KORJAUS PERJANTAIN LEHMAN'IN JÄLKEISTEN MYYNTIHINTAAN

Moni varmaan jo huomasikin, mutta tuli allekirjoittaneelle lukihäiriö perjantaina. Lehman Brothers'in CDSt eivät olleet 90% arvoisia, vaan niistä piti maksaa 90+ senttiä dollarilta. Suomeksi sanoen siis arvo oli 8,5% nimellisarvosta. Siinä voidaan tosiaan puhua, että nimellishinta sisälsi rutosti ilmaa ja moni sijoittaja voi sanoa rahoilleen hei-hei. Ensiarviot mahdollisista tappioista ovat lähemmäs puoli biljoonaa US$. Uh-huh... esiripun takana on vielä aika paljon samaa tavaraa...

 

Islanti taisi tosiaan olla ensimmäinen Euroopan vararikkoon mennyt valtio. Maan pankeilla ei taida olla paljon tulevaisuutta, ulkomaalaiset pankit vaativat omiaan kovaäänisesti takaisin. Etelä-Koreallakin on vastaavia ongelmia, vaikka niistä ei täällä ainakaan vielä ole tullut uutisia minulle vastaan. Nyt markkinoilla on pelko lähtenyt vyörymään moneen suuntaan ja muidenkin maiden vararikkoja pelätään.

Yksityisillä ihmisillä näyttäisi tulleen samanlaisia kömmähdyksiä kuin suomalaisilla meidän 1990-luvun laman aikana, ainakin Unkarissa ihmiset ovat ottaneet asuntolainoja ulkomaan valuutoissa (Sveitsin frangit). Tosin tietty Sveitsin valuutan kurahtaessa omien pankkiongelmien takia, niin tilanne voi "helpottaa". Kaikkinensa ulkomaalaisten valuuttalainojen ottaminen yksityiselle ei ole mielestäni koskaan ollut järkevää, nyt luulen että moni piensijoittajakin saa töksyä mm. Japanin yen'in carry-trade'n purkautuessa lähes valonnopeudella. Tämän viikon saldo numeroissa on jotain 5 bilj. US$ verran tappioita osakemarkkinoilla. Shadowstats.com antaa vähän toisenlaisen kuvan kuin viralliset luvut jenkkilässä.

Tässä voi olla monelle länsimaisen talouden puolestapuhujalle tiukka paikka hyväksyä, islamilainen pankkijärjestelmä ei ole moksiskaan menossa olevasta sekamelskasta. Yksi syy heidän pankkien toimintavarmuuteen on varmasti sharia-lakiin perustuva toiminta, ei korkoja lainoille ja ei korkoja talletuksille. Jenkkilän pankkiala tulee ottamaan harvennusta oikein isän kädestä, tämän vuoden saldo 15 nurin (vasta). Vaikea sanoa varmasti, mutta luulen että ennen vuodenvaihdetta menee kolme numeroinen luku rikki - ja neljä numeroa ensi vuonna.

Investointipankeista Morgan Stanley on isoissa ongelmissa (edelleen) ja yrittää löytää apuja mistä tahansa. Keisari Paulson'kin toteaa, että talouden ongelmat ovat ennennäkemättömiä. Uskomatonta, että samaiset kaverit, jotka ohjasivat talouden nykykurssille ja vielä kesällä kehuivat ettei hätää, saavat nyt päättää jatkosta. Joka tapauksessa ajatus tuntuu olevan, että veronmaksajat saavat pelastaa pankit huonoista sijoituksista riippumatta lopullisesta hinnasta. Ei sillä, että estradille pyrkivistä esiintyjistä olisi odotettavissa pelastajia, ei ainakaan vahvan moraalin avulla. Tässäkin voi olla yksi mahdollinen tulevaisuus lätäkön takana.

Tavan kansalaiset alkavat saada ns. kakkaa niskaan nyt oikein urakalla, UKssa luultavasti 2 miljoonaa työtöntä lisää jouluun mennessä. Siinä ei auta markkinavoimien hehkutus öljyn ja bensan halpenemisesta, veikkaan että ajatus Hummer'ista autona ei montaa kaveria lähitulevaisuudessa lämmitä. Kuten tuossa joku päivä sitten arvioin niin nyt tulevaisuuden kannalta myös energia-ala on pahoissa vaikeuksissa johtajiaan myöten. Tämä tarkoittaa myös infrastruktuurin ylläpidon osalta melkoisia leikkauksia, yritetään varmasti pärjätä minimihuollolla jne. Odotettavissa onnettomuuksia, toimituskatkoksia jne. - voi monessa paikassa tulla kylmä talvi. Vai pitäisikö sanoa kylmiä talvia, kun tämä alasmeno tuskin päättyy yhteen vuoteen.

USAn sotakone kyllä huolehtii itsestään, vaatimukset tuntuvat kasvavan vuosi vuodelta. Pitäähän sitä ikuista sotaa päästä käymään. Kotimaassakin saattavat injut nousta riekkumaan kaikkia hullutuksia julistaen. Sitä paitsi huumemarkkinoilla ei selvästikään CIA'n kartelli ole enää voimissaan ja Firman pojat tarvitsevat vähän apuja. Anglomaissa Orwell'in yhteiskunta on kovasti nousussa, vaan kai sitä tarvitaan, ja ilman valvontaa juniorit voivat tehdä vaikka mitä säädyttömyyksiä. "Henkilöpaperit, kiitos" sanottiin jo Casablanca'ssa. Imperiumi tulleekin tekemään kaikkensa pitääkseen itsensä kovimpana kukkona tunkiolla, mutta saas nähdä onnistuuko se talousongelmien keskellä.

