta kuulostavat ongelmat ja ratkaisuyritykset sielläkin. Mitenkähän se Islannin "osto" Venäjän toimesta asettuu laajemmassa geopoliittisessa ympäristössä kartalle? Ehkä UK yrittää vallata Islannin, kun joukot palaavat Lähi-Idän kiertueelta? (vitsi, toivon ainakin) Kanada, maailman paras pankkimaa, suorittaa 25 Mrd US$ pönkityksen asuntolainamarkkinoilleen.

Kun edellistä miettii, niin ei ole kauhean vakuuttunut olo että G7 on tehtävän tasalla. Toivoa tietysti sopii, nyt sentään puhutaan jo oikeista numeroista, 54 bilj. US$ derivatiiveista. Tosin luottamusta kun ei ole, niin korot jatkavat marssiaan ylämäkeen. Tällä hetkellä ainut mahdollisuus markkinoiden rauhoittamiseen on jäädytys (mitähän ensi viikolla hum-hum...). Kaikki muut esitykset, paketit, you-name-it, ovat auttamattoman hidasvaikutteisia - tai niin meille kerrotaan. Meidän vain pitäisi odottaa, odottaa, odottaa... Tilannetta tietysti auttaisi oikeasti, kun annettaisiin oikeita lääkkeitä. Se mitä nyt tehdään, on vain ja ainoastaan yritystä pitää teho-osastopotilas-taloutemme toiminnassa. Potilaan pitäisi antaa kuolla, ja sitten aloitettaisiin puhtaalta pöydältä. Se tietenkin tappaisi tämän hetken talousnerojen maineen, rahapohattojen vuosien tuotokset jne. eli ratkaisu johtoportaalla on perinteinen, "kun minulla ei ole kivaa, niin sitten ei ole kellään muullakaan".

Tämä viikonloppu taitaa olla viimeinen Morgan Stanley'lle, osakkeet alas karkeasti 50% parissa päivässä. Investointipankeista siis jäljellä Goldman Sachs, Paulson'in (US keisari, valtiovarainministeri) entinen työpaikka (sattumaa?). Tragikomedia Wachoviasta ei lakkaa, katkeruuden ostajien kesken tietty ymmärtää kun tajuaa, että ostajan roolin häviäjä (Citigroup/Wells Fargo?) tipahtaa hyvin pian hautausmaalle. Netin kautta löysin tietoa, miten Bank of America on alkanut mainostamaan jenkkilässä itseään TV'ssä pari päivää sitten ensi kertaa historiassa. Asian tekee mielenkiintoiseksi, että mm. Washington Mutual aloitti agressiiviisen TV-kampanjan kaksi viikkoa ennen kaatumistaan. Tähän on samalla mahdollisuus heittää arvio DOW'ista ensi vuonna, 7000. Kunhan ei olisi toiveajattelua...

Tavan työläisille jenkkilässä autoteollisuus on vimosia kotimaisia työnantajia aseteollisuuden lisäksi, mutta GM, Ford (ja Chrysler'kaan) tuskin pitkälle pötkivät. Minua viisaammat sanovatkin, että US presidentti ei voi antaa autoteollisuuden romahtaa: se tapahtuukin sitten vaalien ja uuden (viimeisen) US-(p)residentin virkaanastujaisten välissä (marraskuun loppu - tammikuun alku). Vaan autoteollisuuden ongelmat eivät ole vain Amerikan mantereen juttuja, Toyotan osakkeet viidenneksen alas tällä viikolla.

Euroihmiselle tämä on aika riipaisevaa katsottavaa. Kokonaissysteemi on itseään ruokkivassa deflaatiokierteessä, mutta paikalliset erot tulevat vaihtelemaan pahasti. Jos/kun euro laukeaa (kaverit puistelivat päätään, kun mainitsin tästä mahdollisuudesta kesällä), niin täällä saattaa olla seurauksena paikallisia hintapiikkejä tietyissä tavaroissa todella nopeasti (enkä tarkoita autoja tai muita). Joko olet puhunut naapurin kanssa yhteisestä kasvipuutarhasta ensi keväälle?

 


10.10.2008 00:00 |