MONI KAKKU PÄÄLTÄ KAUNIS

Viime aikoina on televisiossa ollut tarinaa kapitalismin kriisistä, ikuisen kasvun ongelmista yms. Nykysysteemin puolustajilla on kuitenkin selvä asenne, kaikki vaihtoehdot ovat  enemmän tai vähemmän huonoja - helppoa, eh? Eikä nykysysteemissä oikeasti ole mitään vikaa, viikaa, vaikaa, vaikkuaa....

Tuon kaverina käyvät hyvin nämä pari U-tuuban pätkää, 1 ja 2 (kiitos KHK). Mr Maloney joutuu kouluttamaan Venäjällä olleessa seminaarissa pankkiireja mistä raha tulee. Yleisön reaktiot ja ilmeet kertovat paljon. ...ja sitten nämä sankarit ovat Titanic'imme ruorissa - anna mun kaikki kestää!?!?!

 

Mieleen jäi myös suomituubasta eräs haastattelu, jossa finanssimies kovasti puheidensa rivien välistä pelotteli, että jos nykyistä asetelmaa ei jatketa, niin jotain pitää leikata pois.

Selvästi kaverilla oli ajatus, että finanssialaan ei kosketa vaan palveluista (eläkkeet, terveydenhuolto) ja yhteiskunnan tukirakenteista (poliisi, armeija) karsitaan ensimmäisenä - ja tarpeen mukaan rajusti.

 

Tuohon liittyen mielestäni nykyisellä "rahan puutteella" ollaan Suomea ajamassa nopeassa tahdissa NATOon. Asepalvelun leikkausehdotus naurettavaksi 4 kk'ksi on pelkkää asian petausta. Pian kerrotaan, että osittainen palkka-armeija on välttämätön pitämään tehollinen, riittävä iskujoukko kunnossa. 

Ensin se tietenkin markkinoidaan rauhanturvaajien koulutuksena yms. Ja hups, seuraavaksi ollaankin täydellisessä NATOn mallissa.

Kyllä kokkelit osaa - mutta eipä persuissakaan ole kehumista, kovin on NATO-mielipiteet vaihtuneet :-/

 

Valuuttamarkkinat ovat mielenkiintoisia seurata... ja kuten allekirjoittanutkin vasta mainitsi, niin viennin edistämiseksi kaikki yrittävät kampittaa omaa valuuttaansa. Menestys voip sitten olla vähän mitä sattuu, mutta asiaa ovat muutkin alkaneet pohdiskelemaan (klik, klak).

Moni varmaan muistaa kuinka Japanin keskuspankin BoJ'n yenin pumppaus nosti maan valuuttaa varsin kiitettävästi pari viikkoa sitten. S'oh, tuo ilo on jo haihtunut - ja kahden viikon hinta oli - 20 Mrd US$'a?

 

Samalla tavalla Sveitsin keskuspankki on pumpannut omaa frangiaan kaiketi 75 Mrd US$'lla tänä vuonna. Ja tulos on... menestys? jaa, ehkä "menestys" pitää määritellä tulevina vuosina uudestaan muutoinkin ;-)

 

Niin se vain taitaa olla, ei ne keskuspankit pysty hallitsemaan markkinoita vaikka kuinka yrittäisivät... puheet ovat tietenkin toista, mutta kannattaisi ehkä alkaa täälläkin opettelemaan seuraamaan tapahtumia, eikä jokeltelevia päitä puuppituubissa.

Tasapainon vuoksi on myönnettävä, että toisella rintamalla on ollut menestystä - Dow Jones on kiivennyt kuukauden päivät varsin kiitettävästi.

 

Tuon taustalla on kuitenkin hassuja tapahtumia: elokuun lopulla FED'in POMOt eli markkinoiden pönkitykset valikoitujen instituuttien kautta tapahtuivat 19., 24., 26. elokuuta ja 1. syyskuuta.

Tietenkin noita kehuttiin markkinoita nostavina, mutta itselleni näyttää siltä, että kolme ensimmäistä kertaa vaikutus oli juuri päinvastainen. Kunhan ei em. valitut instituutit olisi pelanneet juuri päinvastoin kuin oli yleinen odotus, jolloin tietty voitot olivat suuria. Tiedä sitten saivatko näpsyjä toimistaan syyskuun alkuun mennessä, koska syyskuussa on ilmeisesti mennyt homma käsikirjoituksen mukaan.