Tässä vähän piristystä, nykyihminenhän ei ole helposti harhaan johdettavissa. Tänään pitäisi saada sivut pystyyn, forum on jo. Muutama kaveri on aikaisemin laittanut jo allekirjoittaneelle sähkistä, kiitos niistä. Ehkä keskustelupalsta helpottaa muidenkin kommunikointia...

 

LISÄYS 12.10.2008

BUSH: GOOD THING I'M IN CHARGE

Kaverilla ei taida olla ihan kaikki lego-palikat järjestyksessä. Itse olisin valmis juoksemaan ja lujaa tämmöisessä tilanteessa samanlaisessa paikassa. Vaan ehkä siksi minä en olekaan päättävässä asemassa kuin iltapalani suhteen... Toinen selvästi omaa ajatusmaailmaa puolustava tapaus on tietenkin Paulson: protektionismi ei puolusta talouden heilahteluilta ja paras tietenkin "olemme huolissamme köyhistä maista". Itse väittäisin, että nyt alkaa maailma kallistua nopeasti kahden välisiin kauppoihin ja nimenomaan protektionismiin. Energian ja ruoan kauppa/myynti on jo joissain Aasian maissa mennyt vastakaupoiksi em. hyödykkeiden välillä. Tosin näistä en ole Suomen valtamediasta uutisointia pahemmin löytänyt.

Tuntuvat tavan ihmiset jotenkin olevan epäluottavaisia paperirahajärjestelmään: Englannissa, Itävallassa, Australiassa jne. Valitettavasti kun massat alkavat liikkua johonkin sijoituskohteeseen, niin silloin tähän astisen historian valossa on ollut lähellä kohteen selvä alamäki (1980 kulta ja hopea, 2000 internet-buumi). Kun ottaa huomioon, että isot sijoittajat ja firmat myyvät metallisijoituksiaan kerätäkseen käteistä margin call'ien keskellä, niin on vaikea arvata mihin suuntaan tavaran virallinen hinta ampuu lähiaikana. Tällä hetkellä "paperikulta/hopea" ajavat markkinoita, mutta kuinka jatkossa? Tilanteen epätasapainosta kertoo sekin, että kautta maailman sekä kullan että hopean saanti pienissä yksiköissä alkaa olla aika takkuista. Seuraamme mielenkiinnolla tilanteen kehitystä. Täältä voi verrata kullan ja fiat-paperirahojen kehitystä muutaman viime vuoden ajalta (vähän alempaa löytyy muut valuutat).

Toisaalla (Tex Willer jne., olo on kuin sarjakuvia pikku poikana lukiessa) IMF'kin alkaa tulla norsunluutornistaan alas. The Independent puhuu derivatiiveista ja niiden suuruudesta, onhan se mukava että valtamediakin niitä kommentoi. Saksan pankkipaketti lienee 400-500 Mrd US$. Minua kyllä kiinnostaisi olla seuraamassa noiden pomojen keskusteluja suljettujen ovien takana. Tällä hetkellä aikaisempaan hyssyttelyyn verrattuna tuntuu olevan: "meidän paketti on 300 Mrd", "no, meidän paketti on 500 Mrd" jne. Surkuhupaisaa. Noita numeroita katsoessa voi tietty muistaa myös, että jenkkilässä asukkaita on 305 milj. (700 Mrd US$ on 2300 $/nenä), Saksassa 82 milj. (400 Mrd US$ on 4800 $/nenä) ja Islannissa 320000 (kaatuneissa pankeissa 120 Mrd US$ "sijoitukset" on 375000 $/nenä). Mitenkähän Vanhasen vakuutuspuheet laman voittamisesta menivät läpi kokouksessa? Voip olla, että ei ehditä puheen vaikutuksia nähdä, sillä Lehman'in jälkeisiä on tulossa vielä lisää 21. päivä.

Historia on täynnä kummallisia valintoja yhteiskuntien kohdalla, kun lopun ajan merkit ovat ilmassa. Pääsiäissaarilla hakattiin loputkin metsät ja rakennettiin yhä isompia patsaita paremman tulevaisuuden toivossa. Vertailun vuoksi USAssa joutuu linnaan kun pihan nurmikkoa ei kastele tarpeeksi. Englannissa voimalat, vesijakelu ja junat ovat myös taloudellista pelastusta kohta vailla. Mitähän seuraavaksi?

Tuosta €uron tulevaisuudesta voi olla monta mieltä, mutta tämän päiväisiä repeämiä eteläisen ja pohjoisen käsityksen välillä alkaa olla mahdotonta parsia kasaan. PIGS-maat (Portugal, Italia, Kreikka ja Espanja) joutunevat tuuliajoille hyvinkin pian. Eri asia sitten on mitä hyväksytään uuteen rahaliittoon - Saksa+Ranska+pikku "rahamaat" Monaco/Luxemburg sekä (ehkä) Belgia, Hollanti, Itävalta, Suomikin. Ruotsi voi olla melkoisen ratkaisun edessä. Itse melkein toivoisin, että Suomen johtohenkilöt uskaltaisivat puhua näistä asioista oikeasti pelkkien tyynnyttelyjen sijaan. Uusi valuutta/paluu vanhaan on tietenkin kallis operaatio, mutta miksi mennä UKn ja PIGS'ien mukana pohjalle?

 

FEDreservitKuva 1. Illan kohokohtana olkoon tämä FED'in vimosin käppyrä reserveistä...

 


12.10.2008 00:00 |