 

Joka tapauksessa Dan Eric ainakin on huomauttanut kuinka viime aikoina kaupan volyymi on laskenut, vaikka kesälomat on ohi ja sijoittajat taas markkinoilla. Alkaisiko taas olla pelko per5iissä alamäestä?

Tässä on vielä hyvä, lyhyt pätkä mitä tarkoittaa deflaatio - itse asiassa sen voi määritellä myös sijoittamisen ja työn tekemisen pelkäämisenä.

 

O-miehen talousteam on kornia poppoota seurattavaksi, nyt kun talous on "ehjä", niin monella on ilmennyt haluja palata akateemiselle puolelle. Itse väittäisin, että rotat ovat jättämässä uppoavan laivan - vielä kun se ei näytä siltä.

Hemmot voivat sitten puolen vuoden kuluttua (kun jenkkilän vaalituloksen myötä esiinmarssitettujen leikkausten vaikutukset kiihdyttävät alamäkeä) todeta, että "voi-voi mitenkäs se nyt noin, tilanne oli niin hyvin hallinnassa vielä kun minä/me olimme ratissa"...

Obama'sta on tulossa kyllä melkoinen ukkosenjohdatin, ei kadehdittava virka.

 

Tuohon liittyen Taleb kommentoi talous-"Nobelien" varjolla tehtyjä finanssi"uudistuksia" ja järjestelyjä, eivät kuulemma ole palkitut talouden papit syyttömiä tulossa olevaan sekasortoon - pikemminkin päinvastoin. Onko muita saman mielipiteen omistajia?

Pohjoismaalaisittainkin on varsin mielenkiintoisia syyllisten osoittamisia tekeillä - Ruotsissa keikanneen Q-bank'in tapaus olikin tilintarkastajien vika. Ilmeisesti pankin johto on sitten viatonta. Kaikenlaista sitä...

 

Monella on varmaan mennyt ohi Kiinassa tapahtuneet iPhone-tehdastyöläisten itsemurhat

 

Eihän noita tietty ole kuin alun toista kymmentä, mutta "ongelman" ratkaisuyritykset ovat tietenkin olleet tyypillisiä - oireiden kimppuun käymistä siis. Kuvassa on tehtaan ikkunoiden ulkopuolelle laitetut verkot, joiden pitäisi kalastaa ylemmistä kerroksista hyppiviä työläisiä.

 

Suomalaisilla pankeillahan kaikki piti olla hyvin(?). Ehkä niinkin, mutta asuntovelkaisille ollaan tuomassa "uusia" tuotteita näillekin markkinoille. Kuulostaisiko 60v asuntolaina kivalta? Tai pelkkien korkojen maksu maailman tappiin?

Kysehän on tasaisista, varmoista maksuista per5aukiselle systeemille asiakaslähtöisyyden nimissä (tai jotain). Tietenkin pelkkien korkojen maksamisoikeus tulee vain kun lainapääomaa on 60-70% asunnon arvosta. Ajatus on varmaan sitouttaa asiakkaat riippakiveen sopivalla hetkellä - on maksettu jo aimo siivu eli ei heitetä taloa markkinoille kovin helpolla.

 

Ongelmia tietty voip tulla jos kun asuntojen hinnat laskevat...

Duh, ratkaisumalleja varmaan katsotaan sitten järjellisen öh, vapaan no, jotain - taloudenpidon luvatusta maasta - eli jenkeistä. Siellä on pankeilla varsin hilpeää touhua asuntovelkaisten kanssa - kymmenien tuhansien asuntojen ulosotto/pakkomyynnit siirretty limboon "paperiruuhkan" takia.

Mitenköhän kauan tämä kuuman perunan heittely pelimiehiltä ja -naisilta sujuu?

 

Tämän kylkiäisenä BoA'n haastoi oikeuteen Ambac - kuulemma 97%a BoA'n Countrywide -osaston asuntolainaperusteisista papruista eivät vastanneet sääntöjä. Huulipunaa possulle?

Tai tämä - "stressaantuneet" (LOL) asunnot myydään 26%n alennuksella - ja varastot vain kasvavat.

 

Mitenköhän soomibankot? UK'ssa pankeista tehdään valituksia 7000 joka päivä. Samoin BoE'n Mr Bean (nämä nimimiehet saarivaltiossa... ;-) tuomitsee säästämisen, kuluttaa pitäisi talouden pelastamiseksi.

Jenkkilässä puolestaan FDIC esittää rajatonta tilitakausta seuraavaksi pariksi vuodeksi. Tämän voisi tietenkin lukea myös niin, että kun hätä kasvaa, niin lupaukset tilanteen ennalla pitämiseksi kasvavat vielä nopeammin.

Mitähän seuraavaksi?

 

Ainakaan keikkaavien pankkien lista lätäkön takana ei näytä yhtään rauhoittumista - kohta 300 nurin sitten syyskuun 2008, kun Washington Mutual meni turvalleen.

Tuon kaveriksi piti kaivaa arkistoista ihan WaMu'n pörssikehitys :-)

 

Vastaavia osakekäppyröitähän ei enää tietenkään tarvitse kenenkään nähdä - vai mitä?

 

Ja kullan sekä hopean hinnat nousevat taivaisiin? Tällä hetkellähän kulta puhkoo taas uusia ennätyksiä - ja on mahdollisesti matkalla 1400-1600 US$'in unssilta. Jos joo, niin hopean pitäisi lähestyä 25-30 US$'a/oz.

Itse olisin noihin sijoittavana varovainen: kun ollaan ennätyshinnoissa, niin kysymys on, että löytyykö uusia ostajia jotka puskisivat hintaa vielä ylemmäs... joka tapauksessa kulta on mitä ilmeisimmin tällä hetkellä yleisen pelon takia suosittu sijoituskohde.

Metalleissa kannattaa huomata, että niiden hinnat tulevat myös helposti alas, koska ne ovat varsin likvidejä eli helposti ostajia löytäviä. Yleisen alamäen keskellä tuskin selviävät "naarmuitta" nekään.

 

Irlannin tilanne on sitä vastoin luisumassa rotkoon pahan kerran (pankkien pelastuspaketti 50 Mrd €'a?), mikä on tietenkin aika vekkulia kun vertaa esim. Kreikkaan. Asiaa voi katsoa myös näin - Kreikassa ihmisten mellakointi kannatti.

Irlannin johtoporsailla on sama asenne kuin varmasti meidänkin armailla. Tahtoo sanoa, "ei kansainvälisissä pankeissa ole mitään vikaa vaikka lainasivat ihan holtittomasti meille".

Selitykset on tietty, että ilman kansainvälisiä pankkeja velan saanti tyssää. Vaan ehkä olisikin sen aika jo?

 

Pistää tietty miettimään kotimaisittain - mennäänkö perinteisesti, että kansalaiset vain jupisevat, mutta eivät tee mitään - jolloin IMF, BIS ja muut saavat laittaa kaiken maasta myyntiin veronkorotusten riittämättömyyteen vedottaessa kun maksupäivä koittaa.

Veikkaan surukseni jälkimmäistä - suomalaiset korkeintaan valittavat, mutta eivät toimi. No, jossain kai se raja tulee vastaan täälläkin. Ehkä sitten kun keskiluokka on kadonnut - kuten jenkkilässä on kovaa vauhtia käymässä.

Yksi selitys menolle on ihmisten keskittyminen puolueasetelmissa vasemmisto-oikeisto-ääri-se-tämä-tuo jne. linjoille. Oikeastaan tuon aika on jo ohi, tänä päivänä pelin henki on korporaatiot vs. sinä - puolueet kun kyllä kumartavat juuri niitä, joilta rahoituksensa saavat.

Raha ratkaisee ja muuta yksinkertaista.

 

Tähän liittyen olen välillä varsin huvittuneena seurannut talousdemokratian saamaa vastaanottoa keskustelupalstoilla. Yleensä jos viesti ei miellytä, niin sitten irvitään asiasta puhujaa.

Poikkeuksetta vastaan tulee myös, että ei valtiolle voi antaa valtaa päättää rahasta - hehän inflatoisivat tilanteen 100varmasti. Öö, ja mitähän yksityiset liikepankit ovat tehneet tähän asti?

Lisäksi itse näkisin, että demokraattisesti valittujen päättäjien kautta liikkeellä olevan rahamäärän statuksesta kansalaisten olisi mahdollista antaa palautetta vaalien kautta. Nythän yksityinen pankkiala on täysin omien mielihalujensa ohjaama, ei vastuuta, ei velvoitteita...

No, nämähän jää tänne bittiavaruuteen huuteluiksi jos sitä puoluetta ei saada pystyyn (vinkki, kortin täyttöön ja postitukseen täältä tai täältä).

 

Jenkkilän perusteollisuus -siis aseteollisuus- on kasvattamassa merkitystään, vastikään Saudi-Arabiaan 60 Mrd US$'n kauppa. Perusteluina mm. 75ooo työpaikkaa kotitantereelle. Tähän liittyen odotan mielenkiinnolla milloin Suomeen ollaan taas ostamassa nippu jenkkituotteita - nyt varsinkin kun US$ taas on liukunut. Jotenkin luulen, että asevälittäjät kuolaavat tämänkin asian kautta.

Jenkki-army'n asenteet ovat kohdillaan, afghaani-siviilien tappaminen on urheilua. Jossain Vietnam-dokkarissa yksi veteraani kertoi korvien keräämisestä, nyt Afghanistan'issa rivimiehet keräävät sormia.

Toisaalla taas, Hood'in tukikohdassa jenkkilässä 4 solttua teki itsemurhan samana viikonloppuna. Joo, kyllä se NATOilu olisi saatava tänne meillekin heti-paikalla-äkkiä-nyt, eikö?

 

Kaikkiin näihin juttuihin liittyvät hyvin vimosimman Stoneleigh'n tarinat luottamuksesta. Kun se murenee -rajanaapureihin, yhteiskuntaan, poliisiin, katunaapureihin, ei-perheen sisäisiin- niin systeemin saumoista alkaa paistaa päivä läpi.

Tämä tietenkin liittyy isojen instituuttien jäykkyyteen ja itsensä palvelemiseen. Ajan kanssa korruptio ja maan tapa valtaavat alaa, jolloin luottamuksen rapistuminen altistaa kaikenlaisille oikopoluille kun ihmiset haluavat jotain.

Seurauksena on rikollisuuden kasvu - ja usein myös viattomien näpertelyjen luokittelu rikolliseksi toiminnaksi.

 

Kylkiäisenä tulee tietenkin kaikenlainen wanhojen rakenteiden entisestään kasvava jäykistyminen ja oman aseman pönkittäminen valvonnan ja kontrolloinnin kautta. Tuo tietenkin puetaan kauniisiin sanoihin "kansalaisten suojelemiseksi" ja "terrorismin ehkäisemiseksi" yms.

Seuraava askel onkin sitten jo etsiä vääränlaiset kasvojen ilmeet ja kerätä epäilyttävät ihmiset poes - 1984? Tai että valtio varaa itselleen oikeuden tappaa poistaa kansalaisiaan ja vetoaa siihen, että toiminta on valtionsalaisuus.

Obush? ...ja kaveri sai Nobel'in rauhanpalkinnonkin - no, kai se rauhaa tämäkin tuo :-o

 

Kuvioita miettiessä voip hakea mielikuvia Itä-Saksasta ja Neuvostoliitosta. Molemmat kun tuntuvat olevan EUn toiminnan innoituksena - kuka oikeasti tarvitsee kurkun pituuden ja paksuuden virallisia mittoja?

Ruoasta puheen ollen, olen kerännyt tuonne keskustelupalstalle hiukan ruokahermoja sivaltelevia juttuja - ei siis ehkä niitä herkullisimpia :-(

Lopuksi vielä mieltä ylentävää totuutta valtamerikalastuksesta näin EU'n vinkkelistä. Meitin ryöstökalastajat Afrikan rannikoilla käyttävät orjia. Aplodien paikka?

 Olen esiripun takana huomannut, että joillakin tulee sivuista virheitä joskus niin että http: -rivillä on jostain syystä ..../katsaukset20100924katsaus (tai jotain) eli tuosta keskeltä puuttuu yksi "/". En ymmärrä miten se on mahdollista, mutta jos ei sivua löydy, niin vilkaisee hän www-osoitettaan myös.

Vielä pieni vinkki nykyiselle pankkijärjestelmälle vaihtoehtoja etsiville, Suomen JAK-"pankki" on aktivoitunut - kannattaa vilkaista täältä tai täältä.

 


03.10.2010 07:37 |